Näihin hetkiin tarvitsette musiikkia hääpäivänä
Mainos: Teetetty sormus kuvastaa teidän yhteistä rakkautta
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Kuva Kaho Kwok Like2capture.com
Juhlaruoka on yhä tärkeämmässä roolissa häissä. Moni hääpari harrastaa kokkailua itsekin, ja ravintoloissa käydään testailemassa monenlaisia kulinaristisia elämyksiä. Häät.fi oli mukana, kun Hurma Tuotanto tarjosi hääparien maisteltavaksi kesän 2023 häämenun. Maistelutilaisuus järjestettiin maalaisromanttisissa tunnelmissa Juhlatila Espoon Tallissa, mutta Hurman oman cateringin herkkuja nautitaan kesän hääsesongin aikana myös kahdessa muussa omassa juhlatilassa eli huvila Villa Rulluddissa Espoossa ja Juhlatila M6:ssa Helsingissä. Näiden lisäksi Hurman cateringin voi bongata monessa muussa pääkaupunkiseudun juhlatilassa, joissa vuokraaja voi päättää catering-toimijan itse.
Miksi sitten häämenu kannattaa testimaistella? On eri asia lukea menu paperilta ja yrittää arvailla, millaisia makuja se sisältää ja millaisen aterian vieras saa ruokalajeista koottua. Maistelun lomassa voi miettiä, millaiset ruokajuomat menun oheen haluaa yhdistää. Kun ruoat on maistettu, kannattaa merkitä ylös, mitkä nousivat suosikeiksi tai mikä ruokalaji mahdollisesti halutaan vaihtaa johonkin korvaavaan reseptiin.
Hurman häämenun kesälle 2023 on suunnitellut kulinaristi ja kokki Noona Sandén. Maistelutilaisuuden aikana huhtikuun lopulla Sandén oli makumatkalla Espanjassa, mutta videoviestissään hän kertoi, että menu muodostaa maistuvan kokonaisuuden, jossa korostuvat laadukkaat raaka-aineet.
– Menussa ja reseptiikassa olen huomioinut myös tavallisimmat erityisruokavaliot siten, että kaikille löytyy syötävää menusta sellaisenaan ja näin ruokavalioiden ja allergioiden huomioiminen onnistuu juhlissa mutkattomasti, Noona Sandén kertoi.
Pelkkä ajatus häiden järjestämisestä saattaa nostaa hikeä otsalle. Jos koette, että kutsuvieraslistan laatimisessa ja asujen hankkimisessa on työtä riittävästi, kannattaa muut järjestelyt antaa ammattilaisten huoleksi.– Yhdysvalloissa on tutkittu, että hää- ja juhlatuottajan työ on stressaavimpien ammattien joukossa, yrittäjä Olli Hyttinen Hurma Tuotannosta naurahtaa.
Häitä ja muita juhlia pieteetillä järjestävät Hurma Tuotannon Tanja Ursin ja Olli Hyttinen.
– Kun juhlien suunnittelu ja koordinointi on ammattilaisellekin haastavaa, miksi juhlien päähenkilöiden kannattaisi siihen ryhtyä, kun tarkoitus on voida valmistautua rauhassa ja saada nauttia juhlista yhdessä vieraiden kanssa. Kannattaa siis jättää mahdollisimman iso kokonaisuus kokeneille tekijöille, Olli Hyttinen neuvoo.
Jotta jokainen hääpari saa tarjota mieleisensä menun vierailleen, menua räätälöidään jokaiseen juhlaan. Maistelun tuloksena kesälle 2024 häitä suunnittelevat Nina ja Markus löysivät menuehdotuksesta monia suosikkeja, joskin joitain muutoksiakin heillä oli jo mielessä. Hääpaikakseen he ovat varanneet juuri tämän Juhlatila Espoon Tallin, jossa menuakin maisteltiin.
– Meille on tärkeää, että voimme juhlia häitämme rennosti ja mahdollisimman monen on helppo tulla juhlimaan. Haluamme myös päästä 70–80 kutsuvieraan häiden järjestelyissä melko helpolla, joten Espoon Tallin avaimet käteen -konsepti sopi meille hyvin, Markus kertoo.
Niinpä Kivenlahdessa, lähellä Espoon keskusta asuvat Nina ja Markus päätyivät tutustumaan Espoon Talliin ja ihastuivat sen rentoon ja maanläheiseen tunnelmaan. Paikan valinnan jälkeen suunnittelu onkin edennyt ketterästi.
– Vieraslistan laadinta eli kutsuttavan kaveri- ja sukulaisjoukon rajaaminen sopivan kokoiseksi on ollut tähän mennessä vaativin tehtävä, Nina huokaisee.
Idan ja Iiron syyskuussa 2023 vietettäviä cityhäitä on suunniteltu toden teolla vuoden verran.
– Halusimme ehdottomasti, että vihkiminen tapahtuu Johanneksen kirkossa ja siksi etsimme juhlatilaakin sopivan matkan etäisyydeltä Helsingin keskustasta. Netistä bongattu Juhlatila M6 vaikutti juuri sopivalta noin 80 vieraallemme, ja tilasta avautuvat maisemat Esplanadin ja Svenska Teaternin suuntaan säväyttivät, Ida ja Iiro muistelevat.
Suurimmaksi osaksi kavereista koostuva vierasjoukko pääsee herkuttelemaan maistellun Hurman häämenun pohjalta laadittavasta buffet-pöydän antimia.
Suomalais-ranskalaisen parin Heidin ja Manuelin kesähäistä ei suomalaista maalaisromantiikkaa tule puuttumaan! Kesällä 2024 Juhlatila Espoon Tallilla vietettäviin häihin odotetaan noin 80 vierasta, joista jopa 35 tulee Ranskasta, joten parille on tärkeää tuoda esille suomalaisia makuja ranskalaisia mieltymyksiä unohtamatta.
– Maistelumenussa parasta oli lohi, Heidi hehkuttaa. Mietimme vielä kokonaisuutta rauhassa, mutta todennäköisesti tarjoamme vieraille myös cocktail-paloja kuohuviinin kera juhlan alussa, kuten Ranskassa on tapana.
– Ja buffet-pöydän leipä ja hääkakut tulevat varmasti Lauttasaaressa sijaitsevasta ranskalaisesta leipomo-kahvilasta Le Jardinista, Manuel lisää.
Usein menun maistelu järjestyy samassa tilassa, missä juhlatkin vietetään. Silloin on mahdollista tutkia myös juhlapaikkaa tarkemmin eli löydä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Mihin asioihin juhlapaikkakäynnillä kannattaa kiinnittää huomiota?
pysäköinti ja sisäänkäynnit
juhlatilan värit, esim. seinät ja verhot
mittaa pöytien koko
mittaa tuolit, jos suunnittelet esim. tuolihuppuja
mittaa ja ota kuvia kohdista, joihin suunnittelet laittavasi koristeita
tarjoilukeittiön varustus, erityisesti kylmäsäilytystilat
wc-tilojen riittävyys
esteettömyys, mikäli vierasjoukossa on liikuntaesteisiä
mahdolliset oleskelutilat ulkona
tee muistiinpanoja ja ota paljon kuvia
Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät.fi
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, YHTEISTYÖSSÄ HURMA TUOTANTO
Klikkaa alla olevia kuvia ja näet ne suurempina!
Muokattu: 9.4.2024
Tiedätkö, kuinka se onnittelumaljan etiketti meneekään? Kuka nostaa onnittelumaljan? Kokosimme hääpa...
Pitäisikö ottaa aitoa samppanjaa… vai sittenkin espanjalaista Cavaa? Entä ruuan kanssa: Perinteisemp...
Boolin sijasta hääjuhlassa voi tarjota vieraille drinkkibaarin baarimestareineen. Häiden omalta drin...
Juomapisteet juhlissa nostavat jatkuvasti suosiotaan. Tyylikäs Fentimans sopii täydellisesti houkutt...
Häiden Herkkubuffet saa esitellä hääparin omia mieltymyksiä, jolloin makea tai suolainen puffet vo...
Tässä hääpäivän kulku juomavalintojen näkökulmasta! Juhlia järjestäessä on hyvä muistaa, että päivä ...
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.