Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Onnittelumaljan etiketti häissä

häävieraat kohottaa onnittelumaljoja

Kuva Thomas William / Unsplash

Onnittelumalja on perinteinen ohjelmanumero häissä ja kaunis tapa toivottaa hääparille onnea ja menestystä. Kuinka onnittelumaljan etiketti menikään? Kenen tehtävä on aloittaa maljan nostaminen? Saako laseja kilistää? Saako tyhjällä lasilla skoolata? Kokosimme hääparile ja häävieraalle neuvot, kuinka onnittelumaljassa onnistuu varmasti.

Onnittelumaljoja, pikareita ja tuoppeja on kohoteltu jo vuosisatoja erilaisten voittojen, juhlien ja häiden kunniaksi. Skoolaamisen tapa on tiettävästi peräisin viikingeiltä, joilla oli tapana kalistaa maljoja yhteen ainakin onnistuneen sotaretken kunniaksi. Tänäpäivänä onnittelumaljan tarkoituksena on onnitella juhlan päähenkilöä ja kohottaa tunnelmaa.

kohotettu onnittelumalja lasi

Kuva Lanty / Unsplash

Etiketti-sana tuo joskus mieleen muodollisen jäykistelyn tai mokaamisen pelon. Siitä ei ole nyt kyse kun puhutaan häiden onnittelumaljoista. Kyse on oikeastaan enemmänkin skoolaukseen liittyvistä hyvistä tavoista.

Onnittelumaljan nostamisen tarkoitus on kohottaa juhlatunnelmaa. Maljan nostamiseen osallistuminen on siis kiva osoitus siitä, että arvostat juhlan aihetta, häissä hääparia tai syntymäpäiväjuhlissa sankaria sekä muita vieraita.

häävieraat kurkottaa onnittelumaljaa

Kuva Freepic.diller / Freepik

Hääjuhlan alussa usein morsiamen isä, bestman tai seremoniamestari kehottaa kohottamaan onnittelumaljaa. Hän usein pitää myös pienen maljapuheen. Tervetuliaispuhe päätetään yhteiseen maljan kohotukseen ja onnitteluihin, jolloin maljalasia nostetaan kevyesti kohti hääparia ja onnitellaan hääparia yhteen ääneen.

Onnittelumaljan kohottaja voi olla kuka tahansa hääparin lähipiiristä. Vanhan perinteen mukaan tämä henkilö oli morsiamen isä, koska morsiamen vanhemmat olivat ennen vanhaan kutsujia. Nykyään häätiimi voi sopia keskenään miten asia järjestetään.

Perussääntö maljan kohottamisessa on: kohota malja, katso silmiin ja muista tavoittaa katse uudelleen siemauksen jälkeen. Tämän ohjeen on antanut etiketti- ja tapakouluttaja Susanne Ehrnrooth.

Laseja ei tarvitse kilistää. Lasin kohotus, pään nyökkäys ja hymy riittävät.

On hyvä muistaa, että onnittelumaljan ei ole hyvä olla ensimmäinen hääjuhlapaikalla tapahtuva asia, jos hääpari käy vihkimisen jälkeen hääkuvissa. Kiireettömän kuvaustilanteen varmistamiseksi, häävieraille on hyvä tarjota hääpaikalla heti alkuun tunnelmaa kohottava alkumalja tai järjestää vaikka pieni cocktail-tilaisuus, jossa on tarjolla mahdollisesti jotain pientä naposteltavaa. Pelkkä odottelu on pahin mahdollinen aloitus juhlalle.

Skoolamissanastoa: Kippis vai skool?

Skoolaamisen ja onnittelumaljat viimeistellää huudahduksilla, kuten ”kippis”, ”skool” tai ”onnea”. Mikäli vieraisiin kuuluu paljon kansainvälisiä juhlijoita, voi kippiksen personoida lisäksi heidän omalle äidinkielelleen.

Kansainvälisiä skoolauksia:
Ruotsi: Skål!
Ranska: Santé!
Englanti ja Yhdysvallat: Cheers!
Saksa: Prost!
Italia: Cin cin!
Espanja: Salud!
Japani: Kanpai!

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä VIINISUOSITUS

 
Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2023.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 11.4.2024