Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääruoka

Kuinka paljon varata juomia hääjuhlaan? Helppo viinilaskuri auttaa!

häämenu tyylillä hääviini Love

Kuva Camilla Bloom Photography

Juhlaan tarvittavan viinin määrä on helppo laskea yleisen kaavan mukaan. Yksinkertainen laskukaava toimii juomalaskurina hääruokaluun. Sen avulla tiedät tarvittavan häiden juomamäärän.

– Toki tarvittavan juoman määrä on kiinni hääparin toiveista, mutta yleisesti vieraille olisi hyvä varata yksi kaato (12-16 cl) yhtä alku- tai pääruokalajia kohden, Tatu Torikka Altia Akatemiasta kertoo.

Tarvittavan viinin määrän voi laskea kertomalla tarjottavien juomien senttimäärän vieraiden lukumäärällä ja jakamalla lopputuloksen seitsemälläkymmenelläviidellä (75). Esim. 50*12*2/75 = 16 pulloa.

Tässä laskentatavassa on 50 vierasta, joille tarjotaan 12 cl kaadot punaista ja valkoista viiniä.

viinilaskuri

Kuva Camilla Bloom

Sananen juomien kulutuksesta ja annoskoista yleisesti häissä

Tervetuliaismaljoja varataan 1 lasillinen henkilöä kohti. Se tarkoittaa noin 1,2 dl alkoholitonta juomaa,  kuohuviiniä tai samppanjaa. Yleinen suositus on, että suuremmissa häissä tehdään 1½ kaatoa. Näin varmistetaan, että viimeksi paikalle tulleen saadessa juoman, myös ensimmäisten laseissa on vielä juomaa maljankohottamiseksi.

Alkupaloille varataan 1 lasillinen juomaa a 12 cl / vieras
Pääruoalle 1-2 lasillista juomaa a 12 cl / vieras
Olutta ruokajuomaksi varataan 1-2 pulloa / vieras
Jälkiruoan tai kahvin kanssa tarjotaan yleensä 1 annos likööriä, konjakkia, Calvadosta, punssia tai muuta jälkiruokaviiniä. Väkeviä juomia tarjoillaan 4 cl, liköörejä 8 cl.

Boolia ja muita janojuomia häissä kuluu puolesta litrasta litraan vierasta kohti. Yleensä juomia on hyvä varataan hieman oletettua kulutusta enemmän.

 

Teksti Tanja Hakala / Häät.fi
Kuvat Camilla Bloom

 

Lue Issuusta Häät-lehden numerosta 1/2020 miten valitset täydelliset viinit juuri teidän menuun sopien.

Muokattu: 26.3.2025

Lue lisää samasta aiheesta

Miten löydän juhlieni tyylin mukaiset juomat?

Pitäisikö ottaa aitoa samppanjaa… vai sittenkin espanjalaista Cavaa? Entä ruuan kanssa: Perinteisemp...

Tee häiden drinkkibaarin hitit konjakista

Boolin sijasta hääjuhlassa voi tarjota vieraille drinkkibaarin baarimestareineen. Häiden omalta drin...

Häävieraat rakastavat alkoholitonta juomabaaria

Juomapisteet juhlissa nostavat jatkuvasti suosiotaan. Tyylikäs Fentimans sopii täydellisesti houkutt...

Herkkubuffet rakentuu hääparin suosikeista

Häiden 

Herkkubuffet saa esitellä hääparin omia mieltymyksiä, jolloin makea tai suolainen puffet vo...

Juomat häihin – Miten onnistun viinien ja muiden hääjuomien suunnittelussa?

Tässä hääpäivän kulku juomavalintojen näkökulmasta! Juhlia järjestäessä on hyvä muistaa, että päivä ...

Rakastu täysillä väreihin – Kata hehkuva juhlapöytä

Luo kutsuvat kattaukset hääjuhlaan, polttareihin tai kihlajaisiin kattaustuote valmistaja Dunin tuot...

Mainos

Kestävä rakkaus, kestävä sormus – tiedätkö, mitä sormuksesi taustalla oikeasti tapahtuu?

Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.

Kultaseppä Kulmalan timanttisormus timantit botswanasta
Kultaseppä Kulmalan suunnitteleman ja valmistaman platinasormuksen keskellä on botswanalainen timantti.

Luonnontimantti voi olla vastuullinen valinta – kun tiedät mistä etsiä

Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.

Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.

Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä. 

Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – 
Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos  – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.

Tutustu vastuullisuusohjelman allekirjoittaneisiin yrityksiin

Kultaseppä Kulmala

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.

Kultaseppämestari Tarkkanen

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.

Olli Johan Lindroos

Helsinki ja Uusimaa

Sormukset ja korut

OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.

Kultaseppämestari Tarkkasen timanttisormus namibialainen timantti
Kultaseppämestari Tarkkasen valmistama sormus namibialaisella timantilla. Timantin on hionut namibialainen kivenhioja Simion Linda Nghiimbihafo.

Luonnontimanttien eettisyydestä, ekologisuudesta ja yhteiskunnallisesta vastuusta

Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.

Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.” 

Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.

timantti-helmisormus Torbjörn Tillander

Kuva Mikael Petterson

Atelier Torbjörn Tillanderin helmisormuksessa on botswanalainen timantti.

Synteettisten timanttien valmistus

Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä. 

Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.

Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.

Olli Johan Lindroos OJL-timanttisormus kanadan timantilla
OJL Originals Lumi-sormuksen keskellä on kahden karaatin painoinen timantti Diavikin kaivokselta Kanadasta.

Timanttien merkitys ja viehätys

Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.

Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.

Terminologia ja luotettavuus

Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.

Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.

Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.

Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet toimijat tarjoavat tutkittua ja luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä

Kultaseppä Kulmala Oy

Atelier Torbjörn Tillander Oy

Tarkkanen Oy

Olli Johan Lindroos Jewellery

Timanttiala Oy

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.