Häämuoti 2026 paljastaa olkapäät
Lue Häät.fistä vinkkejä häiden kukkakoriteisiin ja onnistut
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Kuohuviinitastingin pitäminen kotona on yllättävän helppo ja mielenkiintoinen ohjelmanumero, joka sopii illanviettoon ystävien kanssa.
Kuva Zan / Unsplash.com
Maistelun saa aikaiseksi hyvin pienellä vaivalla; tarvitset käytännössä vain viinit ja viinilasit. Kuohuviinejä nautitaan yleensä niille tarkoitetuista kuohuviinilaseista, mutta vertailevaan maisteluun tavalliset viinilasit ovat parempia. Ne ovat laakeampia ja suurempia, joten niistä kuohuviinien pyörittäminen, tuoksuttaminen ja maistelu on helpompaa. Laseja kannattaa varata useampi maistelijaa kohti, jotta eri laseissa voi pitää rinnakkain eri viinejä, ja siten vertaileva maistelu on helpompaa.
Kuohuviinipullon avaamiseen on pari kikkaa, jotka tekevät siitä helpon, turvallisen ja nopean. Varmista, että kuohuviini on hyvin jäähdytetty jääkappilämpötilaan asti. Se vaatii vähintään puoli päivää jääkaapissa. Anna pullon olla rauhassa, älä ravistele tai liikuttele sitä voimakkaasti. Kun haluat avata pullon, poista korkin päältä ensin siinä mahdollisesti oleva kääre. Vasta kun olet varmasti valmis avaamaan pullon, poista korkin päällä oleva rautalankakehikko. Älä jätä pulloa minnekään ilman tätä kehikkoa, sillä korkki voi poksahtaa auki itsestään!Kuohuviinipulloissa on tyypistä riippuen 2-7 ilmakehän paine, eli helposti enemmän kuin esimerkiksi auton renkaissa! Tätä ei kannata pelätä, vaan rohkeasti avata pullo näin: kehikon poistettuasi laita vasen käsi korkin ympärille tiukasti, ja ota oikealla kädellä kiinni kuohuviinipullon pohjasta. Aseta pullo käsissäsi noin 30-45 asteen kulmaan. Pidä vasen käsi paikoillaan korkin ympärillä, ja pyöritä pulloa pohjasta oikealla kädellä. Korkin pitäisi rauhallisesti pyörittäessä nousta ja tupsahtaa vasempaan kämmeneesi, ja oikein tehtynä avaamisesta kuuluu vain pieni ääni, eikä viini kuohu yli ollenkaan. Helppoa ja turvallista, eikä viiniä mene hukkaan!
Kuva Matthieu Joannon - Unsplash.com
Maistelussa kuohuviiniä kannattaa kaataa huomattavasti normaalia viinilasillista vähemmän, 4-8 senttilitraa riittää hyvin. Tällä tavalla yhdestä pullosta riittää maisteltavaa 10-12 hengelle, joten isompikin porukka pääsee testaamaan viinejä verrattain pienellä kustannuksella. Maistelun järjestäjän kannattaa tutustua viineihin etukäteen vaikkapa Alkon makuprofiilien ja kuvailujen avulla. Viinit kannattaa asettaa maistelussa sellaiseen järjestykseen, että ensimmäisenä maistetaan kevyin viini, ja siitä liikkua kohti rotevampaa ja täyteläisempää. Jos ensimmäisenä maistaa kaikkein voimakkaimman makuisen viinin, ei kevyin ja herkin kuohuviini sen jälkeen tunnukaan enää niin hienostuneelta kuin se todellisuudessa on. Maisteluun kannattaa ottaa mukaan myös tiedot eri kuohuviinien alkuperästä, rypäleistä ja sokerimäärästä, sillä ne selittävät helposti viinien makueroja.
Vertailevassa tastingissä kannattaa noudattaa analyyttisen maistelun kaavaa jokaisen viinin kohdalla. Ensimmäisenä tarkastellaan viinin ulkonäköä, sitten tuoksua, kolmantena maistetaan, ja neljäntenä pohditaan jälkimakua ja tehdään päätelmät.
Kun maistelijalla on useampi viinilasi rinnakkain eri viinejä, on värierojen hahmottaminen helpompaa. Kuohuviinien väri voi vaihdella vaaleissa viineissä lähes vetisestä vihertävästä sitruunankeltaisesta oljen värisen kautta tummaan meripihkaan. Rosé-kuohuviinien värikirjo on sitäkin suurempi ja vertailu hauskaa. Tummemmat ja voimakkaammat värit vaaleissa kuohuviineissä kertovat esimerkiksi tammen käytöstä ja kypsytyksestä, kun taas hyvin vaaleat viinit ovat usein nuoria ja tammettamattomia.
Ihminen maistaa kielellään vain viisi eri asiaa: makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden, karvauden ja umamin eli lihaisuuden ja täyteläisyyden maun. Näistä käytännössä makeutta, hapokkuutta ja karvautta esiintyy viineissä. Kaikki muut aistimukset tulevat hajuaistin kautta yhdistyen aivoissa näköaistin ja etukäteistiedon tuomaan odotukseen, kielen makuaistimukseen ja suutuntumaan (onko maistettava asia kylmää, kuumaa, kuplivaa, tulista, rapeaa, ja niin edelleen) sekä maistajan muistikuviin. Maistaja ei voi tunnistaa litsiluumun makua, jos ei ole koskaan sellaista maistanut! Siksi on tärkeää keskittyä haistamiseen. Nenän voi rohkeasti laittaa viininlasin sisään ja ottaa hetki tuoksuttelulle.
Kuva Amadeo Valar – Unsplash.com
Tiesitkö, että kuohuviinin kuplat näkyvät kuohuviinilasissa vain siksi, että niiden pohjaan on tehty pieni ”virhe”, lasityypistä riippuen jonkinlainen nyppylä, johon viinin hiilidioksidi tiivistyy ja nousee kuplana? Tavalliset viinilasit ovat sileitä sisäpinnalta, joten hiilidioksidilla ei ole tarttumapintaa. Siksi kuohuviini näyttää kuplattomalta tavallisessa viinilasissa. Maistaessa kuplat saattavat siksi tuntua yllättävänkin riehakkailta suussa, kun niitä ei ulkonäön perusteella osaa odottaa! Kuohuviinejä maistaessa onkin tarkoitus arvioida, miltä kuplat tuntuvat suussa, eikä sitä miltä ne näyttävät lasissa. Kuplavaahtoa suussa kutsutaan ”mousseksi”, ja sen suutuntumaa kannattaa kuohuviinitastingissä vertailla. Missä viineistä on suurimmilta tai pienimmiltä tuntuvat kuplat, missä mousse on pehmeä ja kermaisen oloinen, missä puolestaan villi ja terhakas?
Maistaessa kuohuviiniä kannattaa ottaa suuhun pieni siemaus ja pitää suussa hetken aikaa ennen nielaisua, jotta siitä saa kokonaisvaltaisen aistimuksen. Nielaisun jälkeen pohditaan vielä, minkälainen jälkimaku on. Loppuuko maku suusta kuin seinään, vai tuntuuko se edelleen jatkuvan tai ehkä jopa muuttuvan nielaisun jälkeen? Vertailevassa maistelussa tehdään vielä viineistä loppupäätelmät, ja kannattaa rohkaistua miettimään asiaa pidemmälle kuin vain että pitääkö viinistä itse vai ei. Missä viineistä oli hedelmäisin tuoksu? Mikä maistui makeimmalle, mikä oli hapokkain? Missä oli pisin jälkimaku? Minkä kuohuviinin kuplat olivat pehmeimmät suussa?
Kuva Kelsey Chance - Unsplash.com
Muista, että vääriä vastauksia ei ole! Kuohuviinitastingissä hauskinta onkin vertailla mielipiteitä, ja huomata miten eri tavalla eri ihmiset maistavat ja kokevat viinit! Joku ryhmästä pitää makeimmasta, joku taas hapokkaimmasta, toinen pitää tutti frutti -mauista ja toinen sitruunaisuudesta! Joku saattaa löytää viinistä persikkaa, toinen taas nimeää vadelman. Tässä onkin yhdessä viininmaistelun hauskin puoli!
Illanvietossa houkuttaa varmasti ottaa skumppatastingin kylkeen jotain pientä purtavaa. Tämä kannattaa tehdä hyvin harkiten. Ruoka muuttaa viinin makua ja toisin päin, joten harkitse josko laittaisit syötävät tarjolle vasta kun itse vertailevan maistelun osuus on ohi. Jos kuitenkin haluat tarjota tastingin aikana syötävää, vältä kuohuviinien kanssa ainakin tuoreita hedelmiä ja suklaata. Vaikka molemmat kuulostavat ihanilta kuohuviinilasin vieressä, todellisuus on toinen. Tuoreissa hedelmissä on niin paljon luonnollista hapokkuutta ja makeuttakin, että viineistä tulee niiden kanssa helposti vetisiä ja mauttomia, jopa karvaan makuisia. Suklaan rasvaisuus, karvaus ja rakenne ei myöskään toimi kuohuviinien kanssa. Joten vaikka suklaaseen dipatut mansikat kuulostavatkin taivaalliselta, jätä ne toiseen kertaan! Kannattaa mieluummin ottaa esimerkiksi suolaisia antipasti-leikkeitä kuten parmankinkkua, italialaista salamia ja suolatikkuja, mutta vältä tulista chorizoa. Pienet leivokset kuten macaronsit voivat olla hauska yhdistelmä myös. Huomaatte ehkä maistelun aikana, että ruoan suolaisuus lisää viinin hedelmäisyyttä!
Kuohuviinitastingiin kannattaa valita erilaisia kuohuviinejä, jotka tulevat eri paikoista, on tehty eri rypäleistä ja jotka on tehty eri tekniikoilla. Tiesitkö, että samppanja eli champagne tulee vain Champagnen maakunnasta Ranskasta eikä mistään muualta, ja se on tehty hyvin erityisellä tavalla, jossa viini käy kahdesti, toisen kerran pullossa, jolloin viiniin kehittyy luonnollisesti makua ja hiilidioksisia? Tiesitkö myös sen, että esimerkiksi espanjalainen cava ja italialalainen franciacorta ovat tehty myös samalla tekniikalla kuin samppanja, mutta esimerkiksi prosecco on tehty niin kutsutulla tankkimenetelmällä? Nämä tekniikkaerot ja maantieteelliset erot sekä rypälelajikkeiden valinta vaikuttavat kuohuviinien makuun paljon. Kun olette maistelleet viinit, kannattaa yhdessä vielä pohtia, miksi ne maistuvat erilaisilta, jotta saatte maistelusta eniten irti! Kaikkein tärkeintä ehkä on se, että jokainen pääsee maistamaan jotain uutta, vertailemaan viinejä rinnakkain, ja toivottavasti löytämään uuden lempikuohuvan!
Teksti Elina Turunen
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä Viinisuositus.fi & Beverage Partners Finland
Muokattu: 3.6.2025
Tiedätkö, kuinka se onnittelumaljan etiketti meneekään? Kuka nostaa onnittelumaljan? Kokosimme hääpa...
Pitäisikö ottaa aitoa samppanjaa… vai sittenkin espanjalaista Cavaa? Entä ruuan kanssa: Perinteisemp...
Boolin sijasta hääjuhlassa voi tarjota vieraille drinkkibaarin baarimestareineen. Häiden omalta drin...
Juomapisteet juhlissa nostavat jatkuvasti suosiotaan. Tyylikäs Fentimans sopii täydellisesti houkutt...
Häiden Herkkubuffet saa esitellä hääparin omia mieltymyksiä, jolloin makea tai suolainen puffet vo...
Tässä hääpäivän kulku juomavalintojen näkökulmasta! Juhlia järjestäessä on hyvä muistaa, että päivä ...
Timanttien vastuullisuus nostetaan kasvavassa määrin puheeksi kihla- tai vihkisormuksia hankittaeassa. Timanttia ostaessa kuluttaja on harmillisen usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Kertakäyttökulttuuria vältetäänkin parhaiten hankkimalla laadukas ja kestävä sormus, jonka tarinalla ja taustalla on merkitystä.
Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Suomessa aloitettiin vastuullisten luonnontimanttien ohjelma, kun ryhmä kotimaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttikorun hankinnan tulee aina perustua luottamukseen ja myyjän asiantuntemukseen.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset tarjoavat luotettavaa tietoa timanttien alkuperästä ja lupaavat omalla toiminnallaan kehittää alan vastuullisuutta. Korujen vastuullisuus tarkoittaa myös laatua, muokattavuutta ja kierrätettävyyttä.
Ohjelmaan sitoutuneet suomalaiset koruvalmistajat – Kultaseppä Kulmala, Atelier Torbjörn Tillander, Kultaseppämestari Tarkkanen ja Olli Johan Lindroos – lupaavat omalta osaltaan kehittää alaa vastuullisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan.
Kultaseppä Kulmala
Helsinki ja Uusimaa
Kultaseppä Kulmala on erikoistunut vaativaan kultasepäntyöhön. Kulmalalta voit kysyä mitä vaan korujen suunnitteluun, valmistukseen ja vastuullisiin materiaalivalintoihin liittyen.
Kultaseppämestari Tarkkanen
Kultaseppä Tarkkasella luomme yhdessä juuri sinulle suunnitellun ja Helsingin Arabianrannan ateljeessa valmistetun unelmien korun. Upeaa kotimaista käsityötä uniikissa ympäristössä vuodesta 1955.
Olli Johan Lindroos
OJL Originals koru on valinta Sinulle, poikkeuksellisuuden ihailijalle joka arvostat kauneutta puhtaimmillaan.
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maansa hyvinvointia.
Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kuva Mikael Petterson
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan luonnontimanttia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata timantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisten timanttien suuri tuotantomäärä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1,5 karaatin synteettisen timanttin arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83 %. Arvo tulee jatkaamaan laskuaan tuotannon yhä lisääntyessä.
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen.
Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia.
Timanttien markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista.
Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi sivustollamme
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Tilastollisten evästeiden avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja markkinointievästeiden avulla voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Osa tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi.
Lue lisää tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen.