Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääruoka

Juomat häihin – Miten onnistun viinien ja muiden hääjuomien suunnittelussa?

Häiden juomatarjoilu saattaa aiheuttaa monille pientä päänvaivaa samalla kun järjestämiseen muutenkin liittyy monenmoista stressiä. Juhlia järjestäessä on hyvä muistaa, että päivä on usein pitkä ja eri tarjoiltaville on oma aikansa ja paikkansa.

Mitään tiukkaa etikettiä ei kannata silti murehtia. Häiden tulee olla hääparin näköinen ja tärkeintähän on, että vieraat viihtyvät ja kaikille jää illasta hyviä muistoja.

Pyysimme Viinilinnalta viinivinkkejä häihin ja ideoita juomien tarjoiluun häissä kronologisessa järjestyksessä.

Katso videolta Asko Mäntymäen vinkit häiden juomamenuun

Juontaja Elli Ojankoski ja asiantuntija Asko Mäntymäki maistelivat Henkell Hugo -cocktailia Häämessut netissä -ohjelmassa. Katso koko video!

Häiden cocktailtunti

Monilta saattaa helposti unohtua kirkon jälkeinen hetki, kun odotellaan hääparia saapuvaksi juhlapaikalle. Usein siinä kohtaa on ylimääräistä aikaa 20 minuuttia tai joskus jopa tunti, jos hääparin valokuvaus on ajoitettu tähän väliin. Odotteluun olisi hyvä kehittää vieraille jotain pientä ohjelmaa, ja mikä olisikaan parempi ohjelmanumero kuin pieni cocktailhetki.

Tällöin vierailla olisi jotain kädessään ja juomista syntyy samalla höpöteltävääkin. Edessä on vielä pitkä päivä, joten matala-alkoholinen juomasekoitus on enemmän kuin paikallaan ja myös vettä kannattaa varata saataville.

Matala-alkoholisuus näkyy koko ajan nousevana trendinä niin maailmalla kuin Suomessakin. Tämän voi huomata myös ravintoloissa, joissa alkoholittomien tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan.

Cocktailtunnilla olisi hyvä pitää juomasekoituksen alkoholipitoisuus hieman matalampana, ja tämä onnistuu ottamalla juoman raaka-aineet huomioon. Cocktailtunnin tarjoilun ja organisoinnin voi nakittaa näppärästi vaikkapa kaasoille ja bestmanille tai muulle häätiimille tai jättää cateringfirman hoidettavaksi.

Kuohuviinit taipuvat juomasekoituksiin todella näppärästi. Kuohuviinipohjaisella juomasekoituksella saadaan drinkkiin kepeyttä ja raikkautta, mutta juoma on hieman miedompi kuin väkevästä tehdyt drinkit. Ja alkoholiton kuohuviini antaa myös kunnon syvyyttä juomasekoitukseen limpparin sijaan.

Tarjoilija kantaa tervetuliaismaljoja

Kuva Freepic.diller / Freepik

Nappaa ehdotus raikkaaksi alkujuomaksi.

Hugo

12 annosta

-        Minttua 1 puska
-        Inkivääriolutta 2 ploa
-        Limeä 6 kpl + 3 kpl koristeluun
-        Henkell Trocken Sect Dry 2 plo
-        Jäitä reilusti

Työ kannattaa tehdä sarjatyönä, etenkin jos häävieraita on reilusti. Laita viinilasiin puolikkaan limen mehu ja 5–8 mintun lehteä. Älä murskaa minttua, vaan hellävaraisesti pyöräytä käsissäsi. Lisää jäät, liraus inkivääriolutta ja Henkell Trocken Sect Dry kuohuviiniä. Koristele limerenkaalla.

Inkivääriolut voi olla alkoholitonta, esimerkiksi Ginger Joe toimii tähän hyvin. Halutessasi kokonaan alkoholittoman juomasekoituksen, käytä kuohuviininä alkoholitonta Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc kuohuviiniä.

Hääseurue skoolaa kuohuviiniä

Kuva Freepik

Tervetuliaismalja

Seuraava juomien tarjoilutilanne onkin sitten perinteinen alkumalja. Tämä on perinteisesti ollut kuohuviiniä. Kuohuviinin valinnassa kannattaa pyrkiä miellyttämään mahdollisimman montaa vierasta. Eli ei kannata valita liian kuivaa ei toisaalta liian makeaa kuohuvaa. Joskus on jopa tullut nähtyä jälkiruokakuohuviinejä alkumaljana, joka on kyllä tähän tarkoitukseen aivan liian makeaa. Puolikuiva kuohuva onkin juuri sellainen kultainen keskitie, mikä varmasti maistuu kaikille.

Montako annosta tulee yhdestä kuohuviinipullosta?

Yhdestä kuohuviinipullosta tulee 6–7 annosta, joten tämä tulee ottaa huomioon kuohuviinin menekkilaskemissa. Kannattaa kuitenkin varata ylimääräisiä pulloja, sillä joku saattaa haluta kuohuvaa lisääkin ja joskus kohdalle voi osua jopa korkkivikainenkin yksilö.

Oli sitten alkumaljana mikä tahansa kuohuva, niin sen tulee olla kylmää. Mikään ei ole ikävämpää kuin huoneenlämpöinen kuohuva, joka on vielä pahimmassa tapauksessa kaadettu liian aikaisin laseihin. Jos juhlapaikalla on niukasti kylmäsäilytystilaa eikä jääkaappitilaa meinaa kuohuville riittää, niin jäät ovat todella hyvä viilennyskeino juomille häissä.

Jäitä voi ostaa vaikkapa marketista, ravintolasta tai tukusta ja esimerkiksi astiavuokraamot myyvät jäitä isoissa lämpölaatikoissa. Esimerkiksi caterinfirmaa voi pyytää tuomaan jäitä reilusti mukaan. Nämä samat jäät käyvät sitten myös illan muuhunkin tarjoiluun.

hääruoka lautasella viiniä lasissa

Kuva Freepik

Keskitien ruokaviinit

Ruokaviinien valinnassa tulisi myös noudattaa sitä kultaista keskitietä. Esimerkiksi olisi hyvä välttää liian tanniinisia tai rutikuivia viinejä johtuen jo pelkästään siitä, että ne eivät välttämättä ole suuren yleisön mieleen.

Toiseksi, hääruoka tarjoillaan usein monipuolisesta noutopöydästä, josta voi löytyä erilaisia salaatteja, kalaa, lihaa ja varsin usein myös kasvisvaihtoehto, jolloin nuo edellä mainitut viinit eivät välttämättä sovellu noutopöytäruokailuun kovin hyvin. Kannattaakin siis valita sellaiset viinit, jotka taipuvat monen eri makuparin kanssa.

Ruokaviinien mitoitus

Viinien oikea mitoittaminen saattaa olla haastavaa. Yleensä kesähäissä valkoviinin kulutus on korkeampaa, mutta usein pääruoka on kuitenkin punaviinille parempi yhdistelmä. Siksi molempia viinejä kannattaa hankkia sama määrä, sillä usein vieraissakin on yhtä paljon molempien viinien ystäviä paikalla.

Kaksi á 24 cl lasia per aikuinen vieras riittää aivan varmasti, sillä mukana on vieraita, ketkä ottavat vain yhden lasillisen viiniä tai eivät ollenkaan. Ylimääräiselle viinille löytyy myös varmasti käyttökohteita illan loppupuolella.

Naiset drinkkilasien kanssa

Kuva Prostooleh / Freepik

Illan bileviinit

Iltaa kohden häissä meno varmastikin hieman rentoutuu, ja alkoholinkulutuskin saattaa kasvaa. 3 litran hanapakkaukset ovat näppäriä jo pelkästään tarjoilunkin vuoksi illanviettoon. Niistä riittää useammalle juhlijalle ja esillepano on helppoa. Valko- ja roseviineissä on syytä muistaa reilu viilennys.

Juhlaboolit

Juhlat aloittaneista kuohuvista kuten myös ruokailusta ylijääneistä viineistä saa helposti tehtyä boolia tai sangriaa. Hääjuhlien hävikkiä pienennetäänkin kivasti, kun sama linja juomissa jatkuu iltaan asti. Ylijäämä aiempiin hetkiin varatuista kuohuvista ja viineistä saadaan hyötykäyttöön loppuillasta, joten kotiin kannettavaa viiniäkään ei juurikaan jää. Lisäksi sangriasta saa helposti tehtyä kevyttä juhlajuomaa, joten nämä juomasekoitukset eivät ole hirvittävän vahvojakaan.

Punaviinibooli

-        Punaviiniä 2 ploa
-        Sitruunalimonadia 1 plo
-        Vichyä 1 plo
-        Appelsiinimehua 1 ltk
-        Lime + Sitruunaa paloina
-        Limonchelloa 0,5 dl
-        Jäitä (Kannattaa pakastaa maitotölkkiin isoja paloja)

Valkoviinibooli

-        Valkoviiniä 2 ploa
-        Sitruunalimonadia 1 plo
-        Vichyä 1 plo
-        Omenamehua 1 tlk
-        Limonchelloa 0,5 dl
-        Limeä + Sitruunaa paloina
-        Jäitä isoja paloja

Kuohuviinibooli

-        Henkell-kuohuviiniä 2 ploa
-        Inkivääriolutta 3 ploa
-        Limonchelloa 0,5 dl
-        Vichyä 1 plo
-        Sitrushedelmiä paloina
-        Jäitä isoja paloja

 

 

Teksti Asko Mäntymäki, Viinilinna

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, YHTEISTYÖSSÄ VIINILIINNA

Muokattu: 20.5.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Herkkubuffet rakentuu hääparin suosikeista

Häiden 

Herkkubuffet saa esitellä hääparin omia mieltymyksiä, jolloin makea tai suolainen puffet vo...

Rakastu täysillä väreihin – Kata hehkuva juhlapöytä

Luo kutsuvat kattaukset hääjuhlaan, polttareihin tai kihlajaisiin kattaustuote valmistaja Dunin tuot...

Hääruuan erilaiset makuvaihtoehdot – Suussa sulava vegaaninen häämenu

Minnan ja Eetun häissä herkuteltiin täysin vegaanisen menun äärellä. Vieraille on suuri elämys pääst...

Hääruuan erilaiset makuvaihtoehdot – buffetruokailukin voi olla näyttävää

Heidin ja Tomin häät vietettiin rustiikkisissa maalaismaisemissa, joihin noutopöytä sopi täydellises...

Hääruuan erilaiset makuvaihtoehdot – Andrealle ja Maxille oli tärkeää saada elegantti hääillallinen

Andrea ja Max toivoivat juhlatilaan pöytiin tarjoilua. Tärkeää heille oli sekin, että ruoka olisi ma...

Häiden menua ei tarvitse jättää sattuman varaan – Hurma Tuotanto järjesti maistelutilaisuuden hääpareille

Häät.fi oli mukana, kun Hurma Tuotanto tarjosi hääparien maisteltavaksi kesän 2023 häämenun. Maistel...

Mainos: Duni

Rakastu täysillä väreihin – Kata hehkuva juhlapöytä

Duni värikkäät laulasliinat kattaus Flowy Florals

Luo kutsuvat kattaukset hääjuhlaan, polttareihin tai kihlajaisiin kattaustuote valmistaja Dunin tuotteilla. Kuosien, sävyjen ja materiaalien ennakkoluuloton miksaus luo persoonallista ilmettä. Ja mikä parasta, Duni on jo vuosien ajan sitoutunut kestävän kehityksen malliin. 

hääkattaus Duni lautasliina Flory Florals

Flowy Florals

Puutarhahäiden tuoksuissa. Turkoosi väri näyttää upealta hillittyjen kynttilöiden, puunsävyjen ja tummansinisen vierellä.

KLIKKAA KUVAT ISOMMIKSI NÄHDÄKSESI TUOTETIEDOT.

hääkattaus Duni Vibrant Bloom lautasliina

Vibrant Bloom

Tyylikkään värikäs polttarikattaus. Syvemmät sävyt ja herkulliset muodot leikittelevät juhlavasti erilaisten kynttilöiden kanssa.

KLIKKAA KUVAT ISOMMIKSI NÄHDÄKSESI TUOTETIEDOT.

hääkattaus Duni Breezy Butterflies lautasliina

Bio Breezy Butterflies

Lupaus ihanasta kesäjuhlasta. Suloisen herkkään kuosiin solahtavat sopivasti pastelliset kynttilät ja metallinsävyissä hehkuvat kynttilänjalat.

KLIKKAA KUVAT ISOMMIKSI NÄHDÄKSESI TUOTETIEDOT.

Duni

Instagram @dunigroupsuomi

Duni kattaa pöytään vastuullista good food moodia

Dunilla katetaan pöytään kaikki hyvä, ihana, upea ja ihmeellinen kaikkialla, missä ihmiset kohtaavat, syövät ja juovat. Dunilta löytyy laaja valikoima lautasliinoja, pöytäliinoja, LED-valoja, kynttilöitä ja tarvikkeita, sinun tarvitsee lisätä vain inspiraatio!

Oletko valmis luomaan seuraavan vastuullisen #goodfoodmood-hetkesi Dunin kanssa?

 

Dunin tuotteita on myynnissä eri päivittäistavaramyymälöissä kautta maan sekä verkkokaupoissa.

Duni.fi

Lisäinformaatiota tuotekohtaisista jakeluista sähköpostitse
vkasiakaspalvelu@duni.com.

Inspiroidu jakatso lautasliinojen taitteluohjeet

Duni QR-koodi Instagram

 

Koonnut Tanja Hakala

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä DUNI

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 7.6.2024