Juomat häihin – Miten onnistun viinien ja muiden hääjuomien suunnittelussa?

Häiden juomatarjoilu saattaa aiheuttaa monille pientä päänvaivaa samalla kun järjestämiseen muutenkin liittyy monenmoista stressiä. Juhlia järjestäessä on hyvä muistaa, että päivä on usein pitkä ja eri tarjoiltaville on oma aikansa ja paikkansa.

Mitään tiukkaa etikettiä ei kannata silti murehtia. Häiden tulee olla hääparin näköinen ja tärkeintähän on, että vieraat viihtyvät ja kaikille jää illasta hyviä muistoja.

Pyysimme Viinilinnalta viinivinkkejä häihin ja ideoita juomakaaren rakentamiseen häissä kronologisessa järjestyksessä.

Katso videolta Asko Mäntymäen vinkit häiden juomakaareen

Juontaja Elli Ojankoski ja asiantuntija Asko Mäntymäki maistelivat Henkell Hugo -cocktailia Häämessut netissä -ohjelmassa. Katso koko video!

Häiden cocktailtunti

Monilta saattaa helposti unohtua kirkon jälkeinen hetki, kun odotellaan hääparia saapuvaksi juhlapaikalle. Usein siinä kohtaa on ylimääräistä aikaa 20 minuuttia tai joskus jopa tunti, jos hääparin valokuvaus on ajoitettu tähän väliin. Odotteluun olisi hyvä kehittää vieraille jotain pientä ohjelmaa, ja mikä olisikaan parempi ohjelmanumero kuin pieni cocktailhetki.

Tällöin vierailla olisi jotain kädessään ja juomista syntyy samalla höpöteltävääkin. Edessä on vielä pitkä päivä, joten matala-alkoholinen juomasekoitus on enemmän kuin paikallaan ja myös vettä kannattaa varata saataville.

Matala-alkoholisuus näkyy koko ajan nousevana trendinä niin maailmalla kuin Suomessakin. Tämän voi huomata myös ravintoloissa, joissa alkoholittomien tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan.

Cocktailtunnilla olisi hyvä pitää juomasekoituksen alkoholipitoisuus hieman matalampana, ja tämä onnistuu ottamalla juoman raaka-aineet huomioon. Cocktailtunnin tarjoilun ja organisoinnin voi nakittaa näppärästi vaikkapa kaasoille ja bestmanille tai muulle häätiimille tai jättää cateringfirman hoidettavaksi.

Kuohuviinit taipuvat juomasekoituksiin todella näppärästi. Kuohuviinipohjaisella juomasekoituksella saadaan drinkkiin kepeyttä ja raikkautta, mutta juoma on hieman miedompi kuin väkevästä tehdyt drinkit. Ja alkoholiton kuohuviini antaa myös kunnon syvyyttä juomasekoitukseen limpparin sijaan. Nappaa alta Viinilinnan ehdotus raikkaaksi alkujuomaksi.

Henkell Hugo

12 annosta

-        Minttua 1 puska
-        Inkivääriolutta 2 ploa
-        Limeä 6 kpl + 3 kpl koristeluun
-        Henkell Trocken Sect Dry 2 plo
-        Jäitä reilusti

Työ kannattaa tehdä sarjatyönä, etenkin jos häävieraita on reilusti. Laita viinilasiin puolikkaan limen mehu ja 5–8 mintun lehteä. Älä murskaa minttua, vaan hellävaraisesti pyöräytä käsissäsi. Lisää jäät, liraus inkivääriolutta ja Henkell Trocken Sect Dry kuohuviiniä. Koristele limerenkaalla.

Inkivääriolut voi olla alkoholitonta, esimerkiksi Ginger Joe toimii tähän hyvin. Halutessasi kokonaan alkoholittoman juomasekoituksen, käytä kuohuviininä alkoholitonta Henkell Alkoholfrei Sparkling Blanc kuohuviiniä.

Tervetuliaismalja

Seuraava juomien tarjoilutilanne onkin sitten perinteinen alkumalja. Tämä on perinteisesti ollut kuohuviiniä. Kuohuviinin valinnassa kannattaa pyrkiä miellyttämään mahdollisimman montaa vierasta. Eli ei kannata valita liian kuivaa ei toisaalta liian makeaa kuohuvaa. Joskus on jopa tullut nähtyä jälkiruokakuohuviinejä alkumaljana, joka on kyllä tähän tarkoitukseen aivan liian makeaa.

Henkell Trocken kuohuviini

Puolikuiva kuohuva onkin juuri sellainen kultainen keskitie, mikä varmasti maistuu kaikille.

Henkell Trocken Sekt Dry sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Ja tietenkin myös alkoholittoman vaihtoehdon tulisi olla kuohuviiniä, joten rinnalle sopii alkoholiton Henkell Alkohol free Sparkling Blanc.

Henkell Trocken Sekt Dry on puolikuiva ja raikkaan hedelmäinen kuohuviini. Keskihapokkaana kuohuvana viini miellyttää juhlijoita takuuvarmasti, ja fiilis on tässä viinissä pehmeän kepeä.

Saksa on viinimaana tällä hetkellä äärimmäisen trendikäs. Henkell, yksi maailman merkittävimmistä kuohuviinin tuottajista, on 150 vuotta vanha saksalainen kuohuviinipioneeri, ja Henkell Trocken on Saksan tunnetuin ja kansainvälisin kuohuviinibrändi.

Henkell Alkohol free Sparkling Blanc on alkoholiton, aito kuohuviini, josta alkoholi on poistettu vakuumitislauksella. Vakuumitislaus perustuu alipaineen luomiseen, ja alkoholijuoman eri ainesosat pystytään erottelemaan tislaamalla nestettä tavallista matalammassa lämpötilassa, jossa maku ei vaurioidu. Joten viini maistuu kuohuviinille ja antaa myös tämän kautta limppareita juhlavamman tunnelman.

Montako annosta tulee yhdestä kuohuviinipullosta?

Yhdestä kuohuviinipullosta tulee 6–7 annosta, joten tämä tulee ottaa huomioon kuohuviinin menekkilaskemissa. Kannattaa kuitenkin varata ylimääräisiä pulloja, sillä joku saattaa haluta kuohuvaa lisääkin ja joskus kohdalle voi osua jopa korkkivikainenkin yksilö.

Oli sitten alkumaljana mikä tahansa kuohuva, niin sen tulee olla kylmää. Mikään ei ole ikävämpää kuin huoneenlämpöinen kuohuva, joka on vielä pahimmassa tapauksessa kaadettu liian aikaisin laseihin. Jos juhlapaikalla on niukasti kylmäsäilytystilaa eikä jääkaappitilaa meinaa kuohuville riittää, niin jäät ovat todella hyvä viilennyskeino juomille häissä.

Jäitä voi ostaa vaikkapa marketista, ravintolasta tai tukusta ja esimerkiksi astiavuokraamot myyvät jäitä isoissa lämpölaatikoissa. Esimerkiksi caterinfirmaa voi pyytää tuomaan jäitä reilusti mukaan. Nämä samat jäät käyvät sitten myös illan muuhunkin tarjoiluun.

Viinilinna valkoviini Corvers-Kauter R3 riesling

Keskitien ruokaviinit

Ruokaviinien valinnassa tulisi myös noudattaa sitä kultaista keskitietä. Esimerkiksi olisi hyvä välttää liian tanniinisia tai rutikuivia viinejä johtuen jo pelkästään siitä, että ne eivät välttämättä ole suuren yleisön mieleen.

Toiseksi, hääruoka tarjoillaan usein monipuolisesta noutopöydästä, josta voi löytyä erilaisia salaatteja, kalaa, lihaa ja varsin usein myös kasvisvaihtoehto, jolloin nuo edellä mainitut viinit eivät välttämättä sovellu noutopöytäruokailuun kovin hyvin. Kannattaakin siis valita sellaiset viinit, jotka taipuvat monen eri makuparin kanssa. Seuraavassa Viinilinnan ehdotukset noutopöydän moniottelijoiksi:

Valitse valkoviiniksi Corvers-Kauter R3 Riesling, sillä suomalaiset rakastavat rieslingiä. Viini on kuiva, muttei rutikuiva valkoviini ja toimii häiden kalapöydässä täydellisesti. Corvers-Kauter on Saksan Rheingausta tuleva todella laadukas tuottaja, joka on muuten valittu vuoden viinintekijäksikin alueellaan. Viini edustaa täydellisesti sitä, miltä Rheingaun riesling maistuu, ja tässä on tarjolla laatu-riesling kohtuuhintaan.

Pullossa tarjoiltava punaviinisuositus kesän häihin on Zensa Primitivo Organico. Suomen kansa rakastaa juuri tämmöisiä makean täyteläisiä punaviinejä, jotka menevät liharuoalle hääjuhlassa leikiten. Zensassa on tuhti makumaailma, mutta ne mielipiteet jakavat tanniinit Zensan pehmeä sokeri peittää lempeästi allensa. Zensa tulee Italian kantapäästä. Koko Zensan viinisarja on luomua ja vegaanista.

Ruokaviinien mitoitus

Viinien oikea mitoittaminen saattaa olla haastavaa. Yleensä kesähäissä valkoviinin kulutus on korkeampaa, mutta usein pääruoka on kuitenkin punaviinille parempi yhdistelmä. Siksi molempia viinejä kannattaa hankkia sama määrä, sillä usein vieraissakin on yhtä paljon molempien viinien ystäviä paikalla.

Kaksi á 24 cl lasia per aikuinen vieras riittää aivan varmasti, sillä mukana on vieraita, ketkä ottavat vain yhden lasillisen viiniä tai eivät ollenkaan. Ylimääräiselle viinille löytyy myös varmasti käyttökohteita illan loppupuolella.

Illan bileviinit

Iltaa kohden häissä meno varmastikin hieman rentoutuu, ja alkoholinkulutuskin saattaa kasvaa. 3 litran hanapakkaukset ovat näppäriä jo pelkästään tarjoilunkin vuoksi illanviettoon. Niistä riittää useammalle juhlijalle ja esillepano on helppoa. Valko- ja roseviineissä on syytä muistaa reilu viilennys.

Zensa Chardonnay Organico on pirteän hedelmäinen Chardonnay Sisiliasta. Raikas ja fressi valkoviini sopii täydellisesti illanviettoon. Tämä viini tuli viime vuonna mukaan Zensan viiniperheeseen ja on tuttuun tapaan luomua. Tämä chardonnay on raikas ja helposti lähestyttävä tapaus juurikin hedelmäisyytensä vuoksi.

Filarino Sangiovese Rosé on raikas ja maukas sangiovese-rose. Rose on juuri nyt muotia ja koko ajan kasvava tuotekategoria. Emilia-Romagna on suomalaisille melko tuntematon viinialue Italiassa, ehkä parhaiten se tunnetaan Imolan F1-kilpailustaan. Sieltä tulee paljon laadukkaita viinejä, joissa sangiovese-rypäle on pääosassa. Modernilla ja teknisesti edistyneellä tilalla kiinnitetään paljon huomiota kestävään kehitykseen ja muun muassa energiasta 95 prosenttia on itse tuotettua aurinkoenergiaa.

Montalto Rosso Passivento on lempeän pehmeä punaviini Italian Sisiliasta ja yksi Suomen myydyimmistä viineistä. Viini on tehty suomalaisten rakastamalla Appassimento-tekniikalla, eli rypäleitä on hieman kuivattu, jolloin viiniin tulee enemmän makua. Tässäkään viinissä ei ole tanniineita hurjasti, mutta makua kylläkin. Jos juhlien jälkiruuasta tai herkkubuffesta löytyy vaikka suklaata, niin tämä viini menee myös sen kylkeen tosi hyvin.

Juhlaboolit

Juhlat aloittaneista kuohuvista kuten myös ruokailusta ylijääneistä viineistä saa helposti tehtyä boolia tai sangriaa. Hääjuhlien hävikkiä pienennetäänkin kivasti, kun sama linja juomissa jatkuu iltaan asti. Ylijäämä aiempiin hetkiin varatuista kuohuvista ja viineistä saadaan hyötykäyttöön loppuillasta, joten kotiin kannettavaa viiniäkään ei juurikaan jää. Lisäksi sangriasta saa helposti tehtyä kevyttä juhlajuomaa, joten nämä juomasekoitukset eivät ole hirvittävän vahvojakaan.

Punaviinibooli

-        Punaviiniä 2 ploa
-        Sitruunalimonadia 1 plo
-        Vichyä 1 plo
-        Appelsiinimehua 1 ltk
-        Lime + Sitruunaa paloina
-        Limonchelloa 0,5 dl
-        Jäitä (Kannattaa pakastaa maitotölkkiin isoja paloja)

Valkoviinibooli

-        Valkoviiniä 2 ploa
-        Sitruunalimonadia 1 plo
-        Vichyä 1 plo
-        Omenamehua 1 tlk
-        Limonchelloa 0,5 dl
-        Limeä + Sitruunaa paloina
-        Jäitä isoja paloja

Kuohuviinibooli

-        Henkell-kuohuviiniä 2 ploa
-        Inkivääriolutta 3 ploa
-        Limonchelloa 0,5 dl
-        Vichyä 1 plo
-        Sitrushedelmiä paloina
-        Jäitä isoja paloja

Teksti Asko Mäntymäki, Viinilinna

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, YHTEISTYÖSSÄ VIINILIINNA

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häämenu