Kihlasormus on symboli avioliittolupauksesta, eli kihlauksesta. Suomessa kihla- ja vihkisormusta pidetään vasemman käden nimettömässä.
Suomessa on tapana, että kihlasormus hankitaan molemmille kihlaparista. Monissa muissa maissa mies käyttää vain vihkisormusta. Suomessa miehen kihlasormus usein muunnetaan vihkisormukseksi uudella kaiverruksella. Viime vuosina myös sulhaselle on alettu hankkia erikseen vihkisormuksia. Mies kuitenkin käyttää aniharvoin kihlasormusta vihkisormuksen rinnalla, kuten naiset tekevät.
Kihlasormuksen, eikä myöskään vihkisormusten, ulkonäön suhteen ei ole mitään sääntöjä, on vain perinteitä ja jokaisen henkilökohtainen tyyli. Perinteisesti kihlasormuksia valitseva pari osti samanlaiset kultasormukset. Mies valitsi vain hiukan leveämmän version.
– Mikään sääntö samanlaisten kihlasormusten hankkiminen ei ole, ja nykyään valtaosalla kihlapareista onkin erilaiset sormukset. Monesti naisen kihlasormukseksi valitaan esimerkiksi rivitimanttisormus tai muu timanttisormus, jossa timanttien istutukset ovat matalat. Näin tuleva vihkisormus on sitten myöhemmin helppo sovittaa kihlasormuksen rinnalle. Usein naisen vihkisormus on kihlasormusta näyttävämpi, kertoo Laatukorun verkkokauppaliiketoiminnasta vastaava Henri Silván.
– Kihlasormuksissa trendit eivät ole niin vahvoja kuin asustekorujen puolella. Mallit ovat usein ajattomia ja klassisia. Toki trendejäkin on. Esimerkiksi halomalliset vihkisormukset ja kihlasormukset ovat kasvattaneet suosiotaan kuninkaallisten häiden inspiroimana, kertoo Laatukorun myyjä Sonja.
Joskus ennen ohjeistettiin, että kihlasormuksen hinnan pitäisi vertautua miehen palkkaan. Ohjeeksi annettiin, että sopiva kihlasormuksen hinta on miehen kuukausipalkkaa vastaava summa. Nykypäivän näkemys on, että kihlasormuksen hinta on sopiva kun se on oman budjetin mukainen.
– Karkeasti arvioiden voisi sanoa, että kihlasormuksiin investoidaan noin 300–1000 €:n väliltä. Hintaan vaikuttavat mieltymykset, kuten mahdolliset timantit tai sormuksen koko, rungon muoto ja kuviointi, Henri Silván tarkentaa.
Suomalaisessa perinteessä naisen vihkisormus on useimmiten kihlasormusta koristeellisempi ja kalliimpi sormus. Yksinkertaisten timantittomien kihlasormusten kohdalla tilanne voi olla myös se, että miehen sormus onkin kokonsa vuoksi kalliimpi hankinta.
Nykyään kihlapari useimmiten saapuu yhdessä valitsemaan kihlasormuksia. Toisinaan toinen parista maksaa molemmat sormukset, joskus yhteissumma laitetaan puoliksi, joskus morsian ostaa kihlan sulhaselle ja toisinpäin. Myös amerikkalaisen tyylin mukaisia yllätyskosintoja tapahtuu kokoajan.
Kihlasormuksia valmistetaan perinteisistä keltakullasta ja valkokullasta. Näyttäviä timanttisormuksia tehdään myös platinasta, huokeampia sormuksia hopeasta, kestävästä titaanista sekä teräksestäkin. Sormusvalikoimista löytyy varmasti sopivat sormukset jokaisen kihlaparin mieltymyksiin, tyyliin ja budjettiin.
– Valkokulta on ollut jo vuosia selkeästi suosituin sormusmateriaali. Se on sitä yhä edelleen. Perinteinen keltakulta on pysynyt tasaisesti suosiossa. Rosekultaisten kihlasormusten ja vihkisormusten myynti on lisääntynyt viime vuosien aikana, mutta on se materiaalina silti valko- ja keltakultaan nähden selkeästi harvemmin valittu korumateriaali, Henri Silván kertoo.
Hopea puolestaan on huokea ja tyylikääksi vaihtoehto kihlasormukseen.
– Myös arvokas platina on suosittu jalometalli kihlasormuksissa, Laatukorun myyjä Sonja tietää.
Usein kihlasormuksen halutaan olevan samaa jalometallia jota tullaan käyttämään myöhemmin myös vihkisormuksessa.
– Nykypäivänä ei tarvitse huolehtia siitä, että kaikki korut olisivat samanvärisiä, sillä eri metallien yhdistäminen on trendikästä, Henri Silván muistuttaa.
Suomessa suositut kihlasormukset ovat muuttuneet vuosien varrella. Vielä pari vuosikymmentä sitten kihlaparin sormukset olivat useimmiten sileitä kultasormuksia, jotka olivat samanlaisia. Vaikutteet mm. USA:sta ovat muuttaneet ajattelua. Yhdysvalloissa kihlasormuksella on paljon suurempi merkitys kuin meillä, ja siellä kihlasormuksen "kuuluu" olla timantillinen ja siihen kulutetaan huomattavasti enemmän rahaa.
– ”Perinteisiä” kivettömiä kihlasormuksia valitaan tottakai edelleen runsaasti, mutta nykyään on hyvinkin normaalia valita näyttävämpi kihlasormus, jossa on esimerkiksi timantteja. Kivellisissä kihlasormuksissa suosituimmat mallit ovat maltillisia rivitimanttisormuksia, jolloin ne sopivat hyvin yhteen näyttävämpien vihkisormusten rinnalle, Henri Silván tietää.
– Nykypäivänä ei ole tavatonta, että mieskin haluaa timantin kihlasormukseensa. Miehille sopii esimerkiksi tasainen flakka-sormus, johon timantti istutetaan pinnan myötäiseksi, Laatukorun myyjänä toimiva Sonja rohkaisee.
Vähän ehkä yllättäen jo kihlasormusta valitessa olisi hyvä ottaa huomioon, millainen on tuleva vihkisormus. Vihkisormuksen valinnasta tulee huomattavan paljon helpompaa, jos jo kihlasormusta valitessa on tiedostanut, että sormukset tulevat sopimaan yhteen niin tyylillisesti kuin myös muodoiltaan.
– Sormukset eivät saa hiertää toisiaan, siksi on tärkeää, että kihlasormuksen yhteensopivuus tulevan vihkisormuksen rinnalle otetaan huomioon, Henri Silván muistutaa.
Jos kuitenkin käy niin, että mieli muuttuu tai huomioiminen on unohtunut, ei haittaa.
– Lähtökohtaisesti kaikki Silván-mallit on suunniteltu istumaan toisen sormuksen viereen. Parhaiten yhteen sopivat sormukset löytää vain kokeilemalla, Sonja lohduttaa.
Suosituimmat kihlasormusmallit on suunniteltu helposti yhdisteltäviksi, vaikkapa solitaire- tai halosormuksen rinnalle. Niitä useimmiten ostetaan vihkisormuksiksi.
Kelta- ja valkokultaiset Silván-kihlasormukset ovat minimalistisen tyylikkäitä. Valikoimasta löydät niin klassiset, kiiltävät, puolipyöreät sormukset kuin flakkarunkoiset sormukset timanteilla ja ilman naiselle kihlasormukseksi.
Valkokultainen kihalsormus Silván-timanttisormus on kaunis ja herkkä. Kauniisti istutetut timantit ovat kuin polku, joka johdattelee ikimuistoisiin hetkiin ja kauniisiin muistoihin.
Naisen rosekultainen kihlasormus vintage-tyylinen Silván-timanttisormus yhdistelee ylellisiä timantteja ja menneiden vuosikymmenien hurmaavaa estetiikkaa.
Valkokultainen Silván-kihlasormus pallokuvioidulla rungolla on moderni ja trendikäs valinta. Sormuksen kiiltävä pinta heijastelee kauniita hetkiä ja unohtamattomia muistoja.
Keltakultainen kihlasormus Silván-timanttisormus kolmella timantilla on klassinen valinta.
Valkokultainen puolipyöreä runkoinen Silván-kihlasormus kiiltävällä pinnalla edustaa klassista kauneutta ja ajattomuutta.
Miesten kihlasormusvalikoima on kapeampi ja perustuu hyväksi havaittuihin klassikkoihin, kuten puolipyöreisiin ja flakka- eli tasareunaisiin sormuksiin erilaisin pintakuvioinnein tai viimeistelyin.
Valkokultaisen Silván-kihlasormuksen harjattu pinta kuvastaa jälkiä, jotka johtavat suoraan sydämeen ja muistoihin.
Silván-kihlasormus kätkee sisäänsä unelmia ja ikuista kauneutta. Keltakulta materiaalina puhuttelee klassisuudellaan ja ajattomuudellaan.
Valkokultainen Silván-kihlasormus taotulla pinnalla ja tasalevyisellä flakka-rungolla.
Keltakultainen Silván-kihlasormuksen rouhea pinta on saanut inspiraationsa kallion rosoisesta pinnasta. Kalliokuviointi luo sormuksen pintaan syvyyttä ja ulottuvuutta.
Laatukorun oman Silván-malliston sormukset valmistetaan käsityönä Hyvinkäällä. Kaikki Silván-kihlasormukset ja -vihkisormukset valmistetaan 100 prosenttisesti kierrätetystä kullasta. Käyttämällä kierrätettyä kultaa vähennetään ympäristökuormitusta ja tarvetta uuden kullan louhimiseen.
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LAATUKORU
Jaa juttu