Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

| Vihkisormus

Mitä eroa on laboratoriotimantilla ja luonnontimantilla?

Luonnosta löydettävien timanttien lisäksi korumarkkinoilla on nykyisin myös korkealaatuisia teollisesti valmistettuja timantteja. Laboratoriotimantti eli teollisesti tuotettu synteettinen timantti (kutsutaan myös man made ja lab-grown -timantti tai labratimantti) on hyvä vaihtoehto muun muassa silloin, kun koruun halutaan näyttävyyttä isoilla timanteilla mutta kukkarossa ei ole varaa hyvälaatuisiin luonnontimantteihin.

Muitakin valintaperusteita synteettisille timanteille löytyy, vaikka ekologisuuteen tai eettisyyteen viittaavien mainoslauseiden todenperäisyys on usein usvaverhojen peitossa.

Suomalaisia kihla- ja vihkisormuksia Häät-lehdessä 1/2019

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Laboratoriotimantit tarjoavat kestävää loistoa edullisemmin

Synteettiset timantit, joiden teollinen valmistaminen ja hionta valmiiksi korukiveksi kestää vain muutaman viikon, ovat aivan yhtä loistavia, kauniita ja kestäviä kuin luonnossa miljoonien vuosien prosessissa syntyneet ja maasta kaivetut timantit. Fysikaaliset ja optiset ominaisuudet ovat siis täysin samat eikä synteettistä timanttia voi varmuudella erottaa luonnontimantista kuin merkinnän tai erittäin edistyneen teknologian avulla.

Laboratoriotimantti on siis aivan eri asia kuin timantin jäljitelmät kuten esimerkiksi synteettinen moissaniitti tai synteettinen kuutiollinen zirkonia, jotka ovat huomattavasti heikompia kestävyydeltään ja loistoltaan mutta joita näkee joskus petollisesti kutsuttavan ”kuin timanteiksi”.

Suurin ero luonnontimantteihin löytyy timanttien arvosta. Laboratoriotimanttien arvo on laskenut nopeasti murto-osaan luonnontimanttien arvosta, ja arvon ennustetaan edelleen heikkenevän. Pienten timanttien (esimerkiksi 0,01-0,07 ct, laatu G-vs) hinta on enää noin 20–25 prosenttia vastaavan laatuisen luonnontimantin arvoon verrattuna. Hintaero kasvaa, mitä suuremmasta timantista on kysymys. Yhden karaatin (1,00 ct) kokoisen laboratoriotimantin hinta on alle 10 prosenttia vastaavan luonnontimantin hinnasta. Asiantuntijoiden mukaan synteettisten timanttien hinta saattaa edelleen merkittävästi pudota, joten sijoitusmielessä niitä ei kannata hankkia.

Myös upeasti loistavat värilliset timantit ovat synteettisinä versioina yhä useamman saatavilla, kun taas luonnontimantteina ne ovat erittäin harvinaisia ja siksi hyvin kalliita.

Hintakehitystä saattaa ohjata myös se, että luonnossa uusia timantteja ei enää synny lisää, vaikka niitä toki edelleen kaivetaan esille. Alan isoimmat toimijat ovat onnistuneet pitämään luonnontimanttien hinnan korkealla ja vakaana säätelemällä tuotantoa ja myyntiä sopivaksi.

Uusia laboratoriotimantteja voidaan valmistaa lähes rajattomasti, valmistajia on paljon ja siten hintakilpailukin on kovaa. Ja juuri edullisen hinnan takia teollisesti valmistetuista timanteista on kovaa vauhtia tullut haastaja luonnontimanteilla. Kuluttajan on hyvä pitää mielessä, että laboratoriotimanttien arvo ei ole kuin murto-osa vastaavan luonnontimantin hinnasta eikä hinta ole vakaa vaan laskusuunnassa. Suomessakin on lyhyessä ajassa tullut saataville useita edullisilla laboratoriotimanteilla kruunattuja sormusmallistoja.

Miten luonnontimantin ja synteettisen timantin erottaa toisistaan?

Rehellisin aikein liikkeellä olevat laboratoriotimanttien valmistajat merkkaavat kivensä pienellä kaiverruksella niin, että merkinnän voi helposti nähdä 10 kertaa suurentavalla luupilla. Entä jos merkintää ei tehdäkään? Tekniikka kivien erottamiseen löytyy jo ja sitä kehitetään Suomessakin! Diplomigemmologien Mikko Åström FGA ja Alberto Scarani GG kehittämiä Magilabsin spektrometrejä on käytössä gemmologisissa laboratorioissa ympäri maailmaa. Suomessa yksi jalokivitutkimuksen johtavista asiantuntijoista on Alf Larsson FGA Suomen Jalokivilaboratoriosta.

Mitä mieltä Larsson on, voiko arvokorun timanteilla ostaa Suomessa huolettomin mielin, kun huomattavan hintaeron vuoksi jossakin maailmankolkassa varmasti syntyy kiusaus myydä synteettisiä timantteja luonnontimantteina?

– Ongelmia voi tulla vastaan erityisesti pienimpien timanttien kuten 0,1 ct tai sitä pienempien timanttien joukossa, jotka liikkuvat kansainvälisillä markkinoilla tietyn kokoisina erinä, Larsson kertoo.

Onko kultasepänliikkeen tilaamaan luonnontimanttipussiin sujautettu pari tehdasvalmisteista timanttia kenenkään huomaamatta, kun paljain silmin tai perinteisillä laitteilla eroa ei voi havaita? Todennäköisesti näin on jo käynytkin, mutta suomalainen koruseppä tuskin aavisti asiaa eikä tapahtuneesta ole juuri mitään haittaa myöskään autuaan tietämättömälle korun käyttäjälle, sillä kiven ominaisuudet ovat silti aivan yhtä hyvät. Joku välikäsi timanttitoimittajien monimutkaisessa ketjussa vain onnistui saamaan kaupasta tavallista paremman katteen epärehellisin keinoin muiden huomaamatta. 

Tällä hetkellä huijauksilta voi parhaiten välttyä kysymällä kultasepältään, millaisilta tavarantoimittajilta hänen korujensa timantit tulevat. Maineestaan tarkka kultasepänliike tai korujen valmistaja käyttää vain etiikkansa korkealle tasolle nostaneita ja huolellisesti kaikki kivet tarkistavia timanttitoimittajia ja voi esittää asiasta sertifikaatit. Tarkkojen spektrometrien yleistyessä huijaukset käyvät päivä päivältä vaikeammaksi.

– Isompien ja arvokkaampien timanttien osalta en näe samanlaista huolta. Ne tarkistetaan joka tapauksessa aina huolellisesti ja yksitellen, Alf Larsson pohtii.

Myös korujen jälkimarkkinassa eli second hand -kaupoissa ja huutokaupoissa voi tulevaisuudessa muodostua tilanteita, joissa koruun kiinnitetyistä timanteista ei voida varmuudella ilman alkuperätodistusta tietää, onko kyseessä arvokkaat luonnontimantit vai edulliset laboratoriotimantit. Tämä ongelma koskee lähinnä 2020-luvulla tai myöhemmin valmistettavia koruja.

 

Suomalaisia kihla- ja vihkisormuksia Häät-lehdessä 1/2019

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Onko synteettinen timantti eettisesti kestävämpi tai ekologisempi valinta?

Timanttitehtaita on esimerkiksi muutamassa eurooppalaisessa maassa, Yhdysvalloissa, Israelissa, Kiinassa, Venäjällä ja Intiassa, ja kuten luonnontimantit, suurin osa synteettisistäkin raakatimanteista hiotaan korukiviksi Intiassa.

Vain osasta synteettisiä timantteja on saatavilla luotettavaa tietoa valmistuksen ja hionnan vaatimasta energiasta ja hiilijalanjäljestä. Synteettisten timanttien valmistaminen vaatii aina runsaasti energiaa, joten luonnontimantteja ekologisempi valinta synteettiset timantit eivät automaattisesti ole. Jos tuotanto on läpinäkyvää ja siihen on käytetään hiilineutraalia energiaa, tehtaassa valmistetut timantit saattavat olla selvästi ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Monet lähteet kuitenkin väittävät, että synteettisten timanttien hiilijalanjälki ja kokonaiskuormitus luonnolle on keskimäärin jopa huomattavasti kaivettuja timantteja suurempi. Vaikka uusi mahdollisuus upeaan loistoon puhtaalla omalla tunnolla varustettuna on siis keksitty, kuluttaja jää valitettavasti edelleen kipeästi kaipaamaan läpinäkyvyyttä tuotantoketjuihin.

Alan toimijat väittelevät myös siitä, millaisia vaikutuksia timanteilla on työntekijöiden ja ympäröivien yhteisöjen hyvinvointiin. Yksittäisen luonnontimantin alkuperää on lähes mahdotonta jäljittää, mutta isossa kuvassa lienee selvää, että vaikka mediassa on ollut paljon puhetta konfliktien rahoittamisesta timanttikaupalla eli ns. veritimanteista, timantit ovat tällä hetkellä laillinen ja erittäin merkittävä tulonlähde esimerkiksi monille valuuttatuloja kipeästi tarvitseville Afrikan maille.

Veritimanttikaupan estämiseksi kehitetyn Kimberleyn prosessin tarkoituksena on varmistaa, ettei konflikteja rahoiteta enää timanttien avulla. Järjestelmä otettiin käyttöön 2003, ja siihen kuuluvat maat ottavat vastaan timantteja vain toisista prosessiin sitoutuneista maista. Tuottajamaassa viranomaiset varmentavat timanttien lähteen ja pakkaavat ne sinetöityihin laatikoihin. Maahantuojavaltioissa puolestaan varmistetaan aitoustodistus ja sinetti. Global Witness -kansalaisjärjestön mukaan 1990-luvun puolivälissä maailmalla myydyistä timanteista 15 prosenttia oli peräisin konfliktialueilta, mutta 2000-luvulla niiden osuus oli pudonnut vain prosenttiin.

Eettisesti toimivien ja säännöllisesti monitoroitavien yritysten hankintaketjuihin ei konfliktialueilta timantteja siis nykyisin enää päädy. Moni timanttialalla toimiva onkin sitä mieltä, että eettisessä mielessä luonnontimantti on teollisia timantteja kestävämpi ja enemmän yhteisöille ”hyvää tekevä” ostos kuin synteettinen timantti, mutta asian perusteleminen aukottomasti suuntaan tai toiseen on vaikeaa.

Myötätuulta mediassa

Kritiikin pelossa luonnontimantteja ei juuri uskalleta puolustaa, mutta monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat näyttävästi asettuneet synteettisten timanttien puolelle. Muun muassa Meghan Markle ja Emma Watson ovat puhuneet synteettisiä timantteja käyttävän Kimaïn puolesta ja Blood Diamond – veritimantti -elokuvassa (2006) näytellyt Leonardo DiCaprio on sijoittanut ”eettisiä laboratoriotimantteja” valmistavaan yhdysvaltalaisyritykseen.

 

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät.fi

Tekstiä päivitetty 8.8.2024

 

Lisätietoa ja lähteet 

Suomen Jalokivilaboratorio 

Timantit.com

Magilabs  

Lue lisää timanteista ja koruista Häät.fissä

Kotimainen kihla- ja vihkisormus pääsee pisimmälle eettisyydessä ja ekologis...
Sormusten aakkoset – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?
Sormusideoita vihkisormuksiin, joissa on överisti timantteja
Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Ota haltuun sormusmalleja k...
Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Timanttisormuksia löydät Häät.fin Sormuskoneesta

Muokattu: 8.8.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Kihlasormuksen tai vihkisormuksen hankinta on usein ensimmäinen arvokoruostos ja aivan uusi tilanne....

Kihla- ja vihkisormusyhdistelmät kuin luodut toisilleen

Millaisen sormusyhdistelmän rakentaisit kihlasormuksesta ja vihkisormuksesta? Tyylistä riippumatta o...

Vihkisormus symboloi läsnäoloa, joka on taottu kestämään ikuisesti

Helsinkiläisellä Oz Jewelillä on oma pelkistetty tyyli, jonka moni jo tunnistaa. Heidän sormuksiaan ...

Laadukkaita ja vastuullisia vihkisormuksia, joissa kimaltavat platinan ja timanttien lisäksi kotimaiset jalokivet ja Lapin sertifioitu kulta

Kultaseppä Kulmalan korut valmistetaan käsityönä Helsingissä. Koruissa käytetyt jalometallit ovat jo...

Vinkkejä unikkisormuksen ostajalle

Lähes kaikki Suomessa valmistettavat sormusmallistot tehdään monin osin käsityönä, jolloin itselle s...

Tutustu kevään 2024 suosituimpiin kihla- ja vihkisormuksiin

Häät.fin Sormuskoneen kevään 2024 suosituimmat vihkisormukset, timanttisormukset ja myös miesten vih...

Mainos: Sandberg

Kihla- ja vihkisormusyhdistelmät kuin luodut toisilleen

Millainen on sinun unelmiesi sormuspari? Millaisen sormusyhdistelmän rakentaisit kihlasormuksesta ja vihkisormuksesta?

Katso sormusyhdistelmäesimerkkejä Sandberg-timanttikorut mallistoista

Sandberg timanttisormusyhdistelmä Taivaanranta T-22 ja Alliassi T-21w

Sandberg Taivaanranta T-22w
Timantit alkaen 0,78ct G-vs
14K 4290 €
18K 4650 €

Sandberg Allianssi T-21w
Timantit 0,55ct G-vs
14K 2650 €
18K 3050 €

Sandberg timanttisormusyhdistelmä Toivomuslahde V-704k ja Toivomulähde V-701-9k

Sandberg Toivomuslähde V-704k
Timantit 0,15ct G-vs
14K 1275 €
18K 1499 €


Sandberg Toivomuslähde V-701-9k
Timantit 0,08ct G-vs
14K 695 €
18K 849 €

Sandberg timanttisormusyhdistelmä Taivaanranta V-38w ja Toivomuslähde M-16w

Sandberg Taivaanranta V-383w
Timantit 0,16ct G-vs
14K 1275 €
18K 1475 €

Sandberg Toivomuslähde M-16k
Timantit 0,11ct G-vs
14K 1045 €
18K 1245 €

Sandberg timanttisormusyhdistelmä Kukkaniitty M-842k ja Suvituuli M-110k

Sandberg Kukkaniitty M-842k
Timantit 0,15ct G-vs
14K 1299 €
18K 1499 €


Sandberg Suvituuli M-110k
Timantit 0,10ct G-vs
14K 1149 €
18K 1329 €

 

Tärkeää tietää sormusyhdistelmistä

Tyylistä riippumatta on kauneuden ja kestävyyden kannalta tärkeää, että kihla- ja vihkisormuksen rungot sopivat hyvin yhteen. Erityisen tärkeää yhteen sopivuudesta huolehtiminen on, jos valitse sormukset eri valmistajien mallistoista, joilloin sormusten yhdisteltävyys ei automaattisesti ole paras mahdollinen.

Yhteensopivaa sormusparia valitessaan kannattaa huomioida, että sormusten runkorakenteet sopivat yhteen, jotta sormukset eivät riko toisiaan päivittäisessä käytössä. Jos valitset suositun halokoristeisen sormuksen, varmista että koriste on riittävän korkea, ettei se osu alla olevaan toiseen sormukseen ja riko sitä.

Sandberg timanttisormus yhdistelmä

Toivomuslähde V-705w  
Timantit 0,39 ct G-vs  
Hinta14K 2270 €
Hinta18K 2550 € 


Toivomuslähde M-12-10w  
Timantit 0,28 ct G-vs  
Hinta 14K 1645 €
Hinta 18K 1875 €

Sandberg timanttisormus yhdistelmä

Toivomuslähde V-707Bw  
Timantit 0,25 ct G-vs  
Hinta 14K 1880 €
Hinta 18K 2180 € 
 
Toivomuslähde V-720w  
Timantit 0,15 ct G-vs  
Hinta 14K 1115 €
Hinta 18K 1295 €

 

Sandbert-timanttikorut timanttisormusyhistelmä

Kukkaniitty M-842yw
Timantit 0,15 ct G-vs, kukkahalon halkaisija 6,6 mm
Hinta 14K 1410 €
Hinta 18K 1625 €

Joenmutka M-330yw
Timantit 0,15ct G-vs
Hinta 14K 1575 €
Hinta 18K 1895 €

Sandbert-timanttikorut timanttisormusyhistelmä

Kastepisara M-35w  
Timantit 0,30 ct H-vs2-3ex
Hinta 14K  1995 €
Hinta 18K 2240 €

Joenmutka M-321w  
Timantit 0,19ct G-vs
Hinta 14K 1280 €
Hinta 18K 1550 €

Mitä eroa on kihlasormuksella ja vihkisormuksella?

Isoin ero kihlasormuksen ja vihkisormuksen välillä on, että kihlasormus annetaan tai valitaan kihlautumisen merkkinä ensimmäsenä sormuksena pariskunnan molemmille osapuolille. Vihkisormus puolestaan liitetään morsiamen kihlasormuksen viereen vihkimisseremonian aikana. Suomessa sulhanen ei useinkaan käytä kuin kihlasormusta. Samaa sukupuolta olevien puolisoiden käytännöt vaihtelevat sormusten osalta, mutta usein tasa-arvoisuutta korostetaan eli molemmilla tulee esimerkiksi sama määrä sormuksia. Molemmat sormukset symboloivat parin rakkautta ja sitoutumista toisiinsa.

Kihla- ja vihkisormukseksi käy mikä tahansa sormus. Sääntöjä ei ole. Perinteisesti suomalaiset ovat valinneet minimalistisemman kihlasormuksen, kivettömän tai pienikivisen rivisormuksen. Amerikkalainen perinne on tuonut mukanaan isommat yksikiviset sormukset kihlasormuksiksi, jonka viereen voidaan valita vähän pienempikivinen vihkisormus. Viime vuosina on myös yleistynyt tapa, jossa pariskunta valitsee samanlaiset unisex-sormukset molemmille.

Sandberg kihla+vihkisormus-yhdistelmä Kastepisara M-34k ja Toivomuslähde M-15k

Kastepisara M-34k
Timantti 0,19ct G-vs
14K 1430 €
18K 1649 €


Toivomuslähde M-15k
Timantit 0,15ct G-vs
14K 1170 €
18K 1390 €

Sandberg kihla+vihkisormus-yhdistelmä Toivomuslähde V-942k ja Suvituuli M-134k

Toivomuslähde V-942k
Timantit alkaen 0,30ct G-vs
14K 2190 €
18K 2390 €

Suvituuli M-124k
Timantit 0,13ct G-vs
14K 1335 €
18K 1580 €

Sandberg kihla+vihkisormus-yhdistelmä Toivomuslähde V-705w ja Toivomuslähde V-720w

Toivomuslähde V-705w
Timantit 0,39ct G-vs
14K 2270 €
18K 2550 €

Toivomuslähde V-720w
Timantit 0,15ct G-vs
14K 1115 €
18K 1295 €

Sandberg kihla+vihkisormus-yhdistelmä Taivaanranta S-30w ja Toivomuslähde M-12w

Taivaanranta S-130w
Timantit alkaen 0,52 ct (keskikivi 0,40 ct H-vs2, sivukivet yht. 0,12 ct G-vs)
14K 3250 €
18K 3550 €

Toivomuslähde M-12w
Timantit 0,18ct G-vs
14K 1295 € | 18K 1570 €

 
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä SANDBERG-TIMANTTIKORUT

Sandberg-timanttikorut

Sandberg-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa pienissä tuotantoerissä, perinteisin käsityömenetelmin. Niinpä jokainen Sandberg-timanttisormus on laadukas ja kestävä Avainlipputuote. Kaikki hinnat ovat suositushintoja.

 

Osa koosteesta on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2024.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.