Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkisormus

Mitä eroa on laboratoriotimantilla ja luonnontimantilla?

Luonnosta löydettävien timanttien lisäksi korumarkkinoilla on nykyisin myös korkealaatuisia teollisesti valmistettuja timantteja. Laboratoriotimantti eli teollisesti tuotettu timantti (kutsutaan myös synteettinen, man made ja lab-grown -timantti tai labratimantti) on hyvä vaihtoehto muun muassa silloin, kun koruun halutaan näyttävyyttä isoilla timanteilla mutta kukkarossa ei ole varaa hyvälaatuisiin luonnontimantteihin.

Muitakin valintaperusteita synteettisille timanteille löytyy, vaikka ekologisuuteen tai eettisyyteen viittaavien mainoslauseiden todenperäisyys on usein usvaverhojen peitossa.

Suomalaisia kihla- ja vihkisormuksia Häät-lehdessä 1/2019

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Laboratoriotimantit tarjoavat kestävää loistoa edullisemmin

Synteettiset timantit, joiden teollinen valmistaminen ja hionta valmiiksi korukiveksi kestää vain muutaman viikon, ovat aivan yhtä loistavia, kauniita ja kestäviä kuin luonnossa miljoonien vuosien prosessissa syntyneet ja maasta kaivetut timantit. Fysikaaliset ja optiset ominaisuudet ovat siis täysin samat eikä synteettistä timanttia voi varmuudella erottaa luonnontimantista kuin merkinnän tai erittäin edistyneen teknologian avulla.

Laboratoriotimantti on siis aivan eri asia kuin timantin jäljitelmät kuten esimerkiksi synteettinen moissaniitti tai synteettinen kuutiollinen zirkonia, jotka ovat huomattavasti heikompia kestävyydeltään ja loistoltaan mutta joita näkee joskus petollisesti kutsuttavan ”kuin timanteiksi”.

Suurin ero luonnontimantteihin löytyy timanttien arvosta. Laboratoriotimanttien arvo on laskenut nopeasti murto-osaan luonnontimanttien arvosta, ja arvon ennustetaan edelleen heikkenevän. Pienten timanttien (esimerkiksi 0,01-0,07 ct, laatu G-vs) hinta on enää noin 20–25 prosenttia vastaavan laatuisen luonnontimantin arvoon verrattuna. Hintaero kasvaa, mitä suuremmasta timantista on kysymys. Yhden karaatin (1,00 ct) kokoisen laboratoriotimantin hinta on alle 10 prosenttia vastaavan luonnontimantin hinnasta. Asiantuntijoiden mukaan synteettisten timanttien hinta saattaa edelleen merkittävästi pudota, joten sijoitusmielessä niitä ei kannata hankkia.

Myös upeasti loistavat värilliset timantit ovat synteettisinä versioina yhä useamman saatavilla, kun taas luonnontimantteina ne ovat erittäin harvinaisia ja siksi hyvin kalliita.

Hintakehitystä saattaa ohjata myös se, että luonnossa uusia timantteja ei enää synny lisää, vaikka niitä toki edelleen kaivetaan esille. Alan isoimmat toimijat ovat onnistuneet pitämään luonnontimanttien hinnan korkealla ja vakaana säätelemällä tuotantoa sopivaksi. Uusia laboratoriotimantteja voidaan toisaalta valmistaa lähes rajattomasti, valmistajia on enemmän ja siten hintakilpailukin on kovempaa. Ja juuri edullisen hinnan takia teollisesti valmistetuista timanteista on kovaa vauhtia tulossa varteenotettava haastaja luonnontimanteille. Suomessakin on lyhyessä ajassa tullut markkinoille jo useampia laboratoriotimanteilla kruunattuja sormusmallistoja.

Miten luonnontimantin ja synteettisen timantin erottaa toisistaan?

Rehellisin aikein liikkeellä olevat laboratoriotimanttien valmistajat merkkaavat kivensä pienellä kaiverruksella niin, että merkinnän voi helposti nähdä 10 kertaa suurentavalla luupilla. Entä jos merkintää ei tehdäkään? Tekniikka kivien erottamiseen löytyy jo ja sitä kehitetään Suomessakin! Diplomigemmologien Mikko Åström FGA ja Alberto Scarani GG kehittämiä Magilabsin spektrometrejä on käytössä gemmologisissa laboratorioissa ympäri maailmaa. Suomessa yksi jalokivitutkimuksen johtavista asiantuntijoista on Alf Larsson FGA Suomen Jalokivilaboratoriosta.

Mitä mieltä Larsson on, voiko arvokorun timanteilla ostaa Suomessa huolettomin mielin, kun huomattavan hintaeron vuoksi jossakin maailmankolkassa varmasti syntyy kiusaus myydä synteettisiä timantteja luonnontimantteina?

– Ongelmia voi tulla vastaan erityisesti pienimpien timanttien kuten 0,1 ct tai sitä pienempien timanttien joukossa, jotka liikkuvat kansainvälisillä markkinoilla tietyn kokoisina erinä, Larsson kertoo.

Onko kultasepänliikkeen tilaamaan luonnontimanttipussiin sujautettu pari tehdasvalmisteista timanttia kenenkään huomaamatta, kun paljain silmin tai perinteisillä laitteilla eroa ei voi havaita? Todennäköisesti näin on jo käynytkin, mutta suomalainen koruseppä tuskin aavisti asiaa eikä tapahtuneesta ole juuri mitään haittaa myöskään autuaan tietämättömälle korun käyttäjälle, sillä kiven ominaisuudet ovat silti aivan yhtä hyvät. Joku välikäsi timanttitoimittajien monimutkaisessa ketjussa vain onnistui saamaan kaupasta tavallista paremman katteen epärehellisin keinoin muiden huomaamatta. 

Tällä hetkellä huijauksilta voi parhaiten välttyä kysymällä kultasepältään, millaisilta tavarantoimittajilta hänen korujensa timantit tulevat. Maineestaan tarkka kultasepänliike tai korujen valmistaja käyttää vain etiikkansa korkealle tasolle nostaneita ja huolellisesti kaikki kivet tarkistavia timanttitoimittajia ja voi esittää asiasta sertifikaatit. Tarkkojen spektrometrien yleistyessä huijaukset käyvät päivä päivältä vaikeammaksi.

– Isompien ja arvokkaampien timanttien osalta en näe samanlaista huolta. Ne tarkistetaan joka tapauksessa aina huolellisesti ja yksitellen, Alf Larsson pohtii.

Myös korujen jälkimarkkinassa eli second hand -kaupoissa ja huutokaupoissa voi tulevaisuudessa muodostua tilanteita, joissa koruun kiinnitetyistä timanteista ei voida varmuudella ilman alkuperätodistusta tietää, onko kyseessä luonnontimantit vai laboratoriotimantit. Tämä ongelma koskee lähinnä 2020-luvulla tai myöhemmin valmistettavia koruja.

Suomalaisia kihla- ja vihkisormuksia Häät-lehdessä 1/2019

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Onko synteettinen timantti eettisesti kestävämpi tai ekologisempi valinta?

Timanttitehtaita on esimerkiksi muutamassa eurooppalaisessa maassa, Yhdysvalloissa, Israelissa, Kiinassa, Venäjällä ja Intiassa, ja kuten luonnontimantit, suurin osa synteettisistäkin raakatimanteista hiotaan korukiviksi Intiassa.

Vain osasta synteettisiä timantteja on saatavilla luotettavaa tietoa valmistuksen ja hionnan vaatimasta energiasta ja hiilijalanjäljestä. Synteettisten timanttien valmistaminen vaatii aina runsaasti energiaa, joten luonnontimantteja ekologisempi valinta synteettiset timantit eivät automaattisesti ole. Jos tuotanto on läpinäkyvää ja siihen on käytetään hiilineutraalia energiaa, tehtaassa valmistetut timantit saattavat olla selvästi ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Monet lähteet kuitenkin väittävät, että synteettisten timanttien hiilijalanjälki ja kokonaiskuormitus luonnolle on keskimäärin jopa huomattavasti kaivettuja timantteja suurempi. Vaikka uusi mahdollisuus upeaan loistoon puhtaalla omalla tunnolla varustettuna on siis keksitty, kuluttaja jää valitettavasti edelleen kipeästi kaipaamaan läpinäkyvyyttä tuotantoketjuihin.

Alan toimijat väittelevät myös siitä, millaisia vaikutuksia timanteilla on työntekijöiden ja ympäröivien yhteisöjen hyvinvointiin. Yksittäisen luonnontimantin alkuperää on lähes mahdotonta jäljittää, mutta isossa kuvassa lienee selvää, että vaikka mediassa on ollut paljon puhetta konfliktien rahoittamisesta timanttikaupalla eli ns. veritimanteista, timantit ovat tällä hetkellä laillinen ja erittäin merkittävä tulonlähde esimerkiksi monille valuuttatuloja kipeästi tarvitseville Afrikan maille ja alueille.

Veritimanttikaupan estämiseksi kehitetyn Kimberleyn prosessin tarkoituksena on varmistaa, ettei konflikteja rahoiteta enää timanttien avulla. Järjestelmä otettiin käyttöön 2003, ja siihen kuuluvat maat ottavat vastaan timantteja vain toisista prosessiin sitoutuneista maista. Tuottajamaassa viranomaiset varmentavat timanttien lähteen ja pakkaavat ne sinetöityihin laatikoihin. Maahantuojavaltioissa puolestaan varmistetaan aitoustodistus ja sinetti. Global Witness -kansalaisjärjestön mukaan 1990-luvun puolivälissä maailmalla myydyistä timanteista 15 prosenttia oli peräisin konfliktialueilta, mutta 2000-luvulla niiden osuus oli pudonnut vain prosenttiin.

Eettisesti toimivien ja säännöllisesti monitoroitavien yritysten hankintaketjuihin ei konfliktialueilta timantteja siis nykyisin enää päädy, ja moni timanttialalla toimiva onkin sitä mieltä, että eettisessä mielessä luonnontimantti on teollisia timantteja kestävämpi ja enemmän yhteisölle ”hyvää tekevä” ostos kuin synteettinen timantti, mutta asian perusteleminen aukottomasti suuntaan tai toiseen on vaikeaa.

Myötätuulta mediassa

Kritiikin pelossa luonnontimantteja ei juuri uskalleta puolustaa, mutta monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat näyttävästi asettuneet synteettisten timanttien puolelle. Muun muassa Meghan Markle ja Emma Watson ovat puhuneet synteettisiä timantteja käyttävän Kimaïn puolesta ja Blood Diamond – veritimantti -elokuvassa (2006) näytellyt Leonardo DiCaprio on sijoittanut ”eettisiä laboratoriotimantteja” valmistavaan yhdysvaltalaisyritykseen.

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät.fi

Tekstiä päivitetty 18.12.2023

Lisätietoa ja lähteet 

Suomen Jalokivilaboratorio 

Timantit.com

Magilabs  


Lue lisää timanteista ja koruista Häät.fissä

Kotimainen vihkisormus pääsee pisimmälle eettisyydessä ja ekologisuudessa

Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

Sormusideoita vihkisormuksiin joissa on överisti timantteja

SORMUSKONE – apua kihla- ja vihkisormuksen valintaan

Lue Häät.fistä sormus–suomi -sanakirja ja ymmärrät ammattitermit

Mitä on keltakulta, valkokulta tai punakulta. Lue Häät.fistä

Muokattu: 4.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Tutustu kevään 2024 suosituimpiin kihla- ja vihkisormuksiin

Häät.fin Sormuskoneen kevään 2024 suosituimmat vihkisormukset, timanttisormukset ja myös miesten vih...

Kultaseppämestari Pekka Kulmala suunnittelee koruja vastuullisesti ja perinteitä kunnioittaen

Kultaseppä Kulmalan sormukset ja korut suunnitellaan ja valmistetaan suurella ammattitaidolla ja rak...

Kotimainen kihla- ja vihkisormus pääsee pisimmälle eettisyydessä ja ekologisuudessa

Voit käyttää kihlasormusta ja vihkisormustasi sekä muita koruja hyvillä mielin, kun valitset Suomess...

Valitse kaunein Olli Johan Lindroos Uniikkisormus

Häämessut netissä -tapahtuman pääkilpailussa voit voittaa huikean OJL-uniikkisormuksen. Osallistu ma...

Unelmien sormus verkkokaupasta – Sormusostoksilla kiireettömästi netissä

Kihla- tai vihkisormuksen on tietenkin oltava huolella valittu ja juuri se oikea. Vaikka et tietäisi...

Löydä oma suosikki timanttisormus – Silván-mallistosta löydät vaihtoehtoja omaan tyyliisi

Laatukorulla on pitkä kokemus siitä millaisia sormuksia suomalaiset morsiamet haluavat. Katso muutam...

Mainos: Keskisen Kello

Unelmien sormus verkkokaupasta – Sormusostoksilla kiireettömästi netissä

kihlasormus morsiamen nimettömässä sulhsen käsipuolessa

Odotatko kosintaa vai menitkö juuri kihloihin? Kihla- ja vihkisormuksen hankintaan liittyy suuria tunteita, sillä kutkuttava hääsuunnittelu voi vihdoin alkaa.

Jos nimettömässä säihkyy jo puolison valitsema tai yhdessä hankittu kihlasormus, seuraavaksi onkin vihkisormuksen etsinnän vuoro. Mutta mistä ihmeestä aloittaa? Entä jos kaiken voisi hoitaa rennosti kotisohvalta käsin ilman painetta ostamisesta?

miehen kihlasormus sulhanen pitää morsianta kädestä

Minulleko sormus verkkokaupasta?

Sormusten maailma on yhtä aikaa sädehtivän upea ja hengästyttävän valtava. Jopa koko elämän tärkeimmän korun on tietenkin oltava huolella valittu ja juuri se oikea. Vaikka et tietäisi sormuksista yhtään mitään, se ei haittaa. Sillä nimenomaan verkossa pääset ilman myyjän ohjailua tiettyyn suuntaan sukeltamaan korujen maailmaan omilla ehdoillasi. 

Keskisen Kellon verkkokaupassa korun ostaminen käy kiireettä, asiakaspalvelun opastuksella itselle sopivana aikana. Hinta- ja budjettipaine on tiessään, sillä hinnat on suoraan ilmoitettu, vaikka tarjousta voi toki aina pyytää asiakaspalvelusta.

Toinen toistaan kauniimpien korujen säihkeeseen on kiva uppoutua ja samalla oppia erilaisista sormusmalleista yhä enemmän. Tämä osa häiden suunnittelusta muuttui kertaheitolla ikimuistoisen helpoksi.

Katso Keskisen Kelllo-sormuksia Häät.fin Sormuskoneesta

Keskisen Kellon sormusvalikoima

Löydä Keskisen Kellon verkkokaupasta oma unelmasormuksesi

Keskisenkello.fi

Suomalaisten rakastamat sormusbrändit

Valikoimista löytyvät kaikki suomalaisten rakastamat brändit, kuten Kohinoor ja Festive sekä Lykka. Asiakaspalvelu vastaa kysymyksiin kätevästi chatin kautta tai puhelimitse iltakahdeksaan asti ja verkkokaupasta voi tilata maksuttoman sormusmitan. Mitta kertoo tarkasti oman koon eikä sitä tarvitse lähteä kivijalkaliikkeeseen tarkistuttamaan.

Verkkokaupassa olevien tarkkojen kuvien avulla pääsee fiilistelemään, miltä sormus näyttää käytössä ja mikä parasta, toimitusaika on vain 1–3 päivää. Kaiken lisäksi korulla on jopa 60 päivän palautusoikeus, ellei kyseessä ole tilaustuote tai kaiverruksen kanssa ostettu.

Kohonoor-kihlasormus morsiamen sormusessa

Unelmien sormus ilman stressiä

Sen sijaan, että yrittäisi sovitella aikatauluja yhteen ja viettää sormusliikkeissä jopa tuntikaupalla aikaa etsien sopivaa yksilöä, voi sormuksia fiilistellä sopivina hetkinä rakkaan kanssa kotona.

Kaataa vaikka laseihin kuohuvaa ja miettiä rauhassa millaiset korut sopisivat juuri teille. Samalla voi selailla muitakin koruja häälookeihin sopien. Stressiä vie harteilta pois melkoisesti sekin, ettei myyjälle tarvitse sanoa missään vaiheessa ei. Verkkokaupassa ostopäätöstä saa miettiä ilman epämukavaa oloa juuri niin kauan kuin tarvitsee.

Elämän tärkein koru kotimaiselta perheyritykseltä

Valikoima on todella laaja ja sormuksia voi selailla kätevästi tyylin, hinnan ja materiaalin mukaan. Ilahduttavaa on se, että täältä löytyy ihan jokaisen budjettiin sopiva sormus. Ja koska ollaan ainutlaatuisen ja tunteita herättävän aiheen äärellä, vaikutuksen tekee myös Keskisen Kellon perheyritystausta.

Vuonna 1982 Alavuden Tuurissa perustettu yritys myy vain aitoja tuotteita kotimaisilta valmistajilta sekä Suomen virallisilta maahantuojilta. Tämä kaikki takaa sen, että sormusten aitouteen voi luottaa sataprosenttisesti. Hääpäivänä nimettömässä kimaltelee siis takuuvarmasti aito ja yhdessä rakkaudella valittu yksilö.

morsian hymyilee pitäessään sulhasen kasvoista

Keskisen Kello

Sähköposti asiakaspalvelu@keskisenkello.fi

Verkkokauppa

Keskisenkello.fi

Facebook Keskisen Kello Oy

Instagram @keskisenkello

Keskisen Kellon edustamat kotimaiset brändit

Kohinoor

Festive

Lykka

Katso kaikki Keskisen Kellon

Kihlasormukset

Vihkisormukset

 

Teksti Tanja Hakala

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä KESKISEN KELLO

Muokattu: 7.6.2024