Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kihlasormus

Suomalainen kihlasormusperinne on maailmalla erikoinen

kihlasormus timanttisormus vaaleansininen tausta

Kuva Bridget Flohe / Unsplash.com

Perinteenä kihla- ja vihkisormus on meillä Suomessa nuorehko tapa. Euroopassa sormus muodostui kihlauksen ja avioliiton symboliksi jo keskiajalla, mutta Suomessa sormuksia käytti aluksi vain vauras väki 1500-luvulta eteenpäin. Vain varakkaimmat sulhaset antoivat sormuksen ja kihlajaislahjan kihlatulleen. Vielä 1900-luvun puoleltakin on säilynyt tietoja vihittävistä, joille esimerkiksi pappi tai joku varakas tuttava lainasi sormusta, jotta vihkimiseen tarvittava sormus löytyi.

Suomessa on yleinen tapa, että kihlaparista molemmat kantavat kihlasormusta heti kihlauksesta lähtien. Tämä ei kuitenkaan ole yleismaailmallinen tapa, sillä monissa kulttuureissa miehellä sormus tulee käyttöön vasta vihkimisen yhteydessä.

Kihlasormus, tai edes vihkisormus, ei ole pakollinen, vaan käytännössä perinne, jota lähes kaikki pareista kuitenkin haluavat noudattaa. Tavallaan pakollisen sormuksesta tekee vain evankelis-luterilainen vihkikaava.

Vihkikaavassa otatko -kysymysten jälkeen tulee papin lukema sormusrukous. Niiden jälkeen vaimon tai molempien puolisoiden nimettömään pujotetaan sormus liiton ja yhteyden symbolina. Kaavaan on mahdollista myös lisätä sormuslupaukset ennen sormusten pujottamista. Sormuksen jota seremoniassa käytetään, ei kuitenkaan ole pakko olla oma. Lainattukin käy, kuten myös symbolinen rengas, mutta ilman sormusta ei evankelis-luterilaisen vihkikaavan mukaan avioliittoa voi solmia.

Sormus on vahva symboli, jonka ajatellaan symboloivan sitoutumista, ikuisuutta ja rakkautta.

Löydä sormusehdokkaita Häät.fin Sormuskoneesta. Katso lisää täältä >

Morsian sormessaan vihkisormus

Kuva Elina Sazonova / Pexels

Kaksi sormusta

Suomessa varsin usein miehen kihlasormus jatkaa myös vihkisormuksena saaden kenties vain uuden kaiverruksen. Viime vuosina sulhasetkin ovat alkaneet ottaa käyttöönsä kihlasormuksen lisäksi myös erillisiä vihkisormuksia. Hääparit ovat ostaneet tai teettäneet uuden näyttävämmän vihkisormuksen myös sulhaselle.

Naisilla meillä on enemmän sääntö kuin poikkeus käyttää kahta sormusta. Tämä tapa juontaa juurensa 1600-luvun loppuun, jolloin Ruotsi-Suomessa tuli tavaksi, että sulhanen antoi morsiamelleen vielä toisen sormuksen vihittäessä. Tämä edelleen yleinen tapa on kuitenkin ns. paikallinen erikoisuus, jota noudatetaan yleisesti vain Suomessa ja Ruotsissa. Monissa muissa maissa kaksi sormusta on leskeyden merkki.

Sormus vasemmassa nimettömässä

Suomessa yleisin tapa on käyttää kihla- ja vihkisormuksia vasemman käden nimettömässä sormessa, muinaisilta egyptiläisiltä perityn tavan mukaan. He uskoivat verisuonen yhdistävän vasemman nimettömän ja sydämen. Roomalaiset kutsuivat tuota olematonta verisuonta nimellä "vena amoris" eli rakkauden suoni. Muun muassa ortodoksit, tanskalaiset, norjalaiset, saksalaiset ja espanjalaiset käyttävät vihkisormusta kuitenkin oikean käden nimettömässä.

morsian timanttisormus sormessaan

Kuva Iamngakan Eka / Pexels

Sileä sormus vai timanttiunelma kihlasormuksena?

Millainen kihlasormuksen pitää olla? Siitä ei ole sääntöjä, on vain perinteitä ja malli- tai materiaalitrendejä.

Kulta on Suomessa perinteisin ja yleisin kihla- ja vihkisormus materiaali. Se koetaan yleisesti romanttiseksi ja ajattomaksi. Valkokulta on ollut pitkään suosituin. Platina sormusmateriaalina kuitenkin kasvattaa suosiotaan kokoajan. Myös hopea on suosittu kihlasormusmateriaali sekä edullisuutensa että kauniin värinsä vuoksi.

Sileä kultasormus molemmilla on perinteisin ja edelleen suosittu kihlamalli. Tänä päivänä sileä sormus hankitaan varsinkin miehelle. Kihlaparilla voi olla täysin samanlaiset sormukset tai sormukset voivat olla saman malliset, mutta miehen sormus leveämpi tai morsiamen sormusta koristaa timantti tai muu jalokivi. Valmistajat ovat aivan viime vuosina tehneet enenevässä määrin unisex-mallistoja ja mallistoja, joista löytyy versio sekä miehelle että naiselle.

Diamonds are forever

Morsiamen kihlaa koristaa usein jokin jalokivi, useimmiten kirkas timantti. Amerikkalainen tai englantilainen nainen puolestaan ei edes osaa kuvitella kihlasormusta ilman timanttia. Tämä on Amerikasta lähtöisin oleva perinne, joka juontaa juurensa De Beers -timanttiyhtiön 30-luvulta alkaen toteuttamaan laajaan mainoskampanjaan. Taidokkaalla mainonnalla suuren yleisön mielikuviin onnistuttiin yhdistämään ajatus timanttien kuulumisesta olennaisena osana rakkaudenosoituksiin ja kihlaukseen.

Omaa kihlasormusta valitessa tärkeintä on kuitenkin muistaa, että omien mieltymysten jälkeen heti seuraavana kannattaa miettiä, millainen on arki sormuksen kanssa. Suositut kulta, platina ja hopeakin sopivat yleensä hyvin arkiseen käyttöön. Joissa tapauksissa kuitenkin voi olla järkevää hankkia arvokkaan sormuksen rinnalle edullinen sormus arkikäyttöön.

Lue Häät.fin vinkit timanttisormuksen hankintaa suunnittelevalle ennen kuin lähdet ostoksille!

Häät.fin Sormuskoneesta löydät upeita kihlasormusehdokkaita. Katso lisää täältä >

Kaiverrukset

Kihlasormuksiin kaiverretaan useimmiten kihlatun nimi ja kihlauspäivämäärä tai sitten molempien nimet ja päivämäärä. Jonkin perinteen mukaan kihlaan kihlakumpanin nimi ja kihlauspäivä, ja vihkisormukseen kaiverretaan taas molempien nimet sekä hääpäivä.

Pelkkä nimi ja päivämäärä voi tuntua tylsältä, mutta pitkää tekstiä sormukseen ei mahdu. Timantti-istutukset mm. vähentää tilaa. Yksi vaihtoehto on tietysti hyödyntää kaiverrukeen sormuksen ulkopintaan.

Muokattu: 3.9.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Kuinka löydän täydellisen kihlasormuksen?

Parhaan mahdollisen kihlasormuksen löytäminen voi olla haastavaa, varsinkin jos joutuu asiaa kylmilt...

Perinteiset samanlaiset sormukset kihlaparille vaiko omannäköiset kihlasormukset?

Kihlasormuksen, eikä myöskään vihkisormusten, ulkonäön suhteen ei ole mitään sääntöjä, on vain perin...

Yhdistä kihlasormus ja vihkisormus kauniisti

Jo kihlasormusta valitessa olisi hyvä miettiä, millainen vihkisormus rinnalle jonain päivänä tulee. ...

Korkeila Helsingissä ollaan merkityksellisten korujen jäljillä

Kultasepän liikkeeseen voi olla vähän jännittävääkin astua sisään. Korkeila Helsingin liikkeeseen me...

Ota Häät.fi Sormuskone avuksesi sormuksen metsästykseen

Avaa Häät.fi Sormuskone ja löydät täydellisen kihla- ja vihkisormuksen helposti. Selaa tai suodata i...

Tiesitkö tämän kullasta ja kultakoruista?

Kulta kimaltelee usein ihmisten ajatuksisssa kauniisti keltaisena, kirkkaana ja lämpimänä. Ajattelem...

Mainos: Korkeila Helsinki

Korkeila Helsingissä ollaan merkityksellisten korujen jäljillä

Korkeila Helsingin tiimi

Kuva Korkeila Helsinki

Jukka ja Ulla Korkeilan liike sijaitsee Helsingissä Korkeavuorenkadulla. Heidän lisäkseen asiakkaita palvelee pitkään alalla työskennellyt Salla. ”Timanttikoirana” toimii ihastuttava Wilma. – Alan liikkeeseen voi olla vähän jännittävääkin astua sisään, mutta meillä ei tarvitse miettiä liikoja. Meillä on aina, tietenkin, aikaa asiakkaille ja kuulemme mielellämme heidän tarinansa ja toiveensa.

Sydämellinen perheyritys Korkeila Helsinki luo vihkisormuksen löytymisestä lempeän elämyksen.

Tutustu Korkeila Helsingin ihaniin timanttisormuksiin Häät.fin Sormuskoneessa >>

Kun 16-vuotias Jukka Korkeila luki artikkelin venäläisestä kultasepästä Carl Fabergésta, jotain suurempaa tapahtui. Juttu oli niin vaikuttava, että tuossa hetkessä Jukka päätti haluavansa kultasepäksi. Lukion matematiikkalinja vaihtui kultaseppäkouluun, jonne Jukka pääsi sisään toisella yrittämällä 17-vuotiaana 600 hakijan joukosta. Korkeila Helsingin tarinaan oli syntynyt merkityksellinen alku.

KLIKKAA KUVAA JA KATSO TARKEMMAT TUOTETIEDOT

Juuri teitä varten

Nyt tuo oma, tunnettu kultasepänliike Korkeila Helsinki sijaitsee pääkaupungissamme Korkeavuorenkadulla. Tämän perheyrityksen luokse hääparit matkustavat jopa halki Suomen. Lämmin vastaanotto sekä erityisesti pariskuntien toiveiden kuuleminen ja ymmärtäminen ovat tämän paikan vahvuuksia. Eikä ihme, sillä kultaseppämestari Jukka tekee työtä intohimoon pohjautuen yhdessä vaimonsa Ullan kanssa.

Imatra vaihtuu Helsinkiin

Jukan valmistuessa vuonna 1985 hän perusti Imatralle sarjatuotantona tehtävien korujen valmistusyrityksen. Lopulta vuonna 2000 yritys myytiin pois ja koruala jäi kymmeneksi vuodeksi kilpailukiellon ja Jukan yrittäjäjärjestön töiden vuoksi. Kunnes kutsu vuosien jälkeen estetiikan pariin alkoi voimistua vastustamattomaksi. Oli Korkeilan aika.

Mutta miten Imatra vaihtui Helsinkiin? – Ulla oli halunnut jo pitkään muuttaa Helsinkiin. Nuorin tyttäremme Marika Korkeila asuu myös

kaupungissa, joten sekin vaikutti asiaan. Muutimme vuonna 2014 ja kaksi vuotta myöhemmin perustimme vaimoni kanssa yrityksen ja avasimme liikkeen. Myös tytär lähti alalle ja perusti oman yrityksen Macor Jewelleryn ja Showroomin.

KLIKKAA KUVAA JA KATSO TARKEMMAT TUOTETIEDOT

Sopivasti yhdessä

Yhdessä työskenteleminen avioparina on hioutunut vuosien aikana melko mutkattomaksi.

– Kyllähän me aluksi Imatralla vähän kinastelimme, kun haimme omia paikkojamme. Minä kun tulin ihan toiselta alalta tähän mukaan. Harjoittelun jälkeen hommat sujuivat jo mutkattomasti, Ulla naurahtaa.

– Meillä on samankaltainen maku ja tyyli, se on mahtavaa. Ulla antaa näkemystä minulle ja on asiakkaiden kanssa. Minä suunnittelen ja valmistan korut, Jukka kiteyttää.

Liike Korkeila Helsinki Korkeavuorenkadulla Helsingissä

Kuva Korkeila Helsinki

Sormusunelmat parhaissa käsissä

Kun asiakas astuu liikkeeseen sisälle, Ullan ja helmikuussa aloittaneen Sallan valovoimaisuus lumoaa. Kimaltelevien korujen keskellä istahdetaan alas ja jutellaan kuin tuttavien kanssa. Mietitään rauhassa, millainen sormus tai muu koru olisi juuri se omien unelmien juttu.

Korkeilan tuotteet ovat hyvin siroja, kapearunkoisia ja istutustyyliltään moderneja. He ovat erikoistuneet erityisesti platinasormuksiin. Jos valmiista sormuksista ei omaa suosikkia löydy, sellainen tehdään mittatilaustyönä alusta loppuun, suurella sydämellä.

Sillä kun asiakkaalle tehdään jotain uniikkia, on tärkeää kuulla ihmistä, tutustua ja tunnistaa herkästikin, mikä juuri hänelle toimisi. Kun hetken seurailee ja kuuntelee Jukkaa ja Ullaa yhdessä, voi levollisena huokaista, että elämän tärkeimmät koruasiat ovat ihan parhaissa käsissä.

Lähes puolet asiakkaista avaa Korkeilan oven tilatakseen Jukalta mittatilaussormuksen. Ensimmäisestä tapaamisesta ja luonnoksesta valmiin korun sormeen pujottamiseen kuluu aikaa kahdesta neljään viikkoa.

 

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Korkeila Helsinki

 

Korkeila Helsinki


Liike Korkeavuorenkatu 6, 00150 Helsinki

Puhelin 050 327 0600

Sähköposti korkeila@korkeilahelsinki.fi

www www.korkeilahelsinki.fi/

Instagram @korkeilahelsinki

Facebook @korkeilahelsinki

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä KORKEILA HELSINKI

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Uusimman Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 9.8.2024