Mainos: Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?
Uusin Häät-lehti 1/2025 nyt Lehtipisteissä ja häämessuilla – hae omasi!
Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.
Kuva Bridget Flohe / Unsplash.com
Perinteenä kihla- ja vihkisormus on meillä Suomessa nuorehko tapa. Euroopassa sormus muodostui kihlauksen ja avioliiton symboliksi jo keskiajalla, mutta Suomessa sormuksia käytti aluksi vain vauras väki 1500-luvulta eteenpäin. Vain varakkaimmat sulhaset antoivat sormuksen ja kihlajaislahjan kihlatulleen. Vielä 1900-luvun puoleltakin on säilynyt tietoja vihittävistä, joille esimerkiksi pappi tai joku varakas tuttava lainasi sormusta, jotta vihkimiseen tarvittava sormus löytyi.Suomessa on yleinen tapa, että kihlaparista molemmat kantavat kihlasormusta heti kihlauksesta lähtien. Tämä ei kuitenkaan ole yleismaailmallinen tapa, sillä monissa kulttuureissa miehellä sormus tulee käyttöön vasta vihkimisen yhteydessä. Kihlasormus, tai edes vihkisormus, ei ole pakollinen, vaan käytännössä perinne, jota lähes kaikki pareista kuitenkin haluavat noudattaa. Tavallaan pakollisen sormuksesta tekee vain evankelis-luterilainen vihkikaava.
Vihkikaavassa otatko -kysymysten jälkeen tulee papin lukema sormusrukous. Niiden jälkeen vaimon tai molempien puolisoiden nimettömään pujotetaan sormus liiton ja yhteyden symbolina. Kaavaan on mahdollista myös lisätä sormuslupaukset ennen sormusten pujottamista. Sormuksen jota seremoniassa käytetään, ei kuitenkaan ole pakko olla oma. Lainattukin käy, kuten myös symbolinen rengas, mutta ilman sormusta ei evankelis-luterilaisen vihkikaavan mukaan avioliittoa voi solmia.
Sormus on vahva symboli, jonka ajatellaan symboloivan sitoutumista, ikuisuutta ja rakkautta.
Kuva Elina Sazonova / Pexels
Suomessa varsin usein miehen kihlasormus jatkaa myös vihkisormuksena saaden kenties vain uuden kaiverruksen. Viime vuosina sulhasetkin ovat alkaneet ottaa käyttöönsä kihlasormuksen lisäksi myös erillisiä vihkisormuksia. Hääparit ovat ostaneet tai teettäneet uuden näyttävämmän vihkisormuksen myös sulhaselle.
Naisilla meillä on enemmän sääntö kuin poikkeus käyttää kahta sormusta. Tämä tapa juontaa juurensa 1600-luvun loppuun, jolloin Ruotsi-Suomessa tuli tavaksi, että sulhanen antoi morsiamelleen vielä toisen sormuksen vihittäessä. Tämä edelleen yleinen tapa on kuitenkin ns. paikallinen erikoisuus, jota noudatetaan yleisesti vain Suomessa ja Ruotsissa. Monissa muissa maissa kaksi sormusta on leskeyden merkki.
Suomessa yleisin tapa on käyttää kihla- ja vihkisormuksia vasemman käden nimettömässä sormessa, muinaisilta egyptiläisiltä perityn tavan mukaan. He uskoivat verisuonen yhdistävän vasemman nimettömän ja sydämen. Roomalaiset kutsuivat tuota olematonta verisuonta nimellä "vena amoris" eli rakkauden suoni. Muun muassa ortodoksit, tanskalaiset, norjalaiset, saksalaiset ja espanjalaiset käyttävät vihkisormusta kuitenkin oikean käden nimettömässä.
Kuva Iamngakan Eka / Pexels
Millainen kihlasormuksen pitää olla? Siitä ei ole sääntöjä, on vain perinteitä ja malli- tai materiaalitrendejä.
Kulta on Suomessa perinteisin ja yleisin kihla- ja vihkisormus materiaali. Se koetaan yleisesti romanttiseksi ja ajattomaksi. Valkokulta on ollut pitkään suosituin. Platina sormusmateriaalina kuitenkin kasvattaa suosiotaan kokoajan. Myös hopea on suosittu kihlasormusmateriaali sekä edullisuutensa että kauniin värinsä vuoksi.Sileä kultasormus molemmilla on perinteisin ja edelleen suosittu kihlamalli. Tänä päivänä sileä sormus hankitaan varsinkin miehelle. Kihlaparilla voi olla täysin samanlaiset sormukset tai sormukset voivat olla saman malliset, mutta miehen sormus leveämpi tai morsiamen sormusta koristaa timantti tai muu jalokivi. Valmistajat ovat aivan viime vuosina tehneet enenevässä määrin unisex-mallistoja ja mallistoja, joista löytyy versio sekä miehelle että naiselle.
Morsiamen kihlaa koristaa usein jokin jalokivi, useimmiten kirkas timantti. Amerikkalainen tai englantilainen nainen puolestaan ei edes osaa kuvitella kihlasormusta ilman timanttia. Tämä on Amerikasta lähtöisin oleva perinne, joka juontaa juurensa De Beers -timanttiyhtiön 30-luvulta alkaen toteuttamaan laajaan mainoskampanjaan. Taidokkaalla mainonnalla suuren yleisön mielikuviin onnistuttiin yhdistämään ajatus timanttien kuulumisesta olennaisena osana rakkaudenosoituksiin ja kihlaukseen.
Omaa kihlasormusta valitessa tärkeintä on kuitenkin muistaa, että omien mieltymysten jälkeen heti seuraavana kannattaa miettiä, millainen on arki sormuksen kanssa. Suositut kulta, platina ja hopeakin sopivat yleensä hyvin arkiseen käyttöön. Joissa tapauksissa kuitenkin voi olla järkevää hankkia arvokkaan sormuksen rinnalle edullinen sormus arkikäyttöön.
Kihlasormuksiin kaiverretaan useimmiten kihlatun nimi ja kihlauspäivämäärä tai sitten molempien nimet ja päivämäärä. Jonkin perinteen mukaan kihlaan kihlakumpanin nimi ja kihlauspäivä, ja vihkisormukseen kaiverretaan taas molempien nimet sekä hääpäivä.
Pelkkä nimi ja päivämäärä voi tuntua tylsältä, mutta pitkää tekstiä sormukseen ei mahdu. Timantti-istutukset mm. vähentää tilaa. Yksi vaihtoehto on tietysti hyödyntää kaiverrukeen sormuksen ulkopintaan.
Muokattu: 3.9.2024
Millaisista sormuksista tämän päivän morsiamet ja tuoreet vaimot haaveilevat? Entä millaisia tarinoi...
Vuoden Kaunein Sormus 2024 -voittaja on keltakultainen timanttisormus Lily of Love. Sen on suunnitel...
Vuoden Kaunein Sormus 2024 -kilpailun finalistit keskustelevat muutoksista, jotka vaikuttavat sormus...
Kulta on erittäin arvostettu jalometalli hääkoruissa. Korkea kiilto, hyvä kestävyys ja työstettävyys...
Parhaan mahdollisen kihlasormuksen löytäminen voi olla haastavaa, varsinkin jos joutuu asiaa kylmilt...
Kihlasormuksen, eikä myöskään vihkisormusten, ulkonäön suhteen ei ole mitään sääntöjä, on vain perin...
Vanhan perinteen mukaan karkauspäivänä – päivänä, jolloin kaikki on nurinpäin – naisellakin oli mahdollisuus kosia miestä – tai vaikka muutamaakin. Naisen kosintaa ei tarvinnut karkauspäivän takia vastaanottaa vakavin mielin. Suomessa kosinnasta kieltäytyvä mies oli kosijalleen velkaa vain uuden hamekankaan.
Kuva Lucas Fonseca / Pexels
Noin 1800-luvulla Suomeen tuli Länsi-Euroopassa jo tavallinen perinne viettää karkauspäivää. Karkauspäivänä nainen ”sai” kosia ilman, että häntä halveksuttaisiin. Ennen vanhaan kosiminen oli vain miehen työtä, joten päivänä, jolloin kaikki on päälaellaan, miksei nainen voisi koittaa onneaan.
Naisen kosintaa ei kuitenkaan tarvinnut ottaa vakavasti. Tosin torjuessaan ehdotuksen avioliitosta täytyi miehen korvata se kosijalle. Suomessa riittäväksi nähtiin hamekangas, Englannissa taas kävivät vaikka käsineet.
Joka neljäs vuosi kalenteriin helmikuun viimeiseksi eli 29.2. päiväksi lisättävän ylimääräisen päivän eli karkauspäivän avulla kalenterivuosi pysyy samassa tahdissa vuoden oikean pituuden kanssa.
Ennen naisella oli siis mahdollisuus kosia vain kerran neljässä vuodessa karkauspäivänä. Nykyaikana kuka vaan saa kosia, minä päivänä vain, vaikka karkauspäivästä aika yleisesti julkisuudessa edelleen puhutaan naisten kosimiseen sopivana päivänä.
Monen mielestä kosimisperinne onkin jo vanhentunut, eikä se, että avioitumiskysymyksen esittää nainen, ole enää epätavallista eikä varsinkaan paheksuttavaa.
Kuva rdne stock project / Pexels
Ajatusta siitä, että kosinta olisi miehen velvollisuus, pyritään häivyttämään nykyajan tasa-arvoa alleviivaavassa yhteiskunnassa. Monien mielestä jo se, että nainen haluaa tehdä parisuhteessaan aloitteen, on riittävä ”lupa” kosia. Ja nainen, yhtä hyvin kun mies, saa kosia missä ja milloin tahansa.
Kun asiaa miettii sellaisen samansukupuolisen parin kannalta, jossa molemmat ovat naisia, olisi naisen suorittamaa kosimista erittäin vaikea välttää. Queer-pareilla onkin muodostumassa trendiksi tai tavaksi takaisinkosinta.
Takaisinkosinnalla tarkoitetaan sitä, että sen jälkeen kun partneri on kosinut, toinenkin esittää saman kysymyksen jossain vaiheessa. Tällä pyritään rikkomaan heteronormatiivista stereotypiaa, jossa parisuhteessa on aina passiivinen ja aktiivinen osapuoli. Queer-yhteisö haluaa tuodaan normiksi sen, että molemmille syntyy yhtäläinen ilo ja yllätys kosituksi tulemisesta. Tämä sopisi erinomaisesti malliksi kaikkiin tasa-arvoisiin parisuhteisiin!
Kuva Freepik
Netissä keskustelupalstoja selaillessaan huomaa, että aiheeseen liittyviä ajatuksia on niin vastaan kuin puolestakin. Monet kutsuvat miehen kosinnan odottamista vanhanaikaiseksi.
Loppujen lopuksi se, haluaako kosia vai tulla kosituksi, on mielipidekysymys ja makuasia. Kosintaan liittyvistä odotuksista ja unelmista kannattaa keskustella oman puolison kanssa. Jos tiedät, että puolisosi haluaa kosia, kun hän on siihen valmis — antaa olla niin jos se on sinullekin ok. Aina voi kuitenkin vihjailla... Mutta jos tuntuu siltä, että olisit itse valmis tekemään aloitteen ja tiedät partnerisi näyttävän sille vihreää valoa, niin anna mennä vaan!
Teksti Carolina Lind
Kuinka kosia romanttisesti? Lue Häät.fistä >>
10 uniikkia tapaa kosia. Lue Häät.fistä >>
Maailman romanttisimmat kosintapaikat. Lue Häät.fistä >>
Naisilla on ”lupa” kosia miehiä karkauspäivänä. Lue Häät.fistä >>
Kosia saa kuka vain ja ketä vaan – myös karkauspäivänä. Lue Häät.fistä >>
Muokattu: 19.9.2024
Häät-verkkopalvelut (Editus Oy) tarjoavat sinulle laadukasta kotimaista hääsisältöä ja keräävät evästeitä. Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, jotka tallentuvat laitteesi selaimeen. Ne kertovat meille esimerkiksi, millaisella laitteella käytät verkkopalvelua ja oletko vieraillut sivustoillamme aikaisemmin. Näiden tietojen avulla kehitämme sinulle parempia palveluja ja voimme tarjota kohdennettua mainontaa ja markkinointia. Hyödynnämme myös analytiikkaa raportoinnissa sekä kävijämäärien ja mainonnan mittaamisessa. Häät-verkkopalveluille on myönnetty kertova Avainlippu-tunnus.
Valitsemalla ”Hyväksy” annat suostumuksesi siihen, että Häät-verkkopalvelut teknologiakumppaneineen tallentaa ja käyttää tunnisteita edellä mainittuihin tarkoituksiin ja käsittelee niiden avulla kerättyjä tietoja markkinoinnin ja mainonnan kohdentamiseen. Osa Häät- verkkopalveluiden tallentamista tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja kotimaisen hääsisällön tarjoamiseksi. Lupasi koskee palveluita haat.fi ja haamessutnetissa.fi.
Lue lisää evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteesta.
Nämä ovat välttämättömiä sivuston toiminnan kannalta. Näitä tietoja käytetään helpottamaan verkkosivuston käyttöä ja näitä ei voi poistaa.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivuston kävijöiden seuraamiseen, jotta julkaisijat voivat kohdentaa markkinointiaan asiaankuuluvilla ja kävijää kiinnostavilla mainoksilla. Käyttämiämme työkaluja on muun muassa Facebook Pixel.
Keräävät tietoja verkkosivustomme käytöstä, esimerkiksi käynneistä sivuilla tai virheilmoituksista. Nämä tiedot yhdistetään ja anonymisoidaan, ja niitä käytetään verkkosivustomme kehittämiseen. Käyttämämme analytiikka-työkalut ovat : Google Analytics, Hotjar, Clarity ja Insight Pixel.