Kuva Freepik
Parhaan mahdollisen kihlasormuksen löytäminen voi olla haastavaa, varsinkin jos joutuu asiaa kylmiltään miettimään. Naisen vihkisormuksen valinta saattaa olla jo helpompaa, jos ja kun yksi sormus, eli kihlasormus, on jo valittuna. Eikä paineita vähennä lähtökohta, että olisi osattava tehdä valinta, joka miellyttää vielä vuosikymmentenkin päästä.
Lue tästä neuvot kuinka edetä, jotta löydät parhaan mahdollisen sormuksen, joka on juuri sinua varten.
Netti, häälehdet ja tietysti häämessut ovat varmasti paras tapa aloittaa. Koita ihan aluksi vain selvittää millaisista vaihtoehdoista sinä sytyt. Oletko modernin ja minimalismin ystävä, klassisen, vintagen, timattien ja/vai värillisten jalokivien rakastaja? Pidätkö keltakullan vai valkokullan väristä?
Häät.fin Sormuskone on ylivoimainen tapa lähteä sukeltamaan sormusten maailmaan. Sen valikoimissa on paljon Suomen johtavien sormusvalmistajien mallistoa, joten erilaisia vaihtoehtoja on. Tutustu Sormuskoneeseen >>
Pelkkien kuvien perusteella täydellistä sormusta on vaikea löytää, koska omaan sormeen sovitettuna sormus näyttää varmasti erilaiselta kuin ruudulla. Piipahda siis ehdottomasti häämessuille. Kurkkaa Häät.fin Häämessukalenterista seuraavat messut lähelläsi.
Häämesssuilla on vierekkäin monia sormusvalmistajia, joiden sormuksia pääset sovittamaan omaan sormeesi nopeasti ja helposti. Muista kysyä, saisitko napata kuvan sormus sormessasi. Kun vielä varmistat, että valmistajan logo näkyy kuvassa, helpotat päätöksentekoa myöhemmin.
Kuva Leeloo the First / Pexels
Kun käsityksesi vaihtoehdoista ja tyyleistä on parempi, keskity miettimään paljonko olet valmis panostamaan sormukseen. Lähde sitten rohkeasti tiedustelemaan suosikki sormuksesi hintaa kultasepänliikkeistä, häämessuilta tai kotimaisista sormusverkkokaupoista.
Muista myös, että uniikin sormuksen teetättämisen hinta kultasepällä voi olla valmiin sormuksen kanssa aivan sama. Monessa tapauksessa sormuksen myyjä pystyy myös vaikuttamaan sormuksen lopulliseen hintaan. Jos olet valmis vaihtamaan timanttien laatua tai kokoa, kullan karaattimäärää, metallia tai vaihtamaan kiviä mahdollisesti halvempiin jalokiviin tai laboratoriotimanttiin, sormuksen lopullinen hinta saattaa muuttua huomattavasti.
Tiesithän, että vanhoja kulta-, timantti- ja jalokivakoruja voi käyttää uuden sormuksen raaka-aineena. Jos laatikoissasi pyörii epäsopivia, muodista menneitä tai rikkinäisiä koruja, niistä voi teettää oman kihla- tai vihkisormuksen ja säästää.
Perintökoruista, joilla on tunnearvoa, puolestaan voi mahdollisesti muokata omaan käyttöön sopivan. Tiedustele asiaa kultasepältäsi mikä on mahdollista.
Kuva Zara Hamdane / Pexels
Kaikista perinteisimmän tavan mukaan hääparista molemmilla on kihlasormukset ja morsian saa vielä vihkisormuksen alttarilla, jota hän kantaa kihlasormuksen rinnalla. Sulhasen kihlasormus muutetaan myös vihkisormukseksi usein kaivertamalla siihen vihkipäivämäärä.
Haastellisesta naisten kihlasormuksen valinnasta tekee se, että olisi hyvä ottaa huomioon myöhemmin ostettava vihkisormus. Kihla- ja vihkisormuksesta täytyisi muodostua kihlasormuksen kanssa täydellinen pari. Kurkkaa kihla-vihkisormuspareista ideoita Häät.fistä >>
Mikään ei pakota paria hankkimaan yhtään sormusta, jos hääpari ei niitä halua. Vain kirkollinen vihkikaava ”vaatii” sormuksen. Mutta ei senkään tarvitse olla oma. Hääpari itse päättää, haluavatko he kihla- ja vihkisormukset erikseen, vai riittääkö ehkä vain yksi sormus symboloimaan avioliittoa. Tai vaikka vain yhteinen tatuointi muistoksi.
Tärkeintä kaikessa on, että valitsee sormuksen jonka kokee itsesä näköiseksi ja tyyliseksi eli sormus kuvastaa omaa persoonaasi. Valitse siis sormus, joka ei ole vain hetken trendi, vaan kestää aikaa. Uskalla käyttää riittävästi aikaa sormuksen valintaan. Ei ole myöskään mitään syytä pelätä tai häpeillä sormuksen näyttävyyttä. Nykyään sormuksissa saa olla niin näköä kuin kokoakin.
Kuva Transtudios photography & video / Pexels
Netistä ostaessa on oltava tarkkana siitä, mitä tilaa ja mistä. Suomeen on viime vuosina perustettu paljon hyviä ja luotettavia sormuksia myyviä verkkokauppoja, joissa asiointi on luotettavaa ja helppoa. Monet kultasepät palvelevat myös somekavanavien kautta todella hyvin. Kurkkaa juttua, jossa esitteelyssä kotimaisia sormusverkkokauppoja Häät.fi >>
Kultasepänliikkeessä asioidessasi käytössäsi on aina osaavaa henkilökuntaa, mutta erilaisia sormusvaihtoehtoja voi olla vähän vähemmän sovitettavissa.
Päätätpä ostaa sormuksesi mistä hyvänsä, muista että laadukkaan sormuksen mukana tulee olla asianmukaiset todistukset ja merkinnät siihen käytetyistä materiaaleista. Sormuksen rungossa tulee näkyä sormuksen pitoisuusleima, vuosileima sekä tekijän leima, ja sormuksen timanteille on löydyttävä timanttitodistus. Suosi kotimaista käsityötä! Lue miksi suomalainen koru pärjää niin hyvin ekologisuudessa Häät.fistä >>
Varmistu sormusostoksilla myös huolella, että sormus on oikean kokoinen. Huomaathan myös, että leveärunkoinen sormus saattaa olla täysin eri tuntuinen kuin kapearunkoinen sormus sormessa.
Käytä sormuksen koon selvittämiseksi mittarenkaita tai jo olemassa olevaa sormusta. Muista myös, että sormen koko saattaa vaihdella jopa saman päivän aikana. Useimmilla meistä illalla sormet ovat hieman turvoksissa, samoin kesäkuumalla. Sormuksen koko kannattaakin mitata päivän päätteeksi, jolloin sormet ovat hieman suuremmat.
Kaiverrus sormuksessa personalisoi sormuksen ja lähes kaikki sellaisen omaan kihla- tai vihkisormukseen haluavat. Perinteisesti vihkikaiverruksesta selviää puolisoiden etunimet ja hääpäivämäärä. Kaiverrus voi olla hyvinkin vapaamuotoinen, mutta merkkimäärä on toki rajallinen.
Muista, että jos asioit verkkokaupassa sormuksen palautusoikeus poistuu, jos ostat kaiverretun tuotteen!
Kuva вадим биць / Pexels
Vältä kihla- ja vihkisormuksen käyttöä käsille raskaissa töissä. Sormus ei saisi altistua naarmuuntumiselle, lialle ja iskuille. Kuntosali, rakennuspuuhat ja puutarhatyöt ovat vaaran paikkoja. Sormus kannattaa ottaa pois myös saunoessa ja uidessa.
Erityissesti valkokultaiset sormukset ovat arkoja, sillä valkokultainen sormus pinnoitetaan eli rodinoidaan, jotta sormus on kauniin kiiltävä ja hohtava. Lue alta lisää vuosihuollosta.
Erityisesti arvokkaat timanttisormukset kannattaa huollattaa säännöllisesti. Hyvä huoltoväli on noin muutaman vuoden välein. Huollon yhteydessä timantti-istutukset tarkistetaan, ettei ne ole päässeet löystymään. Huollon yhteydessä sormus myös puhdistetaan ja kiillotetaan. Usein myös valkokultaiset korut rodinoidaan uudestaan.
Rodinointi tarkoittaa korun päällystämistä rodiumilla. Valkokullan oma sävy ei ole aivan puhtaan valkoinen, joten rodinoinnissa koru päällystetään ohuella rodiumkerroksella galvanointiprosessissa. Rodinointi antaa korulle hohtavan vaalean ja kirkkaan pinnan.
Jaa juttu