Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

timanttisormukset design Anneli Aaltonen Papaja

Kuva Teemu Töyrylä

Lue tämä pieni timanttisormuksen osto-opas ennen kuin säntäät sormusostoksille. Kun peruskäsitteet ovat hallinnassa, keskustelu koruliikkeen myyjän tai kultasepän kanssa sujuu mutkattomasti. Kihla- ja vihkisormusta ostaessa kannattaa kysyä erityisesti korun rakenteiden, jalometallien ja kivien kestävyydestä, sillä sormukset tulevat jokapäiväiseen käyttöön.

Ota korualan perussanasto haltuun ja tutustu näihin henkeäsalpavan hienoihin uutuussormuksiin ja -koruihin.

Kuva ylinnä Papaja on pieni yritys, joka tuottaa käyttäjälleen merkityksellisiä koruja ja esineitä hänen tarpeidensa mukaan. Se on tapamme toimia muotoilijoina vastuullisesti. Useimmiten sormuksiamme ja korujamme on valmistettu vain yksi kappale tilaustyönä suoraan asiakkaalle kultasepän pajallamme Helsingin Kalliossa. Korujen suunnittelusta ja valmistamisesta vastaavat korumuotoilijat Anneli Aaltonen ja Vilja Tamminen.

Kuvan platinasormuksessa on vaaleanpunainen 0.42 ct safiiri, hinta 950 e. Platinasta valmistetussa kehyssormuksessa w/vs-timantit, 1240 e. Platinaisessa Polku-sormuksessa w/vs-timantit, 1360 e. Pitsiunelma-sormuksessa on vaaleanpunainen 0.16 ct safiiri ja ympärillä w/vs-timantit, 1680 e. 

Briljantti

Timantin hiontamuoto, jossa kivessä on 57 viistettä päällisosan taulu mukaan luettuna. Lisäksi joskus alakärki eli kuletti lasketaan 58. viisteeksi. Kehämuodoltaan pyöreä, timantin loiston parhaiten esille tuova briljantti on yleisimmin käytetty hiontamuoto. Muita tuttuja hiontamuotoja ovat ovaali briljantti, markiisihionta, pisara, smaragdihionta, suorakaiteen muotoinen porrashionta eli Baguette, sydän ja Princess. Briljanttihiontaa käytetään timantin ohella yleisesti myös muiden jalokivien hionnassa.

Filigraani

Pitsiä muistuttava rakenne, jonka valmistaminen on vaativaa käsityötä. Monet nykyään myynnissä olevat filigraanityyliset korut ovat kuitenkin valamalla valmistettuja, sillä vain harva Suomessa hallitsee tämän taitoa vaativan tekniikan.

Flakka

Flakkasormuksen runko on läpileikkausprofiililtaan neliö tai suorakaide. Tällöin pinta on suora eikä kaartuva, kuten perinteisissä puolipyöreissä rungoissa. Sisäkulmia voidaan hiukan pyöristää käyttömukavuuden lisäämiseksi.

Kuva Teemu Töyrylä

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi.

Vasemmalla Lumivuokko-sormus, jossa ovaalin timanttikehän keskellä loistaa 0,30ct timantti, suositushinta 2360 e. Neliömäisen Lumivuokon 0,25ct keskikiveä kehystää kaksi pienten timanttien muodostamaa halokehää, 2690 e.

Oikealla Mesi-timanttisormuksessa 0,7ct keskikiveä kehystää 2x0,06ct ja 4x0,04ct timantit W/Vs, 5790 e. Suosittu Halaaja-sormus toimii yksittäisenä katseenvangitsijana tai sivusormuksena, timantit 15x0,02ct, 1190 e. Sormusten runko on 14k valkokultaa

Hiertäminen

Hiertäminen on yksi kivien istutusmenetelmistä. Hiertämällä istutetut kivet ovat melko hyvin suojassa kolhuilta. Metallia on hierretty kiven reunojen päälle.

Jalokivet

Kihla- tai vihkisormuksen kiveksi valitaan useimmiten timantti. Muitakin erinomaisia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy. Jalokivien kuten muidenkin aineiden kovuutta kuvataan Moshin kovuusasteikolla, jossa kovin aine saa luvun 10 ja pehmein luvun 1. Jalokivet erotetaan muista korukivistä (eli puolijalokivistä) juuri muun muassa kovuuden perusteella.

Jalokiveksi luetaan sellainen kivi, jonka kovuus Moshin asteikolla on 7,5 tai suurempi. Timantti on ainoa jalokivi, jonka kovuus on 10. Jatkuvasti käytössä oleviin sormuksiin sopivat parhaiten sellaiset kivet, joiden kovuus on 9–10, eli lähinnä timantit ja korundit. Korundeihin kuuluvat punaiset rubiinit ja monissa eri väreissä säihkyvät safiirit. Muihin koruihin mainioita kiviä ovat myös esimerkiksi krysoberyllit (8,5), beryllit (7,5–8) ja spinellit (8). Smaragdi ja akvamariini kuuluvat berylleihin.

Jalometallit

Korujen valmistuksessa käytettävät jalometallit ovat kulta, hopea, platina ja palladium. Puhtaina ne ovat yleensä liian pehmeitä, joten niitä seostetaan muilla metalleilla. Jalometallin pitoisuuden voi tarkastaa tuotteen pitoisuusleimasta, jossa on ilmoitettu tuotteen metalliseoksen sisältämä jalometallin määrä promilleina painosta.

Esimerkiksi soikion muotoisen leiman sisällä oleva luku ”750” kertoo, että tuotteessa on vähintään 750 promillea eli 75 prosenttia kultaa. Leiman suorakaiteen muoto merkitsee hopeaa ja salmiakin muotoinen pohja platinaa.

timanttisormukset Kohinoor

Kuva Teemu Töyrylä

Garda-sormuksessa kirkas pisarahiontainen topaasi ja timantit (yht. 0,14 H/SI) on istutettu kapeaan runkoon. Hinta 1198 e, Design Assi Arnimaa.

Clara-timanttisormus on helppo yhdistää erilaisten sormusten kanssa. Siron sormuksen timantit yhteensä 0,11 H/SI, hinta 849 e, Design Sami Laatikainen. Sileä kultasormus alkaen 311 e.

Jos mallistosta ei löydy täydellistä sormusta, sinulla on mahdollisuus teettää täysin yksilöllinen Kohinoor-timanttikoru suunnittelijoidemme näkemystä hyödyntäen, ja se valmistetaan sinulle Hämeenlinnassa.

Karaatti (ct)

Timanttien ja muiden jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina, yksi karaatti (lyhenne ct, joskus esiintyy ka) vastaa 0,2 grammaa. Koska timantit ovat luonnossa sitä harvinaisempia mitä suurempia ne ovat, suurempien timanttien karaattihinta on selvästi korkeampi eli esimerkiksi yksi iso 0,50 karaatin timantti on paljon kalliimpi kuin 10 kappaletta pieniä 0,05 karaatin timantteja, vaikka niiden yhteispaino ja luokitus ovatkin samat.

Karaatti (K)

Puhekielessä esiintyy usein edelleen vanha kullan pitoisuusilmaus ”karaatti”. 14 ja 18 karaatin kulta vastaavat nykyisin leimoja 585 ja 750 eli puhtaan kullan pitoisuus tuotteen valmistamiseen käytetyssä seoksessa on vähintään 58,5 tai 75 prosenttia seoksen kokonaispainosta.

Keltakulta

Puhtaaseen kultaan (Au) seostetaan pääasiassa kuparia ja hopeaa. Seosaineiden suhteita muuttamalla kullan sävyä voidaan vaihdella vihertävän keltaisesta punertavaan. Suomessa myytävässä tuotteessa kullan osuus tulee olla vähintään 375 eli 37,5 prosenttia, useimmiten kultaa on seoksessa 585 tai 750 promillea painosta.

timanttisormukset Kultaseppä Kulmala

Kuva Teemu Töyrylä

Ainutlaatuisella korulla on kiehtova tarina ja taitavat kultasepät. Kultaseppä Kulmala suunnittelee ja valmistaa kauniita, uniikkeja jalokivikoruja. Kulmalan korut ovat arvostettua suomalaista käsityötä ja laadultaan alansa huippuja. Niissä kohtaavat kultaseppien tinkimätön ammattitaito, kunnioitus perinteitä kohtaan ja moderni tyylikkyys. Korujen valmistukseen käytetään jaloimpia metalleja, tarkkaan valikoituja timantteja sekä upeita värillisiä jalokiviä.

Kuvassa on Kulmalan kultaisia Pouta-sormuksia timanteilla ja platinainen Aurora-sormus luonnonkeltaisella, cushion-hiontaisella timantilla sekä kirkkailla briljanteilla. Pouta- sormukset 2780 ja 4980 e, Aurora-sormus 23.650 e.

Kruunuistutus

Kruunuistukassa kivi on kiinni sen päälle taivutetuin kynsin eli krappanoin. Sivulta katsottaessa istutus  äyttää kruunumaiselta. Kynsiä voi olla neljästä jopa kahteentoista riippuen istutuksen tyylistä ja kiven koosta. Kiven istutus kannattaa tarkistuttaa kultasepällä muutaman vuoden välein.

Leimat

Suomessa jalometallien aitouden voi todeta tuotteessa olevista leimoista. Jalometallituotteesta täytyy löytyä pakolliset nimi- eli vastuuleima ja pitoisuusleima. Lisäksi tuotteeseen voidaan lyödä tarkastusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima. Leimoja voi tarkastella lähemmin suurennuslasin avulla, tietoa leimoista löytyy muun muassa Tukesin kotisivuilta.

Nikkeli

Nikkeli on yleisin kosketusallergian aiheuttaja koruissa, ja siksi sen käyttöä ihokosketukseen joutuvissa tuotteissa on rajoitettu vuodesta 2001 lähtien. EU-directiivin mukaan sormuksesta ei saa liueta nikkeliä yli 0,5μg/cm²/viikko. Aiemmin nikkeliä saatettiin käyttää valkokultaseoksissa, mutta nykyään suomalaiset valmistajat käyttävät yleensä palladiumilla seostettua, nikkelivapaata palladiumvalkokultaa.

timanttisormukset Princess Kultajousi

Kuva Teemu Töyrylä

Princess-timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tästä tunnuksena Princessille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland-tunnukset. Laadukas, käsityönä valmistettu sormus säilyttää arvonsa vuodesta toiseen. Princess-timanttisormukset ovat suomalaista kultasepäntyötä parhaimmillaan.

Kuvassa vasemmalla keltakultainen timantti-safiirisormus 0,18ct WSI, 1590 e, ja yksikivinen keltakultainen timanttisormus 0,70ct WSI, 6290 e.

Keskellä valkokultainen allianssi-timanttisormus 1,1-1,35ct WSI alk. 2840 e.

Oikealla vintage-henkiset, valkokultaiset timanttisormukset, joista päällimmäinen 0,37ct WSI, 1790 e, ja alin 0,21ct, 1090 e.

Palladium

Kullan ja platinan lisäksi vihkisormuksia valmistetaan lähinnä palladiumista (Pd), joka on kultaa edullisempi, melko kevyt ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Platina

Platinaa (Pt) käytetään koruissa melkein puhtaana. Platina muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on yleensä sitä valkoisempaa ja käytössä kestävämpää. Lähes valkoisen ominaisvärinsä ansiosta platina ei kaipaa pinnotteita. Platinatuotteessa on oltava vähintään 850 massan tuhannesosaa eli 85 prosenttia puhdasta platinaa. Yleisin platinaseos on 950-platina.

Raeistutus

Raeistutusta käytetään etupäässä riviin istutettaville pienehköille kiville tai jos pienillä kivillä halutaan tehdä tasainen pinta (ns. Pavé-istutus). Metallista nostetut rakeet pitävät kivet kiinni.

Platina vihkisormus sulhaselle Kultaseppä Räsänen

Kuva Teemu Töyrylä

Jukka Räsäsen miehelle suunnittelema uniikki platinasormus safiirilla 3500 e, Kultaseppä Räsänen.

Rodinointi

Valkokultakorut pinnoitetaan usein rodiumilla, sillä se antaa tuotteelle puhtaan hopeanvalkoisen pinnan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Monet ovat mieltyneet rodinoimattoman valkokullan hiukan tummempaan väriin ja arvostavat sen huoltovapautta. Rodiumpinta nimittäin kuluu jatkuvassa käytössä vähitellen pois, jolloin tuote muuttuu väriltään laikukkaaksi ja kannattaa viedä kultasepänliikkeeseen uudelleen rodinoitavaksi. Jos etsii nimenomaan lähes valkoista pintaväriä ja haluaa sen kestävän ajan saatossa, kannattaa sormuksen materiaaliksi valita platina, vaikka se onkin valkokultaa kalliimpi vaihtoehto.

Sulkeuma

Timantti on sitä puhtaampi ja samalla arvokkaampi, mitä vähemmän siinä on sulkeumia, halkeamia tai kasvuilmiöitä, joita kaikkia usein nimitetään sulkeumiksi.

Timantti

Timantit vaikuttavat sormuksen hintaan usein enemmän kuin jalometallinen runko. Timantin kauneuteen ja arvoon vaikuttavat asiat on ryhmitelty neljään tekijään: paino, puhtaus, väri ja hionta.

timanttisormukset Sandberg timanttikorut

Kuva Teemu Töyrylä

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote.

Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Kuvassa sormukset Taivaanranta T-22w: keskitimantti 0,30-1,10ct, sivutimantit alkaen 0,48ct ja hinta alkaen noin 4200 e. Alapuolellaan yhteensopiva puoliallianssi T-21w, timantit yhteensä 0,55ct H-vs 2695 e. Kastepisara V-370w: pisarahiontainen timantti 0,30-35ct, alkaen noin 1900 e. Sormuksen rinnalle sopii hyvin suora sileä sormus tai rivisormus. Toivomuslähde V-923w: keskikoristeessa markiisihiontainen timantti alkaen 0,09ct, kaikki timantit yhteensä 0,20ct H-vs 1590 e. Kukkaniitty M-882: keskitimantti alkaen 0,23ct, kaikki timantit yhteensä alkaen 0,34ct H-vs 2090 e. 

Valaminen

Valaminen on yleisin jalokivikorujen valmistusmenetelmä. Korujen osia, kuten sormusrunkoja ja jalokiven istukkapohjia tehdään valamalla niin tehtaissa kuin pienissä korupajoissakin. Valamisen jälkeen seuraa varsinaisen kultasepäntyön vuoro: osat puhdistetaan, hiotaan ja liitetään yhteen juottamalla. Jalokivien istutus tehdään yleensä myös käsityönä valujen puhdistuksen ja korun kokoamisen jälkeen. Massatuotantona valmistettaviin koruihin on saatettu istuttaa kuumuutta kestäviä kiviä (timantteja tai korundeja) vahan avulla valun yhteydessä. Lopuksi koru viimeistellään: kiillotetaan, puhdistetaan ja mahdollisesti rodinoidaan.

Valkokulta

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan kyseessä on metalliseos, jonka väri on saatu seostamalla kultaan esimerkiksi palladiumia. Valkokullan väri vaihtelee seoksesta riippuen harmaanvalkoisesta kellertävään tai jopa rusehtavan valkoiseen. Valkokultaiset esineet yleensä rodinoidaan eli pinnoitetaan rodiumilla, jotta niihin saadaan puhtaan valkoinen ja korkeakiiltoinen pinta. (Katso myös Palladium ja Rodinointi)

timanttisormukset Malmin Korupaja

Kuva Teemu Töyrylä

Punakultaisessa Malmin Korupajan Festival red -timanttisormuksessa on herkän romanttinen, köynnösmäinen muoto, timantit 0,20ct H/Si, hinta 1290 e. Art Deco -henkistä, valkokultaista Cinnamon-sormusta koristaa vaaleansininen 1,40ct aquamariini ja timantit 0,30ct H/Si, 3550 e. Valkokullasta valmistetun Victoria-rivisormuksen timantit 8 x 0,05ct H/vs. Istutuksen profiili on kauniin viuhkamainen, 1790 e. Vintage-malliston punakultaisessa Vivienne red-sormuksessa kimaltaa 0,51ct ovaalinmuotoinen, briljanttihiottu timantti ja 28 pienempää timanttia, hinta 5150 e. Klassinen punakultainen tennis-timanttirannekoru 1,04ct J/Si 1950 e.

Vasarointi

Käsityönä koruja valmistavalla kultasepällä on valamisen ja prässäämisen ohella mahdollisuus muotoilla metallia esimerkiksi sahaamalla, viilaamalla, vasaroimalla ja juottamalla. Upeita käsityönäytteitä ovat myös punomalla tai pakottamalla valmistetut esineet, samoin kuin aidot filigraanityöt ja taidokkaasti kaiverretut pinnat.

Zirkoni

Zirkoni on luonnosta löytyvä, tavallisesti värillinen aito korukivi. Zirkonin kovuus on 6,5–7,5 Moshin asteikolla.

Zirkonia

Zirkonia (cubic zirkonia) on ihmisen valmistama, tavallisesti timanttia jäljittelevä keinotekoinen kivi.

timanttisormukset OJL Originals

Kuva Teemu Töyrylä

Täydellisesti yhteensopivat Ilo, Sade, Lumi ja Kide by OJL.

Valkokultaisen Ilo-timanttisormuksen keskibriljantti 0,30 ct ja pienemmät timantit yhteensä 0,09 ct TW-vs, hinta 3690 e, ja ympärillä valkokultaiset Sade-syleilijät, joissa kussakin yhteensä 0,10 ct TW/vs-timantit ja hinta 1490 e.

Punakultainen Kide-timanttisormus näyttävällä 0,50 ct ja kymmenellä 0,025 ct TW/vs-timantilla 7490 e. Alustalla lepää Lumi-syleilijät, joita voi yhdistellä minkä tahansa OJL-keskisormuksen kanssa. Valkokultaisissa Lumi-syleilijöissä on yhteensä 0,13 ct TW/vs-timantit ja hinta 1690 e/kpl.

 

Lisätietoa ja lähteet
Inspecta
Suomen Kultaseppien liitto
TUKES

 

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät-media
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

TÄMÄ ARTIKKELI SISÄLTÄÄ MAINONTAA.

Jaa juttu