Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

Lue tämä pieni timanttisormuksen osto-opas ennen kuin säntäät sormusostoksille. Kun peruskäsitteet ovat hallinnassa, keskustelu koruliikkeen myyjän ta kultasepän kanssa sujuu mutkattomasti. Kihla- ja vihkisormusta ostaessa kannattaa kysyä erityisesti korun rakenteiden, jalometallien ja kivien kestävyydestä, sillä sormukset tulevat jokapäiväiseen käyttöön.

Ota korualan perussanasto haltuun ja tutustu samalla näihin henkeäsalpavan hienoihin kotimaisiin käsityönä valmistuviin uutuussormuksiin ja -koruihin.

Lisää sormusinspiraatiota vihki-tai kihlasormustista löydät myös Häät.fin Sormuskoneesta!

Briljantti

Timantin hiontamuoto, jossa kivessä on 57 viistettä päällisosan taulu mukaan luettuna. Lisäksi joskus alakärki eli kuletti lasketaan 58. viisteeksi. Kehämuodoltaan pyöreä, timantin loiston parhaiten esille tuova briljantti on yleisimmin käytetty hiontamuoto. Muita tuttuja hiontamuotoja ovat ovaali briljantti, markiisihionta, pisara, smaragdihionta, suorakaiteen muotoinen porrashionta eli Baguette, sydän ja Princess. Briljanttihiontaa käytetään timantin ohella yleisesti myös muiden jalokivien hionnassa.

Filigraani

Pitsiä muistuttava rakenne, jonka valmistaminen on vaativaa käsityötä. Monet nykyään myynnissä olevat filigraanityyliset korut ovat kuitenkin valamalla valmistettuja, sillä vain harva Suomessa hallitsee tämän taitoa vaativan tekniikan.

Flakka

Flakkasormuksen runko on läpileikkausprofiililtaan neliö tai suorakaide. Tällöin pinta on suora eikä kaartuva, kuten perinteisissä puolipyöreissä rungoissa. Sisäkulmia voidaan hiukan pyöristää käyttömukavuuden lisäämiseksi.

timanttisormukset Kultasepät Andreasen

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunnittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi.

Instagram @kultasepat_andreasen
Andreasen.fi

Sormukset vasemmalta

Classic-sormus ovaalilla 1,0 ct w/vs laboratoriotimantilla, runko 14 k valkokultaa, hinta 3300 €.

Idea-sormus ovaalilla 0,30 ct keskikivellä ja yht. 0,04 ct sivukivillä, laatu w/vs. Timantit ovat luonnontimantteja, laatu w/vs. Runko 14 k valkokultaa, sormuksen hinta 1590 €.

Mesi-sormus 0,35 ct keskikivellä ja yhteensä 0,66 ct sivutimantein. Timantit ovat luonnontimantteja, laatu w/vs. Hinta 3690 €.

Isla-sormus ovaalilla 0,40 ct keskitimantilla ja yht. 0,06 ct sivukivillä. Kivet ovat laboratoriotimantteja, laatu w/vs. Runko 14 k keltakultaa, hinta 1450 €.

Isla-sormus 0,22 ct markiisihiontaisella keskitimantilla ja yhteensä 0,12 ct sivukivillä. Timantit ovat laboratoriotimantteja, laatu w/vs. Runko 14 k rosekultaa, hinta 1070 €.

Hiertäminen

Hiertäminen on yksi kivien istutusmenetelmistä. Hiertämällä istutetut kivet ovat melko hyvin suojassa kolhuilta. Metallia on hierretty kiven reunojen päälle.

Jalokivet

Kihla- tai vihkisormuksen kiveksi valitaan useimmiten timantti. Muitakin erinomaisia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy. Jalokivien kuten muidenkin aineiden kovuutta kuvataan Moshin kovuusasteikolla, jossa kovin aine saa luvun 10 ja pehmein luvun 1. Jalokivet erotetaan muista korukivistä (eli puolijalokivistä) juuri muun muassa kovuuden perusteella.

Jalokiveksi luetaan sellainen kivi, jonka kovuus Moshin asteikolla on 7,5 tai suurempi. Timantti on ainoa jalokivi, jonka kovuus on 10. Jatkuvasti käytössä oleviin sormuksiin sopivat parhaiten sellaiset kivet, joiden kovuus on 9–10, eli lähinnä timantit ja korundit. Korundeihin kuuluvat punaiset rubiinit ja monissa eri väreissä säihkyvät safiirit. Muihin koruihin mainioita kiviä ovat myös esimerkiksi krysoberyllit (8,5), beryllit (7,5–8) ja spinellit (8). Smaragdi ja akvamariini kuuluvat berylleihin.

Jalometallit

Korujen valmistuksessa käytettävät jalometallit ovat kulta, hopea, platina ja palladium. Puhtaina ne ovat yleensä liian pehmeitä, joten niitä seostetaan muilla metalleilla. Jalometallin pitoisuuden voi tarkastaa tuotteen pitoisuusleimasta, jossa on ilmoitettu tuotteen metalliseoksen sisältämä jalometallin määrä promilleina painosta.

Esimerkiksi soikion muotoisen leiman sisällä oleva luku ”750” kertoo, että tuotteessa on vähintään 750 promillea eli 75 prosenttia kultaa. Leiman suorakaiteen muoto merkitsee hopeaa ja salmiakin muotoinen pohja platinaa.

Karaatti (ct)

Timanttien ja muiden jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina, yksi karaatti (lyhenne ct, joskus esiintyy ka) vastaa 0,2 grammaa. Koska timantit ovat luonnossa sitä harvinaisempia mitä suurempia ne ovat, suurempien timanttien karaattihinta on selvästi korkeampi eli esimerkiksi yksi iso 0,50 karaatin timantti on paljon kalliimpi kuin 10 kappaletta pieniä 0,05 karaatin timantteja, vaikka niiden yhteispaino ja luokitus ovatkin samat.

Karaatti (K)

Puhekielessä esiintyy usein edelleen vanha kullan pitoisuusilmaus ”karaatti”. 14 ja 18 karaatin kulta vastaavat nykyisin leimoja 585 ja 750 eli puhtaan kullan pitoisuus tuotteen valmistamiseen käytetyssä seoksessa on vähintään 58,5 tai 75 prosenttia seoksen kokonaispainosta.

Keltakulta

Puhtaaseen kultaan (Au) seostetaan pääasiassa kuparia ja hopeaa. Seosaineiden suhteita muuttamalla kullan sävyä voidaan vaihdella vihertävän keltaisesta punertavaan. Suomessa myytävässä tuotteessa kullan osuus tulee olla vähintään 375 eli 37,5 prosenttia, useimmiten kultaa on seoksessa 585 tai 750 promillea painosta.

timanttisormukset Sandberg

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Instagram @sandbergtimanttikorut
Facebook SandbergTimanttikorut
Sandberg.fi

Sormukset vasemmalta

Taivaanranta S-120k sormus
Keskikivenä morganiitti peach, timantit yhteensä 0,09 ct G-vs, 14 K keltakulta, suositushinta 1235 €.

Aurinkotuuli V-411w sormus
3-kivisen sormuksen timantit yhteensä 0,37 ct G-vs, 18 K valkokulta, suositushinta 2270 €.

Kastepisara M-35k sormus
Timantti 0,39 ct, käsittelemätön ruskea-vs, 14 K keltakulta, suositushinta 1570 €.

Suvituuli M-118k allianssi
Allianssisormuksessa 25 timanttia yhteispainoltaan 0,40 ct G-vs, 14 K keltakulta, suositushinta 2230 €.

Aurinkotuuli V-443w sormus
Ovaalihiontainen timantti 0,59 ct G-vs1-ex/vg GIA, 14 K valkokulta, suositushinta 4290 €.

 

Kruunuistutus

Kruunuistukassa kivi on kiinni sen päälle taivutetuin kynsin eli krappanoin. Sivulta katsottaessa istutus  äyttää kruunumaiselta. Kynsiä voi olla neljästä jopa kahteentoista riippuen istutuksen tyylistä ja kiven koosta. Kiven istutus kannattaa tarkistuttaa kultasepällä muutaman vuoden välein.

Leimat

Suomessa jalometallien aitouden voi todeta tuotteessa olevista leimoista. Jalometallituotteesta täytyy löytyä pakolliset nimi- eli vastuuleima ja pitoisuusleima. Lisäksi tuotteeseen voidaan lyödä tarkastusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima. Leimoja voi tarkastella lähemmin suurennuslasin avulla, tietoa leimoista löytyy muun muassa Tukesin kotisivuilta.

Nikkeli

Nikkeli on yleisin kosketusallergian aiheuttaja koruissa, ja siksi sen käyttöä ihokosketukseen joutuvissa tuotteissa on rajoitettu vuodesta 2001 lähtien. EU-directiivin mukaan sormuksesta ei saa liueta nikkeliä yli 0,5μg/cm²/viikko. Aiemmin nikkeliä saatettiin käyttää valkokultaseoksissa, mutta nykyään suomalaiset valmistajat käyttävät yleensä palladiumilla seostettua, nikkelivapaata palladiumvalkokultaa.

timanttisormukset Malmin Korupaja

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Malmin Korupajan laajasta valikoimasta löytyy sormuksia moneen makuun. Sormukset valmistetaan 100 % kierrätyskullasta, ja kaikki timanttisormusmallit on mahdollista saada myös laboratoriotimanteilla. Erikoisuutena on Korupajan omien kultaseppien salaisella reseptillä valmistettu samppanjakulta.


Jos perusmallistosta ei mieluista mallia kuitenkaan löydy, Malmin Korupajalla voi myös teettää unelmiensa sormuksen. Ilman ostopakkoa!


Instagram & Tiktok @malminkorupaja

Facebook @malminkorupajaoy

Korupaja.fi

Luna

Ihastuttavan Luna-malliston sormuksissa säihkyvät laboratoriotimantit. Kuun jumalattaren mukaan nimettyn malliston sormukset valmistetaan kierrätetystä kullasta, saatavilla kelta-, valko-, puna- ja samppanjakultaisena. Sormuksissa on siro runko ja kohotettu istutus. Luna-mallisto on eettinen ja ekologinen vaihtoehto ja laboratoriotimanttien ansiosta myös budjetille sopivammalla hinnalla. 


Yksikivinen, 14 K samppanjakultainen Luna-sormus kuuden kynnen kruunuun istutettulla 0,30 ct F/VS timantti, 1080 €


14K samppanjakultaisen Luna-sormuksen keskikivenä smaragdihiottu timantti. Runkoon on istutettu 22 pientä timanttia. Kivet yht 0,40 ct F/VS, 1190 €.


Luna-sormus ovaalibriljantilla keskikivellä ja sivukivillä. 14 K samppanjakultaisen sormuksen timantit yhteensä 0,40 ct F/VS, 1190 €.


Elea


Vintage-malliston Elea-sormuksessa on kaunis, siro runko. Eleaa on saatavilla kelta-, valko-, puna- ja samppanjakultaisena. Sen keskikivenä hurmaa ovaalibriljantti, radiant-hiontainen kirkas safiiri tai hennon punertava morganiitti.

Elea-sormus radiant-hiontaisella kirkkaalla 4x6 mm safiirilla. Timantit yht 0,07 ct G/SI, sormuksen materiaali 14 K samppanjakulta, 1540 €. 


Elea-sormus ovaalibriljantilla morganiitilla 6x4 mm ja kuudella timantilla, yhteensä 0,07 ct G/SI, materiaali 14 K samppanjakulta, 1399 €.


Palladium

Kullan ja platinan lisäksi vihkisormuksia valmistetaan lähinnä palladiumista (Pd), joka on kultaa edullisempi, melko kevyt ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Platina

Platinaa (Pt) käytetään koruissa melkein puhtaana. Platina muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on yleensä sitä valkoisempaa ja käytössä kestävämpää. Lähes valkoisen ominaisvärinsä ansiosta platina ei kaipaa pinnotteita. Platinatuotteessa on oltava vähintään 850 massan tuhannesosaa eli 85 prosenttia puhdasta platinaa. Yleisin platinaseos on 950-platina.

Raeistutus

Raeistutusta käytetään etupäässä riviin istutettaville pienehköille kiville tai jos pienillä kivillä halutaan tehdä tasainen pinta (ns. Pavé-istutus). Metallista nostetut rakeet pitävät kivet kiinni.

Rodinointi

Valkokultakorut pinnoitetaan usein rodiumilla, sillä se antaa tuotteelle puhtaan hopeanvalkoisen pinnan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Monet ovat mieltyneet rodinoimattoman valkokullan hiukan tummempaan väriin ja arvostavat sen huoltovapautta. Rodiumpinta nimittäin kuluu jatkuvassa käytössä vähitellen pois, jolloin tuote muuttuu väriltään laikukkaaksi ja kannattaa viedä kultasepänliikkeeseen uudelleen rodinoitavaksi. Jos etsii nimenomaan lähes valkoista pintaväriä ja haluaa sen kestävän ajan saatossa, kannattaa sormuksen materiaaliksi valita platina, vaikka se onkin valkokultaa kalliimpi vaihtoehto.

Sulkeuma

Timantti on sitä puhtaampi ja samalla arvokkaampi, mitä vähemmän siinä on sulkeumia, halkeamia tai kasvuilmiöitä, joita kaikkia usein nimitetään sulkeumiksi.

Synteettiset timantit

Markkinoilla on myös teollisesti valmistettuja korkealaatuisia timantteja. Synteettinen timantti (kutsutaan myös man made tai laboratoriotimantti) on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun tavoitellaan sormusta näyttävillä timanteilla mutta kukkarossa ei ole varaa isoihin luonnontimantteihin. Myös loistavat värit ovat huokeammin saatavilla synteettisinä. Synteettisten timanttien valmistaminen vaatii runsaasti energiaa eikä valmistusoloista ole yleensä saatavilla luotettavaa tietoa, joten luonnontimantteja eettisempi tai kestävämpi valinta synteettiset timantit eivät automaattisesti ole. Lue lisää synteettisistä timanteista Häät.fissä. 

Timantti

Timantit vaikuttavat sormuksen hintaan usein enemmän kuin jalometallinen runko. Timantin kauneuteen ja arvoon vaikuttavat asiat on ryhmitelty neljään tekijään: paino, puhtaus, väri ja hionta.

Lue timanteista lisää Häät.fistä

timanttisormukset Kohinoor

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kohinoor-timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja niille on myönnetty Avainlippu-tunnus. Kaikki mallit ovat saatavilla kelta-, valko- ja punakultaisena. Halutessasi sinulle suunnitellaan ja valmistetaan myös uniikkikoruja toiveidesi mukaan.

@kohinoortimanttikorut
kohinoor.fi

Kohinoor-uutuuksista löytyy niin näyttävyyttä kuin herkkyyttäkin.

Kruunumaiset Tia-syleilijät korostavat kauniisti muita sormuksia. 0,13 H VS 950 € ja 0,27 H VS 1298 €, design Assi Arnimaa.

Swan-sormus 0,09 H SI, 719 €, on saanut parikseen upean riipuksen 0,20 H SI 598 €, design Sami Laatikainen.

Säväyttävä Valerie-halosormus 0,43 H VS 1998 €, design Sami Laatikainen.

Valaminen

Valaminen on yleisin jalokivikorujen valmistusmenetelmä. Korujen osia, kuten sormusrunkoja ja jalokiven istukkapohjia tehdään valamalla niin tehtaissa kuin pienissä korupajoissakin. Valamisen jälkeen seuraa varsinaisen kultasepäntyön vuoro: osat puhdistetaan, hiotaan ja liitetään yhteen juottamalla. Jalokivien istutus tehdään yleensä myös käsityönä valujen puhdistuksen ja korun kokoamisen jälkeen. Massatuotantona valmistettaviin koruihin on saatettu istuttaa kuumuutta kestäviä kiviä (timantteja tai korundeja) vahan avulla valun yhteydessä. Lopuksi koru viimeistellään: kiillotetaan, puhdistetaan ja mahdollisesti rodinoidaan.

Valkokulta

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan kyseessä on metalliseos, jonka väri on saatu seostamalla kultaan esimerkiksi palladiumia. Valkokullan väri vaihtelee seoksesta riippuen harmaanvalkoisesta kellertävään tai jopa rusehtavan valkoiseen. Valkokultaiset esineet yleensä rodinoidaan eli pinnoitetaan rodiumilla, jotta niihin saadaan puhtaan valkoinen ja korkeakiiltoinen pinta. (Katso myös Palladium ja Rodinointi)

Vasarointi

Käsityönä koruja valmistavalla kultasepällä on valamisen ja prässäämisen ohella mahdollisuus muotoilla metallia esimerkiksi sahaamalla, viilaamalla, vasaroimalla ja juottamalla. Upeita käsityönäytteitä ovat myös punomalla tai pakottamalla valmistetut esineet, samoin kuin aidot filigraanityöt ja taidokkaasti kaiverretut pinnat.

Zirkoni

Zirkoni on luonnosta löytyvä, tavallisesti värillinen aito korukivi. Zirkonin kovuus on 6,5–7,5 Moshin asteikolla.

Zirkonia

Zirkonia (cubic zirkonia) on ihmisen valmistama, tavallisesti timanttia jäljittelevä keinotekoinen kivi.

 
Lisätietoa ja lähteet

Inspecta
Suomen Kultaseppien liitto
TUKES

 

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät-media
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä? Lue timanteista Häät.fissä

Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Se on sormus–suomi -sanakirja sinulle joka kaipaat ymmärrettävät selitykset ammattitermeille. Lue se täältä >>

Koskaa ei voi tietää liikaa! Lue Häät.fistä myös mitä keltakulta, valkokulta tai punakulta.

Etsi myös omaa täydellistä vihkisormustasi tai kihlasormustasi Häät.fin Sormuskoneesta!

 

TÄMÄ ARTIKKELI SISÄLTÄÄ MAINONTAA.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset