Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

Vihkisormukset Kultaseppä Kulmala

Kuva Teemu Töyrylä

Lue tämä pieni timanttisormuksen osto-opas ennen kuin säntäät sormusostoksille. Kun peruskäsitteet ovat hallinnassa, keskustelu koruliikkeen myyjän tai kultasepän kanssa sujuu mutkattomasti. Kihla- ja vihkisormusta ostaessa kannattaa kysyä erityisesti korun rakenteiden, jalometallien ja kivien kestävyydestä, sillä sormukset tulevat jokapäiväiseen käyttöön.

Ota korualan perussanasto haltuun ja tutustu näihin henkeäsalpavan hienoihin uutuussormuksiin ja -koruihin.

Kuva ylinnä vasemmalla Kulmala kukkakioski -malliston valkokultainen Viini Daalia -sormus 2.97ka turmaliinilla 3290 €. Iris-sormus 2.82ka tansaniitilla 3640 €.
Keskellä Kulmala kukkakioskin antiikinvihreä Hortensia-kaulakoru 7.39ka turmaliinilla 4930 €. Oikealla Kulmalan keltakultainen Ariel-sormus tansaniitilla 1650 € ja keltakultainen Timanttisydän, jossa 16 pientä 0.005ka F-G/Vs timanttia 1490 €.

kultaseppakulmala.fi
@goldsmithkulmala

Briljantti

Timantin hiontamuoto, jossa kivessä on 57 viistettä päällisosan taulu mukaan luettuna. Lisäksi joskus alakärki eli kuletti lasketaan 58. viisteeksi. Kehämuodoltaan pyöreä, timantin loiston parhaiten esille tuova briljantti on yleisimmin käytetty hiontamuoto. Muita tuttuja hiontamuotoja ovat ovaali briljantti, markiisihionta, pisara, smaragdihionta, suorakaiteen muotoinen porrashionta eli Baguette, sydän ja Princess. Briljanttihiontaa käytetään timantin ohella yleisesti myös muiden jalokivien hionnassa.

Filigraani

Pitsiä muistuttava rakenne, jonka valmistaminen on vaativaa käsityötä. Monet nykyään myynnissä olevat filigraanityyliset korut ovat kuitenkin valamalla valmistettuja, sillä vain harva Suomessa hallitsee tämän taitoa vaativan tekniikan.

Flakka

Flakkasormuksen runko on läpileikkausprofiililtaan neliö tai suorakaide. Tällöin pinta on suora eikä kaartuva, kuten perinteisissä puolipyöreissä rungoissa. Sisäkulmia voidaan hiukan pyöristää käyttömukavuuden lisäämiseksi.

Vihkisormukset Sandberg

Kuva Teemu Töyrylä

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg mallistosta löydät klassiset solitaire-sormukset sivukivillä ja ilman, allianssi- ja rivisormukset, halosormukset sivukivillä ja ilman sekä monet muut suosikkimallit. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Kuvassa vasemmalta puoliallianssi Toivomuslähde V-720w 1095 €, jonka päällä keskikivellinen Aurinkotuuli V-450Bw 1795 €. Keskellä yksikivinen Kuunsäde V-15w 1,10 ct timantilla 16990 € ja Allianssi T-4w 9390 €. Oikealla alempi sormus Toivomuslähde V-733w 3040 € ja sen päällä Toivomuslähde V-710Bw 2450 €.

sandberg.fi

Hiertäminen

Hiertäminen on yksi kivien istutusmenetelmistä. Hiertämällä istutetut kivet ovat melko hyvin suojassa kolhuilta. Metallia on hierretty kiven reunojen päälle.

Jalokivet

Kihla- tai vihkisormuksen kiveksi valitaan useimmiten timantti. Muitakin erinomaisia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy. Jalokivien kuten muidenkin aineiden kovuutta kuvataan Moshin kovuusasteikolla, jossa kovin aine saa luvun 10 ja pehmein luvun 1. Jalokivet erotetaan muista korukivistä (eli puolijalokivistä) juuri muun muassa kovuuden perusteella.

Jalokiveksi luetaan sellainen kivi, jonka kovuus Moshin asteikolla on 7,5 tai suurempi. Timantti on ainoa jalokivi, jonka kovuus on 10. Jatkuvasti käytössä oleviin sormuksiin sopivat parhaiten sellaiset kivet, joiden kovuus on 9–10, eli lähinnä timantit ja korundit. Korundeihin kuuluvat punaiset rubiinit ja monissa eri väreissä säihkyvät safiirit. Muihin koruihin mainioita kiviä ovat myös esimerkiksi krysoberyllit (8,5), beryllit (7,5–8) ja spinellit (8). Smaragdi ja akvamariini kuuluvat berylleihin.

Jalometallit

Korujen valmistuksessa käytettävät jalometallit ovat kulta, hopea, platina ja palladium. Puhtaina ne ovat yleensä liian pehmeitä, joten niitä seostetaan muilla metalleilla. Jalometallin pitoisuuden voi tarkastaa tuotteen pitoisuusleimasta, jossa on ilmoitettu tuotteen metalliseoksen sisältämä jalometallin määrä promilleina painosta.

Esimerkiksi soikion muotoisen leiman sisällä oleva luku ”750” kertoo, että tuotteessa on vähintään 750 promillea eli 75 prosenttia kultaa. Leiman suorakaiteen muoto merkitsee hopeaa ja salmiakin muotoinen pohja platinaa.

Vihkisormus Kultaseppä Räsänee

Kuva Teemu Töyrylä

Näyttävän valkokultaisen timanttisormuksen on suunnitellut Jukka Räsänen, Vuoden Kultaseppä 2017. Kultaseppä Räsäsen sormuksessa on 0,50 ct briljanttihiontainen G/vs-timantti ja kahdeksan 0,09 ct Princess-hiontaista timanttia, hinta 6500 €.

kultasepparasanen.fi

Karaatti (ct)

Timanttien ja muiden jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina, yksi karaatti (lyhenne ct, joskus esiintyy ka) vastaa 0,2 grammaa. Koska timantit ovat luonnossa sitä harvinaisempia mitä suurempia ne ovat, suurempien timanttien karaattihinta on selvästi korkeampi eli esimerkiksi yksi iso 0,50 karaatin timantti on paljon kalliimpi kuin 10 kappaletta pieniä 0,05 karaatin timantteja, vaikka niiden yhteispaino ja luokitus ovatkin samat.

Karaatti (K)

Puhekielessä esiintyy usein edelleen vanha kullan pitoisuusilmaus ”karaatti”. 14 ja 18 karaatin kulta vastaavat nykyisin leimoja 585 ja 750 eli puhtaan kullan pitoisuus tuotteen valmistamiseen käytetyssä seoksessa on vähintään 58,5 tai 75 prosenttia seoksen kokonaispainosta.

Keltakulta

Puhtaaseen kultaan (Au) seostetaan pääasiassa kuparia ja hopeaa. Seosaineiden suhteita muuttamalla kullan sävyä voidaan vaihdella vihertävän keltaisesta punertavaan. Suomessa myytävässä tuotteessa kullan osuus tulee olla vähintään 375 eli 37,5 prosenttia, useimmiten kultaa on seoksessa 585 tai 750 promillea painosta.

Vihkisormukset Malmin Korupaja

Kuva Teemu Töyrylä

Malmin Korupajassa voit valmistuttaa sormuksesi täysin omien toiveidesi pohjalta tai valita laajasta valikoimasta. Sulhaselle tai persoonallista vihki- ja kihlasormusta etsivälle morsiamelle on luotu Malmin Korupajan oma Volcano-mallisto, jota valmistetaan Korupajalla valko- ja keltakultaisena, samppanjakultaisena, hopeisena ja titaanisena, 3-10 mm levyisinä. Sormuksen flakkarungon pinta on taottu käsin epäsymmetriseksi, ja lisää karheutta sormuksen pintaan on saatu viilaamalla. Volcano Volcano-sormukset alkaen 200 €.

korupaja.fi

Kruunuistutus

Kruunuistukassa kivi on kiinni sen päälle taivutetuin kynsin eli krappanoin. Sivulta katsottaessa istutus  äyttää kruunumaiselta. Kynsiä voi olla neljästä jopa kahteentoista riippuen istutuksen tyylistä ja kiven koosta. Kiven istutus kannattaa tarkistuttaa kultasepällä muutaman vuoden välein.

Leimat

Suomessa jalometallien aitouden voi todeta tuotteessa olevista leimoista. Jalometallituotteesta täytyy löytyä pakolliset nimi- eli vastuuleima ja pitoisuusleima. Lisäksi tuotteeseen voidaan lyödä tarkastusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima. Leimoja voi tarkastella lähemmin suurennuslasin avulla, tietoa leimoista löytyy muun muassa Tukesin kotisivuilta.

Nikkeli

Nikkeli on yleisin kosketusallergian aiheuttaja koruissa, ja siksi sen käyttöä ihokosketukseen joutuvissa tuotteissa on rajoitettu vuodesta 2001 lähtien. EU-directiivin mukaan sormuksesta ei saa liueta nikkeliä yli 0,5μg/cm²/viikko. Aiemmin nikkeliä saatettiin käyttää valkokultaseoksissa, mutta nykyään suomalaiset valmistajat käyttävät yleensä palladiumilla seostettua, nikkelivapaata palladiumvalkokultaa.

Vihkisormukset Kultasepät Andreasen

Kuva Teemu Töyrylä

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset ovat Jussi Andreasenin käsialaa, ja ne valmistetaan käsityönä Tampereella. Liikkeen tiloissa toimii myymälä ja työpaja. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi paikan päällä ilman turhia välikäsiä.

Vasemmalla valkokultainen Lumivuokko ovaalilla keskikivellä 2360 € ja Lumivuokko briljanttihiontaa korostavalla timanttikehällä (hinta tiedusteltaessa).
Keskellä olevien Viiste-kihlasormusten näyttävä pintakuviointi leikittelee kiiltävällä ja matalla pinnalla (hinnat tiedusteltaessa).
Oikealla valkokultainen Classic-sormus 1,00 ct:n painoisella briljanttihiontaisella timantilla ja Andreasenin Tulppaani-istutuksella (hinta alkaen 4000 €). Punakultainen rivisormus on muotoiltu kauniisti tiaran muotoon. Sormuksessa on 15 kpl 0,02 ct:n painoista timanttia, hinta 1190 €.

andreasen.fi

Palladium

Kullan ja platinan lisäksi vihkisormuksia valmistetaan lähinnä palladiumista (Pd), joka on kultaa edullisempi, melko kevyt ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Platina

Platinaa (Pt) käytetään koruissa melkein puhtaana. Platina muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on yleensä sitä valkoisempaa ja käytössä kestävämpää. Lähes valkoisen ominaisvärinsä ansiosta platina ei kaipaa pinnotteita. Platinatuotteessa on oltava vähintään 850 massan tuhannesosaa eli 85 prosenttia puhdasta platinaa. Yleisin platinaseos on 950-platina.

Raeistutus

Raeistutusta käytetään etupäässä riviin istutettaville pienehköille kiville tai jos pienillä kivillä halutaan tehdä tasainen pinta (ns. Pavé-istutus). Metallista nostetut rakeet pitävät kivet kiinni.

Rodinointi

Valkokultakorut pinnoitetaan usein rodiumilla, sillä se antaa tuotteelle puhtaan hopeanvalkoisen pinnan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Monet ovat mieltyneet rodinoimattoman valkokullan hiukan tummempaan väriin ja arvostavat sen huoltovapautta. Rodiumpinta nimittäin kuluu jatkuvassa käytössä vähitellen pois, jolloin tuote muuttuu väriltään laikukkaaksi ja kannattaa viedä kultasepänliikkeeseen uudelleen rodinoitavaksi. Jos etsii nimenomaan lähes valkoista pintaväriä ja haluaa sen kestävän ajan saatossa, kannattaa sormuksen materiaaliksi valita platina, vaikka se onkin valkokultaa kalliimpi vaihtoehto.

Vihkisormus Ilo Olli Johan LIndroos

Kuva Teemu Töyrylä

Tämä kaunokainen, valkokultainen OJL:n Ilo-timanttisormus kilpailee Vuoden Kaunein Sormus 2018 -finaalissa! Olli Johan Lindroosin suunnittelemista sormuksista peräti kaksi on jo voittanut Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun: Lumi-sormus vuonna 2012 ja Kide-sormus vuonna 2016.

ojl.fi

Sulkeuma

Timantti on sitä puhtaampi ja samalla arvokkaampi, mitä vähemmän siinä on sulkeumia, halkeamia tai kasvuilmiöitä, joita kaikkia usein nimitetään sulkeumiksi.

Timantti

Timantit vaikuttavat sormuksen hintaan usein enemmän kuin jalometallinen runko. Timantin kauneuteen ja arvoon vaikuttavat asiat on ryhmitelty neljään tekijään: paino, puhtaus, väri ja hionta.

Valaminen

Valaminen on yleisin jalokivikorujen valmistusmenetelmä. Korujen osia, kuten sormusrunkoja ja jalokiven istukkapohjia tehdään valamalla niin tehtaissa kuin pienissä korupajoissakin. Valamisen jälkeen seuraa varsinaisen kultasepäntyön vuoro: osat puhdistetaan, hiotaan ja liitetään yhteen juottamalla. Jalokivien istutus tehdään yleensä myös käsityönä valujen puhdistuksen ja korun kokoamisen jälkeen. Massatuotantona valmistettaviin koruihin on saatettu istuttaa kuumuutta kestäviä kiviä (timantteja tai korundeja) vahan avulla valun yhteydessä. Lopuksi koru viimeistellään: kiillotetaan, puhdistetaan ja mahdollisesti rodinoidaan.

Valkokulta

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan kyseessä on metalliseos, jonka väri on saatu seostamalla kultaan esimerkiksi palladiumia. Valkokullan väri vaihtelee seoksesta riippuen harmaanvalkoisesta kellertävään tai jopa rusehtavan valkoiseen. Valkokultaiset esineet yleensä rodinoidaan eli pinnoitetaan rodiumilla, jotta niihin saadaan puhtaan valkoinen ja korkeakiiltoinen pinta. (Katso myös Palladium ja Rodinointi)

Vihkisormukset Kultajousi

Kuva Teemu Töyrylä

Uutuus! Story of Love -mallisto on valmistettu platinasta, timantit W/SI-laatua.

kultajousi.fi

Vasarointi

Käsityönä koruja valmistavalla kultasepällä on valamisen ja prässäämisen ohella mahdollisuus muotoilla metallia esimerkiksi sahaamalla, viilaamalla, vasaroimalla ja juottamalla. Upeita käsityönäytteitä ovat myös punomalla tai pakottamalla valmistetut esineet, samoin kuin aidot filigraanityöt ja taidokkaasti kaiverretut pinnat.

Zirkoni

Zirkoni on luonnosta löytyvä, tavallisesti värillinen aito korukivi. Zirkonin kovuus on 6,5–7,5 Moshin asteikolla.

Zirkonia

Zirkonia (cubic zirkonia) on ihmisen valmistama, tavallisesti timanttia jäljittelevä keinotekoinen kivi.

Vihkisormukset Kohinoor Kultakeskus

Kuva Teemu Töyrylä

Kohinoorin keltakultaisen Valerie-sormusparin design Sami Laatikainen. Rivisormus 795 € ja halo-koristeinen sormus 1695 €. Kohinoorin valkokultainen Gloria-sormus 11995 €, design Sami Laatikainen. Sormusta koristaa upea 1,00 ct:n briljanttihiontainen timantti.
Sormusten ympärillää Assi Arnimaan suunnittelemia keltakultaisia Deco-korvakoruja Kohinoorilta, suositushinnat alkaen 159 €.

Kohinoor-korut voit säilyttää kotimaisissa Sulapacin muovittomissa ja biohajoavissa koteloissa.

kohinoor.fi

 

Lisätietoa ja lähteet
Inspecta
Suomen Kultaseppien liitto
TUKES

 

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät-media
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

TÄMÄ ARTIKKELI SISÄLTÄÄ MAINONTAA.

Jaa juttu