Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

Lue tämä pieni timanttisormuksen osto-opas ennen kuin säntäät sormusostoksille. Kun peruskäsitteet ovat hallinnassa, keskustelu koruliikkeen myyjän ta kultasepän kanssa sujuu mutkattomasti. Kihla- ja vihkisormusta ostaessa kannattaa kysyä erityisesti korun rakenteiden, jalometallien ja kivien kestävyydestä, sillä sormukset tulevat jokapäiväiseen käyttöön.

Ota korualan perussanasto haltuun ja tutustu samalla näihin henkeäsalpavan hienoihin kotimaisiin käsityönä valmistuviin uutuussormuksiin ja -koruihin.

Lisää sormusinspiraatiota vihki-tai kihlasormustista löydät myös Häät.fin Sormuskoneesta!

Briljantti

Timantin hiontamuoto, jossa kivessä on 57 viistettä päällisosan taulu mukaan luettuna. Lisäksi joskus alakärki eli kuletti lasketaan 58. viisteeksi. Kehämuodoltaan pyöreä, timantin loiston parhaiten esille tuova briljantti on yleisimmin käytetty hiontamuoto. Muita tuttuja hiontamuotoja ovat ovaali briljantti, markiisihionta, pisara, smaragdihionta, suorakaiteen muotoinen porrashionta eli Baguette, sydän ja Princess. Briljanttihiontaa käytetään timantin ohella yleisesti myös muiden jalokivien hionnassa.

Filigraani

Pitsiä muistuttava rakenne, jonka valmistaminen on vaativaa käsityötä. Monet nykyään myynnissä olevat filigraanityyliset korut ovat kuitenkin valamalla valmistettuja, sillä vain harva Suomessa hallitsee tämän taitoa vaativan tekniikan.

Flakka

Flakkasormuksen runko on läpileikkausprofiililtaan neliö tai suorakaide. Tällöin pinta on suora eikä kaartuva, kuten perinteisissä puolipyöreissä rungoissa. Sisäkulmia voidaan hiukan pyöristää käyttömukavuuden lisäämiseksi.

sormukset Kultasepät Andreasen

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunnittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi.

Instagram @kultasepat_andreasen
Andreasen.fi

Kuvan sormukset
Mesi-timanttisormus Keskikivi 0,90ct sinisafiiri ja sivutimantit yhteensä 0,40 ct, materiaali 14k valkokulta, hinta 2305 €.

Viiste-timanttisormus Timantit 11 x0 ,02 ct W/Vs, materiaali 14k keltakulta, hinta 1400 €.

Krysantti-timanttisormus Timantit 26 x 0,03 ct W/Vs, materiaali 14k keltakulta, hinta 2140 €.

Halaaja-timanttisormus Timantit 11 x 0,04 ct W/Vs, materiaali 14k valkokulta, hinta 1390 €.

Yksikivinen Classic-timanttisormus Timantti 0,50ct W/Vs, materiaali 14k valkokulta, hinta 3030 €.

Hiertäminen

Hiertäminen on yksi kivien istutusmenetelmistä. Hiertämällä istutetut kivet ovat melko hyvin suojassa kolhuilta. Metallia on hierretty kiven reunojen päälle.

Jalokivet

Kihla- tai vihkisormuksen kiveksi valitaan useimmiten timantti. Muitakin erinomaisia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy. Jalokivien kuten muidenkin aineiden kovuutta kuvataan Moshin kovuusasteikolla, jossa kovin aine saa luvun 10 ja pehmein luvun 1. Jalokivet erotetaan muista korukivistä (eli puolijalokivistä) juuri muun muassa kovuuden perusteella.

Jalokiveksi luetaan sellainen kivi, jonka kovuus Moshin asteikolla on 7,5 tai suurempi. Timantti on ainoa jalokivi, jonka kovuus on 10. Jatkuvasti käytössä oleviin sormuksiin sopivat parhaiten sellaiset kivet, joiden kovuus on 9–10, eli lähinnä timantit ja korundit. Korundeihin kuuluvat punaiset rubiinit ja monissa eri väreissä säihkyvät safiirit. Muihin koruihin mainioita kiviä ovat myös esimerkiksi krysoberyllit (8,5), beryllit (7,5–8) ja spinellit (8). Smaragdi ja akvamariini kuuluvat berylleihin.

Jalometallit

Korujen valmistuksessa käytettävät jalometallit ovat kulta, hopea, platina ja palladium. Puhtaina ne ovat yleensä liian pehmeitä, joten niitä seostetaan muilla metalleilla. Jalometallin pitoisuuden voi tarkastaa tuotteen pitoisuusleimasta, jossa on ilmoitettu tuotteen metalliseoksen sisältämä jalometallin määrä promilleina painosta.

Esimerkiksi soikion muotoisen leiman sisällä oleva luku ”750” kertoo, että tuotteessa on vähintään 750 promillea eli 75 prosenttia kultaa. Leiman suorakaiteen muoto merkitsee hopeaa ja salmiakin muotoinen pohja platinaa.

Karaatti (ct)

Timanttien ja muiden jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina, yksi karaatti (lyhenne ct, joskus esiintyy ka) vastaa 0,2 grammaa. Koska timantit ovat luonnossa sitä harvinaisempia mitä suurempia ne ovat, suurempien timanttien karaattihinta on selvästi korkeampi eli esimerkiksi yksi iso 0,50 karaatin timantti on paljon kalliimpi kuin 10 kappaletta pieniä 0,05 karaatin timantteja, vaikka niiden yhteispaino ja luokitus ovatkin samat.

Karaatti (K)

Puhekielessä esiintyy usein edelleen vanha kullan pitoisuusilmaus ”karaatti”. 14 ja 18 karaatin kulta vastaavat nykyisin leimoja 585 ja 750 eli puhtaan kullan pitoisuus tuotteen valmistamiseen käytetyssä seoksessa on vähintään 58,5 tai 75 prosenttia seoksen kokonaispainosta.

Keltakulta

Puhtaaseen kultaan (Au) seostetaan pääasiassa kuparia ja hopeaa. Seosaineiden suhteita muuttamalla kullan sävyä voidaan vaihdella vihertävän keltaisesta punertavaan. Suomessa myytävässä tuotteessa kullan osuus tulee olla vähintään 375 eli 37,5 prosenttia, useimmiten kultaa on seoksessa 585 tai 750 promillea painosta.

sormukset Sandberg timanttikorut

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Instagram @sandbergtimanttikorut
Sandberg.fi

Kuvan sormukset

Toivomuslähde V-707Bw Kapenevarunkoisen halosormuksen timantit yhteensä 0,25 ct H-vs, 18K valkokulta, suositushinta 1865 €.

Joenmutka M-320w Timantit yhteensä 0,25 ct H-vs, 14K valkokulta, suositushinta 1395 €.

Kukkaniitty M-882k Kukkahalosormuksen timantit yhteensä 0,34ct H-vs, 14K keltakulta, suositushinta 2090 €.

Joenmutka M-320k Timantit yhteensä 0,25 ct H-vs, 14K keltakulta, suositushinta 1265 €.

Toivomuslähde V-850w Ovaalihalosormuksen timantit yhteensä 0,53 ct, keskitimantti 0,31 ct F-si1-ex/vg oval, 18K valkokulta, suositushinta 2950 €.

Kruunuistutus

Kruunuistukassa kivi on kiinni sen päälle taivutetuin kynsin eli krappanoin. Sivulta katsottaessa istutus  äyttää kruunumaiselta. Kynsiä voi olla neljästä jopa kahteentoista riippuen istutuksen tyylistä ja kiven koosta. Kiven istutus kannattaa tarkistuttaa kultasepällä muutaman vuoden välein.

Leimat

Suomessa jalometallien aitouden voi todeta tuotteessa olevista leimoista. Jalometallituotteesta täytyy löytyä pakolliset nimi- eli vastuuleima ja pitoisuusleima. Lisäksi tuotteeseen voidaan lyödä tarkastusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima. Leimoja voi tarkastella lähemmin suurennuslasin avulla, tietoa leimoista löytyy muun muassa Tukesin kotisivuilta.

Nikkeli

Nikkeli on yleisin kosketusallergian aiheuttaja koruissa, ja siksi sen käyttöä ihokosketukseen joutuvissa tuotteissa on rajoitettu vuodesta 2001 lähtien. EU-directiivin mukaan sormuksesta ei saa liueta nikkeliä yli 0,5μg/cm²/viikko. Aiemmin nikkeliä saatettiin käyttää valkokultaseoksissa, mutta nykyään suomalaiset valmistajat käyttävät yleensä palladiumilla seostettua, nikkelivapaata palladiumvalkokultaa.

sormukset Malmin Korupaja

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Atlas
Perinteitä rikkova, upean rouhea Atlas-sormus. 14K valkokullasta valmistetun flakkarungon pintaa on taottu ja muokattu käsin epäsymmetrisen rosoiseksi. Muotoilussa ei siis ole säästelty, ja tuloksena onkin näyttävä maskuliininen sormus. Runko kyseisessä mallissa on tukeva, profiili on noin 1,7 mm korkea, ja sormuksen leveys 6 mm. Tyylikästä Atlas-sormusta on saatavana myös 4 mm leveydessä, ja eri materiaaleista valmistettuna.
Hinta 1239 €.

Lilith
Tämä upea jumalatar on feminiinisyyden, rohkeuden, vapauden ja voiman esikuva. 14K valkokullasta valmistetun sormuksen keskikivenä välkehtii 0,50 ct J/VVS, briljanttihiottu timantti, jota ympäröi pitsimäinen tynnyri-istutus. Siroa, puolipyöreää runkoa koristavat pienemmät, J/VS timantit. Sormuksen runko on muotoiltu siten, että sen rinnalle istuu kauniisti esimerkiksi siro rivitimanttisormus, mutta näyttävä varjojen ja kuun jumalatar toimii hyvin myös yksin pidettynä.
Hinta 2120 €.

Myös täysin uniikin sormuksen teettäminen onnistuu Malmin Korupajalla, ja saat aina nähdä
valmiin lopputuloksen ennen ostopäätöksen tekoa!

Instagram @malminkorupaja
Korupaja.fi

Palladium

Kullan ja platinan lisäksi vihkisormuksia valmistetaan lähinnä palladiumista (Pd), joka on kultaa edullisempi, melko kevyt ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Platina

Platinaa (Pt) käytetään koruissa melkein puhtaana. Platina muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on yleensä sitä valkoisempaa ja käytössä kestävämpää. Lähes valkoisen ominaisvärinsä ansiosta platina ei kaipaa pinnotteita. Platinatuotteessa on oltava vähintään 850 massan tuhannesosaa eli 85 prosenttia puhdasta platinaa. Yleisin platinaseos on 950-platina.

Raeistutus

Raeistutusta käytetään etupäässä riviin istutettaville pienehköille kiville tai jos pienillä kivillä halutaan tehdä tasainen pinta (ns. Pavé-istutus). Metallista nostetut rakeet pitävät kivet kiinni.

Rodinointi

Valkokultakorut pinnoitetaan usein rodiumilla, sillä se antaa tuotteelle puhtaan hopeanvalkoisen pinnan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Monet ovat mieltyneet rodinoimattoman valkokullan hiukan tummempaan väriin ja arvostavat sen huoltovapautta. Rodiumpinta nimittäin kuluu jatkuvassa käytössä vähitellen pois, jolloin tuote muuttuu väriltään laikukkaaksi ja kannattaa viedä kultasepänliikkeeseen uudelleen rodinoitavaksi. Jos etsii nimenomaan lähes valkoista pintaväriä ja haluaa sen kestävän ajan saatossa, kannattaa sormuksen materiaaliksi valita platina, vaikka se onkin valkokultaa kalliimpi vaihtoehto.

Sulkeuma

Timantti on sitä puhtaampi ja samalla arvokkaampi, mitä vähemmän siinä on sulkeumia, halkeamia tai kasvuilmiöitä, joita kaikkia usein nimitetään sulkeumiksi.

Synteettiset timantit

Markkinoilla on myös teollisesti valmistettuja korkealaatuisia timantteja. Synteettinen timantti (kutsutaan myös man made tai laboratoriotimantti) on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun tavoitellaan sormusta näyttävillä timanteilla mutta kukkarossa ei ole varaa isoihin luonnontimantteihin. Myös loistavat värit ovat huokeammin saatavilla synteettisinä. Synteettisten timanttien valmistaminen vaatii runsaasti energiaa eikä valmistusoloista ole yleensä saatavilla luotettavaa tietoa, joten luonnontimantteja eettisempi tai kestävämpi valinta synteettiset timantit eivät automaattisesti ole. Lue lisää synteettisistä timanteista Häät.fissä. 

Timantti

Timantit vaikuttavat sormuksen hintaan usein enemmän kuin jalometallinen runko. Timantin kauneuteen ja arvoon vaikuttavat asiat on ryhmitelty neljään tekijään: paino, puhtaus, väri ja hionta.

Lue timanteista lisää Häät.fistä

sormukset Kohinoor Kultakeskus

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kohinoor-uutuusmallistossa hehkuvat lämpimät sävyt ja sirot muodot.

Garda-malliston halosormuksessa Misty Rose -topaasi sekä timantit 0,09 ct H/SI 1195 €, design Assi Arnimaa.

Noemi-sormuksen näyttävä timanttirivi kapenee kauniisti, ja sormus sopii hyvin toisen viereen. Timantit 0,38 ct H/SI 1998 €, design Assi Arnimaa.

Keveän pitsimäiset Swan-sormukset design Sami Laatikainen. Keltakultainen sormus 0,15 ct H/SI 1098 € ja punakultainen 0,07 ct H/SI 798 €.

Kohinoor-timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja niille on myönnetty
Avainlippu-tunnus. Kaikki mallit ovat saatavilla myös valkokultaisena.

@kohinoortimanttikorut
Kohinoor.fi

Valaminen

Valaminen on yleisin jalokivikorujen valmistusmenetelmä. Korujen osia, kuten sormusrunkoja ja jalokiven istukkapohjia tehdään valamalla niin tehtaissa kuin pienissä korupajoissakin. Valamisen jälkeen seuraa varsinaisen kultasepäntyön vuoro: osat puhdistetaan, hiotaan ja liitetään yhteen juottamalla. Jalokivien istutus tehdään yleensä myös käsityönä valujen puhdistuksen ja korun kokoamisen jälkeen. Massatuotantona valmistettaviin koruihin on saatettu istuttaa kuumuutta kestäviä kiviä (timantteja tai korundeja) vahan avulla valun yhteydessä. Lopuksi koru viimeistellään: kiillotetaan, puhdistetaan ja mahdollisesti rodinoidaan.

Valkokulta

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan kyseessä on metalliseos, jonka väri on saatu seostamalla kultaan esimerkiksi palladiumia. Valkokullan väri vaihtelee seoksesta riippuen harmaanvalkoisesta kellertävään tai jopa rusehtavan valkoiseen. Valkokultaiset esineet yleensä rodinoidaan eli pinnoitetaan rodiumilla, jotta niihin saadaan puhtaan valkoinen ja korkeakiiltoinen pinta. (Katso myös Palladium ja Rodinointi)

Vasarointi

Käsityönä koruja valmistavalla kultasepällä on valamisen ja prässäämisen ohella mahdollisuus muotoilla metallia esimerkiksi sahaamalla, viilaamalla, vasaroimalla ja juottamalla. Upeita käsityönäytteitä ovat myös punomalla tai pakottamalla valmistetut esineet, samoin kuin aidot filigraanityöt ja taidokkaasti kaiverretut pinnat.

Zirkoni

Zirkoni on luonnosta löytyvä, tavallisesti värillinen aito korukivi. Zirkonin kovuus on 6,5–7,5 Moshin asteikolla.

Zirkonia

Zirkonia (cubic zirkonia) on ihmisen valmistama, tavallisesti timanttia jäljittelevä keinotekoinen kivi.Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Lue se täältä >>

Se on sormus–suomi -sanakirja sinulle joka kaipaat ymmärrettävät selitykset ammattitermeille


Lisätietoa ja lähteet

Inspecta
Suomen Kultaseppien liitto
TUKES

 

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät-media
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

TÄMÄ ARTIKKELI SISÄLTÄÄ MAINONTAA.

Etsi omaa täydellistä vihki-tai kihlasormustasi Häät.fin Sormuskoneesta!

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset