Sormusten aakkoset – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

Mitä tarkoittaa karaatti? Entä mikä on briljantti? Ota kihlasormusten ja timanttisormusten korutermistö haltuun ennen kuin säntäät sormusostoksille. Ja tutustu samalla upeisiin kotimaisiin jalokivikoruihin.

Lisää sormusinspiraatiota vihki- tai kihlasormuksiin löydät Häät.fin Sormuskoneesta!

Briljantti

Kehämuodoltaan pyöreä, timantin loiston parhaiten esille tuova briljanttihionta on yleisimmin käytetty timantin hiontamuoto, jossa kivessä on 57 viistettä päällisosan taulu mukaan luettuna. Lisäksi joskus alakärki eli kuletti lasketaan 58. viisteeksi.

Muita tuttuja hiontamuotoja ovat ovaali briljantti, markiisi-, pisara- ja smaragdihionta, suorakaiteen muotoinen porrashionta eli Baguette, sydän ja Princess. Briljanttihiontaa käytetään timantin ohella myös muiden jalokivien hionnassa.

Jalokivet

Kihla- tai vihkisormuksen kiveksi valitaan useimmiten timantti. Muitakin erinomaisia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy. Jalokivien kuten muidenkin aineiden kovuutta kuvataan Moshin kovuusasteikolla, jossa kovin aine saa luvun 10 ja pehmein luvun 1. Jalokivet erotetaan muista korukivistä (eli puolijalokivistä) juuri muun muassa kovuuden perusteella.

Jalokiveksi luetaan sellainen kivi, jonka kovuus Moshin asteikolla on 7,5 tai suurempi. Timantti on ainoa jalokivi, jonka kovuus on 10. Jatkuvasti käytössä oleviin sormuksiin sopivat parhaiten sellaiset kivet, joiden kovuus on 9–10, eli lähinnä timantit ja korundit. Korundeihin kuuluvat punaiset rubiinit ja monissa eri väreissä säihkyvät safiirit. Muihin koruihin mainioita kiviä ovat myös esimerkiksi krysoberyllit (8,5), beryllit (7,5–8) ja spinellit (8). Smaragdi ja akvamariini kuuluvat berylleihin.

Vinkki! Häät.fi Sormuskoneessa voit suodattaa sormuksia myös kivien perusteella.  

Jalometallit

Korujen valmistuksessa käytettävät jalometallit ovat kulta, hopea, platina ja palladium. Puhtaina ne ovat yleensä liian pehmeitä, joten niitä seostetaan muilla metalleilla. Jalometallin pitoisuuden voi tarkastaa tuotteen pitoisuusleimasta, jossa on ilmoitettu tuotteen metalliseoksen sisältämä jalometallin määrä promilleina painosta.

Esimerkiksi soikion muotoisen leiman sisällä oleva luku ”750” kertoo, että tuotteessa on vähintään 750 promillea eli 75 prosenttia kultaa. Leiman suorakaiteen muoto merkitsee hopeaa ja salmiakin muotoinen pohja platinaa.

Vinkki! Häät.fi Sormuskoneessa voit etsiä sormuksia valitsemalla suodatuskriteeriksi lempimetallisi.

timanttisormukset OZ Jewel

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

OZ JEWELIN kihla- ja vihkisormusmallistosta löytyy useita vaihtoehtoja niille, jotka etsivät jotain valtavirrasta poikkeavaa, persoonallista sormusta. Jos perinteinen kirkas timantti ei ole juttusi, voi musta tai samppanjan värinen timantti olla hyvä valinta sormuksesi kiveksi.
 

Sormuksia voidaan muokata toiveidesi mukaan, esimerkiksi kiven kokoa tai kivien määrää voidaan muuttaa. Lähtökohtaisesti kaikki sormukset valmistetaan asiakkaan mittojen mukaan. Näin varmistat, että sormus on juuri sinulle valmistettu juuri niin kuin sinä haluat, ja että se istuu esimerkiksi aiemmin hankitun kihlasormuksen kanssa.

OZ Jewel on kahden alan ammattilaisen Tiina Arkon ja Vesa Nilssonin koruja suunnitteleva ja valmistava yritys. Myymälän ja työhuoneen yhdistelmä sijaitsee Helsingissä Unioninkadulla.
 
Pikkupisara-sormus 14K keltakultaa ja musta ruusuhiontainen timantti 880 €
Pikkupisara-sormus sivukivillä 14K keltakultaa, musta ruusuhiontainen keskikivi ja mustat briljanttihiontaiset timantit 1155 €
Pisara II -sormus 950-platinaa, samppanjanvärinen timantti ja kirkkaat timantit 2650 €
Laine-rivisormus 950-platinaa ja 12 mustaa timanttia 1600 €
Bubble-sormus 14K keltakultaa ja 4 mustaa timanttia 1180 €

Kaikkien sormusten design Vesa Nilsson, OZ Jewel 

Karaatti (ct)

Timanttien ja muiden jalokivien paino ilmoitetaan karaatteina, yksi karaatti (lyhenne ct, joskus esiintyy ka) vastaa 0,2 grammaa. Koska timantit ovat luonnossa sitä harvinaisempia mitä suurempia ne ovat, suurempien timanttien karaattihinta on selvästi korkeampi eli esimerkiksi yksi iso 0,50 karaatin timantti on paljon kalliimpi kuin 10 kappaletta pieniä 0,05 karaatin timantteja, vaikka niiden yhteispaino ja luokitus ovatkin samat.

Karaatti (K)

Puhekielessä esiintyy usein edelleen vanha kullan pitoisuusilmaus ”karaatti”. 14K- ja 18K-kulta vastaavat nykyisiä leimoja 585 ja 750 eli puhtaan kullan pitoisuus tuotteen valmistamiseen käytetyssä seoksessa on vähintään 58,5 tai 75 prosenttia seoksen kokonaispainosta.

Laboratoriotimantit

Laboratoriotimanttien eli synteettisten timanttien fysikaaliset ja optiset ominaisuudet vastaavat luonnosta löydettyjä timantteja eikä niitä voi varmuudella erottaa luonnontimanteista kuin edistyneen laitteiston tai luotettavan merkinnän avulla. Timanttimarkkinoilla liikkuu valitettavasti myös sellaisia laboratoriotimantteja, joissa merkintää ei ole.

Laboratoriotimanttien arvo on laskenut nopeasti murto-osaan luonnontimanttien arvosta, ja arvon ennustetaan edelleen heikkenevän. Pienten timanttien (esimerkiksi 0,01-0,07 ct, laatu G-vs) hinta on enää noin 20–25 prosenttia vastaavan laatuisen luonnontimantin arvoon verrattuna. Hintaero kasvaa, mitä suuremmasta timantista on kysymys. Yhden karaatin (1,00 ct) kokoisen laboratoriotimantin hinta on alle 10 prosenttia vastaavan luonnontimantin hinnasta.

Laboratoriotimantti ei automaattisesti ole luonnontimanttia eettisempi tai ekologisempi valinta, vaan tämän varmistaakseen ostajan tulisi tietää, minkälaisissa oloissa laboratoriotimantti on valmistettu ja hiottu ja kuinka suuren hiilijalanjäljen runsaasti energiaa vaativa valmistusprosessi on aiheuttanut.

Lue lisää laboratoriotimanteista Häät.fissä. 

timanttisormukset Malmin Korupaja

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

MALMIN KORUPAJAN laajasta valikoimasta löytyy sormuksia moneen makuun. Sormukset valmistetaan 100 % kierrätyskullasta ja kaikki timanttisormusmallit on mahdollista saada myös laboratoriotimanteilla. Erikoisuutena on Korupajan omien kultaseppien salaisella reseptillä valmistettu samppanjakulta.

Jos perusmallistosta ei mieluista mallia kuitenkaan löydy, Malmin Korupajalla voi myös teettää unelmiensa sormuksen. Ilman ostopakkoa!
 
Sabrina 
Säihkyvä Sabrina-sormus briljanttihiotulla 0,61ct E/SI laboratoriotimantilla. Runko 14K valkokultaa, hinta 3300 €. 
Suloinen Sabrina-sormus ovaalilla 0,63ct D/VS laboratoriotimantilla. Runko 14K ruusukultaa, hinta 3900 €. 
Ihastuttavat Sabrina-sarjamme sormukset tunnistaa rungon romanttisesta muotokielestä. Runkoa koristavat markiisihiotut laboratoriotimantit, joita on keskikiven molemmin puolin neljä kappaletta. Yhteispainoa välkehtivillä sivukivillä on 0,50 ct F/VS.  
 
Luna 
Ihastuttavat Luna-sormukset 1,00 ct laboratoriotimantein ja samppanjakultaan istutettuna! Nämä kuun jumalattaren mukaan nimetyn malliston sormukset on valmistettu 14K samppanjakullasta, joka seoksena on omien seppiemme salainen resepti. Kuvan sormuksissa välkehtii kolme eri hiontamuotoa: emerald, ovaali briljantti ja pisara. Timanttien laatu näissä upeissa, ihmisen valmistamissa yhden karaatin painoisissa jalokivissä on DEF/VS, ja hinta hionnasta riippumatta 4600 €. 

 

Leimat

Suomessa jalometallien aitouden voi todeta tuotteessa olevista leimoista. Jalometallituotteesta täytyy löytyä pakolliset nimi- eli vastuuleima ja pitoisuusleima. Lisäksi tuotteeseen voidaan lyödä tarkastusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima.

Leimoja voi tarkastella lähemmin suurennuslasin avulla, tietoa leimoista löydät muun muassa Tukesin kotisivuilta.

Rodinointi

Valkokultaiset korut pinnoitetaan usein rodiumilla, joka antaa tuotteelle puhtaan hopeanvalkoisen pinnan, mutta pinnoitus ei ole välttämätön. Monet pitävät rodinoimattoman valkokullan luonnollisesta, hiukan tummemmasta väristä ja arvostavat sen huoltovapautta.

Rodium-pinta kuluu jatkuvassa käytössä vähitellen, jolloin korun pinta muuttuu laikukkaaksi ja kannattaa viedä kultasepänliikkeeseen uudelleenrodinointiin. Huoltovapaan valkoisen pintavärin tarjoaa materiaalina platina, joka on hiukan valkokultaa kalliimpi vaihtoehto.

Timantit

Timantit vaikuttavat korun hintaan usein enemmän kuin jalometallinen runko. Timantin kauneuteen ja arvoon vaikuttavat asiat on ryhmitelty neljään tekijään: paino, puhtaus, väri ja hionta.

Lue lisää timanteista Häät.fistä.

timanttisormukset Kohinoor

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

KOHINOOR on Kultakeskus Oy:n laadukkaiden timanttikorujen tuotemerkki. Kohinoor-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja niille on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland -tunnukset. Kaikki mallit ovat saatavilla kelta-, valko- ja punakultaisena. Halutessasi sinulle suunnitellaan myös uniikkikoruja toiveidesi mukaan. 

Rosa-timanttisormus cushion cut -morganiitilla 
Keltakultaisen Rosa-sormuksen kapea runko timantteineen ja hempeän vaaleanpunainen cushion cut -morganiitti muodostavat siron ja naisellisen kokonaisuuden. Yhteensä 10 timanttia, 0,10 H/Si. Design Assi Arnimaa, suositushinta 1429 €. 
 
Garda-beryllisormus 
Näyttävässä keltakultasormuksessa hehkuu vihreä pisaranmuotoinen berylli, jota timantit kehystävät. Sormuksessa on yhteensä 28 timanttia, 0,28 H/Si. Design Assi Arnimaa, suositushinta 2198 €. 
 
Swan-timanttisormus makeanveden helmellä 
Swan on muodoltaan leikkisä mutta samalla näyttävä timanttisormus. Makeanveden helmeä ympäröi 16 lehtimaiseen kuvioon istutettua timanttia, yhteensä 0,08 H/VS. Heleä kokonaisuus tuo mieleen vasta puhjenneen kukan! Design Sami Laatikainen, suositushinta 1098 €. 
 

Lisää jalokivi- ja jalometallikorujen yleistä korutermistöä

Filigraani

Pitsiä muistuttava rakenne, jonka valmistaminen on vaativaa käsityötä. Monet nykyään myynnissä olevat filigraanityyliset korut ovat kuitenkin valamalla valmistettuja, sillä vain harva Suomessa hallitsee tämän taitoa vaativan tekniikan.

Flakka

Flakkasormuksen runko on läpileikkausprofiililtaan neliö tai suorakaide. Tällöin pinta on suora eikä kaartuva, kuten perinteisissä puolipyöreissä rungoissa. Sisäkulmia voidaan hiukan pyöristää käyttömukavuuden lisäämiseksi.

Hiertäminen

Hiertäminen on yksi kivien istutusmenetelmistä. Hiertämällä istutetut kivet ovat melko hyvin suojassa kolhuilta. Metallia on hierretty kiven reunojen päälle.

Keltakulta

Puhtaaseen kultaan (Au) seostetaan pääasiassa kuparia ja hopeaa. Seosaineiden suhteita muuttamalla kullan sävyä voidaan vaihdella vihertävän keltaisesta punertavaan. Suomessa myytävässä tuotteessa kullan osuus tulee olla vähintään 375 eli 37,5 prosenttia, useimmiten kultaa on seoksessa 585 tai 750 promillea painosta.

Kruunuistutus

Kruunuistukassa kivi on kiinni sen päälle taivutetuin kynsin eli krappanoin. Sivulta katsottaessa istutus äyttää kruunumaiselta. Kynsiä voi olla neljästä jopa kahteentoista riippuen istutuksen tyylistä ja kiven koosta. Kiven istutus kannattaa tarkistuttaa kultasepällä muutaman vuoden välein.

Nikkeli

Nikkeli on yleisin kosketusallergian aiheuttaja koruissa, ja siksi sen käyttöä ihokosketukseen joutuvissa tuotteissa on rajoitettu vuodesta 2001 lähtien. EU-directiivin mukaan sormuksesta ei saa liueta nikkeliä yli 0,5μg/cm²/viikko. Aiemmin nikkeliä saatettiin käyttää valkokultaseoksissa, mutta nykyään suomalaiset valmistajat käyttävät yleensä palladiumilla seostettua, nikkelivapaata palladiumvalkokultaa.

timanttisormukset Sandberg-timanttikorut

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

SANDBERG-TIMANTTIKORUMALLISTON tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia ja sormuksiin yhteensopivia korvakoruja, riipuksia, kaula- ja rannekoruja. Jos mieluisaa korua ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Tuulenvire-sarjan rengaskorvakorut ja kaulakorut sopivat yhteen mallistomme kaikkien allianssien, puoliallianssien ja erilaisten rivisormusten kanssa. 

Tuulenvire-korut 
Rannekoru R-6215w: 0,17ct G-vs 1249 € (pituus 16,5/18,5cm) 
Kaulakoru R-9222w: 0,31ct G-vs 1795 € (ketju 42cm tai 45cm) 
Nappikorvakorut R-8215w: 0,35ct G-vs 1690 €
Riipus R-9215k: 0,17ct G-vs 930 € (ketju erillinen) 
Korvakorut R-8217k: 0,35ct G-vs 1670 €

Kaikki korut 14K kultaa 

Palladium

Kullan ja platinan lisäksi vihkisormuksia valmistetaan lähinnä palladiumista (Pd), joka on kultaa edullisempi, melko kevyt ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Platina

Platinaa (Pt) käytetään koruissa melkein puhtaana. Platina muistuttaa väriltään valkokultaa, mutta on yleensä sitä valkoisempaa ja käytössä kestävämpää. Lähes valkoisen ominaisvärinsä ansiosta platina ei kaipaa pinnotteita. Platinatuotteessa on oltava vähintään 850 massan tuhannesosaa eli 85 prosenttia puhdasta platinaa. Yleisin platinaseos on 950-platina.

Raeistutus

Raeistutusta käytetään etupäässä riviin istutettaville pienehköille kiville tai jos pienillä kivillä halutaan tehdä tasainen pinta (ns. Pavé-istutus). Metallista nostetut rakeet pitävät kivet kiinni.

Sulkeuma

Timantti on sitä puhtaampi ja samalla arvokkaampi, mitä vähemmän siinä on sulkeumia, halkeamia tai kasvuilmiöitä, joita kaikkia usein nimitetään sulkeumiksi.

timanttisormukset Kultasepät Andresen

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

KULTASEPÄT ANDREASENIN timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunnittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi. 
 
Mesi-sormus 14K valkokultaa. Keskitimantti 0,70 ct, sivutimantit halossa ja rungossa yhteensä 0,28ct. Saatavilla W/vs luonnontimanteilla 7400 € ja G/vs laboratoriotimanteilla 2990 €.

Lumivuokko-sormus 14K keltakultaa. Ovaali keskitimantti 0,60 ct, halossa ja rungossa yhteensä 0,26 ct timantit. Saatavilla luonnontimanteilla W/vs 4200 € ja laboratoriotimanteilla G/vs 2100 €.

Classic solitaire -sormus 14K valkokultaa. Keskitimantti 1,50 ct, rungossa yhteensä 0,22 ct timantit. Saatavilla luonnontimanteilla W/vs 29500 € ja laboratoriotimanteilla G/vs 6400 €.

Ruusu-sormus 14K keltakultaa. Ovaali keskitimantti 1,00 ct, rungossa yhteensä 0,26 ct timantit. Saatavilla luonnontimanteilla W/vs 11600 € ja laboratoriotimanteilla G/vs 3690 €. 

Uutuussormus 14K valkokultaa. Ovaali keskitimantti 1,00 ct, rungossa yhteensä 0,12 ct timantit. Saatavilla luonnontimanteilla W/vs 9700 € ja laboratoriotimanteilla G/vs 3650 €.

Valaminen

Valaminen on yleisin jalokivikorujen valmistusmenetelmä. Korujen osia, kuten sormusrunkoja ja jalokiven istukkapohjia tehdään valamalla niin tehtaissa kuin pienissä korupajoissakin. Valamisen jälkeen seuraa varsinaisen kultasepäntyön vuoro: osat puhdistetaan, hiotaan ja liitetään yhteen juottamalla. Jalokivien istutus tehdään yleensä myös käsityönä valujen puhdistuksen ja korun kokoamisen jälkeen.

Massatuotantona valmistettaviin koruihin on saatettu istuttaa kuumuutta kestäviä kiviä (timantteja tai korundeja) vahan avulla valun yhteydessä. Lopuksi koru viimeistellään: kiillotetaan, puhdistetaan ja mahdollisesti rodinoidaan.

Valkokulta

Valkokultaa ei löydy luonnosta, vaan kyseessä on metalliseos, jonka väri on saatu seostamalla kultaan esimerkiksi palladiumia. Valkokullan väri vaihtelee seoksesta riippuen harmaanvalkoisesta kellertävään tai jopa rusehtavan valkoiseen. Valkokultaiset esineet yleensä rodinoidaan eli pinnoitetaan rodiumilla, jotta niihin saadaan puhtaan valkoinen ja korkeakiiltoinen pinta. (Katso myös Palladium ja Rodinointi)

Vasarointi

Käsityönä koruja valmistavalla kultasepällä on valamisen ja prässäämisen ohella mahdollisuus muotoilla metallia esimerkiksi sahaamalla, viilaamalla, vasaroimalla ja juottamalla. Upeita käsityönäytteitä ovat myös punomalla tai pakottamalla valmistetut esineet, samoin kuin aidot filigraanityöt ja taidokkaasti kaiverretut pinnat.

Zirkoni

Zirkoni on luonnosta löytyvä, tavallisesti värillinen aito korukivi. Zirkonin kovuus on 6,5–7,5 Moshin asteikolla.

Zirkonia

Zirkonia (cubic zirkonia) on synteettinen eli ihmisen valmistama, tavallisesti timanttia jäljittelevä keinotekoinen kivi, joka on kestävyydeltään ja loistoltaan huomattavasti timanttia heikompi.

 
Lisätietoa ja lähteet

Suomen Kultaseppien liitto

TUKES 

 

 

Teksti Sari Yli-Salomäki / Häät-lehti ja Häät.fi
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

 

TÄMÄ ARTIKKELI SISÄLTÄÄ MAINONTAA.

 

Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä? Lue timanteista Häät.fissä

Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Se on sormus–suomi -sanakirja sinulle joka kaipaat ymmärrettävät selitykset ammattitermeille. Lue se täältä >>

Koskaa ei voi tietää liikaa! Lue Häät.fistä myös mitä keltakulta, valkokulta tai punakulta.

Etsi myös omaa täydellistä vihkisormustasi tai kihlasormustasi Häät.fin Sormuskoneesta!

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset