Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Ota haltuun sormusmalleja kuvaavat termit

Kun lähtee etsimään kihlasormusta tai vihkisormusta, melkein ensimmäiseksi törmää erikoiselta kuulostaviin termeihin kuten allianssormus tai solitairesormus. Näiden termien taustalla on ammattikieli ja nimitykset jotka kertovat sormuksen mallista tai designista sormuksessa. Tässä sormus–suomi -sanakirja sinulle joka kaipaat ymmärrettävät selitykset termeille, vaikkapa googlettamisen helpottamiseksi.

Allianssisormus

Allianssisormuksessa on perinteisesti koko sormusrungon kiertävä yksi timanttirivi tai timanttiketju. Saatavilla on myös puoliallianssisormuksia ja neljäsosa-allianssisormuksia, ja erilaisia versioita niistä. Allianssisormusta kutsutaan myös rivisormukseksi, joka on klassinen kihlasormus. Se on helppo yhdistää vaikkapa vihkisormuksen viereen. Englanniksi eternity ring.

Sileä sormus

Sileä sormus on perinteinen kivetön sormus, usein kihlasormuksina ja miesten sormuksina käytetty sormus. Sileä sormus nimi ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että sormuksen pinta olisi täysin sileä vaan siinä saattaa olla kuvioitia. Kuvioita voidaan tehdään vaikkapa takomalla, viilaamalla tai esimerkiksi valamalla.


Solitairesormus

Solitairesormus eli solitäärisormus tai yksikivinen sormus on erittäin klassinen ja suosittu malli. Sormusrunkoon on kiinnitetty useimmiten näyttävän kokoinen timantti. Kiven koko tai  materiaali voi olla mikä vain.

Sivukivisormus

Sivukivisormus on sormus joka yhdistää alliassisormuksen ja solitairesormuksen yhdeksi paketiksi. Tämä sormusvaihtoehto maksimoi bling blingin kuitenkaan olematta överi.

Sivusormus

Sivusormus on sormus, jonka tarkoitus on lisätä pääsormuksen, eli usein vihkisormuksen, näyttävyyttä ja loistoa. Sivusormus ei ole oikeastaan edes design-termi, vaan luonnehdinta sormuksen paikasta.

Sivusormus voi yhtä hyvin perinteinen allianssisormus tai sileä sormus. Nykyään on saatavissa enenevässä määrin v-mallisia sormuksia tai halaajasormuksia, joka on saatettu vartavasten suunnitella täydentämään tiettyjen solitaite- tai halosormusten kokonaisuutta.


Halosormus

Halosormus on sormusmalli, jonka juuret ovat 1920-luvulla ja on vintageromanttinen. Sormuksen nimi juontaa juurensa halosta, eli valokehästä. Sormuksen pääkiveä kiertää usein pieniä timantteja saaden sormuksen säteilemään. Baz Luhrmannin ohjaama Great Gatsby -elokuva vuonna 2013 nosti tämä klassikon uudelleen trendien harjalle.

Filigraanisormus

Filigraanisormukset ovat pitsimäisen koukeroisia ja yksityiskohdiltaan näyttäviä sormuksia. Filigraanikoruja valmistetaan kahdella eri tekniikalla. Valamalla tehdään hieman jykevämpiä ja  yksinkertaisempia koruja ja sormuksia. Suomesta löytyy myös taitajia, jotka tekevät ns. perinteista filigraania, eli korut valmistetaan ohuesta kultalangasta taivuttelen ja käsitellen joka ainoan lanka käsin.

Flakka-sormus

Flakka-sormus termi viittaa sormuksen rungon malliin. Rungon läpileikkausprofiili on neliö tai suorakaide. Tällöin pinta on suora eikä kaartuva, kuten perinteisissä puolipyöreissä rungoissa. Rungon sisäkulmia voidaan hiukan pyöristää käyttömukavuuden lisäämiseksi.

Tynnyriprofiili

Tynnyriprofiilin tai toiselta nimeltään pyöreäpintaisessa sormuksessa sormusrunko on pyöristetty kaarevaksi.

Lue aiheesta lisää Häät.fissä

Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi? Lue se täältä >>

Etsi omaa täydellistä vihkisormustasi tai kihlasormustasi Häät.fin Sormuskoneesta!

Kotimainen vihkisormus pääsee pisimmälle eettisyydessä ja ekologisuudessa

Mitä on keltakulta, valkokulta tai punakulta. Lue Häät.fistä

Haaveissa timanttisormus? Ota korukivien perusteet haltuun Häät.fissä

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset