Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kihlasormus

Tiesitkö tämän kullasta ja kultakoruista?

kultasormuksia korurasiassa

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kulta kimaltelee usein ihmisten ajatuksisssa kauniisti keltaisena, kirkkaana ja lämpimänä. Ajattelemme vaistomaisesti useimmiten ensimmäisenä nimenomaan keltakultaa. Kultasepänliikkeissä kihlasormusten ja vihkisormusten osalta suosituin kullan sävy on kuitenkin ollut jo pitkään valkokulta. Mitä keltakulta, valkokulta tai punakulta oikeastaan on, jos kerran puhtaan kullan väri on keltainen?

 

Kulta on alkuaine, jonka kemiallinen merkki Au. Lyhenne on peräisin latinan kielisestä sanasta aurum, joka tarkoittaa ’hohtavaa sarastusta’. Kultaa on käytetty jo tuhansien vuosien ajan vaihdon välineenä, sittemmin kolikkojen ja korujen materiaalina.

Kulta on arvostettu sijoituskohde, joka arvo on pysynyt melko samana maailmantaloudesta tai poliittisista ongelmista riippumatta.

timanttisormuksia korurasioissa

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä


Kultakoruissa kullan yleisimmät lisäaineet ovat hopea ja kupari

Puhdas kulta on jalometallina pehmeää, kiiltävää ja helposti muokattavaa. Kultaa onkin helppo muovata ja takoa koruiksi.

Knoppitietoa: kullan kestävyyden ja venyvyyden takia yhdestä grammasta voi tehdä jopa 4 neliömetriä lehtikultaa. Venytettäessä grammasta saa kilometrin pituisen langan.



Vaikka kulta onkin kestävää, se on myös varsin pehmeää ja naarmuuntuvaa. Korujen valmistuksessa käytetäänkin siksi erilaisista kultaseoksia. Seosmetallien valinnalla ja metallien pitoisuuksia vaihtelemalla korujen työstöominaisuuksia, väriä ja myös hintaa voidaan säädellä. 



Tavallisimmin seosaineina käytetään hopeaa, palladiumia ja kuparia. Suomessa käytetään yleisimmin kuparia ja hopeaa yhtä paljon. Kultaseoksen lujittuminen nimittäin edellyttää, että seoksessa on sekä kuparia että hopeaa.

kultaharkko

Kuva Jingming Pan / Unsplash.com

Erilaisista seoksista syntyy erilaisia kullan sävyjä



Puhdas kulta eli hienokulta on aina väriltään vahvan keltaista. Hienokulta on liian pehmeää koruihin, joten 24 karaatin, eli 99,9 %, kullan, sijaan keltakultakorut tehdään pienemmän kultapitoisuuden kullasta.

Silloin puhutaan keltakullasta, jota kultakoruina kultasepän liikkeissä myydään eniten. Keltakullassa seosaineena käytetään sekä kuparia että hopeaa. Keltakulta on puhdasta kultaa vaaleampaa.



Valkokulta on puolestaan ollut pitkään suosituin kihlasormuksissa ja vihkisormuksissa sekä monissa muissa timanttikoruissa käytetty jalometalli. Se on seostettu perinteisesti nikkeliä tai palladiumia käyttäen. Nikkelin käyttöä jalometallikoruissa on rajoitettu ja säädelty EU-lainsäädännöllä vuodesta 2001 alkaen.

EU:n alueelle ei saa tuoda tai myydä muita kuin nikkelivapaita koruja. Suomessa myytävissä valkokultakoruissa käytetään palladiumia, ja joskus seosmetallina voi olla myös platina.

Valkokullan väri ei nimestään huolimatta ole puhtaan valkoinen vaan harmahtava. Tästä syystä valkokultaiset korut on tapana rodinoida. 

Rodiumpinnoite antaa valkokullalle kirkkaan valkoisen, korkeakiiltoisen ja näyttävän pinnan.

Rodinoinnissa kyse on korun pintakäsittelystä, joka kuluu ajan myötä pois ja pinnan alta tulee näkyviin valkokullan oma, hieman harmahtava väri. Pinnoite voidaan uusia tarpeen mukaan.

sandberg timanttikorut 2017

Sormukset Sandberg-timanttikorut mallistosta.

Mikä ihmeen punakulta ja viherkulta?

Vihkisormusmateriaalina punakulta on viime vuosina nostanut uudestaan suosiotaan. Punakulta, ruusukulta tai rosekultanakin tunnettuun punertavan sävyiseen kultaan on seostettu yksinomaan tai lähes yksinomaan kuparia, jolloin väri on huomattavan punainen. Mitä enemmän kuparia, sitä punaisempaa punakulta on.

Monille lähes tuntematon kullan sävy on viherkulta. Kultaan on seostettu suurimmalta osalta hopeaa, mutta ei sanottavasti kuparia. Viherkullan sävystä tulee näin hieman vihertävä, mutta ei varsinaisesti vihreä. Viherkulta ei ole kovin suosittua, koska se on materiaalina pehmeämpää kuin kelta-, valko- tai punakulta.

Forget-me-not-sormus Pia-Mari Jull Vuoden Kaunein Sormus  2021 Voittaja

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Helsinkiläinen kultaseppämestari Pia-Mari Jull voitti sormuksellaan Forget-me-not Vuoden Kaunein Sormus 2021 -äänestyksen. Hänen voittajasormuksessa kukan terälehdet ovat punakultaa, sivulehdet viherkultaa, heteet hienokultaa, sormuksen runko valkokultaa ja kukat sitova nauha keltakultaa.

Joko kuulit samppanjakullasta?

Uusi ja alkuperältään suomalainen kullan sävy on samppanjakulta. Malmin Korupaja lähti asiakkaan pyynnöstä etsimään vihkisormukseen kullan sävyä, joka olisi sama kuin hänen puhelimensa kuori. Samppanjakullan väri on kelta- ja valkokullan välimaastossa ja jäljittelee nimensä mukaisesti samppanjan kaunista vaaleaa sävyä. 

– Samppanjakulta syntyi asiakkaan toiveesta. Erilaisia seoksia testailtiin ja näin syntyi uusi, suosituksi noussut kullan sävy. Samppanjakullasta saa nyt tilattua itselleen muitakin kultakoruja meiltä, Malmin Korupajan Pasi Suninmäki kertoo ylpeänä.

uniikki sormus samppanjakultaa Malmin Korupaja

Malmin Korupajan Luna-sormus on tehty samppanjakultasta ja kivenä sädehtii synteettinen laboratoriotimantti.

Korun hintaan vaikuttaa käytetyn kullan määrä

Kultaseosten kultapitoisuus on ollut tapana ilmoittaa karaatteina. Toisin kuin jalokivillä, kullan karaatti ei ole massan vaan seoksen kultapitoisuuden yksikkö. Puhdas kulta on 24 karaatin kultaa, ja esimerkiksi 22 karaatin kulta sisältää kultaa 22/24 eli 91,6 prosenttia. 

Kultakorujen leimoissa kultapitoisuus ilmoitetaan nykyään promilleina. Suomessa leimoihin merkittävät kultapitoisuudet ovat alimmasta pitoisuudessta ylimpään 375 (9), 585 (14), 750 (18), 916 (22) ja 999 promillea (24 karaattia). Korun kultapitoisuuden on oltava vähintään niin monta promillea, kuin leima osoittaa.

Uskoisitko?

Kulta on niin arvokasta, ettei valmistusprosessissa haluta hukata hiukkastaan. Siksi korujen valmistajat keräävät valmistuksessa syntyneet kultapöylytkin tarkasti talteen.

Suomalaiset kultakorut tehdään kierrätetystä kullasta. Kotimainen kullan kierrätysprosentti on varmasti vähintään 95 %, useimmissa tapauksissa jopa 100 %. Lue aiheesta lisää Häät.fistä >>

Tukesin selvitysten mukaan Suomessa voi kultasormusten aitouteen luottaa. Lue Häät.fistä lisää >>

Suomessa saatavilla olevia kihla- ja vihkisormuksia löydät Häät.fin Sormuskoneesta!

Löydät sekä morsiamelle että sulhaselle kihla- ja vihkisormuksen, jota voit käydä sovittamassa kotimaisessa kultasepänliikkeessä tai käydä tilaamassa sen suoraan sepän pajalta!
 SORMUSKONEESEEN >>

Perintökorut uusiokäyttöön

Saat hääbudjetin pienemmäksi kun hyödynnät epämieluisat ja rikkinäiset kultakorusi sormukseesi. Kultasepänliikkeet tekevät vanhasta uutta. Lue lisää Häät.fistä >>

 

Muokattu: 11.4.2025

Lue lisää samasta aiheesta

Timanttien muodot – Näin valitset täydellisen jalokiven kihlasormukseesi

Timantin muoto on yksi tärkeimmistä valinnoista kihlasormusta ja vihkisormusta valittaessa. Jalokive...

Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Ota haltuun sormusmalleja kuvaavat termit

Tässä sormus–suomi-sanakirja sinulle, joka kaipaat ymmärrettäviä termejä, vaikkapa googlettamisen he...

Mitkä ovat kevään 2025 suosituimmat kihla- ja vihkisormukset?

Yksinkertaiset, sirot sormusmallit, kuten minimalistiset rivisormukset ja ohuet kivettömät sormukset...

Sormusten aakkoset – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi?

Mitä tarkoittaa karaatti? Entä mikä on briljantti? Ota kihlasormusten ja timanttisormusten korutermi...

Mikä sormusjalometalleista puhuttelee sinua? – lue kaikki, mitä sinun tulee tietää

Kulta on erittäin arvostettu jalometalli hääkoruissa. Korkea kiilto, hyvä kestävyys ja työstettävyys...

Teetetty sormus kuvastaa aitoa tunnetta ja teidän yhteistä rakkautta

Bulevardi Diamondissa asiantuntemus ja käsityö yhdistyvät maailman hienoimpiin materiaaleihin. Helsi...

Mainos: Laatukoru

Timanttien muodot – Näin valitset täydellisen jalokiven kihlasormukseesi

Timantin muoto on yksi tärkeimmistä valinnoista kihlasormusta ja vihkisormusta valittaessa. Jalokiven hiontamuoto vaikuttaa merkittävästi sormuksen ulkonäköön ja kiven säihkeeseen.

Tässä oppaassa esittelemme timanttien eri hiontamuotojen ulkomuodot ja annamme vinkkejä sopivan vaihtoehdon löytämiseksi.

timanttien muodot timanttien hiontamuodot

Kuva iStock

Miksi timantin muoto on tärkeä?

Timantin tai minkä tahansa jalokiven muoto eli hiontamuoto määrittää, miten valo kulkee kiven sisällä ja heijastuu sieltä takaisin. Hyvin hiottu ja laadukas timantti näyttää kirkkaammalta, loistavammalta ja suuremmalta kuin vastaava timantti, jossa hionta ei ole laadukas tai kiven laatu eli sen kirkkaus ja väri, ovat heikompia.

Timanttien hionta tehdään aina hyvin tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Kunkin hiontamuodon suunnittelussa on pyritty maksimoimaan timantin parhaat ominaisuudet.

Kehämuodoltaan pyöreän briljanttihionta on ylivoimaisesti yleisin timantin muoto sormuksissa ja koruissa. Muilla hiontamuodoilla kiven loistoa ja säihkettä ei pidetä yleisesti aivan yhtä hyvinä, vaikka niiden häikäisevyys ei missään nimessä ole heikko vaan vain erilainen. Viime vuosina erilaisten erikoismuotojen suosio on kasvanut ja muotovaihtoehtoja on tarjolla enemmän.

Tässä suosituimpia timanttien hiontamuotoja kihla- ja vihkisormuksissa

Kuva iStock

Briljanttihionta – Ajaton klassikko

Pyöreä briljanttihiontainen timantti on ylivoimaisesti suosituin ja klassisin valinta niin kihlasormuksissa kuin vihkisormuksissa. Se on niin suosittu, että yli puolet kaikista nykyisin myydyistä timanteista on briljattihiontaisia. Briljantin muoto on suunniteltu maksimoimaan valon heijastus ja säihke timantissa, joka tekee siitä näyttävän korukiven. Sen 57 tai 58 tarkasti aseteltua viistettä maksimoivat timantin säihkeen ja kirkkauden.

Miksi valita briljanttihiontainen timantti?
Tämä hiontamuoto on täydellinen valinta, jos haluat maksimaalista loistoa ja ajattoman klassisen timantin. Pienetkin briljantit antavat korulle kaunista tuiketta.

Laatukoru Silvan_Solitaire timanttisormus 0,70 ct valkokultaa pysty

Näyttävä valkokultainen Silván Solitaire -timanttisormus upealla 0,70 ct timantilla

timantin muoto oval-hiontainen timantti

Kuva iStock

Ovaalihionta – Eleganssia ja illuusio suuremmasta timantista

Ovaalihiontainen timantti tarjoaa briljanttihionnan kaltaista säihkettä, mutta sen pitkänomainen muoto saa kiven näyttämään suuremmalta kuin mikä on sen todellinen karaattipaino. Ovaalin muotoinen jalokivi on muodoltaan ellipsi, jonka kaarevat linjat tekevät siitä erottuvan. Tämä hiontamuoto on elegantti valinta ja korostaa kauniisti sormien pituutta.

Miksi valita ovaalihiontainen timantti?
Ovaalihiontainen timantti valitaan usein, koska se on ajaton, mutta sen pitkänomainen muoto tuo modernin ja elegantin vivahteen.

Laaturkoru Silvan timanttisormus 0,50ct ovaali hiottu timantti valkokultaa pysty

Näyttävä valkokultainen Silván-timanttisormus ovaali-hiotulla timantilla

timantin muoto princess-hiontainen timantti

Kuva iStock

Princess-hionta – Moderni ja näyttävä valinta

Princess-hiontainen timantti on nelikulmainen ja säihkyvä, mikä antaa jalokivelle modernin ja tyylikkään ilmeen. Hiontamuodon on kuvailtu myös muistuttavan tähtikuvioita, mikä lisää ainutlaatuisuuden tunnetta. Princess-hiontainen timantti heijastaa hyvin valoa, mutta sen kulmat hajottaa valoa eri tavalla kuin briljanttihionta. Kulmikkuus luo kiveen hieman erilaisen mutta  kauniin säihkeen.

Miksi valita princess-hiontainen timantti?
Neliömuoto tekee princess-hiotusta timantista suoraviivaisen ja tyylikkään. Se sopii hyvin minimalistisiin ja ajattomiin sormuksiin.

timantin muoto cushion-hiontainen timantti

Kuva iStock

Tyyny- eli cushion-hionta – Pehmeää romantiikkaa vintage-tyyliin

Cushion-hionnassa, toiselta nimeltään tyynyhionnassa, on pyöristetyt kulmat. Se on neliön tai suorakulmion muotoinen hionta, jolle kulmien pyöreys antaa pehmeän ja romanttisen ilmeen. Cushion-muotoinen timantti ei säihky yhtä paljon kuin esimerkiksi briljantiksi hiottu timantti, mutta sen suuret fasetit mahdollistavat valon suuren hajonnan, mikä vuoksi se on erittäin tuikkiva jalokivi. 

Miksi valita cushion-hiontainen timantti?
Cushion-muoto on suosittu vintage-tyylisissä sormuksissa ja säihkyy erityisen kauniisti lämpimässä valossa.

Laatukoru cushion hiontainen morganiitti valkokulta sormus

Silván Rosalie-sormus vaaleanpunaisella morganiitilla

Tutustu Laatukorun Silván-sormuksiin Sormuskoneessa

timantin muoto emerald-hiontainen timantti

Kuva iStock

Smaragdi- eli emerald-hionta – Tyylikäs ja hillitty loisto

Smaragdihiontainen timantti tunnetaan myös nimellä emerald-muoto. Smaragdihionta on suorakulmainen porrashionta, jonka pitkät, selkeät viisteet korostavat timantin puhtautta ja eleganttia hehkua. Smargdihiottu timantti heijastaa valoa pitkissä, suorissa linjoissa, mikä luo tyylikkään, mutta hieman hillitymmän säihkeen verrattuna esimerkiksi briljanttihiontaan. Smaragdihionta oli yksi ensimmäisistä korusuunnittelussa käytetyistä hionnoista. 

Miksi valita smaragdihiontainen timantti?
Smaragdihionta on täydellinen valinta niille, jotka arvostavat hienovaraista, mutta arvokasta ulkonäköä. Se edustaa glamouria ja vanhan maailman charmia. Smaragdihiontaiset jalokiviä on nähty erityisen paljon art deco -aikakauden vintagekoruissa.

Laatukoru Silvan timanttisormus 0,50ct emerald timantti keltakulta pysty

Silván Solitaire Emerald timanttisormus 0,50 ct

timantin muoto marquise-hiontainen timantti

Kuva iStock

Markiisihionta – Kuin markiisittaren huulet

Markiisihiontainen timantti on kapea ja pitkänomainen timantin hiontatyyli, jossa timantin päädyt kapenevat kohti kärkiä. Se muistuttaa venettä ja tuo mieleen menneen ajan loiston. Markiisi-muoto tunnetaan myös nimellä navette. Tarinan mukaan Ludvig XV pyysi timanttihiojaa luomaan hionnan, joka muistuttaisi hänen rakastajattarensa, markiisitar de Pompadourin, huulten muotoa.

Miksi valita markiisihiontainen timantti?
Markiisihionta on erinomainen valinta niille, jotka haluavat sormukseensa sekä eleganssia että erottuvaa tyyliä.

Laatukoru Silvan timanttisormus 0,27 ct markiisi timanteilla keltakulta pysty 1000px

Koristeellinen Silván timanttisormus markiisihiotuin timantein keltakultaisena

timantin muoto pear-hiontainen

Kuva iStock

Pisarahionta – Uniikki ja siro valinta

Pisara- eli pear-hiontainen timantti yhdistää ovaalin ja markiisihionnan elementtejä. Muoto muistuttaa päärynää, mistä myös nimi pear tulee. Muoto muistuttaa myös kyyneltä, kuten sitä toisinaan kutsutaan. Pisara-hiotun timantin toinen pää on pyöristetty ja toinen terävä, ja se on pyöreitä ja neliömäisiä hiontoja harvinaisempi muoto, joka tekee timantista uniikimman.

Miksi valita pisarahiontainen timantti?
Pisarahiontainen timantti on täydellinen valinta, kun etsit jotain, joka erottuu suosituimmista timanteista, mutta säilyttää silti klassisen kauneuden ja kauniin timantin säihkeen.

Laatukoru Silvan halo pisara timanttisormus 0,39ct valkokulta pysty 1000px

Valkokultainen pisaran mallinen Silván Rosalie-halo-timanttisormus

timantin muoto heart-hiontainen timantti

Kuva iStock

Sydän- eli heart-hionta – Romanttisen rakkauden symboli

Sydämenmuotoista timanttia eli heart-muotoa pidetään  romanttisimpana kaikista hionnoista. Tämä timantin muoto on erityisen suosittu kihlasormuksissa. Sydämenmuotoinen timantti ei ole yhtä yleinen kuin pyöreät tai neliömäiset timantit, joten se tuo uniikin ja erottuvan ilmeen sormukseesi.

Miksi valita sydänhiontainen timantti?
Sydänhiontainen timantti sopii erityisesti romantikoille, jotka haluavat sormuksen kertovan tarinaa suuresta rakkaudesta ja palavista tunteista. Pieni sydämenmuotoinen timantti voi olla myös suloinen yksityiskohta toisten, isompien jalokivien lomassa.

Laatukoru Silvan sydämen muotoinen halo-timanttisormus rosekulta pysty 1000px

Rosekultainen sydämen muotoinen Silván halo-timanttisormus

timantin muoto asscher-hiontainen

Kuva iStock

Asscher-hionta

Asscher-hiontainen timantti on neliömäinen timantti, jossa on viistetyt kulmat. Se muistuttaa smaragdihiontaa, mutta kulmia onkin neljän sijaan kahdeksan. Tämä hionta on saanut nimensä Asscherin timanttihuoneesta, jossa taitavan kivenhioja Joseph Asscher kehitti sen vuonna 1902. Asscher-hiotun timantin muoto on elegantti ja ajaton valinta, ja sen kauneus piilee sen selkeässä rakenteessa ja geometrisessa symmetriassa.

Miksi valita Asscher-hiontainen timantti?
Jos rakastat art deco -ajan selkeää visuaalista ilmettä tai vintage-koruja, todennäköisesti pidät Asscher-hiotuista timanteista. 

timantin muoto baguette-hiontainen

Kuva iStock

Baguette- eli porrashionta

Baquette on ensimmäisen timantille kehitetyn hionnan eli tauluhionnan nykyaikainen vastine. Myös porrashionnaksi kutsuttu hiontamuoto on nykyään melko harvinainen. Muodon nimi viittaa ranskan sanaan baguette, joka tarkoittaa "patonkia" tai "pitkää pötköä".  

Miksi valita baguette-hiontainen timantti?
Baguette-hiottu timantti tuo helposti mieleen 1920-luvun ja art deco -vaikutteisen muotoilun.

timantin muoto radiant-hiontainen timantti

Kuva iStock

Radiant-hionta

Radiant-hiontainen timantti on neliön tai suorakulmion muotoinen hybridihiontamuoto, joka yhdistää briljantti-, smaragdi- ja Asscher-muodon piirteitä. Tämä hiontamuoto vetoaa erityisesti niihin, jotka etsivät kihlasormukseensa modernia ilmettä.

Miksi valita radiant-hiontainen timantti?
Radiant-hiontaa käytetään usein värillisille timanteille, sillä se korostaa niiden väriä. Voimakkaan väriset luonnontimantit ovat harvinaisia ja arvokkaita. Edullisempia värillisiä timantteja eli ns. Fancy-timantteja saadaan säteilyttämällä luonnontimantteja sekä värillisiä laboratoriotimantteja valmistamalla.

timantin muoto trilliant-hiontainen

Kuva iStock

Trilliant-hionta

Trilliant-hionta tunnetaan myös nimillä "trillion cut" tai "triangular brilliant cut". Tämä hiontamuoto antaa timantille kolmiomaisen muodon, jossa on joko suorat tai kaarevat sivut. Trilliant-hionnassa on kolme samanpituista sivua, jossa on 31 tai 50 särmää riippuen siitä, käytetäänkö timanttia solitairena eli yksinään olevana timanttina, vai aksenttikivinä eli pienempinä timantteina korostamassa pääkiveä. Solitaire-trilliantit ovat kaarevia tai kuperia kun taas aksenttikivet leikataan kaarettomiksi tai koveriksi.

Miksi valita trilliant-hiontainen timantti?
Kolmion mallinen timantti on rohkea ja huomiota herättävä. Trilliant-hionta onkin täydellinen hiontamuoto moderneihin kihla- ja vihkisormuksiin.

Timantin muut ominaisuudet – ota huomioon hionnan lisäksi


Vaikka timantin hiontamuoto on yksi tärkeimmistä visuaalisista tekijöistä, myös muut ominaisuudet, kuten karaattipaino, väri ja kirkkaus, vaikuttavat timantin ulkonäköön ja arvoon.

Laadukas hionta tuo esiin timantin parhaat puolet, mutta on hyvä myös huomioida, että suurempi timantti ei välttämättä ole aina säkenöivämpi kuin pienempi, hyvin hiottu kivi.

Timantin muoto vaikuttaa merkittävästi kihlasormuksen ja  vihkisormuksen ulkonäköön. Valinnan tulisikin perustua omaan persoonaan ja siihen, minkä tyylistä timanttia arvostaa. Olipa kyseessä klassinen briljantti, moderni princess-hiottu timanti tai romanttinen cushion-hionta, jokaiselle löytyy täydellinen vaihtoehto.

Lue Häät.fistä mitä olisi hyvä tietää timantista

Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Laatukoru

Tavoita asiakaspalvelu sähköpostitse osoitteesta: laatukoru.verkkokauppa@laatukoru.fi

Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin mahdollisimman pian, yleensä jo saman päivän aikana. Iltaisin ja viikonloppuisin lähetettyihin viesteihin vastaamme seuraavana arkipäivänä.

Puhelimitse numerosta 0400 110045. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse arkisin klo 9-16 välillä.