10 parasta vinkkiä stressittömiin häihin – päätoimittaja Sari Yli-Salomäki paljasti neuvonsa häitä suunnitteleville

Stressittömät häät

Pitkä kokemus Häät-lehden ja Häät.fin päätoimittajana on opettanut Sari Yli-Salomäkeä tunnistamaan keskeisimmät keinot, miten voi välttää turhaa stressiä häiden järjestämisessä. Sari jakoi nämä alla näkyvät 10 vinkkiä häitä järjestäville Tampereen Häämessut & Juhlat -tapahtuman ohjelmalavalla helmikuussa 2024.

Stressittömät häät

1. Tavoita oikea hääfiilis

Heti kihlautumisen jälkeen tai kun päätös häiden järjestämisestä on tehty, on paras hetki pohtia syvällisesti, millaisissa juhlissa te itse viihtyisitte ja tuntisitte olonne kotoisaksi. Onko kartanohäät ainoa oikea ja unelmienne mukainen ratkaisu? Vai viihtyisittkö paremmin esimerkiksi leirikeskuksessa, jossa yhdessä vieraidenne kanssa voisitte pelata pihapelejä ja grillata yhdessä? Talvihäät ravintolassa? Mökillä vain lähimpien ja rakkaimpien kanssa alkaen vihkimisestä laiturilla? Naimisiin tunturissa kahden kesken?

Koska tämä on teidän ainutlaatuinen juhlanne ja keskinäisen rakkautenne juhlapäivä, vain te kaksi tiedätte, mikä on teille oikea tapa sitä juhlia. Jos haaveenne ovat erilaiset, miettikää rauhassa, voiko haaveitanne yhdistää tai mikä olisi molempia tyydyttävä kompromissi.

Lue Häät.fissä: Hei, me ollaan kihloissa! 10 x vinkit mitäs nyt >>

Stressittömät häät

2. Aloita vieraslistasta

Häiden järjestäminen saattaa olla aivan erilainen projekti riippuen siitä, kuinka paljon vieraita haluatte kutsua. Vierasmäärä vaikuttaa tilan valintaan, budjettiin, ohjelmaan ja tunnelmaan. 

Laatikaa ensin lista läheisistä, joiden ainakin haluatte olevan osa juhlapäiväänne. Listatkaa ensin vain todella tärkeät henkilöt ja tehkää tästä listasta mahdollisimman lyhyt. Entä jos haluatte tai voitte kutsua enemmän vieraita ja löydätte budjettiinne sopivan ratkaisun isoille häille? Keitä silloin kutsuttaisiin? Keskustelkaa alustavista valinnoistanne avoimesti myös läheisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa, jotta voitte tehdä valinnan kahden eri laajuisen listanne välillä tai asettaa vierasmäärän jonnekin niiden välimaastoon.

Lue Häät.fissä: Kuka saa hääkutsun >>

Lue Häät.fissä: Kenen kanssa jakaisit tärkeimmän päiväsi? >>

Stressittömät häät

3. Sovi hääbudjetista

Keskustelkaa yhdessä, mikä olisi teille sopiva tavoite häiden kokonaiskustannukseksi ja mitä siihen kuuluu. Näin teillä on sopimus yhteisestä tavoitteesta ja voitte tehdä yksittäisiä valintoja ja hankintoja pitäen tavoitteen mielessänne.

Häiden suunnittelun alkuvaiheessa voi olla vaikea hahmottaa, mitä mikäkin valinta maksaa, ja siksi usein käy niin, että tavoitebudjetti näyttää uhkaavasti lähestyvän ja pakollisiakin hankintoja on vielä tekemättä. Sopikaa sen tähden heti alkuvaiheessa myös absoluuttisesta maksimista, mitä ette missään olosuhteissa halua ylittää. Hyvä parisuhde ja avioliitto perustuu keskinäiselle luottamukselle, joten myös rahasta voi ja pitää keskustella ja yhteisiä päätöksiä noudattaa.

Lue Häät.fissä: Kolme + 1 vinkkiä kuinka vältät hääbudjettikriisit >>

Lue Häät.fissä: Itselle sopiva hääbudjetti huolella suunnitellen – Aada & Bertwin >>

Stressittömät häät

4. Kokoa häätiimi

Pyydä kaasoiksesi tai bestmaneiksesi vain parhaita ja luotetuimpia ystäviäsi. Haluat tuntea olosi turvalliseksi ja rakastetuksi polttareissasi ja hääpäivänäsi, ja varmistat sen tukeutumalla luottokavereihin.

Jos tarvitsette tiettyihin tehtäviin osaamista, jota ei häätiimiin valittujen ystävien joukosta löydy – esimerkiksi seremoniamestarin – palkatkaa tehtävään alan ammattilainen, mutta häätiimiin ei kannata valita henkilöitä vahvuuksien vaan ystävyyden lujuuden perusteella. Kartoita häätiimin jäseniltä heidän halukkuuttaan ja resurssejaan hoitaa häiden järjestämiseen liittyviä tehtäviä, mutta älä pakota ketään mihinkään, jotta vaalita arvokasta ystävyyttänne.

Lue Häät.fissä: Hääparin luottotyypit – kaasona Helmi >>

Lue Häät.fissä: Hääparin luottotyypit – bestmanina Janne >>

Stressittömät häät

5. Luota ammattilaisiin

Valitse huolella hääalan ammattilaisia häidenne kumppaneiksi. Tutustu muutamaan sopivaan palveluun, tutustu heihin henkilökohtaisesti ja tee sitten perusteltu valinta.

Kun valinta on tehty, luota! Ei ole kenenkään etu, jos ammattilainen ei voi tehdä työtään tavalla, jonka hän tietää tuottavan teille sopivan lopputuloksen. Valmistaudu tapaamisiin huolella, ja käy silloin läpi toiveet ja mieltäsi askarruttavat yksityiskohdat. Kun kaikki on suunniteltu ja sovittu valmiiksi, älä enää vekslaa ja vaihda suuntaa. Ammattilainen hoitaa loput eikä teidän tarvitse enää kantaa huolta juhlien onnistumisesta.

Lue Häät.fissä: Kuinka kilpailutan ja vertailen hääpalveluita >>

Lue Häät.fissä: Mistä löydän häihin kakuntekijän ja hääauton? >>

Stressittömät häät

6. Uskalla olla oma itsesi

Luota omaan visioosi oli sitten kyse ulkoasustasi tai vaikka viinien valinnasta. Häissä olosi on itsevarma ja tunnet olosi kauniiksi tai komeaksi, kun olet sinut asuvalintojen kanssa. Kun ruoka ja juomat miellyttävät teitä, tarjoatte niitä miellänne vieraillennekin, ja juhlat ovat teidän näköiset.

Vuoden 2024 alussa ilmestyneessä Häät-lehdessä 1/2024 kerrottiin Mikon ja Wernerin uskonnottomasta vihkitilaisuudesta Karunan vanhassa kirkossa ja häistä Suomenlinnassa. He luottivat unelmiinsa ja tekivät kaikki valintansa sen pohjalta. Lopputuloksena he saivat sekä syvällisen koskettavat että äärimmäisen lämmintunnelmaiset häät.

Lue Häät.fissä: Mikko ja Werneri järjestivät taianomaisen uniikit häät >>

Stressittömät häät

7. Pidä taukoja

Jos häitä suunnitellaan yhtäjaksoisesti jopa vuodesta kahteen, se on todella pitkä aika. Projektista tulee lähes väistämättä stressaava, jos suunnittelusta ei pidä taukoja. Sopikaa yhdessä, milloin pidätte "häättömän helmikuun" ja täyttäkää yhteinen kalenterinne romanttisilla treffeillä tai uudella harrastuksella.

Premoon on matka, jonka voitte tehdä ennen häitä nauttien ja lujittaen romanttista suhdettanne. Minkälainen premoon sopisi teille?

Muistakaa myös vaalia suhteita ystäviinne muissakin merkeissä kuin häitä suunnitellen tai niistä höpötellen. Parhaallekaan ystävälle jokainen häidenne yksityiskohta ei välttämättä ole maailman tärkein asia, joten mieti milloin häillä kuormittaminen ei ole paikallaan vaan on hyvä keskittyä johonkin muuhun.

Lue Häät.fissä: Miten opetella suhtautumaan rennommin omiin hääjuhliin >>

Stressittömät häät

8. Satsaa pysyvään

Pysähdy välillä miettimään, mitä teille häistä jää muistoksi. Haluatteko satsata enemmän pysyviin hankintoihin tai palveluihin?

Kuvat ja videot auttavat palaamaan päivän tunnelmaan ja näette niissä teille läheisiä ihmisiä, jotka vuosien päästä eivät ehkä ole keskuudessanne. Jos parisuhteessanne tulee eteen joskus vaikeampia hetkiä, voi polku yhteiseen rakkauteen löytyä palaamalla häävideon tunnelmaan ja rakkauskuplaan.

Häiden jälkeen teillä on myös sormukset ja muut korut muistuttamassa tärkeästä päätöksestä olla yhdessä myötä- ja vastoinkäymisissä. 

Lue Häät.fissä: Häävideo kertoo hääpäivästä elokuvallisesti >>

Lue Häät.fissä: Upeaan hääkuvaan tallentuu rakkauden kaunein hetki >>

Lue Häät.fissä: Kevään 2023 kymmenen suosituinta kihla- ja vihkisormusta >>

Stressittömät häät

Kuva Canva

9. Ota hääviikko vapaaksi

Jos haluat herätä hääaamuun mahdollisimman levollisin mielin, varmista että sinulla on häiden aluspäivinä riittävästi aikaa viimeisten valmistelujen tekemiseen. Ota koko hääviikko vapaaksi, jos suinkin mahdollista!

Tee mahdollisimman iso osa valmisteluista hyvissä ajoin ja pidä samalla listaa tehtävistä, jotka voi hoitaa vasta häiden alla, niin projekti pysyy hallinnassa ja voit edetä rauhallisin mielin kohti häitä.

Vaikka lista näyttäisi etukäteen melko kevyeltä, tehtävien määrä yleensä kasvaa, kun häät lähestyvät. Kuka hakee vuokratuotteet? Tarvitaanko lisää juomia? Unohtuiko kakun nouto? Kaikki eteen tulevat tehtävät ehtii hoitaa rauhallisin mielin, kun hääviikon päivissä on mahdollisimman vähän työtunteja tai muita arjen askareita. 

Häiden alla olisi myös tärkeää varata aikaa parisuhteen rakentamiseen, jotta voitte säteillä kristallinkirkasta rakkautta hääpäivänä.

Lue Häät.fissä: Hääviikko yllättää jokaisen >>

Lue Häät.fissä: Parhaat vinkit onnistuneeseen hääviikkoon >>

Stressittömät häät

Kuva Canva

10. Jatka rakkauskuplassa

Mieti jo etukäteen, onko mahdollista jatkaa häiden aikaansaamassa rakkauskuplassa häämatkalle tai edes hääyön ja parin lisäpäivän verran minimoonin merkeissä. Olla vain – ihan kahden! On ihanaa rauhassa fiilistellä häiden tapahtumia, kohtaamisia ja keskinäisiä tunteita ilman arjen huolia tai paineita. Nämä hetket ovat korvaamattoman arvokkaita ja voitte vaalia niitä hellästi tulevina aikoina.

Lue Häät.fissä: Minne häämatkalle kotimaassa? >>

Lue Häät.fissä: Hääyö – vihdoinkin kahden >>

Lue Häät.fissä: Lukijoiden vinkkejä hääyön viettoon >>

Stressittömät häät

Jatka häiden suunnittelua Häät.fin avulla

Kaikki, mitä hääparin tarvitsee muistaa häitä järjestäessään: Häiden järjestäjän muistilista

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden suunnittelu