Kuka saa hääkutsun? Mitä tapakouluttaja tästä sanoo

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kuka saa hääkutsun? Mitä tapakouluttaja tästä sanoo

hääkutsu

Kuva Pixabay

Kutsu hääjuhlaan on usein hyvin odotettua postia. Vieraslistan laatiminen aiheuttaa silti monelle parille tuskaisia hetkiä. Mikä avuksi? Tapakouluttaja Mirva Saukkola vastaa.

1. Miksi kutsulistan laatiminen tuntuu tuskalliselta?

– Häät ovat merkittävä tapahtuma myös läheisille, joten aika moni odottaa kutsua. Tila ja budjetti asettavat omat puitteensa, mutta silti moni läheinen olisi mukava kutsua juhlaan.

2. Kenet pitää ehdottomasti kutsua?

– Yleensä ainakin vanhemmat, sisarukset ja lähimmät ystävät kutsutaan, mikäli hääjuhla pidetään. Usein myös isovanhemmat ovat listalla, samoin pariskunnan lapset – olivat nämä sitten yhteisiä tai jomman kumman edellisestä liitosta. Tosin pienet lapset voidaan jättää myös pois, jos häistä on päätetty tehdä aikuisten juhla. Toki häät voi viettää myös vaikka kaksistaan, sillä joillekin riittää vihkiminen ja juhliminen kahden tai todistajien kera.

3. Eikö voi kutsua ketä tahansa?

– Mikäli kutsuttavien lista noudattaa edes jotakin logiikkaa, kysymyksiä nousee vähemmän. Tällöin myös hankaliin tiedusteluihin on helpompi vastata, kun on yhdessä päätetty tietty linja kutsuttavien suhteen.

4. Miten suhtautua kutsulistan ulkopuolisten henkilöiden kyselyihin häihin osallistumisesta?

– Kenenkään kutsumattoman ei pitäisi tuppautua häihin, mutta kyselyitä voi joskus tulla aveceista. Näin on tilanteessa, jossa morsiuspari ei ole tiennyt jonkun läheisensä uuden ihmissuhteen syventyneen jo vakavalle tasolle. Siihen kannattaa suhtautua ymmärtäväisesti, mutta toisaalta kyselijällä tulisi olla hyvä syy kysymykseensä. Suuren rakkautensa haluaa ehkä tuoda häihin mukaan, mutta kaverin tai upouuden tuttavan tuomista aveciksi on turha pyytää ja vaivata näin hääparia.

5. Miten välttyä riidoilta listaa laatiessa?

– Kuuntele kumppanisi perustelut ja ole myös itse valmis joustamaan. Päättäkää säännöt ja noudattakaa niitä. Jos serkut päätetään jättää pois, sääntö koskee molempia.

6. Entäs etiketti? Onko sitä pakko noudattaa?

– Etiketti elää koko ajan ja vaihtelee maailmankolkasta toiseen. Siksi paras ohjenuora on hyväsydämisyys ja huomaavaisuus. Mieti, millaiset juhlat haluat, mutta punnitse myös, miten vältyt pahoittamasta kenenkään mieltä.


Anni ja Henkka ottivat joulukortit avuksi häävieraita miettiessä. Lue lisää Häät.fistä.

Mari ja Samuli tekivät ensin listan kutsuttavista vieraista ja varasivat sen jälkeen juhlatilan. Lue lisää Häät.fistä.

Muokattu: 13.3.2024