Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Kuinka kilpailutan ja vertailen hääpalveluita?

Nordic wedding

Kuva Photos by Lanty / Unsplash.com

Häitä suunnitellessa vertaileminen ja kilpailuttaminen kannattaa aina! Se takaa sinulle vähintään sopivimmat tuotteet ja palvelut, mutta myös kilpailukykyisen hinnan. Vertaileminen ja kilpailuttaminen saattavat tuntua vaikeilta, erittäin aikaa vievältä ja turhauttavalta puuhalta. Miten siis selviän urakasta?

Aloita vertailu ja kilpailuttaminen aina netistä ja häälehdistä

Selvitä laajasti vaihtoehtoja, etsi ennakkoluulottomasti ideoita ja mahdollisuuksia. Listaa plussia ja miinuksia mielenkiintoisista vaihtoehdoista. Tutustu myös palvelusta tai tuotteesta saatavissa oleviin mielipiteisiin sekä netissä että mahdollisuuksien mukaan omassa lähipiirissä.

Muista kuitenkin, kommentit ihmiseltä jonka tunnet ovat useimmiten oikean suuntaisia, kun taas keskustelupalstoille kirjoitetut kiivaat mielipiteet saattavat olla bridezilla-kohtauksen kourissa olevan morsiamen paniikkia.

Hääpalveluhakemistot ja vertailusivustot saattavat helpottaa yritysten löytämistä Googlea paremmin. Häät.fin Hääpalveluhakemistosta löydät kategorioittain eri puolella Suomea sijaitsevat yli 1000 hääalan ammattilaista ja heidän palvelunsa.

Näe vaivaa ja tee tutkimusta etukäteen niin paljon, että voit rajata kilpailutettavien palveluiden määrän korkeintaan 3-5:een.

Päätä mitä haluat ja mikä on budjettisi

Palveluntarjoajan valinnan tekeminen on helpompaa, kun tiedät suurin piirtein mitä haluat ja paljonko on sinulla rahaa käytettävissäsi. Hääammattilaisen on myös helpompi palvella ja tarjota tyyliisi ja budjettiisi sopivia vaihtoehtoja, kun rohkeasti uskallat puhua rahasta ja omista mieltymyksistäsi.



Tutustu palveluntarjoajaan henkilökohtaisesti


Jos mahdollista käy maistatustilaisuudessa, vieraile juhlapaikalla erikseen yrittäjän kanssa sopien tai nykäise floristia hihasta häämessuilla. Mene rohkeasti juttelemaan! Kasvotusten moni asia selviää helposti, ja todennäköisesti saat samalla monta uutta ideaa tai tiedonjyvää.

Kerro tarjouspyynnössä kaikki oleellinen

Säästät sekä omaa aikaasi että hermojasi, kun palveluntarjoaja pystyy antamaan juuri sinun tarpeeseesi vastaavan tarjouksen. Jos tarjousta varten täytyy arvailla esimerkiksi ajankohtaa tai päätellä mitä palveluista saatat myös tarvita, hankalaksi menee. Joissain tapauksissa on helpompaa sopia tapaaminen, jonka päätteeksi saat tarjouksen puhumistanne asioista.

Tee tarjouspyynnöstäsi mahdollisimman tarkka ja tasa-arvoinen kaikille, jotta palveluntarjoajat ovat keskenään samalla viivalla ja tarjoukset vertailukelpoisia. Muista tarjouspyyntöä tehdessäsi olla myös lyhyt ja ytimekäs sekä kärsivällinen. Yritykset voivat saattavat saada kymmeniä tarjouspyyntöjä päivässä, eivätkä pysty vastaamaan saman päivän aikana kaikkiin.

Venuun -blogista löydät hyvät ohjeet kuinka teet hyvän tarjouspyynnön juhlatilasta >>

Vahvista tai hylkää tarjous määräaikaan mennessä

Ja maksa mahdollinen varausmaksu. Tee sopimuskirjallisena! Tiedustele myös milloin on sopiva hetki aloittaa ensimmäisen suunnittelutapaamisen varaaminen.

Milloin on paras aika aloittaa kilpailutus?

Mitä enemmän aikaa on käytettävissä ennen sopimuksen solmimista, sitä parempi. Älä kuitenkaan hätäile liian aikaisin, parempi tehdä harkittu ja varma päätös kerralla. Vihkiaikoja pääsee usein varaamaan noin vuosi ennen, joten viimeistään samoihin aikoihin suosituimpien hääpaikkojen ja catering-palveluiden, kuvaajien, floristien, kakuntekijöiden jne. varauskirjat alkavat täyttyä.

Miten toimin kun minulla on tarjoukset jo pöydällä?

Suorita tarjousvertailu harkiten. Vastaavatko tarjoukset kokonaisuudessa toivottua ratkaisua, vai pitääkö jotain vielä hankkia ja kilpailuttaa erikseen? Syntyikö paikan päällä tai tapaamisessa luottavainen olo? Vastaako referenssit halumaasi tyyliä ja laatua? Onko hinta-laatusuhde kohdallaan?

Lopulta päätös on tehtävä tiedon lisäksi tunteella, luota siihen!

Vinkki!

Jos haluat selvitä koko urakasta mahdollisimman vähällä vaivalla, keskitty siihen, että valitset teille sopivan hääsuunnittelijan, joka toiveenne kuultuaan hoitaa kilpailutuksen puolestanne. Suomen ammattitaitoisimmat hääsuunnittelijat löydät Häät.fi Hääpalveluhakemistosta.

Jotkut hääpaikoista tarjoavat nykyään myös all-inclusive-häitä. Tämä tarkoittaa, että juhlapaikka hoitaa kokonaisvaltaisesti kaiken hääjuhlaan liittyvän. Hääparina te pääsette valitsemaan tarjotuista vaihtoehdoista ja juhlapäivänä saavutte vain paikalle vieraidenne kanssa. Lue lisää tästä stressittömästä vaihtoehdosta Häät.fistä.

Muokattu: 4.11.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Häiden muistilista helpottaa hääjärjestelyjä

Hääparin muistilista on oiva työkalu onnistuneiden häiden järjestämiseen. Mitä pitää muistaa kun men...

Kolme + 1 vinkkiä kuinka vältät hääbudjettikriisit

Hääbudjetti ja raha ovat monesti asia, joka aiheutaa häästressiä. Tässä muutamia vinkkejä, joiden av...

Kannattaako häämessuille osallistua?

Voi häämessuille osallistuminen olla hyödyllistä vai onko se vain turhaa ajankulua? Loppujen lopuksi...

Asiantuntija kertoo, onko häitä varten säästäminen edes mahdollista?

Talousvalmentaja Henna Vihreävuori kehottaa vaihtamaan ajatusta säästämisestä. Hänen mukaansa sääst...

Love me do -häämessut on täydellinen tapa viettää ihana päivä hääsuunnittelun merkeissä ystävien kanssa

Love me do -hää- ja juhlamessut valtaavat Helsingin Kaapelitehtaan 5.10.2024. Tulevan syksyn tapahtu...

Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Häiden järjestämiseen liittyy paljon muistettavia yksityiskohtia ja morsiusparin kesken tehtäviä pää...

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Muokattu: 14.10.2024