Upeaan hääkuvaan tallentuu rakkauden kaunein hetki

hääpari Yyterin hiekkarannalla hääkuvassa

Kuva Lotta Polviander

Potrettikuvat voi hyvin ottaa hääpäivän ulkopuolella, jopa häämatkalla. Ilman kiirettä syntyvät useimmiten juuri ne lumoavimmat otokset. hääparista.

Häävieraiden ja hääjuhlan tunnelman kannalta pahin moka on se, että hääpari viipyy potrettikuvauksissa aivan liian kauan. Vähintä mitä voi tehdä, on järjestää oikeasti viihdyttävää ohjelmaa ja virvokkeita siksi aikaa, kun hääkuvat otetaan.

Hääparin oma mielentila olisi hyvä myös saada mahdollisimman rennoksi ja unohtaa aikataulu kuvauksen ajaksi. Ihan helppoa se ei kuitenkaan ole. Valokuvaaja Lotta Polviander tietää, ettei kuvista tule rentoja, jos kiire jyskyttää takaraivossa.

– Usein paras ja kiireettömin hetki potreteille on ennen vihkimistä, jolloin vieraat eivät joudu odottamaan juhlapaikalla. Silloin parikaan ei mieti aikaa niin paljon. 

 
Lotta Polviander otti Lauran ja Aleksin kuvat Yyterissä vuosi virallisen hääpäivän jälkeen. Varsinaisena päivänä valo- ja kuvausolosuhteet olivat hyvin erilaiset tähän hetkeen verrattuna. Ensimmäisen hääpäivän kunniaksi kuvaus toteutettiin samassa paikassa optimaalisissa valo-olosuhteissa. – Kuvista huokuu mielestäni heidän ilo, onni ja rakkaus sekä kiireettömyyden mukanaan tuoma rentous.  

Lotta Polvianderin tärkein vinkki potrettikuvauksiin on aika. Sitä pitää olla tarpeeksi ilman painetta seuraavaan paikkaan siirtymisestä. Siksi hääpäivän ulkopuolella otetut kuvat huokuvat usein enemmän rentoutta ja hetkeen heittäytymistä. Tärkeää on sekin, että kuvat näyttävät ja tuntuvat hääparin tyylisiltä.  

hääpari Vilman ja Valtterin hääkuva tunturilla

Kuva Miika Hämäläinen

Tunturin laella tai umpihangessa

Valokuvaaja Miika Hämäläinen on tullut tunnetuksi potrettikuvien ottamisesta mielettömissä pohjoisen maisemissa. Hänen mielestään ei tarvitse mennä kuin kymmenen vuotta taaksepäin todetakseen, että paljon on asioita muuttunut hääkuvauksessa.

– Nykyään kuviin halutaan panostaa huomattavasti enemmän, ja usein hääsuunnittelun ensimmäinen asia on valokuvaajan varaaminen. Monien vanhempiemme seinällä on studiolla otettu hääkuva, mikä on jo tovin ollut melko harvinainen ratkaisu.

Miika on reissannut kuvattavien kanssa vaikeakulkuisissa tuntureissa ja tarponut syvissä lumihangissa.

– Ihan kaikkien hommaa tämä ei ole, mutta lopputulos on joka kerta ollut kaiken vaivan arvoinen.

Sanomattakin selvää lienee se, ettei tällaisia kuvauksia tehdä hääpäivänä.

– Koemeikki ja -kampauspäivä on tähän hyvä valinta. On myös pareja, jotka eivät järjestä isoja juhlia, jolloin hääpäivänä irtoaa aikaa potrettikuvaukselle enemmän, Miika toteaa. 

 
Miika Hämäläinen kuvasi Vilman ja Valtterin Pyhätunturilla ennen virallista hääpäivää. Ruska-aika Pyhätunturilla oli Vilman ja Valtterin toive hääkuvilleen. He, kuten moni pari nykyään, on valmis heittäytymään melkoisiin seikkailuihin ikimuistoisia kuvia varten.

Ensin 150 kilometrin ajomatka Rovaniemeltä tunturille ja perillä seurue vaihtoi vaellusvaatteet ylleen. Kuuden kilometrin taivallukselle otettiin eväät mukaan ja pukupussit rinkkaan kiinni. Kuvauspaikalla pari vaihtoi hääpuvut päälleen ja Miika aloitti kuvaamisen. Välillä syötiin eväitä ja morsian pääsi lämmittelemään paksun takin alle. Ikimuistoisesta päivästä pari sai upeat kuvat ja hauskan kokemuksen Pyhätunturin tunnelmissa.

Paljon vähemmän stressiä

Myös Lotta haluaa parien muistavan mahdollisuuden ottaa kuvat hääpäivän ulkopuolella. Tällöin voi toteuttaa hurjimmatkin haaveet kuvien suhteen.

– Lokaation valinnassa on mielikuvitus vain rajana, koska muita sijainteja ei tarvitse miettiä samalla tavalla kuin hääpäivänä. Kaiken lisäksi kuvaushetki voidaan sijoittaa niin, että valo on parhaimmillaan.

Kun potrettikuvaukselle on ihan oma päivänsä, hääpäivään vapautuu aikaa kaikelle muulle enemmän.

– Ei myöskään tarvitse miettiä kestääkö hiukset auki -kampaus koko päivän tai miten mekon kanssa käy mahdollisessa sateessa, Lotta muistuttaa. 

Kuvaushetkiä pitkin päivää

Valtaosin hääpotretit otetaan edelleen samana päivänä juhlan kanssa. Kuvauksen voi hyvin jakaa pienempiin osiin.

– Jos mahdollista, potretteja kannattaa ottaa useampaan otteeseen hääpäivän aikana lyhyempi aika kerrallaan. Näin kuviin saa erilaisen miljöön, valon ja tunnelman, sillä päivän kuluessa hääpari varmasti rentoutuu iltaan päin mennessä, Lotta vinkkaa.

Potreteista ei myöskään tulisi ottaa liikaa stressiä vaan tehdä juuri sellaiset ratkaisut, joista itse pitää. Miika kertoo ottavansa edelleen potretteja paljon hääpäivänä juhlan aikataulujen puitteissa.

– Asiansa osaavaa kuvaaja pystyy kyllä lyhyemmässäkin ajassa taltioimaan toiveiden mukaiset kuvat.  

hääpari hääkuvassa häämatkalla Sanzibarissa

Kuva Maria Hedengren

Valokuvaajana Maria Hedengren on päässyt ikuistamaan häämatkaansa viettävien parien rakkaustarinaa kuvien muotoon. Sansibarin upea ranta oli yksi Been ja Aben pysähdyksistä heidän pitkällä häämatkallaan Afrikan ja Euroopan halki. Maria kuvasi pariskunnan kahdessa eri lokaatiossa satumaisissa olosuhteissa.

Häämatkalla poseeraten

Potrettien kuvaamisen voi viedä myös täysin uudelle tasolle ja panostaa niihin häämatkallaan. Valokuvaaja Maria Hedengren on matkustanut ympäri maailman kuvaten pareja heidän häämatkoillaan.

Juhlapäivänä voi varata pienen hetken potrettikuville, jolloin juuri sen päivän lookit ja tunne tulee ikuistettua, mutta mitäpä jos jättäisi pidemmän kuvausajan jemmaan häämatkalle?

– Häämatka sijoittuu yleensä sellaiseen kohteeseen, jossa pari ei ole koskaan vielä käynyt yhdessä. Tuossa vaiheessa juhlat ovat ohitse ja olotila melko rentoutunut ja raukea. Tämä kaikki välittyy upeasti kuvissa, Maria tietää.

Häämatkalle ei yleensä tule pakattua mukaan samoja juhla-asuja kuin hääpäivänä oli yllä, mutta toki sekin on mahdollista. Kuvausta varten pääseekin ihanasti suunnittelemaan miljööseen sopivan, ehkä vähän rennomman lookin. Ja mikä olisikaan hienompaa kuin saada häämatkaltaan upeita, ammattilaisen ottamia kuvia?

– Varmasti hääpari haluaa muistoja matkalta kuvien muodossa joka tapauksessa, joten omasta mielestäni kuvaushetki reissussa ammattilaisen käsissä on korvaamaton kokemus. Silloin voi olla varma siitä, että ikuistettuna on upeita hetkiä kauniissa maisemassa oman rakkaansa kanssa, Maria kertoo. 
 

 
Joakim ja Crina matkasivat tapaamaan pyhää peuraa Japanin Nara-nimiseen kaupunkiin valokuvaaja Maria Hedengrenin kanssa. Kesyyntyneet eläimet saavat elää puistossa vapaina, sillä shintolaisuudessa uskotaan niiden olevan jumalten sanansaattajia. Maria Hedengren kulki heidän mukanaan tämän lisäksi monessa muussakin kohteessa hääpäivämatkan kunniaksi.

 

Valokuvaajien vinkit

1. ”Keskity kuvaushetkellä täysin puolisoosi, älä poseeraamiseen. Näin kuvista välittyy teidän keskinäinen kemianne ja rakkaus, jolloin lopputulos on täydellisen tunteikas.” Lotta Polviander

2. ”On tärkeää löytää itselleen sopiva kuvaaja, sellainen, jonka tyyli miellyttää eniten. Suomessa hääkuvaajien keskinäinen tiimihenki toimii loistavasti ja me suosittelemme mielellämme toinen toisiamme.” Miika Hämäläinen

3. ”Panosta ihmiseen, joka auttaa teitä jäsentämään hääpäivän niin, että se tarjoaa sekä intiimejä yhteisiä hetkiä rakkaasi kanssa hääkuvia varten että paljon aikaa vieraidenne kanssa. Tai voitte myös suunnitella rennon kuvauspäivän eri päivälle kuin juhlat.” Maria Hedengren 
 

 
Teksti Tanja Hakala

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2023.


Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Lue hääkuvista lisää Häät.fistä

Onnistunut hääkuva kertoo parin rakkaustarinan. Lue juttu Häät.fistä >>

Usko tai älä, mutta sadepisarat voivat hurmata hääkuvissa! Lue Häät.fistä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääkuvaus