Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kihlaus

Hei, me ollaan kihloissa! 10 x vinkit mitäs nyt

mies laittaa kihlasormusta naisen sormeen

Kuva Yanalya / Freepik

Kosinnan ja kihlautumisen jälkeen merkkaa muistiin ainakin nämä kivat stepit, niin varmistat että häiden järjestäminen lähtee kuplivasti käyntiin. Nauttikaa ja unelmoikaa, aikaa on kyllä kaikelle juuri tarpeeksi.

Aluksi on järkevää, että päätätte ja puhutte yhdessä millaiset häät te haluatte. Mikään perinne tai kaava ei määrittele millaiset teidän häät pitää olla. Ihan yhtä verrattomat häät järjestyy neljässä kuukaudessa tai vaikka 24 kuukaudessa, isosti sukuhäissä tai vaikka vain kahden kesken!

kosinta mies suutelee naisen kättä

Kuva Zara Hamdane / Pexels

Hääsuunnittelu keveästi käyntiin näiden vinkkien avulla!

1. Ilahduttakaa kihlausuutisilla läheisiänne, ja postatkaa kiva sormuskuva someen.

2. Juhlikaa heti kahdestaan teille sopivalla tavalla.

3. Ottakaa kihlakuvat. Näitä voitte käyttää myös Save the Date -korteissa tai hääkutsuissa. Vinkkejä Häät.fistä >>

4. Järjestäkää kihlajaiset vaikka bileinä ystävillenne. Lue vinkkejä Häät.fistä >>

5. Hankkikaa muistikirja tai perustakaa WA-ryhmä, johon kirjaatte ylös teidän kahden toiveita, ajatuksia ja ideoita häistä.

6. Hengittäkää välillä. Häitä ei ole mikään pakko viettää heti lähitulevaisuudessa.

7. Ulkomailla vai Suomessa? Mikä olisi unelmienne juhlapaikka? Tutki erilaisia vaihtoehtoja Häät.fistä >>

8. Isot vai pienet häät? Millaiset juhlat ovat teitä varten?

9. Teettekö paljon itse vai pyydättekö apua? Pohtikaa myös mahdollisuutta kääntyä hääsuunnittelijan puoleen. Löydä sopiva hääsuunnittelija Häät.fin Hääpalveluista >>

10. Mietiskelkää hetki, mitä avioliitto teille merkitsee ja mistä hääjuhlassa teidän mielestänne on lopulta kyse.

Nauttikaa häiden suunnitteluajasta! 
 

Muokattu: 19.9.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Shabnam ja Otto menivät elopement-ajatuksella kihloihin romanttisessa Pariisissa

Suomalais-iranilainen pari Shabnam ja Otto lähtivät kihlajaismatkalle Pariisiin, puoliväliin molempi...

Kihlakuvat on hääkuvauksen kenraaliharjoitus

Häiden järjestämiseen liittyy monia tutustumiskäyntejä, koemaistatuksia ja vaikka mitä, mutta voisik...

Mitä eroa on laboratoriotimantilla ja luonnontimantilla?

Laboratoriotimantti eli teollisesti valmistettu timantti on hyvä vaihtoehto silloin, kun koruun halu...

Kihlaus on avioliittolupaus

Kihlaus on kahden ihmisen yhdessä tekemä sopimus aikeesta avioitua. Vaikka sen katsotaan oleva sitov...

Kihlakuvat myös hääkäyttöön

Kihlajaiskuvaus on suosittu kihlautuneiden kuvaustapahtuma, jossa usein korostuu erityisesti rentous...

Huiskitaan pölyhiukkaset kihlajaisperinteiden yltä

Tärkeintä on aina tehdä niin, miltä itsestä tuntuu luontevimmalta. Arvokas kahvitustilaisuus, rennot...

Kihlaus

Kihlaus on avioliittolupaus

Kihlasormusta esittelevä morsian ja kaasot

Kuva Colin Maynard / Unsplash.com

Kihlaus on kahden ihmisen yhdessä tekemä sopimus aikeesta avioitua.

Kihlauksen voi katsoa tapahtuneen kosintahetkenä (jos vastaus kysymykseen on myöntävä), tai silloin kuin pari vaihtaa kihlasormuksia tai vain että kun yhdessä päätetään että mennä naimisiin tulevaisuudessa tai että aletaan yhdessätuumin järjestämään häitä.

Kihlautuminen kuitenkin voidaan katsoa tapahtuvan viimeistään sinä hetkenä, kun pari hakee avioliiton esteiden tutkintaa, eli viimeistään noin 7 päivää ennen vihkimistä. Lue lisää esteiden tutkinnasta Häät.fistä >

Vaikka kihlauksen katsotaan olevan sopimus, tänä päivänä kihlautumisella ei ole varsinaista lainopillista merkitystä. Lähes ainoa juridinen merkitys kihlauksella on se, että kihlatun ei tarvitse oikeudenkäynnissä todistaa vasten tahtoaan kumppaniaan vastaan.

Aikoinaan laki määritteli kihlausta tarkasti, mutta vuonna 1987 avioliittolain muutoksessa lopuistakin säännöistä luovuttiin. Nykyään kihlaus on henkilöiden välinen sopimus, jolla on samanlainen lain suoja kuin muillakin lupauksilla ja sopimuksilla. Kihlauksen peruminen on sopimuksen rikkomista, mutta kihlauksen purkamista ei kuitenkaan katsota sopimusrikkomukseksi.

Kihlasormuksien kanssa Suomessa on noudatettu pitkään vanhaa ruotsalaista tapaa, jonka mukaan sekä sulhaselle että morsiamelle ostetaan sileät kultasormukset. Tästä perinteestä on paljolti luovuttu, ja kihlapari ostaa juuri sellaiset sormukset kuin itse haluaa.

Lue lisää naisten kihlasormuksista ja kihlasormuksista miehelle Häät.fissä >>

Kihlasormusten kaiverruksissa useimmiten naisen kihlaan kaiverretaan miehen nimi ja miehen kihlasormukseen naisen nimi. Molempiin kihlauspäivämäärä. Tämäkin on ehkä perinteisin tapa, jota moni edelleen noudattaa.

Miehen kihlasormukseen usein myöhemmin kaiverretaan lisäksi vihkipäivämäärä, silloin kun kihlasormus jää miehen ainoaksi sormukseksi.

kihlapari ja kihlasormus

Kuva Taylor Heery / Unsplash.com

Julkinen juhla vai "salakihlat"

Kihlautumista ei tarvitse ilmoittaa kenellekään, jos ei halua. Tänä päivänä on hyväksyttävää olla ns. salakihloissa. Monessa tapauksessa kihlaus on edellen kihlasormus vasemmasssa nimettömässä sormessa ja somen statuspäivitys.

Vielä 2000-luvulle asti kihlautuminen oli kuitenkin tärkeänä pidetty asia, ja kihlajaisjuhlia pidettiin paljon ja sanomalehdissä julkaistiin kihlailmoituksia. 1900-luvun alussa sukulaisille ja tuttaville lähetettiin kihlakortteja. Kuulutusten lukeminen kirkossa oli myös tärkeä osa kihlausta. Nykyään kuulutukset luetaan, jos pari niin haluaa, ja useimmiten vasta vähän ennen vihkimispäivää.

Ennen aikaan myös kihlauksen kestosta pidettiin tarkkaan huolta. Ilman yleistä ihmettelyä kihloissa sai olla kolmesta kuuteen kuukauteen. Nykyään on tavallista seurustella, asua yhdessä avoliitossa ja olla kihloissa sen tarkemmin määrittelemättömiä aikoja. Kihloihin meno ei enää ole pelkkä häiden suunnittelun käynnistävä virstan pylväs, kuten ennen aikaan, vaan enemmän suhteen vakiintumisen merkki.

Kihlajaiset on perhejuhla

Kuva Askar Abayev / Pexels

Kihlajaiset 



Vuosisatoja kihlajaisiksi on kutsuttu Suomessa tilaisuuksia, joita tavallisesti morsiamen kodissa vietettiin aamupäiväkutsuina, jonka aikana morsiamen isä ilmoitti kutsuvieraille parin kihlauksesta. Vanhan tavan mukaan sulhanen kihlajaispäivänä antoi morsiamelleen lahjan, kuten korun tai rannerenkaan. Morsian puolestaan antoi sulhaselleen esimerkiksi kehystetyn kuvan itsestään.

Kihlajaisia on vietetty kihlautumisen kunniaksi yleensä vain pienimuotoisesti perhepiirissä, mutta esimerkiksi Pohjanmaalla perinteenä on edelleen isot juhlat, eräänlaiset harjoitushäät.

Nykyään tavat ovat hyvin moninaiset. Toiset pitävät kihlajaiset ja toiset eivät. Jotkut pitävät yllätyskihlajaiset, jolloin läheiset kutsutaan syntymäpäiville, illan istujaisiin tai muuten vain käymään, ja vasta paikan päällä kihlapari julkistaa kihlauksen. Vakiintuneimman perinteen mukaan järjestetään kihlajaiskahvit, joissa tarjotaan kihlajaisväelle kenties kuohuvaa ja kahvit kakun kera.

Lisää kihlaisista voit lukea Häät.fistä >

Kihlajaislahja

Kihlasormuksen lisäksi kihlapari voi antaa toisilleen kihlajaislahjan. Sen on tarkoitus jotain henkilökohtaista, pientä, jotain pysyvää ja romanttista. Ajatus on olla lahja, joka muistuttaa molempia rakastamisen onnenhuumasta.

 Kihlajaisissa kihlaparille puolestaan voi halutessaan tuoda lahjaksi vaikka kukkia tai jotain pientä. Lähimmät ystävät ja sukulaiset voivat antaa myös muita lahjoja halutessaan.

Kun häiden tarkempi hääsuunnittelu tulee ajankohtaiseksi, ota Häät.fin ilmaiset häiden suunnittelu -työkalut avuksesi. Lue täältä lisää millaista apua on tarjolla.

Jos kihlasormukset on vielä hankkimatta, lähde etsimään sopivaa vaihtoehtoa Häät.fin Sormuskoneesta >>

Muokattu: 19.9.2024