Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Ole rohkea ja järjestä omat häät juuri sellaisiksi kuin haluat

rohkeat haat

Kuva Kats Weil / Unsplash.com

Odottaako suku kutsua perinteiseen hääjuhlaan, mutta te haluaisitte korostaa häissänne persoonallisia valintojanne?

On vapauttava tunne oivaltaa, että omat häät voi järjestää juuri sellaisiksi kuin itse haluaa. Tämä on teidän rakkautenne, teidän juhlanne, teidän häänne! Juhlan ei tarvitse noudattaa tiettyä kaavaa, sillä kukaan ei ole määrittänyt häille sääntökirjaa. Onneksi häitä voi siis juhlia omaan persoonaan sopivalla tavalla!

rohkeat haat

Kuva Jeanie De Klerk / Unsplash

Mitkä asiat ovat oikeasti sinulle tärkeitä?

Kirjailija ja luennoitsija Tara Lange huomauttaa heti, että ennen häät järjestettiin vieraita varten, kun nykyään ne ovat enemminkin juhla pariskunnalle ja heidän väliselle rakkaudelleen.

– Luomme parhaillaan uusia tapoja häiden juhlinnasta ja ylipäätään avioliitossa elämisestä. Siksi kannattaa tunnistaa omat arvot ja juhlia häitä niiden mukaisesti.
Jos pariskunta taipuu viettämään häitä kuten muut odottavat, on vaara, että parisuhteessa aletaan suorittaa myös muita ulkopuolelta tulevia toiveita.

– Vain tavan vuoksi järjestetyt perinteiset häät saattavat jäävät pinnallisiksi. Juhlimiseen tulee syvyyttä, kun siinä näkyy avioparille merkitykselliset asiat, Tara lisää.

Juhlien miettimisen avulla voi tutkailla niitä asioita, mitkä ovat pariskunnalle yhteisesti tärkeitä. Näistä muodostuu suuntaviivat juhlimiselle. Varmasti myös vieraat arvostavat loppupeleissä sitä, että häät ilmentävät pariskuntaa todenmukaisesti. 

rohkeat haat

Kuva Eeva Meusel

Porispere ja häät, mikä ettei!

Olipa ollut vuosia yhdessä tai vasta tavannut, kannattaa miettiä syitä, miksi ja ketä varten on menossa naimisiin. Lapsiperhe-elämän keskellä voi olla ihanaa juhlistaa parisuhdetta kahdestaan. Naimisiin voi mennä vaikka kahden kesken valokuvaajan ikuistaessa päivän ja järjestää hääjuhlan myöhemmin astetta rennommalla kädellä. 

Näin ajattelivat myös Miia ja Jaro, jotka olivat puhuneet naimisiinmenosta useasti, mutta häiden järjestämiseen ei ollut kahdeksan yhteisen vuoden aikana löytynyt sopivaa hetkeä. He viettivät osan hääviikonlopustaan kahdestaan kotona, mutta kahteen päivään mahtui juhlintaa myös tuhansien muiden ihmisten kanssa Porispere-festivaaleilla. 

rohkeat haat

Kuva Porin kaupunki

Teflon Brothers hääbändinä

Ajatus hääjuhlasta festareilla oli hetkellinen oivallus. Ja se sopi sekä Miialle että Jarolle. Niinpä pari marssi maistraattiin ja sen jälkeen ystävien kanssa Porispereen juhlimaan.

–Näimme paljon tuttuja, ja kerroimme kaikille menneemme juuri naimisiin.
Ystävät ja tutut olivat iloisesti yllättyneitä uutisesta, ja onnitteluja sateli koko illan ja seuraavan festivaalipäivän ajan. Pari muistelee lämmöllä erityisesti Teflon Brothersin keikkaa.

– Kukaan ei ole kysynyt, miksi emme pitäneet perinteisiä hääjuhlia, vaan kaikki ovat olleet onnellisia puolestamme. He ovat sanoneet, että ihan meidän tapaistamme juhlistaa häitä festivaaleilla, Miia ja Jaro kertovat.

rohkeat haat

Kuva Eeva Meusel

8 huippuideaa persoonallisiin häihin

1. Listatkaa kolme tärkeintä asiaa häiden juhlinnasta ja toteuttakaa ne.

2. Antakaa itsellenne vapaus näyttää häälookeissanne juhlavasti juuri itseltänne.

3. Luota intuitioon. Jos ette pidä jostain, älkää tehkö sitä pakosta.

4. Luokaa uusia perinteitä hääjuhlaan luovuutta käyttäen.

5. Olkaa rohkeita!

6. Kysykää mielipiteitä tärkeimmiltä ihmisiltä elämässänne, mutta älkää antako niiden vaikuttaa liikaa päätöksentekoonne.

7. Pysykää omien sanojenne takana.

8. Muistakaa, että lopulta kyse on teidän kahden rakkaudesta ja unohtumattomasta päivästä.

 

Teksti Tiina Katriina Tikkanen

 
Juttu julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2020. Voit ostaa lehden digiversion itsellesi täältä.

Muokattu: 20.5.2022