Vihkipaikaksi käy koti, kirkko, juhlapaikka tai Näsinneula

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Vihkipaikaksi käy koti, kirkko, juhlapaikka tai Näsinneula

Vihkipaikaksi käy koti, kirkko, juhlapaikka tai Näsinneula

Kirkko ja maistraatti eivät ole ainoat vaihtoehdot vihkipaikaksi. Vain ortodoksiset häät on periaatteessa pidettävä aina kirkossa. Sen sijaan luterilaiset, juutalaiset ja islaminuskoiset parit voidaan vihkiä muuallakin kuin seurakunnan tiloissa.

Kirkollinen vihkiminen toimitetaan useimmiten kirkossa tai kappelissa. Vihkiminen voidaan kuitenkin toimittaa myös kodissa, hääjuhlapaikassa, kesämökillä tai muussa sopivassa paikassa, esimerkiksi luonnon helmassa. Siis paikassa, jonne hääpari on onnistunut vihkipapin houkuttelemaan!

Kirkon varauksessa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, erityisesti jos suunnittelee häitä isompiin kaupunkeihin kevät- tai kesäaikaan. Sekä jos aikoo naimisiin oman kotiseurakuntansa ulkopuolella.

Kirkon varauksessa otetaan yhteys seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Suosituimpien vihkikirkkojen varausjärjestelyistä saa tietoa seurakunnista, sillä vihkiaikojen varausjärjestelyt vaihtelevat seurakunnittain. Pääsääntönä on, että omat seurakuntalaiset ovat etusijalla vuoroja jaettaessa.

Vihkipaikaksi käy koti, kirkko, juhlapaikka tai Näsinneula

Siviilivihkiminenkin onnistuu melkein missä vain

Yhtä hyvin siviilivihille voidaan mennä missä tahansa – kotona, puutarhassa, linnassa tai laivalla – kunhan asiasta vihkijän kanssa sovitaan. Ole maistraattiin hyvissä ajoin yhteydesä, jos haluat siviilivihkimisen virka-ajan ja/tai -paikan ulkopuolella.

Virkamiehillä ei ole velvollisuutta vihkiä virka-ajan ja -paikan ulkopuolella, vaan kyse on vihkijän vapaaehtoisuudesta.

Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettava siviilivihkiminen on maksutonta, aivan kuten kirkkovihkiminenkin. Virka-aikana virkapaikan ulkopuolella suoritettava siviilivihkiminen maksaa 150 euroa, ja virka-ajan ulkopuolinen vihkiminen 250 euroa. Päivärahan saamisen edellytysten täyttyessä vihkijälle maksetaan myös päivärahaa. Lisäksi aiheutuvat matkakustannukset korvataan vihkijälle valtion matkustussäännön mukaan. Hinnat ovat vuoden 2021 taksat.

Lue lisää siviilivihkisestä Häät.fistä

Muokattu: 17.6.2021