Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkiminen

Ilman esteiden tutkintaa ei naimisiin pääse

Ilman esteiden tutkintaa ei naimisiin pääse

Ennen kuin avioliitto voidaan solmia, sen mahdolliset esteet on tutkittava. Esteiden tutkinta varmistaa, ettei kihlakumppaneilla ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle.

Avioliiton solmimisen esteitä ovat mm. alaikäisyys, voimassa oleva avioliitto tai rekisteröity parisuhde, lähisukulaisuus tai ottolapsisuhde.

Evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkokuntaan kuuluvat käyvät jomman kumman kotiseurakunnassa pyytämässä avioliiton esteiden tutkintaa, muut maistraatissa. Maaliskuusta 2018 lähtien evenkelis-luterilaisen kirkon esteiden tutkintapyynnön on voinut tehdä myös sähköisesti. Maistraattiin tutkintapyyntö tehdään sähköisesti.

Ilman avioliiton esteiden tutkintatodistusta ei Suomessa vihille pääse, joten sitä ei pidä unohtaa!

Esteettömyystodistuksen saaminen kestää yleensä noin 7 päivää, ja se on voimassa 4 kuukautta. Digi- ja väestötietovirasto on välillä ilmoittanut käsittelyaikojen viivästyksistä. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää viikkoja, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin.

Lisätietoa ulkomaan kansalaisen vihkimiseen liittyvistä asiakirjoita Suomessa löydät Maistraatin -sivuilta.

Sukunimi täytyy päättää ennen vihkimistä

Jo ennen vihkimistä täytyy myös tietää, mitä sukunimeä avioliiton jälkeen käyttää. 1.1.2019 voimaan astunut etu- ja sukunimilaki antaa aivan uudenlaisia sukunimivaihtoehtoja käyttöön.

Puolisot voivat ottaa yhteisen sukunimen tai kumpikin voi säilyttää sen nimensä, joka hänellä on avioliittoon mennessä. Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa nimi, joka miehellä tai vaimolla oli naimattomana ollessaan.

Pariskunnan molemmat osapuolet voivat ottaa myös yhdistelmänimen, jonka kirjoitusasuksi voidaan ottaa Virtanen-Jokinen tai Virtanen Jokinen. Nimiyhdistelmän ei tarvitse olla enää sama, vaan mies voi esimerkiksi olla Virtanen-Jokinen ja hänen puolisonsa Jokinen-Virtanen.

Uusi laki mahdollistaa myös uudenlaisten sukunimiyhdistelmien käyttönoton, kuten vaikkapa omasta ja esivanhemman sukunimestä muodostuva yhdistelmänimi. Riittää, että esivanhemman sukunimi on ollut käytössä enintään viidennessä polvessa. Useampaa kuin kahta sukunimeä ei voi ottaa.

Lisätietoa sukunimisäännöistä löytyy Maistraatin -sivuilta.

Ilman esteiden tutkintaa ei naimisiin pääse

Vihkikeskustelu

Ennen kirkollista vihkimistä on tapana tavata vihkipapin kanssa, ja sopia vihkitilaisuuden kulusta ja järjestelyistä. Papin kanssa tutustutaan, usein keskustellaan avioliiton merkityksestä ja rakkaudesta, sekä käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita. Hänen kanssaan sovitaan vihkitoimituksessa käytettävän vihkikaavan yksityiskohdista ja täytetään vihki-ilmoitus.  

Myös toimitusta voidaan harjoitella kirkossa etukäteen. Jos vihkitilaisuutta harjoitellaan etukäteen, voi tilaisuudessa läsnä olla muitakin, esimerkiksi bestman ja kaaso tai muita henkilöitä, joilla on jokin tehtävä itse toimituksessa.

Vihkikeskustelun yhteydessä voidaan tavata myös kanttorin kanssa. Kanttorin kanssa sovitaan vihkitoimituksessa käytettävästä musiikista. Musiikkivalinnoissa on hyvä huomioida kirkollisen vihkimisen jumalanpalvelusluonne, joten kaikkenlainen musiikki ei vältämättä sovi kirkossa soitettavaksi ja kaikki kanttori ei osaa soittaa ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Silloin voidaan tilanne ratkaista ulkopuolisella esiintyjällä, joka soittaa ja/tai laulaa omaa toivemusiikkia. Kanttorilla on usein myös hyviä ehdotuksia tilaisuuden musiikiksi.
 
Siviiliavioliiton ollessa kyseessä hääpari voi myös etukäteen ottaa yhteyttä vihkivään viranomaiseen, ja sopia hänen kanssaan seremonian kulusta. Maistraattiin voi toki myös mennä sopimatta etukäteen mitään. Sormustakaan ei maistraattivihkimiseen välttämättä tarvita.

Tutustu Häät.fissä muihin avioliiton asiakirjoihin

Muokattu: 17.4.2023

Lue lisää samasta aiheesta

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...

Häämarssin ei tarvitse olla marssi

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiks...

Entten tentten, mikä sukunimi meille tulee avioliitossa?

Hääparin kannattaa käydä sukunimikeskustelu heti hääsuunnittelun alkumetreillä, varsinkin jos haavei...

Maistraatissa vihitään vilkkaasti kesäisin etelässä – pohjoisessa talvi on selvästi suosituin

Jos tahtoo maistraatissa naimisiin suosittuina kesäkuukausina, on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024