Hääpukua suojellakseen pääsee helpolla ja halvemmalla, kun teettää puvulle suojakäsittelyn ennen hääpäivää. Ennakoimalla säästyy monelta harmilta ja juhlasta voi nauttia täysin siemauksin, vaikka vahinko punaviinin kanssa kävisikin. Lisäksi hääpuvun jälleenmyyntiarvo säilyy korkeampana.
– Suojakäsittely tunkeutuu kuituihin ja suojaa kangasta lialta ja kosteudelta. Puku alkaa hylkiä tahroja ja nestettä, kertoo SOL Pesulapalveluiden kehitysvastaava Kati Talikka.
– Suojakäsittely kannattaa ottaa myös sulhasen ja juhlakansan pukuihin, Talikka jatkaa.
Käsittely sopii kaikille materiaaleille, eikä muuta kankaan tuntua. Jos vahinko käy, lika jää helmeilemään kankaan pinnalle.
– Haaverin sattuessa tahran voi vain imaista huokoiseen paperiin tai pyyhkäistä pois, Talikka neuvoo.
Pesuloissa myydään myös itse suihkutettavia suojakäsittelyaineita, joilla voi turvata esimerkiksi vain kriittiset kohdat kuten hihansuut tai helmat – ja sulhasen huulipuna-alttiin kauluksen.
Myös silittämisen teettämistä pesulassa tai morsiuspukuliikkeessä kannattaa harkita, sillä vain harvat häämekot kestävät tavallista silittämistä.
Talikka suosittelee silkkisille ja tekokuituisille helmoille myös sähköisyydenpoistokäsittelyä.
– Sähköisyydenpoistoaineella hääpuku ei ritise ja rätise, tai tartu morsiamen jalkoihin.
– Myyjältä kannattaa kysyä jo ostovaiheessa puvun hoito-ohjeesta. Hoito-ohjeet eivät ole aina selkokielisiä, mutta osaava myyjä osaa kyllä neuvoa. Sillä selvää on, että juhlissa sattuu ja tapahtuu ja näin pitääkin olla, muistuttaa Kati Talikka.
Kaikki puvut eivät esimerkiksi kestä vesipesua. Silloin kostella pyyhkiminen saattaa koitua tahraa pahemmaksi mokaksi. Myyjän ammattitaidon hyödyntäminen voikin pelastaa monelta ikävältä tilanteelta.
Kuva Katja Kivi
Jos hääpuvulle on tehty suojakäsittely, voi tahran pyyhkäistä, vaikka punaviinitkin, rauhassa pois ja nauttia toisen lasillisen. Ei syytä paniikkiin, vain pieni pyyhkäisy ja puku on entisellään.
Jos taas suojakäsittely on jäänyt väliin, on punaviinin loiskahdus hieman vakavampi juttu. Siitä huolimatta morsiamen olisi paras hengittää syvään ja toimia rauhallisesti, mutta ripeästi.
Varovainen puhdistaminen likaa levittämättä ja nesteiden imeyttäminen paperiin tai serviettiin käy ensiavusta, kunhan ei vaan tartu värilliseen serviettiin.
– Kauhuissaan ei tule ajatelleeksi, mihin paperiin tarttuu, vaan ottaa vain ensimmäisen servietin, mikä vastaan tulee. Värillisestä servietistä jää värillinen nukka tai jopa alkuperäistä pahempi tahra vaatteeseen, Talikka tietää.
Lisää yleisiä puhdistusohjeita ei ikävä kyllä sitten olekaan.
– Eri tahroille on omat puhdistuskeinonsa, ja hääpuvun hoidossa on monta huomioitavaa, jotka pesula kyllä osaa hoitaa.
Pahimmat tahrat saadaan yleensä pois, parhaassa tapauksessa vain tarkkasilmäinen näkee puvun eletyn elämän.
– Teemme emulsio- ja vesipesuja sekä kemiallisia puhdistuksia ja meillä on käytössämme valtavasti erilaisia tahranpoistoaineita, joten useimmiten puvusta saadaan lähes uuden veroinen, Talikka lupailee.
Eri tahrat vaativat erilaisia toimenpiteitä, ja hääpuku herkkine kankaineen ja koristeineen erityisvarovaisuutta. Jos tahra on pieni, voi pohtia kannattaako sitä itse yrittää poistaakaan, sillä usein poisto-operaatiolla saadaan vain enemmän hallaa aikaiseksi.
Jos kuitenkin toimenpiteisiin ryhdytään, kannattaa keinoja kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan esim. sisähelmaan.
Suojakäsitelty puku hylkii vaikeitakin tahroja ja kankaan hoitaminen on helppoa ja vaivatonta.
Meikkivoide, puuteri ja huulipuna
Hiuslakka- ja hajuvedet
Katulika ja tanssilattian pölyt
Kenkäkiilloke
Kahvi ja tee
Punaviini ja valkoviini
Hiki
Ennen juhlia
Juhlissa
Jälkeen juhlien
ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä SOL Pesulapalvelut.
Jaa juttu