Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden ohjelma

Plaseerauksen salat

Plaseerauksen salat

Etiketti ja ihmistuntemus auttavat häiden istumajärjestyksen suunnittelijaa.

Onnistuneissa hääjuhlissa kuuluu iloinen puheensorina, jota naurunremahdukset säännöllisesti rytmittävät. Vieraat rentoutuvat ja viihtyvät, juttu luistaa. Moni on ”lusinut” läpi myös jokaisen häiden järjestäjän painajaisen: juhlat, joissa pöytäkunnan kankea keskustelu kuihtuu parin sanan jälkeen vaivautuneeksi hiljaisuudeksi. Selitys apeaan tunnelmaan voi löytyä siitä, miten häävieraat on ohjattu pöytiin istumaan.

– Jos istumajärjestys on tehty ajatuksella, juhlissa tutustutaan uusiin ihmisiin ja solmitaan ystävyyssuhteita. Yhteishenki toimii, ja ohjelmanumerot sujuvat leppoisasti, sanoo hääsuunnittelija Marja Bonn Bonbonierestä.

Plaseerauksen salat

Kirkossa kahdella puolella

Istumajärjestyksen junailu kannattaa aloittaa etikettisääntöihin tutustumisesta. Kirkossa morsiamen suku ja ystävät istuvat takaa katsoen vasemmalla ja sulhasen oikealla. Kirkon ensimmäinen penkkirivi on varattu hääparin lähisuvulle, kuten vanhemmille, isovanhemmille ja sisaruksille sekä morsiustytöille ja sulhaspojille. Hyvä idea voi olla pyytää kummankin suvusta joku tai kaaso ja bestman kirkon ovelle saattamaan vieraita paikoilleen.

Tapakouluttaja Anja-Kristina Windiltä kysytään usein eronneiden vanhempien istumapaikoista.

– Yhtä oikeaa sääntöä ei ole, vaan asia kannattaa ratkaista tilanteen mukaan. Jos morsian tai sulhanen on asunut pidempään toisen vanhemman luona, voi tämä istua eturivissä mahdollisen uuden perheensä kanssa. Jos vanhemmilla on hyvät välit, voivat he istua etupenkissä yhdessäkin.

Juhlissa etiketin ja oman maun mukaan

Sopiva istumajärjestys riippuu juhlan koosta ja luonteesta. Jos kyseessä ovat pienet illalliskutsut tai rennot kekkerit, ei istumajärjestystä välttämättä tarvita ollenkaan.

Muodollisemmissa hääjuhlissa morsiuspari voi istua juhlapaikalla joko omassa pöydässään tai yhdessä vieraiden kanssa. Morsiamen vanhemmat istuvat morsiusparin molemmin puolin. Sulhasen äiti istuu morsiamen isän vieressä ja sulhasen isä vastaavasti morsiamen äidin vieressä. Myös vihkipapin paikka on morsiusparin pöydässä.

Plaseerauksen salat

Juhlaseurueen vanhimmat vieraat, kuten isovanhemmat, ovat juhlan kunniavieraita, eikä heitä sovi sijoittaa juhlatilan perimmäiseen nurkkaan. Vanhimpien vieraiden kohdalla on hyvä pohtia myös, kuinka he pääsevät mahdollisimman vaivattomasti liikkumaan.

– Kun perusasiat ovat kohdallaan, voi morsiuspari itse päättää vapaasti lopusta, sillä hääpäivä on heidän juhlansa, Wind sanoo.

Isommat juhlat sujuvat paremmin, kun vieraiden ei tarvitse vaeltaa etsimässä pöytää, johon koko seurue sopii, eikä toisaalta pelätä yksinjäämistä. Vieraille voi osoittaa joko henkilökohtaisen, nimikortilla merkityn istumapaikan tai pöydän, jossa kukin voi valita paikkansa vapaasti. Pöydät voi numeroida tai nimikoida vieraiden mukaan: ”Sulhasen opiskelukaverit”, ”Leppäset ja Virtaset”.

Tapana on, että naisia ja miehiä on pöydässä yhtä paljon, samoin sinkkuja ja pariskuntia. Myös sukulaisia ja ystäviä voi sijoitella pöytäseurueisiin vapaasti. Nyrkkisääntönä pidetään, että jokaisella tulisi olla edes yksi tuttu pöydässä, jottei ujoinkaan vieras tunne itseään yksinäiseksi.

Sopivia sekoituksia

Häät ovat yksi niistä harvoista tilanteista, joissa yhdistyvät suvut voivat tutustua toisiinsa. Kukin pari ratkaisee, kuinka turvallisuushakuisesti tai rohkeasti sukulaisia pöytiin sekoittelee.

Psykologi Annukka Murto neuvoo kiinnittämään huomiota siihen, kuinka paljon yhteistä samaan pöytään sijoitetuilla on ennestään. Sama ikäryhmä, tuttavapiiri, kiinnostuksenkohteet tai elämäntilanne helpottavat tutustumista.

25-vuotiaan sinkkumiehen juhlat ovat pilalla, jos hänet istutetaan teinien pöytään. Vanhempi väki taas voi hermostua, jos viereisessä pöydässä remuaa sulhasen jääkiekkojoukkue. Moni sijoittaa sinkut, 5–12-vuotiaat lapset ja lapsiperheet omiin pöytiinsä. Riitapukarit kannattaa sijoittaa suosiolla eri puolille salia.

Plaseerauksen salat

Joskus pöytäkunta on päällisin puolin passeli, mutta tunnelma on silti nihkeä, sillä eri ihmiset kokevat sosiaaliset tilanteet eri tavoin.

Vaikka ujo hermoilee sosiaalisia tilanteita enemmän, ei pöydällinen huippusosiaalisiakaan ole välttämättä hyvä idea, koska silloin kukaan ei ehdi pysähtyä kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavaa. Kuhunkin pöytään voi sijoittaa muutaman supliikki-ihmisen ja vaikka erikseen pyytää heitä ”isännöimään” pöytäänsä.

– Yleensä sekoitus erilaisia persoonia toimii parhaiten, Murto sanoo.

Onnistuneen istumajärjestyksen tunnistaa usein siitä, että omassa pöydässä viihdytään iltamyöhään.

Leikki rentouttaa

Leikkimielinen ohjelma kuuluu moniin häihin. Leikit ovatkin mainio tapa rentouttaa vieraita, jos istumajärjestyksessä on päätetty tutustuttaa uusia ihmisiä toisiinsa.

– Jotta joukosta saman pöydän ääreen istahtaneita ihmisiä muodostuu ryhmä, he tarvitsevat yhteisen tehtävän tai tavoitteen, sanoo Annika Murto.

Nimikorttiin voi esimerkiksi kirjoittaa kolme hauskaa adjektiivia, jotka kuvaavat kutakin vierasta. Nimikorteista ja esittäytymisestä adjektiivien avulla irtoaa heti jutun juurta. Juhlijat voivat myös aloittaa esittäytymällä vierustoverilleen ja kertomalla tälle jonkin hauskan tai romanttisen muiston hääparista.

Sen jälkeen vierustoverit esittelevät toisensa ja toistensa tarinat koko pöytäkunnalle. Sopivia pöytäkuntaa yhdistäviä tehtäviä ovat esimerkiksi juhlan dokumentoiminen kertakäyttökameroin, piirroksin tai runoin. Kun toisilleen tuntemattomia vieraita tutustutetaan näin toisiinsa, rohkenee ujompikin heittäytyä nauttimaan juhlasta täysin sydämin.

Plaseerauksen salat
  • Kätevä työkalu plaseeraukseen

Tee juhlapaikasta pohjapiirustus, johon suunnittelet pöytien sijainnit. Kirjoita kunkin vieraan nimi paperilapulle, post-it- muistilapuille tai index-teippimerkkiin. Suunnittelua helpottaa, jos merkitset miehet, naiset ja lapset sekä sulhasen ja morsiamen puolelta kutsutut erivärisille papereille. Muista tehdä pojapiirustus riittävän isoon kokoon!
 

Sitten vain sijoittelemaan vieraita paikoilleen liimailemalla lappuja pöytien ympärille!
 

Tarkista istumajärjestys kertaalleen RSVP-päivämäärän jälkeen, ettei pöytiin jää tyhjiä paikkoja.

 

Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat FreeImages.com ja Häät-media
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2012.

Lisää hääjuhlan istumajärjestyksestä voit lukea Häät.fistä

Häiden istumajärjestystä mietitään viime tippaan asti. Lue Häät.fistä >>

Muokattu: 10.4.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Häiden istumajärjestystä mietitään viime tippaan asti

Yksi häiden järjestämisen ongelmallisimpia kysymyksiä on vieraslistan ja istumajärjestyksen laatimin...

Hääleikit esittelevät morsiusparin häävieraille

Hääjuhlassa on monesti paikalla vieraita, jotka eivät tunne hääparia, morsianta tai sulhasta kovinka...

Viimeisin villitys: Kerää häävieraiden onnittelut ääniviesteinä äänivieraskirjaan

Fefefone tarjoaa jännittävän vieraskirjavaihtoehdon kaikkiin juhliin. Tyylikkäällä, lainassa olevall...

Ohjelmaa häihin – Mentalisti on yleisönsä osallistavana esiintyjänä nappivalinta häihin

Hauska ja mukaansatempaava ohjelmanumero, kuten mentalimi, nostaa hääjuhlan tasoa. Hääjuhlaan esiint...

Hääleikkivinkki: Tee oma Fortune Teller!

Linnunnokka, Kirppu, Ennustuskone – hauskalla lapsuuden leikillä on monta nimeä. Emman ja Panun häis...

Häävieraina tyytyväiset lapset

Mikäli häihin on tulossa lapsivieraita, on tärkeää pitää heidänkin viihtymisensä osana hääsuunnittel...

Mainos: Mentalisti Tommi Viikinkoski

Ohjelmaa häihin – Mentalisti on yleisönsä osallistavana esiintyjänä nappivalinta häihin

mentalisti osallistaa yleisöään esityksessään

Kuva Laura Ensiö-Tikka Photography

Siis mitä just tapahtui? Hauska ja mukaansatempaava ohjelmanumero, kuten mentalimi, nostaa hääjuhlan tasoa. Hääjuhlaan esiintymään pyydetyn mentalisti Tommi Viikinkosken tavoitteena on tarjoilla unohtumattomia hetkiä. 

Hääesiintymiset ovat monenlaisissa tilaisuuksissa vuosien varrella esiintyneelle Tommi Viikinkoskelle mieluisia.

– On kunnia päästä mukaan hääparin tärkeimmän päivän luomiseen.

Esityksen sisällöstä jutellaan hääparin kanssa etukäteen, ja hääpari voi samalla päättää, haluavatko he päästä osalliseksi temppuihin vai vain katsella ja nautiskella. Kokonaisuuteen on yhdistettävissä hääparille tärkeitä teemoja ja aiheita.

– Jos kerron esityksessä bestmanin joskus pelastaneen sulhasen avannosta, tarina sekä tutustuttaa molemmat paremmin koko porukalle mutta samalla kääntää huomion pois esiintyjästä ja sinne, missä sen oikeasti kuuluu olla: häävieraisiin ja illan päätähtiin, Tommi kiteyttää. 
 

mentalisti Tommi Vikinkoski

Kuva Laura Ensiö-Tikka Photography

Lavashow vai lähitaikuutta?

Lavalla tapahtuva viihteellinen Oudot ihmeet -lavashow on viihdyttänyt ihmisiä joka puolella Suomea, poliitikoista putkimiehiin, Porista Porvooseen. Asiakkaina ovat olleet niin kansainväliset suuryritykset kuin paikalliset toimijat. Tilaisuuksina ovat olleet niin juhlalliset gaalatilaisuudet, messut, tyky-päivät kuin viihteellisemmät pikkujoulut. 
 
Lähitaikuus sen sijaan on loistava icebreaker tilaisuuksiin, joissa mentalisti voi kierrellä pienemmissä pöytäryhmissä pidemmän aikaa. Lähitaikuus toimii kun haluat tarjota vieraillesi jotain, joka jää takuulla muistoihin. Taikuus on parasta livenä, mutta erityisesti se iskee läheltä koettuna. Silmien alla tapahtuvat ihmeet pelikorteilla tai muilla esineillä luovat hetken, jota voi hyvällä omallatunnolla kutsua taikuudeksi.

– Se on se hetki, kun se mitä näit, oli jotain niin outoa, että päässäsi olevat rattaat hyppäävät muutaman pykälän ylimääräistä ja suustasi pääsee huudahdus: Mitä tapahtui? Näiden hetkien tarjoaminen on työni suola.

 

Kuvat Laura Ensiö-Tikka Photography 

Mentalisti Tommi Viikinkoski

Instagram @tommiviikinkoski
www Viikinkoski.fi

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä MENTALISTI TOMMI VIIKINKOSKI

 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2023.

 

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Uusimman Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 7.6.2024