Asiantuntija kertoo, onko häitä varten säästäminen edes mahdollista?

kolikkopurkki säästöpossu

Kuva Michael Longmire / Unsplash.com

Joku viisas sanoi joskus jossain, että häissä ja veneissä on yhteistä se, että kumpaankin voi halutessaan uppottaa loputtoman määrän rahaa. Mutta miten ja mistä rahat kokoon vaikka vain pieniä häitä varten? Onko hääbudjettia varten säästäminen edes mahdollista?

– Mä kuulen talousneuvojana tämän tästä, että säästäminen on vaikeaa. Ei ole mitään mistä säästää, kaikki raha joka tulee myös menee. Minä kehotan kuitenkin vaihtamaan ajatusta. Säästäminen on samanlainen kulu kuin ruoka! Jos päätät säästää 50 € kuukaudessa, sen voi miettiä pakolliseksi kuluksi, sanoo talousvalmentaja Henna Vihreävuori, Bisnesnainen.comista, joka valmentaa ihmisiä vaurastumaan.

Jos sinulle säästäminen on sitä, että laitetaan rahaa sivuun, jos sitä jää, taitaa käydä melkein joka kerta niin, ettei mitään jäänyt. Henna neuvoo ajattelun muuttamisen lisäksi asettemaan tavoitteen ja aloittamaan heti.



– Ota lompakko esiin, ota sieltä seteli tai kolikko esiin, ihan mikä vain sieltä löytyy ja siirrä se sieltä lompakosta toiseen paikkaan. Silloin olet jo tässä hetkessä aloittanut säästämisen. Ei ole enää stressiä siitä, että säästäminen pitäisi aloittaa. Aloitus on jo siirretty pois tehtävälistalta, Henna vinkkaa kuinka aloittamisen vaikeus selätetään. 
Seuraavaksi Henna neuvoo selvittämään, mihin oman rahat oikeasti kuluu.

– En ole oikeastaan tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi yllättynyt siitä, mihin rahat oikeasti kuluu, silloin kun he ovat ruvenneet laittamaan menojaan ja tulojaan ylös. Suosittelen tätä! Tämä on ihan ensimmäinen askel kun ryhtyy säästämään.


Montako take away -kahvia tuli haettua viime kuussa? Kävitkö aleostoksilla ja mukaan tarttui jotain mitä et oikeasti tarvinnut?

– Ei oikeasti riitä, että tulot ja menot on sun muka päässä. Ne täytyy olla myös paperilla! Henna tietää.

Hääbudjetti syntyy omista lähtökohdista

Henna Vihreävuori on sitä mieltä, että moni häitään suunnitteleva lähtee hääbudjettinsa kanssa väärästä päästä liikkeelle.



– Oman hääbudjetin koostaminen lähtee siitä, mihin se teidän oma talous taipuu. Ei siitä, että heitetään vain jokin summa jonka ajatellaan olevan sopiva. Ideaali tilanne on se, että katsotaan oma talous, mihin omat rahat riittää. Onko säästöjä? Pystyykö niitä käyttämään hääkustannuksiin? Sitten on myös tärkeää selvittää osallistuuko vanhemmat maksuihin?

Ja kun selvillä, kuinka paljon on varaa, voidaan seuraavaksi miettiä, kuinka paljon pitäisi säästää, jotta omanlaiset häät ovat mahdolliset.

– Jos ajattelit, ettei ole varaa säästämiseen, niin minkä takia kahden kuukauden tai vuoden päästä olisi. Luultavasti menee vain vaikeammaksi mitä pidemmälle lykkäät säästämisen aloittamista, ellei joku ole auttamassa maksuissa, Henna muistuttaa.

Aloita edes pienesti!

–  Jos laitat pikkuisenkin säästöön, olet taas lähempänä sun unelmien häitä. Aloita vaikka vain ihan pienellä summalla, jonka tiedät mahdolliseksi.


– Vinkkinä, jos mietit, että miten vauras ihminen toimii rahan kanssa? Miten hän tekee raha-asiat erilailla? Vauraalle sijoittaminen tai säästäminen on pakollinen kulu, johon hän on sitoutunut.


Ja vielä. 


– Useimmissa tapauksissa sun talous muuttuu paremmaksi vasta, kun itse päätät muuttaa sun tapaa suhtautua rahaan, Henna tietää kokemuksesta.

Vältä häälainaa jos mahdollista

Häälainoihin ja luottolla ostamiseen Henna suhtautuu kielteisesti.

– Lainassa on korko! Se on hukkaan heitettyä rahaa. Silloin kun laina tulee maksuun, te joudutte joka tapauksessa ottamaan sen rahan jostain. Kaikille on parempi löytää itsekuri nyt, ja säästää nyt, kuin että päätyy rikastuttamaan luottokorttiyhtiötä. Lainaamalla siis joudutkin maksamaan omista häistäsi enemmän kuin mitä olit ajatellut! Henna muistuttaa.



– Jos kuitenkin joudun turvautumaan lainaan, aloita säästäminen silti heti, säästetty summa on pois lainattavasta rahasta. Ja muista selvittää lainan todellinen vuosikorko! Henna neuvoo.

Hennalla on myös säästeliäisyyteen liittyvä vinkki, joka harvalla tulee edes mieleen.

– Pyydä ennakkomaksuja hääkuluista, ettei kaikki maksut kasaudu yhdelle kuukaudelle heti häiden jälkeen. Tee mieluummin korottomia osamaksusuunnitelmia palvelutarjoajien kanssa ennakkoon, kuin että teette suunnitelman luottokorttifirman kanssa. Hinnassa on suuri ero!


Talousvalmentaja Henna Vihreävuori Bisnesnainen-tiimistä luennoi Näin saat isomman hääbudjetin lyhyemmässä ajassa, Love Me Do Winter Fair 2020 -tapahtumassa.

Lue lisää häiden raha-asioita Häät.fissä

Onko häitä varten säästäminen edes mahdollista? Lue Häät.fistä

Lue muutamat vinkit hääbudjetti ja raha-asioihin Häät.fistä

Apua oman hääbudjetin laadintaan saat Häät.fin Hääpolulta, jossa voit luoda henkilökohtaisen budjettilaskurin

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden suunnittelu