Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Asiantuntija kertoo, onko häitä varten säästäminen edes mahdollista?

kolikkopurkki säästöpossu

Kuva Michael Longmire / Unsplash.com

Joku viisas sanoi joskus jossain, että häissä ja veneissä on yhteistä se, että kumpaankin voi halutessaan uppottaa loputtoman määrän rahaa. Mutta miten ja mistä rahat kokoon vaikka vain pieniä häitä varten? Onko hääbudjettia varten säästäminen edes mahdollista?

– Mä kuulen talousneuvojana tämän tästä, että säästäminen on vaikeaa. Ei ole mitään mistä säästää, kaikki raha joka tulee myös menee. Minä kehotan kuitenkin vaihtamaan ajatusta. Säästäminen on samanlainen kulu kuin ruoka! Jos päätät säästää 50 € kuukaudessa, sen voi miettiä pakolliseksi kuluksi, sanoo talousvalmentaja Henna Vihreävuori, Bisnesnainen.comista, joka valmentaa ihmisiä vaurastumaan.

Jos sinulle säästäminen on sitä, että laitetaan rahaa sivuun, jos sitä jää, taitaa käydä melkein joka kerta niin, ettei mitään jäänyt. Henna neuvoo ajattelun muuttamisen lisäksi asettemaan tavoitteen ja aloittamaan heti.– Ota lompakko esiin, ota sieltä seteli tai kolikko esiin, ihan mikä vain sieltä löytyy ja siirrä se sieltä lompakosta toiseen paikkaan. Silloin olet jo tässä hetkessä aloittanut säästämisen. Ei ole enää stressiä siitä, että säästäminen pitäisi aloittaa. Aloitus on jo siirretty pois tehtävälistalta, Henna vinkkaa kuinka aloittamisen vaikeus selätetään. 
Seuraavaksi Henna neuvoo selvittämään, mihin oman rahat oikeasti kuluu.

– En ole oikeastaan tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi yllättynyt siitä, mihin rahat oikeasti kuluu, silloin kun he ovat ruvenneet laittamaan menojaan ja tulojaan ylös. Suosittelen tätä! Tämä on ihan ensimmäinen askel kun ryhtyy säästämään.


Montako take away -kahvia tuli haettua viime kuussa? Kävitkö aleostoksilla ja mukaan tarttui jotain mitä et oikeasti tarvinnut?

– Ei oikeasti riitä, että tulot ja menot on sun muka päässä. Ne täytyy olla myös paperilla! Henna tietää.

Hääbudjetti syntyy omista lähtökohdista

Henna Vihreävuori on sitä mieltä, että moni häitään suunnitteleva lähtee hääbudjettinsa kanssa väärästä päästä liikkeelle.– Oman hääbudjetin koostaminen lähtee siitä, mihin se teidän oma talous taipuu. Ei siitä, että heitetään vain jokin summa jonka ajatellaan olevan sopiva. Ideaali tilanne on se, että katsotaan oma talous, mihin omat rahat riittää. Onko säästöjä? Pystyykö niitä käyttämään hääkustannuksiin? Sitten on myös tärkeää selvittää osallistuuko vanhemmat maksuihin?

Ja kun selvillä, kuinka paljon on varaa, voidaan seuraavaksi miettiä, kuinka paljon pitäisi säästää, jotta omanlaiset häät ovat mahdolliset.

– Jos ajattelit, ettei ole varaa säästämiseen, niin minkä takia kahden kuukauden tai vuoden päästä olisi. Luultavasti menee vain vaikeammaksi mitä pidemmälle lykkäät säästämisen aloittamista, ellei joku ole auttamassa maksuissa, Henna muistuttaa.

Aloita edes pienesti!

–  Jos laitat pikkuisenkin säästöön, olet taas lähempänä sun unelmien häitä. Aloita vaikka vain ihan pienellä summalla, jonka tiedät mahdolliseksi.


– Vinkkinä, jos mietit, että miten vauras ihminen toimii rahan kanssa? Miten hän tekee raha-asiat erilailla? Vauraalle sijoittaminen tai säästäminen on pakollinen kulu, johon hän on sitoutunut.


Ja vielä. 


– Useimmissa tapauksissa sun talous muuttuu paremmaksi vasta, kun itse päätät muuttaa sun tapaa suhtautua rahaan, Henna tietää kokemuksesta.

Vältä häälainaa jos mahdollista

Häälainoihin ja luottolla ostamiseen Henna suhtautuu kielteisesti.

– Lainassa on korko! Se on hukkaan heitettyä rahaa. Silloin kun laina tulee maksuun, te joudutte joka tapauksessa ottamaan sen rahan jostain. Kaikille on parempi löytää itsekuri nyt, ja säästää nyt, kuin että päätyy rikastuttamaan luottokorttiyhtiötä. Lainaamalla siis joudutkin maksamaan omista häistäsi enemmän kuin mitä olit ajatellut! Henna muistuttaa.– Jos kuitenkin joudun turvautumaan lainaan, aloita säästäminen silti heti, säästetty summa on pois lainattavasta rahasta. Ja muista selvittää lainan todellinen vuosikorko! Henna neuvoo.

Hennalla on myös säästeliäisyyteen liittyvä vinkki, joka harvalla tulee edes mieleen.

– Pyydä ennakkomaksuja hääkuluista, ettei kaikki maksut kasaudu yhdelle kuukaudelle heti häiden jälkeen. Tee mieluummin korottomia osamaksusuunnitelmia palvelutarjoajien kanssa ennakkoon, kuin että teette suunnitelman luottokorttifirman kanssa. Hinnassa on suuri ero!


Talousvalmentaja Henna Vihreävuori Bisnesnainen-tiimistä luennoi Näin saat isomman hääbudjetin lyhyemmässä ajassa, Love Me Do Winter Fair 2020 -tapahtumassa.

Lue lisää häiden raha-asioita Häät.fissä

Onko häitä varten säästäminen edes mahdollista? Lue Häät.fistä

Lue muutamat vinkit hääbudjetti ja raha-asioihin Häät.fistä

Apua oman hääbudjetin laadintaan saat Häät.fin Hääpolulta, jossa voit luoda henkilökohtaisen budjettilaskurin

Muokattu: 21.12.2022

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Häiden järjestämiseen liittyy paljon muistettavia yksityiskohtia ja morsiusparin kesken tehtäviä pää...

Ilmainen ja muokattava häiden muistilista löytyy Häät.fistä

Kun kaipaat häidesi suunnittelun tueksi hääsuunnittelu listaa, muistilistaa tai to do -suunnitelmaa,...

Laske hääbudjetti helposti ja nopeasti Häät.fissä

Häiden rahamenot aiheuttavat usein pään vaivaa, siksipä Häät.fin häiden suunnittelutyökaluissa on il...

Häävieraslistan hallitseminen on yksinkertaista Häät.fissä

Mihin ihmeeseen alan kerätä häiden vieraslistaa? Häät.fissä on vieraslista-työkalu, jonka avulla lu...

Aloita häiden suunnittelu ottamalla maksuttomat häiden suunnittelutyökalut käyttöön

Häät.fin häiden suunnittelutyökalujen avulla suunnittelet onnistuneet häät helposti. Käytössäsi on i...

Häät-blogiyhteisö

Häät-median koolle kutsuma blogiyhteisö toimi tammikuuhun 2024 asti.

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024