Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Moni miettii, mistä säästää hääjärjestelyissä. Yhtä oikeaa vastausta kysymykseen ei ole. Kaikki lähtee liikkeelle kysymyksestä, mikä on teille tärkeää. Koska pienen budjetin häissä ei voi saada ihan kaikkea, on osattava laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

– Kaikki riippuu hääparista, hääparin toiveista ja unelmista unelmiensa hääpäivästä. Hääparin kannattaa tehdä lista niistä asioista, jotka haluavat mukaan häihin ja sen jälkeen alkaa pudottamaan listasta pois niitä ei niin tärkeitä juttuja, kehottaa hääsuunnittelija Sonja Wikström Hää- ja juhlasuunnittelu Orchideasta.

Päättäkää mihin haluatte panostaa ja mikä on käytännön sanelemaa pakkoa. Listatkaa sitten mitkä mitkä asiat ovat ihania unelmia, ja mitkä asiat voi ostaa halvemmalla tai jättäkää kokonaan pois. Hääparilla on lupa käyttää luovuutta myös hääbudjetin laadinnassa: satsata voi juuri haluamiinsa yksityiskohtiin ja tinkiä itselle vähemmän tärkeissä asioissa.

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Häiden kallein asia on häävieras

Lähes poikkeuksetta häiden suurin yksittäinen menoerä on vieraat. Vierasmäärää supistamalla voi saada isojakin säästöjä aikaiseksi. On hyvä muistaa, että jokainen vieras kasvattaa ruokakulujen lisäksi myös esimerkiksi kutsujen ja kiitoskorttien määrää ja myös juhlatilan kokoa.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, mitä vieraille haluaa ja täytyy tarjota. Onko kaikilla vierailla niin lyhyt matkat, että pelkkä kahvitus voisi riittää? Onko omakustanteiset alkoholit ruokajuoman ja onnittelumaljan lisäksi järkevää? Tai valitaanko juhlapaikka, johon voi tuoda omat alkoholijuomat? Pitopalveluiden ja juhlapaikkojen vertaileminen ja kilpailuttaminen on tietysti kaiken a ja o.

– Juhlapaikkojen hinnat vaihtelevat paljon, joten valitsemalla edullisemman, mutta omiin suunnitelmiin sopivan juhlapaikan voi säästää paljon. Vaaranpaikkana on, että valitsee halvan vuokrahinnan, mutta joutuu maksamaan somistamisesta ja vaikkapa valaisusta ja äänentoistosta sievoisen summan. "Kalliimpi" juhlapaikka voi joissain tapauksessa olla itseasiassa edullisempi, muistuttaa Sonja Wikström.

Yksi varteenotettava vaihtoehto säästää häiden järjestämisessä on pitää häät kotona. Tämä mahdollistaa kotitalousvähennyksen hyödyntämisen osana häiden järjestämistä. Sekä kotona tehtävän ruuan valmistus että tarjoilutyö ovat kotitalousvähennyksen piirissä.

Lisää tietoa aiheesta verottajan sivuilta.

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Kierrätä, lainaa, tuunaa, vuokraa

Kierrättäminen on myös hyvä tapa säästää. Suunnitellessasi hääkoristelua pitää oppia katsomaan ympärilleen uusin silmin. Mistä kaikesta arjessa vastaan tulevasta voisi pienellä tuunauksella syntyä sopivaa hääsomistetta? Muista myös kerätä sukulaisten ja ystävien varastot talteen!

Sen sijaan, että ostaa Ikeasta 20 samanlaista lasimaljakkoa, kannattaa kysellä tuttavapiiristä maljakoita lainaksi. Ei maljakoiden ja tuikkujen tarvitse olla samanlaisia, vaikka niitä kuinka halvalla saisi. Erityisesti hääsomisteita löytyy netistä paljon käytettynä.

Huuto.net, Tori.fi ja erilaiset hääkirpputori-ryhmät ovat pullollaan käytettyjä vaaseja, tuikkukippoja, herkkubuffet astioita ja juomien tarjoiluun sopivia tuotteita. Myös monet hääsometajat myyvät häidensä jälkeen ylimääräiset somisteet huokealla hinnalla eteenpäin.

Hääsomisteita pystyy myös vuokraamaan. Monet hääsuunnittelija vuokraavat käyttämiään hääsomisteita ja Suomessa toimii myös Somistevuokraamo, jonka valikoimasta löytyy moneen makuun koristeita erityisesti häihin.

Häiden säästövinkeillä kulut kuriin

Tee itse mahdollisimman paljon, mutta muista jaksaminen

– Säästöä saadaan tietysti aikaiseksi myös, jos häiden järjestelyissä tehdään paljon itse. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin miettiä, onko se sen arvoista? Hääpari ja järjestelyissä auttavat ystävät sekä sukulaiset saattavat väsyä ja stressaantua, jos järjestelyitä on liikaa. Eivätkä sitten jaksa nauttia enää itse hääjuhlasta, muistuttaa hääsuunnittelija Sonja Wikström.

Itse tekemisen määrää ja palvelusten pyytämisen määrää todella kannattaa miettiä. Tämä koskee myös jos pyytää vaikkapa hääkuvausta ystävältä tai sukulaiselta. Henkilö, jonka vastuulle tulee vaikkapa dokumentaarinen hääkuvaus hääjuhlassa, ei pysty nauttimaan hääjuhlasta täysin siemauksin, koska on juhlissa ”töissä”.

7 vinkkiä säästää häissä

  1. Aloita häiden suunnittelu ajoissa. Varaa aikaa vertailuun ja kilpailuttamiseen. Muista hyödyntää sesonkialet mm. hääpuku- ja kultasepänliikkeissä.
     
  2. Pidä häät ei-sesonkina. Tilavuokra tai catering saattaa olla halvempaa kuin kiireisimpänä sesonkina. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi talvea tai muuta viikonpäivää kuin lauantai.
     
  3. Seiso päätöstesi takana! Muista tehdä hankintoja vasta sitten, kun olet sataprosenttisen varma, että ne sopivat häihinne ja ovat tarpeellisia! Mikään ei ole turhempaa rahanmenoa kuin se, että ostaa kaksi ja puoli vuotta ennen häitään somisteita, joista ei ole ihan varma, mutta kun halvalla saa.
     
  4. Hyödynnä sesongin tuotteet! Kesäaikaan kerää luonnosta kukkia tai koivunoksia juhlapaikan koristeluun. Myös oman lempikukan saaminen hääkimppuun, silloin kuin ei ole ko. kukan sesonki, näkyy hinnassa. Mieti siis omia must-juttujasi suhteessa vuoden aikaan.
     
  5. Jätä vieraslahjat pois. Kukaan tai mikään ei pakota tai velvoita hääparia antamaan vierailleen vieraslahjoja. Kiitoskortti sen sijaan kuuluu hyviin tapoihin!
     
  6. Jätä "maksetut" ohjelmanumerot pois. Hyvä ruoka ja juoma, ystävät ja aikaa seurusteluun riittävät onnistuneisiin häihin. Yksi mahdollisuus on myös pyytää häälahjaksi ohjelmaa tai palveluita häihin.
     
  7. Käyttämällä hääsuunnittelijaa voit saavuttaa etuja, joita yksityisenä henkilönä et voi saada. Hääsuunnittelijalla saattaa olla hyviä yhteistyökumppanuksia, joista saa sopimusalennuksia.

Pidä hääkuluista kirjaa budjettilaskurin avulla

Kuvat FreeImage

Muokattu: 20.11.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Häiden muistilista helpottaa hääjärjestelyjä

Hääparin muistilista on oiva työkalu onnistuneiden häiden järjestämiseen. Mitä pitää muistaa kun men...

Kuinka kilpailutan ja vertailen hääpalveluita?

Vertaileminen ja kilpailuttaminen häitä suunnitellessa saattaa tuntua vaikealta, erittäin aikaa viev...

Kolme + 1 vinkkiä kuinka vältät hääbudjettikriisit

Hääbudjetti ja raha ovat monesti asia, joka aiheutaa häästressiä. Tässä muutamia vinkkejä, joiden av...

Kannattaako häämessuille osallistua?

Voi häämessuille osallistuminen olla hyödyllistä vai onko se vain turhaa ajankulua? Loppujen lopuksi...

Asiantuntija kertoo, onko häitä varten säästäminen edes mahdollista?

Talousvalmentaja Henna Vihreävuori kehottaa vaihtamaan ajatusta säästämisestä. Hänen mukaansa sääst...

Love me do -häämessut on täydellinen tapa viettää ihana päivä hääsuunnittelun merkeissä ystävien kanssa

Love me do -hää- ja juhlamessut valtaavat Helsingin Kaapelitehtaan 5.10.2024. Tulevan syksyn tapahtu...

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Muokattu: 14.10.2024