Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Kihla- tai vihkisormuksen hankinta on usein elämän ensimmäinen arvokas koruostos. Edessäsi on kiehtova matka jalomatellien ja jalokivien maailmaan. Lue Häät.fin vinkit timanttisormuksen hankintaa suunnittelevalle ja lähde ostoksille!

Ennen kuin lähdet timanttisormusostoksille

Opettele ainakin perusteet timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä – paino, väri, puhtaus ja hionta – jotta osaat keskustella eroavaisuuksista alan liikkeissä tai kultaseppäsi luona. Tämä on tärkeää varsinki jos tavoitteenasi on hankkia hieman isompi, esimerkiksi 0,3 karaatin tai jopa 1,0 karaatin ’kivi’, timanttiostokseen kannattaa paneutua huolellisesti.

Englanniksi puhutaan 4C:stä, sillä termit ovat Carat, Color, Clarity ja Cut. Timanttien ominaisuuksista keskustellen ja vertaillen saat selville vähintään sen, onko sinua palveleva henkilö ja liike asiantunteva ja luotettava kumppani. Suomessa on huikean asiantuntevia ihmisiä runsaasti, joten malta mielesi ja etsi kunnes saat jonkun heistä käsiisi!

Muista kivien lisäksi miettiä korua valmiina kokonaisuutena, punnita sen kauneutta, kestävyyttä arkikäytössä ja työnjälkeä.

Malmin korupaja vihkisormuksia

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Reims & Lumina

Haluatko tehdä eettisemmän ja ekologisemman valinnan? Malmin Korupajan Collection-malliston Reims ja Lumina-sormuksissa säihkyvät 0,40 ct ihmisen valmistamat laboratoriotimantit. Lisäksi nämä kaunottaret on valmistettu 14K samppanjakullasta, joka on 100 % kierrätyskultaa. Kierrätyskultaa ja laboratoriotimanttia hyödyntämällä saadaan aikaiseksi näyttävä ja eettinen lopputulos budjetille sopivampaan hintaan. Reims-sormuksen hinta 1640 € ja Luminan 1490 €.

Instagram @malminkorupaja
Korupaja.fi

Timanttien paino karaatteina (ct)

Koruun istuttamaton irtotimantti voidaan punnita, ja tulos ilmoitetaan karaatteina, joka on gramman viidesosa. Esimerkiksi 0,5 ct vastaa 0,1 grammaa. Jos korussa on useampia timantteja, voidaan ilmoittaa timattien paino yhteensä, mutta voit kysyä myös yksittäisten timanttien lukumäärän ja painot erikseen.

Muista että monen kiven yhteispaino ja yhden kiven paino eivät ole hinnan suhteen lainkaan vertailukelpoisia, sillä timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa. 1,0 ct:n painoinen timantti on roimasti arvokkaampi kuin sata 0,01 ct:n timanttia, vaikka niiden yhteispaino onkin sama.

Timanttien väri (Color)

Värittömät timantit ovat harvinaisia ja haluttuja, siksi värittömimmät timantit ovat luokituksen kalleimmassa päässä, kellertävät vähän edullisempia. Värieroja on silmämääräisesti vaikea nähdä, siksi gemmologit tekevät luokituksen puolestasi. Kun pyydät timantista todistusta nähtäväksesi, pyydä samalla näyttämään luokitteluasteikko tai printtaa se mukaasi netistä.

Suomessa käytetään sekä pohjoismaista Scan.D.N.-asteikkoa, jossa vilahtelee luokkien niminä esimerkiksi Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W), että tarkempaa ja uudempaa amerikkalaista GIA:n väriluokitusta, jossa tutuimpia luokkia ovat F, G ja H.

Jos timantissa on voimakas väri, se on todennäköisesti saavutettu lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä kellertävää kiveä. Luonnostaan kauniit kirkasväriset timantit ovat harvinaisuuksia ja siksi erittäin kalliita.

vihkisormukset Kultasepät Andreasen

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Isla-sormus
Keskikivi 0,46 ct markiisi timantti, sivutimantit yhteensä  0,06 ct, timanttien laatu H/vs. Runko valkokultaa. Hinta 2470 €.

Isla-sormus
Keskellä 0,75 ct ovaali timantti. Sivutimantit yht 0,06 ct, laatu H/vs. Runko valkokultaa. Hinta 4870 €.

Tulppaani-sormus
Keskellä 0,80 ct ja sivuilla yhteensä 0,12 ct timantit, laatu H/vs. Runko valkokultaa. Hinta 7750 €.

Isla-sormus
Keskikivi 0,50 ct ovaali pinkki safiiri, sivutimantit yhteensä 0,12 ct, laatu h/vs. Runko punakultaa. Hinta 1650 €.

Isla-sormus
Keskellä 0,50 ct ovaali timantti, sivutimantit yhteensä 0,20 ct, laatu h/vs. Runko punakultaa. Hinta 2950 €.

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunnittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi.

Instagram @kultasepat_andreasen
Andreasen.fi

Timantin puhtaus (Clarity)

Timantin sisälle kiteytyneitä mineraaleja tai pieniä halkeamia kutsutaan sulkeumiksi. Yleensä sulkeumia voi korukivistä nähdä vain luupilla, mutta niitä voi havaita jopa paljaalla silmällä, mikäli kyseessä on puhtausluokaltaan SI2-luokan tai sitä alemman luokan timantti. Puhtaimmat luokat ovat järjestyksessä FI ja IF sekä VVS, VS ja SI, jotka jakautuvat edelleen alaluokkiin 1 ja 2.

Hionnan laatu (Cut)

Jotta täydellisen timantin metsästys ei olisi liian helppoa, eniten timantin ulkonäköön vaikuttavaa tekijää eli hiontaa ei yleensä luokitella yksiselitteisestä taulukosta tarkistettavalla arvolla. Voit kuitenkin rohkeasti kysellä myös timanttisi hionnasta, asiansa osaava gemmologi rakastaa hionnan salaisuuksien avaamista.

Timantin hionnassa tärkeintä on se, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on työstetty maksimaalisen loiston aikaansaamiseksi ja miten huolellisesti itse hionta- ja kiillotustyö on toteutettu. Suosituin ja loistavin hiontamuodoista on briljantti, tuttuja ovat myös monet fancy-hiontamuodot, esimerkiksi cushion, markiisi, pisara, smaragdi, princess, sydän ja baguette.

Kohinoor timanttikorut vihkisormuksia

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kohinoor-uutuustuotteet ihastuttavat säihkeellään ja muotokielellään.

Romanttinen Swan-mallisto saa jatkoa ja keveän pitsimäistä mallistoa täydentävät riipus sekä korvakorut. Sormus 0,09 H/SI 719 €, riipus 0,06 H/SI 298 €, korvakorut 0,09 H/SI 399 €, design Sami Laatikainen.

Garda-malliston uudessa sormuksessa säihkyvät topaasin lisäksi timantit 0,28 H/SI 1499 €, design Assi Arnimaa.

Rosa-sormuksen näyttävän timantin rinnalla on kaksi pienempää kauniisti säihkyvää timanttia. Timantit 0,27 H/SI 1759 €, design Assi Arnimaa.

Kohinoor-timanttisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja niille on myönnetty Avainlippu-tunnus. Kaikki mallit ovat saatavilla kelta-, valko- ja punakultaisena. Halutessasi sinulle suunnitellaan ja valmistetaan myös uniikkikoruja toiveidesi mukaan.

Instagram @kohinoortimanttikorut
Kohinoor.fi

Täydellinen timantti on aina kallis!

Jos et ole valmis kompromissiin minkään kriteerin suhteen, hinta nousee pilviin. Sinun on päätettävä, mitkä timantin ominaisuudet ovat itsellesi tärkeimmät. Voiko väri olla aivan kirkkaan sijasta vähän kellertävä, jotta saat budjettisi määräämällä rahalla mahdollisimman ison timantit?

Onko puhtaus tärkeintä vai painotatko loiston esille tuovaa täydellistä hiontaa? Koska paino ei yksin määritä kiven arvoa, kahden timantin hintaa ei oikeastaan voi verrata keskenään, jos laatuluokitus poikkeaa toisesta yhdenkin tekijän osalta.

Kun olet löytänyt luotettavan kauppiaan, voit avoimesti kertoa, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä, jotta hän osaa etsiä budjettiisi sopivan sopusuhtaisen kiven.

Jos kyse on todella arvokkaasta, yli puolen karaatin ja useiden tuhansien arvoisesta timantista, voit pyytää nähdä timantin sellaisenaan jo ennen kuin se on istutettu koruun. Amatöörin on vaikea nähdä laadullisia eroja edes suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla, mutta varmistuaksesi voit pyytää nähdä jalokivilaboratorion tekemän todistuksen tai teettää arvion puolueettomalla gemmologilla.

Eettiset laboratoriotimantit?

Maaperästä louhittujen timanttien ohella nykyisin on saatavilla yhä enemmän myös korkealaatuisia synteettisiä timantteja (kutsutaan myös lab-grown, laboratoriotimantti, man-made) vieläpä huomattavasti vastaavanlaatuisia luonnontimantteja huokeammalla hinnalla.

Valitsemalla tehdasvalmisteisen timantin voi välttää louhintaan liittyvän ympäristörasituksen ja kysymykset mahdollisista yhteiskunnallisista konflikteista louhinta-alueilla.

Omantunnontarkan ostajan on kuitenkin syytä selvittää, onko synteettiset timantit valmistettu eettisesti kestävissä työolosuhteissa ja harkita hiilijalanjäljen kompensointia, sillä synteettisten timanttien valmistaminen kuluttaa runsaasti energiaa.

Timanttisormus on silkkaa ylellisyyttä, joten myös sen ostamisesta tulee voida nauttia. Etsi siis sellainen liike tai kultasepänpaja, jossa sinua palvellaan asiantuntevasti ja voit tehdä ostoksen hyvällä mielellä. Arvokoruja ylipäätään kannattaa ostaa vain sellaiselta myyjältä, jolla on hyvä maine ja vakaa tilanne, älä ryntää loppuunmyynteihin. Saatat joutua turvautumaan kultaseppääsi tulevaisuudessakin, kun korua pitää huoltaa, korjata tai vaikkapa täydentää, joten haluat liikkeen oven olevan avoinna sinulle vastakin.

Lue myös: Mikä eroa on synteettisellä timantilla ja luonnontimantilla? Häät.fistä >>

Sandberg timanttikorut vihkisormuksia

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Instagram @sandbergtimanttikorut
Facebook @SandbergTimanttikorut
Sandberg.fi

Kuvan sormukset vasemmalta.
Kastepisara V-375w sormus pisarahiontainen timantti 0,51 ct G-vs2-ex/vg GIA, 18K valkokulta, suositushinta 3695 €.

Toivomuslähde V-968w sormus markiisikoristeessa keskellä markiisihiontainen timantti 0,50 ct H-vs1-ex/vg GIA, kaikki timantit yhteensä 0,67 ct, 18K valkokulta, suositushinta 4690 €.

Kastepisara M-36Bw sormus briljanttihiontainen timantti 0,60 ct H-vs2-3ex GIA, 14K valkokulta, suositushinta 5970 €.

timanttien hiontamudot

Kuva Windiam

Timanttien ja jalokivien hionnat

Timantit ja kaikki raakajalokivet hiotaan, jotta saadaan kivien parhaat ominaisuudet esiin. Hiontamuodoissa on monenlaisia vaihtoehtoja.

Kaikista tavallisin ja suosituin hiontamuoto on briljanttihionta. Se antaa timantille upean valonheijastuskyvyn ja timantille ominaisen loiston. Briljantissa on 56 viistettä eli tasaiseksi hiotua ja kiillotetua pintaa, jotka välkehtivät valossa erityisen kauniisti.

Prinsessahionta on neliömäinen ja takaa myös kivelle hyvän loiston. Kivet ovat tyypillisesti hieman briljanttia huokeampia, koska poikkileikkaukseltaan neliön muotoisesta raakakivestä menee vähemmän materiaalia hukkaan hionnan yhteydessä.

Smaragdihionta eli emeralcut on harvinaisempi varsinkin timanteilla. Hiontamuoto kehitettiin alunperin vihreälle smaragdille, koska hionnan ominaisuuksiin kuuluu mm. värin voimistaminen ja kestävät typistetyt kulmat. Timantin loisto ei pääse parhaiten oikeuksiinsa tässä hionnassa, mutta smaragdihiottu kivi on itsessään erikoisen kaunis.

Sydämen muotoinen hionta timanttissa on hyvin kaunis, ja se symboloi vahvasti rakkautta.

Markiisihionta on pitkulaisen muotoinen ja varsin suosittu timantin hiontamuoto. Markiisihiontainen timantti on hinnaltaan edullisempi kuin pyöreä briljantti. Suuren ja näyttävän näköisen kiven pinta-ala on kokoonsa nähden pieni.

Ovaalihionta kasvattaa suosiotaan tasaisesti. Tavallisesti ovaalihiontaisessa kivessä on samat viisteet kuin briljantihiontaisessa, mutta myös muunnelmia esiintyy.

Pisarahiontaisen timantin voi ajatella olevan puoliksi pyöreä briljantti, puoliksi markiisihiontainen. Pisara on yleisempi valinta riipukseen tai korvakoruihin.

Baguette eli porrashionta on ensimmäisen timantille kehitetyn hionnan eli tauluhionnan nykyaikainen vastine. Tämä hiontamuoto on nykyään melko harvinainen valinta.

Cushion-hionta, kutsutaan myös tyynyhionnaksi. Hiontamuoto on perinteinen timanttimuoto, jonka suosio on viime aikoina kasvanut.

Lisätietoa ja lähteet timantit.com ja suomenkultaseppienliitto.fi


Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä


TÄSSÄ ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
 

Jatka unelmiesi sormuksen metsästystä Häät.fi Sormuskoneessa

Sormuskoneeseen >

Häät.fi Sormuskone

Timanttisormuksen osto-oppasta löydä vaikkapa mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi? Lue artikkeli Häät.fistä

Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Se on sormus–suomi -sanakirja sinulle joka kaipaat ymmärrettävät selitykset ammattitermeille. Lue se täältä >>

Koskaa ei voi tietää liikaa! Lue Häät.fistä myös mitä keltakulta, valkokulta, punakulta tai viherkulta on.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset