Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Olli Johan Lindroos OJL-vihkisormukset

Kuva Teemu Töyrylä

Kihla- tai vihkisormuksen hankinta on usein elämän ensimmäinen arvokas koruostos. Silloin edessä on kiehtova matka jalomatellien ja jalokivien maailmaan. Lue Häät-lehden vinkit timanttisormuksen hankintaa suunnittelevalle ennen kuin lähde ostoksille.

Kuva ylhäällä:

Olli Johan Lindroosin muotoilemat OJL Originals -trilogiasarjat on suunniteltu pala palalta rakentuviksi upeiksi kokonaisuuksiksi. Voit valita sormeesi yhden, kaksi tai kolme sormusta. Kaikki palkitut mallistot on muotoiltu kolmiosaisiksi, ja kaikki osat ovat yhteensopivia eri mallistojen osien kanssa nyt ja tulevaisuudessa.

Lumi | Vuoden Kaunein Sormus 2012 Voittaja
Kide | Vuoden Kaunein Sormus 2016 Voittaja
Ilo | Vuoden Kaunein Sormus 2018 Finalisti

ojl.fi

Instagram @ollijohanlindroos

Kuvassa vasemmalla valkokultaisten OJL Ilo-syleilijöiden á 1890 e keskellä valkokultainen Kide-sormus 6999 e. Oikealla kolmesta osasta koottu OJL Lumi-sarja, jossa keskellä punakultarunkoinen Lumi-sormus 2690 e ja kehystämässä valkokultaiset Lumi-syleilijät á 1690 e.

Opettele ainakin perusteet timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä – paino, väri, puhtaus ja hionta – jotta osaat keskustella eroavaisuuksista alan liikkeissä tai kultaseppäsi luona. Tämä on tärkeää varsinki jos tavoitteenasi on hankkia hieman isompi, esimerkiksi 0,3 karaatin tai jopa 1,0 karaatin ’kivi’, timanttiostokseen kannattaa paneutua huolellisesti.

Englanniksi puhutaan 4C:stä, sillä termit ovat Carat, Color, Clarity ja Cut.Timanttien ominaisuuksista keskustellen ja vertaillen saat selville vähintään sen, onko sinua palveleva henkilö ja liike asiantunteva ja luotettava kumppani. Suomessa on huikean asiantuntevia ihmisiä runsaasti, joten malta mielesi ja etsi kunnes saat jonkun heistä käsiisi!

Muista kivien lisäksi miettiä korua valmiina kokonaisuutena, punnita sen kauneutta, kestävyyttä arkikäytössä ja työnjälkeä.

Kultasepät Andreasen vihkisormukset

Kuva Teemu Töyrylä

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset ovat Jussi Andreasenin designia, ja hänen osaava seppätiiminsä valmistaa sormukset käsityönä Tampereella. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilauksesta yksilöllisillä mitoillasi liikkeen yhteydessä sijaitsevassa työpajassaan.

Vasemmalla valkokultainen uutuusmalli Mesi 0,70ct keskitimantilla ja yht. 040 ct sivukivillä, hinta 5790 e.
Keskellä näyttävä Smaragdi-sormus 0,20 ct smaragdi-hiotulla timantilla ja yht. 0,22 ct rivitimanteilla, hinta 1498 e.
Oikealla Lumivuokko 0,40 ct smaragdi-hiotulla keskitimantilla ja yht. 0,22 ct sivutimanteilla, hinta 2860 e.

andreasen.fi

 

Paino karaatteina (ct)

Koruun istuttamaton irtotimantti voidaan punnita, ja tulos ilmoitetaan karaatteina, joka on gramman viidesosa. Esimerkiksi 0,5 ct vastaa 0,1 grammaa. Jos korussa on useampia timantteja, voidaan ilmoittaa timattien paino yhteensä, mutta voit kysyä myös yksittäisten timanttien lukumäärän ja painot erikseen.

Muista että monen kiven yhteispaino ja yhden kiven paino eivät ole hinnan suhteen lainkaan vertailukelpoisia, sillä timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa. 1,0 ct:n painoinen timantti on roimasti arvokkaampi kuin sata 0,01 ct:n timanttia, vaikka niiden yhteispaino onkin sama.

Kuva Teemu Töyrylä

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

sandberg.fi
 
Kuvassa vasemmalta
Aurinkotuuli V-455w, keskitimantti 0,23 ct H-vs, timantit yhteensä 0,50 ct 2599€
Aamukaste V-239-7w, keskitimantti 0,60 ct G-vs2-3ex GIA, timantit yhteensä 0,81 ct 6890 €
Toivomuslähde V-1790w, keskitimantti 0,59 ct pisara H-si1-ex/vg GIA, timantit yhteensä 1,09 ct 5990 €
Allianssi-sarjan puoliallianssi T-24-7w, timantit yhteensä 1,72 ct H-vs 7950 €
Suvituuli M-134Bw, keskitimantti 0,35 ct G-vs2-3ex GIA, timantit yhteensä 0,47 ct 3250 €


Monikivisissä sormuksissa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kivien tasalaatuisuuteen, sillä selvästi toisistaan poikkeava hionta tai värivivahteet erottuvat paljaallakin silmällä, kun kiviä istutetaan vieri viereen.

Jos satsaat isompaan kiveen, mutta haluat olla säästeliäs, etsi mieluummin painoltaan hiukan tietyn tasaluvun alle jäävä kivi, sillä ne ovat yleensä edullisempia mutta kuitenkin paremmin hiottuja ja loistavampia kuin ”väkisin” tietyn painorajan yli hiotut, joissa mittasuhteista on saatettu tinkiä.

Kultaseppä Kulmala vihkisormus

Kuva Teemy Töyrylä

Kultaseppä Kulmalan kihla- ja vihkisormukset suunnitellaan ja valmistetaan Kulmalan omassa verstaassa Helsingin Ullanlinnassa.

Siroja yksikivisiä sormuksia valmistamme platinasta, punakullasta ja keltakullasta. Näissä sormuksien kivinä käytämme värittömiä huippulaatuisia timantteja, sekä luonnonvärisiä samppanjan sävyisiä timantteja.
Alemmassa platinasormuksessa on 0.50ka G/Vs2 luokiteltu briljanttihiontainen timantti. Sormuksen hinta on 4.850 euroa. Toinen sormus on punakultaa ja samppanjan sävyisen timantin koko on 0.54ka. Sormuksen hinta on 3.970 euroa.

Samppanjan sävyinen timantti on myös näyttävän carmosier-sormuksen keskuskivenä. Punakultaan istutettua 1.50ka kiveä kehystävät värittömät F-G/Vs timantit, joiden istutusmateriaalina on platina. Sormus on uniikkikappale ja hinnaltaan 12.790 euroa.

Kaksi Kulmalan kihlasormusta ovat punakultaa ja platinaa. Alempi sormus on hinnaltaan 1.180 euroa ja ohuempi platinasormus 960 euroa.

kultaseppakulmala.fi
Instagram @goldsmithkulmala

Väri

Värittömät timantit ovat harvinaisia ja haluttuja, siksi värittömimmät timantit ovat luokituksen kalleimmassa päässä, kellertävät vähän edullisempia. Värieroja on silmämääräisesti vaikea nähdä, siksi gemmologit tekevät luokituksen puolestasi. Kun pyydät timantista todistusta nähtäväksesi, pyydä samalla näyttämään luokitteluasteikko tai printtaa se mukaasi netistä.

Suomessa käytetään sekä pohjoismaista Scan.D.N.-asteikkoa, jossa vilahtelee luokkien niminä esimerkiksi Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W), että tarkempaa ja uudempaa amerikkalaista GIA:n väriluokitusta, jossa tutuimpia luokkia ovat F, G ja H.

Jos timantissa on voimakas väri, se on todennäköisesti saavutettu lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä kellertävää kiveä. Luonnostaan kauniit kirkasväriset timantit ovat harvinaisuuksia ja siksi erittäin kalliita.

Kultaseppä Räsänen Flake-sarja

Kuva Teemu Töyrylä

Jukka Räsäsen suunnittelema Flake-sarja on 925-hopeaa. Iso flake -riipus, halkaisija 28,5 mm, hinta 80 e, ja Pikku flake -riipus, halkaisija 14 mm, 50 e. Flake-korvikset, halkaisija 14 mm, 60 e. Kultaseppä Räsäsen myymälän lisäksi Flake-sarjaa on Kide Lifestyle shopissa Pyhätunturissa ja Luostolla.

kultasepparasanen.fi

Puhtaus

Timantin sisälle kiteytyneitä mineraaleja tai pieniä halkeamia kutsutaan sulkeumiksi. Yleensä sulkeumia voi korukivistä nähdä vain luupilla, mutta niitä voi havaita jopa paljaalla silmällä, mikäli kyseessä on puhtausluokaltaan SI2-luokan tai sitä alemman luokan timantti. Puhtaimmat luokat ovat järjestyksessä FI ja IF sekä VVS, VS ja SI, jotka jakautuvat edelleen alaluokkiin 1 ja 2.

Hionnan laatu

Jotta täydellisen timantin metsästys ei olisi liian helppoa, eniten timantin ulkonäköön vaikuttavaa tekijää eli hiontaa ei yleensä luokitella yksiselitteisestä taulukosta tarkistettavalla arvolla. Voit kuitenkin rohkeasti kysellä myös timanttisi hionnasta, asiansa osaava gemmologi rakastaa hionnan salaisuuksien avaamista.

Timantin hionnassa tärkeintä on se, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on työstetty maksimaalisen loiston aikaansaamiseksi ja miten huolellisesti itse hionta- ja kiillotustyö on toteutettu. Suosituin ja loistavin hiontamuodoista on briljantti, tuttuja ovat myös monet fancy-hiontamuodot, esimerkiksi cushion, markiisi, pisara, smaragdi, princess, sydän ja baguette.

Malmin Korupajan vihkisormuksia

Kuva Teemu Töyrylä

Prinsessahaaveet todeksi – suunnittele ja toteuta unelmiesi sormus Malmin Korupajassa.
Meghan-sormuksessa on 585-punakultarunko, ja kivet on istutettu valkokultaan. Keskikivenä loistaa cushion-hiontainen pinkki morganitti 0,90 ct ja sivuilla kaksi briljanttihiontaista kirkassafiiria, yhtensä 0,40 ct, halkaisija 3,6 mm. Sormuksen hinta 1780 e.
Oikealla 585-valkokultaiset sormukset. Priscilla-halosormuksessa on yksi 0,10 ct ja yhteensä 0,19 ct H/P timantit, hinta 980 e, ja Gladas-rivisormuksessa yhteensä 0,10 ct W/P-timantit, 585 e.

korupaja.fi

Instagram @malminkorupaja


Täydellinen on aina kallis!

Jos et ole valmis kompromissiin minkään kriteerin suhteen, hinta nousee pilviin. Sinun on päätettävä, mitkä timantin ominaisuudet ovat itsellesi tärkeimmät. Voiko väri olla aivan kirkkaan sijasta vähän kellertävä, jotta saat budjettisi määräämällä rahalla mahdollisimman ison timantit?

Onko puhtaus tärkeintä vai painotatko loiston esille tuovaa täydellistä hiontaa? Koska paino ei yksin määritä kiven arvoa, kahden timantin hintaa ei oikeastaan voi verrata keskenään,jos laatuluokitus poikkeaa toisesta yhdenkin tekijän osalta. Kun olet löytänyt luotettavan kauppiaan, voit avoimesti kertoa, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä, jotta hän osaa etsiä budjettiisi sopivan sopusuhtaisen kiven.

Kohinoor vihkisormukset

Kuva Teemu Töyrylä

Kohinoor-timanttikorut syntyvät arvostettujen suomalaisten suunnittelijoiden käsityön tuloksena Hämeenlinnassa. Kokeile sovittaa sormuksia virtuaalisesti omaan sormeen Kohinoor-appin avulla, löydät latauslinkit kotisivuiltamme.

Vasemmalla Sami Laatikaisen suunnittelema Valerie-sormuspari, jossa rivisormuksen timantit yhteensä 0,18 ct H/VS, suositushinta 795 e, ja pyöreän halon koristaman sormuksen timantit 0,30 ct H/VS, hinta 1695 e.
Keskellä Olivia-timanttisormus ovaalilla halo-koristeella, timantit yhteensä 0,44 ct H/VS, suositushinta 1998 e, design Assi Arnimaa.
Oikealla Valerie-sormus cushion-hiontaisella vaaleanpunaisella 3 mm morganiitilla, jota kehystämässä yhteensä 0,08 ct H/SI-timantit, suositushinta 698 e, design Sami Laatikainen. Kehystävät sileät sormukset valmistetaan tilauksesta.

kohinoor.fi

Instagram @kohinoor

Jos kyse on todella arvokkaasta, yli puolen karaatin ja useiden tuhansien arvoisesta timantista, voit pyytää nähdä timantin sellaisenaan jo ennen kuin se on istutettu koruun. Amatöörin on vaikea nähdä laadullisia eroja edes suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla, mutta varmistuaksesi voit pyytää nähdä puolueettoman jalokivilaboratorion tekemän todistuksen tai teettää arvion puolueettomalla gemmologilla.

Timanttisormus on silkkaa ylellisyyttä, joten myös sen ostamisesta tulee voida nauttia. Etsi siis sellainen liike tai kultasepänpaja, jossa sinua palvellaan asiantuntevasti ja voit tehdä ostoksen hyvällä mielellä.

Arvokoruja ylipäätään kannattaa ostaa vain sellaiselta myyjältä, jolla on hyvä maine ja vakaa tilanne, älä ryntää loppuunmyynteihin. Saatat joutua turvautumaan kultaseppääsi tulevaisuudessakin, kun korua pitää huoltaa, korjata tai vaikkapa täydentää, joten haluat liikkeen oven olevan avoinna sinulle myöhemminkin.

Kultajousi Princess-mallisto

Kuva Teemu Töyrylä

Princess-malliston kevätuutuudet! 14K kultaa, W/SI-timantteja, morganiitti ja väritön safiiri.
kultajousi.fi

Lisätietoa ja lähteet timantit.com ja suomenkultaseppienliitto.fi

 

Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä


TÄSSÄ ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
 

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset