Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Sandberg-timanttisormusmallisto

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kihla- tai vihkisormuksen hankinta on usein elämän ensimmäinen arvokas koruostos. Edessäsi on kiehtova matka jalomatellien ja jalokivien maailmaan. Lue Häät.fin vinkit timanttisormuksen hankintaa suunnittelevalle ja lähde ostoksille!

Kuva ylhäällä:

Sandberg-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa;
Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia. Jos mieluisaa sormusta ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Vasemmalla Kukkaniitty M-693w: Keskitimantti 0,52ct emerald G-vs1-ex/vg + 0,12ct H-vs briljantit, 14K valkokulta, suositushinta 4370 e.

Keskellä Kukkaniitty M-680w: Keskitimantti 0,30ct emerald G-vs1-vg/vg + 0,19ct H-vs briljantit, 14K valkokulta, sh. 3070 e.
Kukkaniitty M-650w: Rivisormuksen briljanttihiontaiset timantit yhteensä 0,20ct H-vs, 14K valkokulta, sh. 1259 e. Yhteensopiva kaikkien Kukkanitty- ja Suvituuli-sormusten kanssa.
Kukkaniitty M-870w: Briljanttihiontaiset timantit yhteensä 0,34ct H-vs, 14K valkokulta, sh. 2295 e.

Oikealla Kukkaniitty-korvakorut M-878w: Briljanttihiontaiset timantit yhteensä 0,44ct H-vs, 14K valkokulta, sh. 2649 e.

Ennen kuin lähdet timanttisormusostoksille

Opettele ainakin perusteet timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä – paino, väri, puhtaus ja hionta – jotta osaat keskustella eroavaisuuksista alan liikkeissä tai kultaseppäsi luona. Tämä on tärkeää varsinki jos tavoitteenasi on hankkia hieman isompi, esimerkiksi 0,3 karaatin tai jopa 1,0 karaatin ’kivi’, timanttiostokseen kannattaa paneutua huolellisesti.

Englanniksi puhutaan 4C:stä, sillä termit ovat Carat, Color, Clarity ja Cut. Timanttien ominaisuuksista keskustellen ja vertaillen saat selville vähintään sen, onko sinua palveleva henkilö ja liike asiantunteva ja luotettava kumppani. Suomessa on huikean asiantuntevia ihmisiä runsaasti, joten malta mielesi ja etsi kunnes saat jonkun heistä käsiisi!

Muista kivien lisäksi miettiä korua valmiina kokonaisuutena, punnita sen kauneutta, kestävyyttä arkikäytössä ja työnjälkeä.

Malmin Korupaja ruusukultaiset timanttisormukset

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Sormukset Malmin Korupajalta:

Morrigán
”Suuri Kuningatar”. Jumalaista kauneutta hehkuva sormus on saanut nimensä Irlannin kelttien sodan, taistelun ja hedelmällisyyden jumalattaren mukaan. Pisaranmuotoista 1,62ct morganiittia ympäröi siro pitsimäinen reunus. Rungossa säihkyvät briljanttihiotut timantit Wesselton/si, joiden yhteispaino on 0,12ct. Runko on valmistettu 18K punakullasta. Hinta 1960 e.

Carousel
Malmin Korupajan Vintage-malliston siro Carousel-sormus on valmistettu 14K punakullasta. Kauniissa sormuksessa on punosmainen pintakuviointi. Sormuksen runko on siro ja se sopiikin loistavasti vintage-tyylisten timanttisormusten rinnalle. Hinta 324 e.

Hecate mini
Taikuuden jumalattaren mukaan nimensä saanutta
Hecate mini -sormusta (vas.) koristaa kaksi yhteen liitettyä timanttirivistöä. Istutuksien siro, pitsimäinen muotoilu henkii vintagea. Kivien yhteispaino sormuksessa on 0,38ct W/si. Hinta 1975 e.

Myös täysin uniikin sormuksen teettäminen onnistuu Malmin Korupajalla, ja saat aina nähdä valmiin lopputuloksen ennen ostopäätöksen tekoa!

Timanttien paino karaatteina (ct)

Koruun istuttamaton irtotimantti voidaan punnita, ja tulos ilmoitetaan karaatteina, joka on gramman viidesosa. Esimerkiksi 0,5 ct vastaa 0,1 grammaa. Jos korussa on useampia timantteja, voidaan ilmoittaa timattien paino yhteensä, mutta voit kysyä myös yksittäisten timanttien lukumäärän ja painot erikseen.

Muista että monen kiven yhteispaino ja yhden kiven paino eivät ole hinnan suhteen lainkaan vertailukelpoisia, sillä timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa. 1,0 ct:n painoinen timantti on roimasti arvokkaampi kuin sata 0,01 ct:n timanttia, vaikka niiden yhteispaino onkin sama.

OJL Originals -timanttisormusmallistot Ilo, Sade, Lumi ja Kide

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Sinä päätät tarinasi muodon.

OJL Originals -mallistojen ainutlaatuisuus pohjautuu Olli Johan Lindroosin luomaan filosofiaan – sormusten trilogiaan. Rakenna oma tarinasi täydellisesti yhteensopivista mallistoista Ilo, Sade, Lumi ja Kide by OJL.

Monikivisissä sormuksissa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kivien tasalaatuisuuteen, sillä selvästi toisistaan poikkeava hionta tai värivivahteet erottuvat paljaallakin silmällä, kun kiviä istutetaan vieri viereen.

Jos satsaat isompaan kiveen, mutta haluat olla säästeliäs, etsi mieluummin painoltaan hiukan tietyn tasaluvun alle jäävä kivi, sillä ne ovat yleensä edullisempia mutta kuitenkin paremmin hiottuja ja loistavampia kuin ”väkisin” tietyn painorajan yli hiotut, joissa mittasuhteista on saatettu tinkiä.

Kultaseppä Tarkkasen koruja morsiamelle ja sulhaselle

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kultaseppä Tarkkasen Miesten karkit & Naisten herkut

Maailmalle olet vain
joku, mutta jollekin
olet koko maailma.

Timanttien väri (Color)

Värittömät timantit ovat harvinaisia ja haluttuja, siksi värittömimmät timantit ovat luokituksen kalleimmassa päässä, kellertävät vähän edullisempia. Värieroja on silmämääräisesti vaikea nähdä, siksi gemmologit tekevät luokituksen puolestasi. Kun pyydät timantista todistusta nähtäväksesi, pyydä samalla näyttämään luokitteluasteikko tai printtaa se mukaasi netistä.

Suomessa käytetään sekä pohjoismaista Scan.D.N.-asteikkoa, jossa vilahtelee luokkien niminä esimerkiksi Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W), että tarkempaa ja uudempaa amerikkalaista GIA:n väriluokitusta, jossa tutuimpia luokkia ovat F, G ja H.

Jos timantissa on voimakas väri, se on todennäköisesti saavutettu lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä kellertävää kiveä. Luonnostaan kauniit kirkasväriset timantit ovat harvinaisuuksia ja siksi erittäin kalliita.

Andreasen valkokultaiset timanttisormukset

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kultasepät Andreasenin timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunnittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi.

Vasemmalla Idea-sormus, keskitimantti 0,50ct ja sivukivet yht. 0,12ct W/Vs, hinta 3390 e. Lumivuokko-sormuksista päällimmäisessä keskikivi on 0,30ct pisarahiontainen timantti ja sivukivet yht. 0,26ct W/Vs, hinta 2460 e.
Alemmassa keskikivi 0,30ct ovaalihiontainen timantti ja sivukivet yht. 0,24ct W/Vs, hinta 2430 e.
Ylimpänä Halaaja-sormus, jonka timantit 0,15ct ja 15x0,02ct W/Vs, hinta 1490 e.
Oikealla Scarlett-sormus, jossa keskitimantit 0,60ct 2x0,20ct ja sivukivet yht. 0,22ct W/Vs, hinta 5890 e.
Kaikki sormukset on valmistettu 14k valkokullasta. 

Timantin puhtaus (Clarity)

Timantin sisälle kiteytyneitä mineraaleja tai pieniä halkeamia kutsutaan sulkeumiksi. Yleensä sulkeumia voi korukivistä nähdä vain luupilla, mutta niitä voi havaita jopa paljaalla silmällä, mikäli kyseessä on puhtausluokaltaan SI2-luokan tai sitä alemman luokan timantti. Puhtaimmat luokat ovat järjestyksessä FI ja IF sekä VVS, VS ja SI, jotka jakautuvat edelleen alaluokkiin 1 ja 2.

Hionnan laatu (Cut)

Jotta täydellisen timantin metsästys ei olisi liian helppoa, eniten timantin ulkonäköön vaikuttavaa tekijää eli hiontaa ei yleensä luokitella yksiselitteisestä taulukosta tarkistettavalla arvolla. Voit kuitenkin rohkeasti kysellä myös timanttisi hionnasta, asiansa osaava gemmologi rakastaa hionnan salaisuuksien avaamista.

Timantin hionnassa tärkeintä on se, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on työstetty maksimaalisen loiston aikaansaamiseksi ja miten huolellisesti itse hionta- ja kiillotustyö on toteutettu. Suosituin ja loistavin hiontamuodoista on briljantti, tuttuja ovat myös monet fancy-hiontamuodot, esimerkiksi cushion, markiisi, pisara, smaragdi, princess, sydän ja baguette.

Kohinoor-timanttisormukset

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Kohinoor-malliston hurmaava Garda-sormus honey-topaasilla ja yht. 0,14 H/SI timanteilla 1 298 e, design Assi Arnimaa.

Kohinoor-mallistoon kuuluu paljon erilaisia yksikivisiä sormuksia, joista kaikista on saatavilla useita timanttikokoja. Tässä kuvassa ylimpänä upea Rosa 0,71 H/VS timantilla 10 790 e, design Assi Arnimaa. Suosikkisormus Dahliasta on saatavilla myös trendikäs cushion-versio. Timantit yhteensä 0,39 H/SI, hinta 1 998 e, design Sami Laatikainen. Alla yksikivinen Mila 0,40 H/SI, hinta 3 498 e, design Assi Arnimaa.

Täydellinen timantti on aina kallis!

Jos et ole valmis kompromissiin minkään kriteerin suhteen, hinta nousee pilviin. Sinun on päätettävä, mitkä timantin ominaisuudet ovat itsellesi tärkeimmät. Voiko väri olla aivan kirkkaan sijasta vähän kellertävä, jotta saat budjettisi määräämällä rahalla mahdollisimman ison timantit?

Onko puhtaus tärkeintä vai painotatko loiston esille tuovaa täydellistä hiontaa? Koska paino ei yksin määritä kiven arvoa, kahden timantin hintaa ei oikeastaan voi verrata keskenään, jos laatuluokitus poikkeaa toisesta yhdenkin tekijän osalta.

Kun olet löytänyt luotettavan kauppiaan, voit avoimesti kertoa, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä, jotta hän osaa etsiä budjettiisi sopivan sopusuhtaisen kiven.

Papajan kihla- ja vihkisormukset

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

Papaja on pieni yritys, joka tuottaa tarpeeseen ja käyttäjälleen merkityksellisiä koruja ja esineitä. Se on tapamme toimia muotoilijoina vastuullisesti. 90 prosenttia tuotannostamme on sormuksia ja korumalleja, joita on valmistettu vain yksi kappale tilaustyönä suoraan asiakkaalle kultasepän pajallamme Helsingin -Kalliossa. Korujen suunnittelusta ja valmistamisesta vastaavat korumuotoilijat Anneli Aaltonen ja Vilja Tamminen.

Jo 20 vuotta täyttäneen Papajan Ruusutarha-mallistossa on hurmaavan siroja sormuksia yhdellä, neljällä tai seitsemällä kivellä sekä köynnösmäinen kehyssormus. Sormuksia valmistetaan kaikista jalometalleista.
Suviruusu Materiaali 18 k valkokulta. 7 x 0.015 ct w vs-timantit. Hinta alkaen 1270 e.
Ruusuköynnös Materiaali 18 k valkokulta. 5 x 0.01 ct w vs-timantit. Hinta alkaen 1000 e.
Onnenruusu Materiaali 18 k valkokulta. 0.42 ct pinkki safiiri. Hinta alkaen 1100 e.
Ruusuköynnös Materiaali 18 k valkokulta. 5 x 0.01 ct pinkit safiirit. Hinta alkaen 930 e.
Neidonruusu Materiaali 18 k valkokulta. 4 x 0.03 ct pinkit safiirit. Hinta alkaen 1000 e.

Jos kyse on todella arvokkaasta, yli puolen karaatin ja useiden tuhansien arvoisesta timantista, voit pyytää nähdä timantin sellaisenaan jo ennen kuin se on istutettu koruun. Amatöörin on vaikea nähdä laadullisia eroja edes suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla, mutta varmistuaksesi voit pyytää nähdä jalokivilaboratorion tekemän todistuksen tai teettää arvion puolueettomalla gemmologilla.

Maaperästä louhittujen timanttien ohella nykyisin on saatavilla yhä enemmän myös korkealaatuisia synteettisiä timantteja (kutsutaan myös lab-grown, laboratoriotimantti, man-made) vieläpä huomattavasti vastaavanlaatuisia luonnontimantteja huokeammalla hinnalla. Valitsemalla tehdasvalmisteisen timantin voi välttää louhintaan liittyvän ympäristörasituksen ja kysymykset mahdollisista yhteiskunnallisista konflikteista louhinta-alueilla. Omantunnontarkan ostajan on kuitenkin syytä selvittää, onko synteettiset timantit valmistettu eettisesti kestävissä työolosuhteissa ja harkita hiilijalanjäljen kompensointia, sillä synteettisten timanttien valmistaminen kuluttaa runsaasti energiaa.

Timanttisormus on silkkaa ylellisyyttä, joten myös sen ostamisesta tulee voida nauttia. Etsi siis sellainen liike tai kultasepänpaja, jossa sinua palvellaan asiantuntevasti ja voit tehdä ostoksen hyvällä mielellä. Arvokoruja ylipäätään kannattaa ostaa vain sellaiselta myyjältä, jolla on hyvä maine ja vakaa tilanne, älä ryntää loppuunmyynteihin. Saatat joutua turvautumaan kultaseppääsi tulevaisuudessakin, kun korua pitää huoltaa, korjata tai vaikkapa täydentää, joten haluat liikkeen oven olevan avoinna sinulle vastakin.

Lue myös: Mikä eroa on synteettisellä timantilla ja luonnontimantilla? TÄÄLLÄ >>

Timanttien ja jalokivien hionnat

Timantit ja kaikki raakajalokivet hiotaan, jotta saadaan kivien parhaat ominaisuudet esiin. Hiontamuodoissa on monenlaisia vaihtoehtoja.

Kaikista tavallisin hiontamuoto on briljanttihionta. Se antaa timantille upean valonheijastuskyvyn ja timanitille ominaisen loiston. Briljanttissa on 56 viistettä eli tasaiseksi hiotua ja kiillotetua pintaa, jotka välkehtivät valossa kauniisti.

Prinsessahionta on neliömäinen ja takaa myös kivelle hyvän loiston. Kivet ovat tyypillisesti hieman briljanttia huokeampia, koska poikkileikkaukseltaan neliön muotoisesta raakakivestä menee vähemmän materiaalia hukkaan hionnan yhteydessä.

Smaragdihionta eli emeralcut on harvinaisempi varsinkin timanteilla. Hiontamuoto kehitettiin alunperin vihreälle smaragdille, koska hionnan ominaisuuksiin kuuluu mm. värin voimistaminen ja kestävät typistetyt kulmat. Timantin loisto ei pääse parhaiten oikeuksiinsa tässä hionnassa, mutta smaragdihiottu kivi on itsessään erikoisen kaunis.

Sydämen muotoinen hionta timanttissa on hyvin kaunis, ja se symboloi vahvasti rakkautta.

Markiisihionta on pitkulaisen muotoinen ja varsin suosittu timantin hiontamuoto. Markiisihiontainen timantti on hinnaltaan edullisempi kuin pyöreä briljantti, koska on suuren ja näyttävän näköisen kiven pinta-ala on kokoonsa nähden pieni.

Ovaalihionta kasvatta suosiotaan tasaisesti. Tavallisesti ovaalihiontaisessa kivessä on samat viisteet kuin briljantihiontaisessa, mutta myös muunnelmia esiintyy.

Pisarahiontaisen timantin voi ajatella olevan puoliksi pyöreä briljantti, puoliksi markiisihiontainen. Pisara on yleisempi valinta riipukseen tai korvakoruihin.

Baguette eli porrashionta on ensimmäisen timantille kehitetyn hionnan eli tauluhionnan nykyaikainen vastine. Tämä myös porrashionnaksi kutsuttu hiontamuoto on nykyään melko harvinainen valinta.

Lisätietoa ja lähteet timantit.com ja suomenkultaseppienliitto.fi


Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä


TÄSSÄ ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ.
 

Jatka unelmiesi sormuksen metsästystä Häät.fi Sormuskoneessa

Sormuskoneeseen >

Häät.fi Sormuskone

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset