Haaveissa timanttisormus – mitä olisi hyvä tietää korukivistä?

Kihla- tai vihkisormuksen hankinta on usein elämän ensimmäinen todella arvokas koruostos. Edessäsi on kiehtova matka jalomatellien ja jalokivien maailmaan. Lue vinkit ja perustiedot timanttisormuksen hankintaa varten ja lähde ostoksille!

Ennen kuin lähdet kultasepänliikkeeseen ostoksille

Ymmärrä ainakin perusteet timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä – paino, väri, puhtaus ja hionta – jotta osaat keskustella eroavaisuuksista alan liikkeissä tai kultaseppäsi luona. Nämä asiat vaikuttavat myös suoraan ostamasi korun hintaan, joten kannattaa lukea loppuun.

Tämä on tärkeää varsinki jos tavoitteenasi on hankkia hieman isompi, esimerkiksi 0,3 karaatin tai jopa 1,0 karaatin ’kivi’, timanttiostokseen kannattaa paneutua huolellisesti.

Englanniksi puhutaan 4C:stä, sillä termit ovat Carat, Color, Clarity ja Cut. Timanttien ominaisuuksista keskustellen ja vertaillen saat selville vähintään sen, onko sinua palveleva henkilö ja liike asiantunteva ja luotettava kumppani. Suomessa on huikean asiantuntevia ihmisiä runsaasti, joten malta mielesi ja etsi kunnes saat jonkun heistä käsiisi!

Muista kivien lisäksi miettiä korua valmiina kokonaisuutena, punnita sen kauneutta, kestävyyttä arkikäytössä ja työnjälkeä.

timanttisormukset Kultasepät Andreasen

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

KULTASEPÄT ANDREASENIN timanttisormukset valmistaa osaava seppätiimi käsityönä Tampereella, ja ne suunnittelee Jussi Andreasen. Andreasenilla asioit suoraan kultaseppien kanssa, jotka valmistavat sormuksesi tilaustyönä yksilöllisillä mitoillasi. 
Instagram @kultasepat_andreasen 
Andreasen.fi 
 
Vasemmalla Classic-solitaire sormus, jossa 0,70 ct w/vs-timantti. Runko 14k keltakultaa. Hinta luonnontimantilla 3990 €. Parina Halaaja-sormus 0,09 ct w/vs-timanteilla, runko 14k keltakultaa. Hinta laboratoriotimanteilla 790 €.

Keskimmäisessä sormuksessa 1,00 ct ovaalihiontainen keskitimantti ja sivuilla 6 x 0,08 ct markiisihiontaiset timantit, laatu w/vs. Runko 14k valkokultaa. Hinta luonnontimanteilla 13900 €.

Kihlasormuksen leveys 4 mm, runko 14k keltakultaa. Hinta alkaen 625 €. Mesi-timanttisormuksessa keskitimantti 0,70 ct, sivutimantit yht. 0,28 ct, laatu w/vs. Hinta laboratoriotimanteilla 2670 €. 
 

Timanttien paino karaatteina (ct)

Koruun istuttamaton irtotimantti voidaan punnita, ja tulos ilmoitetaan karaatteina, joka on gramman viidesosa. Esimerkiksi 0,5 ct vastaa 0,1 grammaa. Jos korussa on useampia timantteja, voidaan ilmoittaa timattien paino yhteensä, mutta voit kysyä myös yksittäisten timanttien lukumäärän ja painot erikseen.

Muista että monen kiven yhteispaino ja yhden kiven paino eivät ole hinnan suhteen lainkaan vertailukelpoisia, sillä timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa. 1,0 ct:n painoinen timantti on roimasti arvokkaampi kuin sata 0,01 ct:n timanttia, vaikka niiden yhteispaino onkin sama.

Monikivisissä sormuksissa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kivien tasalaatuisuuteen, sillä selvästi toisistaan poikkeava hionta tai värivivahteet erottuvat paljaallakin silmällä, kun kiviä istutetaan vieri viereen.

Jos päätät satsata isompaan timanttiin, mutta haluat olla säästeliäs, etsi mieluummin painoltaan hiukan tietyn tasaluvun alle jäävä kivi, sillä ne ovat yleensä edullisempia mutta mahdollisesti paremmin hiottuja ja loistavampia kuin ”väkisin” tietyn painorajan yli hiotut, joissa mittasuhteista on saatettu tinkiä.

Timanttien väri (Color)

Värittömät timantit ovat harvinaisia ja haluttuja, siksi värittömimmät timantit ovat luokituksen kalleimmassa päässä, kellertävät vähän edullisempia. Värieroja on silmämääräisesti vaikea nähdä, siksi gemmologit tekevät luokituksen puolestasi. Kun pyydät timantista todistusta nähtäväksesi, pyydä samalla näyttämään luokitteluasteikko tai printtaa se mukaasi netistä.

Suomessa käytetään sekä pohjoismaista Scan.D.N.-asteikkoa, jossa vilahtelee luokkien niminä esimerkiksi Top Wesselton (tw) ja Wesselton (w), että tarkempaa ja uudempaa amerikkalaista GIA:n väriluokitusta, jossa tutuimpia luokkia ovat F, G ja H.

Jos timantissa on voimakas väri, se on todennäköisesti saavutettu lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä kellertävää kiveä. Luonnostaan kauniit kirkasväriset timantit ovat harvinaisuuksia ja siksi erittäin kalliita.

timanttisormukset Malmin Korupaja

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

MALMIN KORUPAJAN laajasta valikoimasta löytyy sormuksia moneen makuun. Sormukset valmistetaan 100 % kierrätyskullasta ja kaikki timanttisormusmallit on mahdollista saada myös laboratoriotimanteilla. Erikoisuutena Korupajan omien kultaseppien salaisella reseptillä valmistettu samppanjakulta. Jos perusmallistosta ei mieluista mallia kuitenkaan löydy, Malmin Korupajalla voi myös teettää unelmiensa sormuksen. Ilman ostopakkoa!

Instagram @malminkorupaja 
Tiktok @malminkorupaja 
Facebook @malminkorupajaoy 
Korupaja.fi 
 
Le Petite 
Le Petite -malliston sormukset ovat elegantin pelkistetysti muotoiltuja. 14 karaatin kullasta valmistetuissa sormuksissa kimaltelee briljantti-, ovaalibriljantti- tai smaragdihiottu laboratoriotimantti sileään sarjaan istutettuna. Malmin Korupajan Collection-malliston Le Petite -sormuksissa on siro, pyöristetty runko ja korotettu istutus. Tämän ansiosta se on helppo sujauttaa toisen sormuksen viereen. Kokeile vaikka yhdistää useampi Le Petite -sormus vierekkäin! 

Le Petite -sormus, 0,30 ct F/VS ovaali briljanttihiottu laboratoriotimantti, valkokulta, 1250 €
Le Petite -sormus, 0,16 ct F/VVS briljanttihiottu laboratoriotimantti, valkokulta, 790 €
Le Petite -sormus, 0,30 ct F/VS smaragdihiottu laboratoriotimantti, valkokulta, 1250 €
 
Juno 
Hurmaava Juno-mallisto on saanut nimensä Antiikin Rooman mytologiasta, avioliiton ja naisten suojelijalta, Junolta. Malmin Korupajan Collection-malliston sirorunkoisessa sormuksessa säihkyy keskikivenä kuuden kynnen kruunuun istutettu pyöreä tai ovaali briljanttihiottu jalokivi. Keskikivenä voi olla laboratoriotimantti, musta timantti, kirkas safiiri tai morganiitti. Sen molemmin puolin runkoa koristaa yhteensä kuusi pientä briljanttitimanttia. 14 karaatin kullasta valmistetun sormuksen runko on vahvasti pyöristetty.

Juno-sormus, 0,60 ct F/VS + 0,07 ct F/VS briljanttihiotut laboratoriotimantit, samppanjakulta, 2600 €
Juno-sormus, 0,50 ct F/VS ovaali briljanttihiottu + 0,05 ct F/VS  briljanttihiotut laboratoriotimantit, samppanjakulta, 2100 €

 

Timantin puhtaus (Clarity)

Timantin sisälle kiteytyneitä mineraaleja tai pieniä halkeamia kutsutaan sulkeumiksi. Yleensä sulkeumia voi korukivistä nähdä vain luupilla, mutta niitä voi havaita jopa paljaalla silmällä, mikäli kyseessä on puhtausluokaltaan SI2-luokan tai sitä alemman luokan timantti.

Puhtaimmat luokat ovat järjestyksessä FI ja IF sekä VVS, VS ja SI, jotka jakautuvat edelleen alaluokkiin 1 ja 2.

Hionnan laatu (Cut)

Jotta täydellisen timantin metsästys ei olisi liian helppoa, eniten timantin ulkonäköön vaikuttavaa tekijää eli hiontaa ei yleensä luokitella yksiselitteisestä taulukosta tarkistettavalla arvolla. Voit kuitenkin rohkeasti kysellä myös timanttisi hionnasta, asiansa osaava gemmologi rakastaa hionnan salaisuuksien avaamista.

Timantin hionnassa tärkeintä on se, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on työstetty maksimaalisen loiston aikaansaamiseksi ja miten huolellisesti itse hionta- ja kiillotustyö on toteutettu. Suosituin ja loistavin hiontamuodoista on briljantti, tuttuja ovat myös monet fancy-hiontamuodot, esimerkiksi cushion, markiisi, pisara, smaragdi, princess, sydän ja baguette.

Katso lisätietoa erilaisista hionnoista myöhemmin artikkelista otsikolla Timanttien ja jalokivien hionnat.

timanttikorut Sandberg timanttikorut

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

SANDBERG-TIMANTTIKORUMALLISTON tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Laajasta ja monipuolisesta Sandberg-mallistosta löytyy kattava valikoima erilaisia sormuksia ja sormuksiin yhteensopivia korvakoruja, riipuksia, kaula- ja rannekoruja. Jos mieluisaa korua ei löydy valmiin mallistomme puolelta, teemme myös uniikkikoruja.

Instagram @sandbergtimanttikorut 
Facebook SandbergTimanttikorut 
Sandberg.fi 
 
Toivomuslähde-korut 
Kaulakoru V-690w 0,22 ct G-vs 1995 €
Rannekoru R-6665w 0,07 ct G-vs 879 €
Sormus M-12w 0,18 ct G-vs 1275 €
Halosormus V-687w 0,22 ct G-vs 1739 €
Korvakorut V-688w 0,44 ct G-vs 2950 €
Koko setti 14K valkokultaa.

Täydellistä luonnontimanttia ei saa halvalla 

Jos et ole valmis kompromissiin minkään kriteerin suhteen, hinta nousee pilviin. Sinun on päätettävä, mitkä timantin ominaisuudet ovat itsellesi tärkeimmät.

Voiko väri olla aivan kirkkaan sijasta vähän kellertävä, jotta saat budjettisi määräämällä rahalla mahdollisimman ison timantin? Onko puhtaus tärkeintä vai painotatko loiston esille tuovaa täydellistä hiontaa?

Koska paino ei yksin määritä kiven arvoa, kahden timantin hintaa ei oikeastaan voi verrata keskenään, jos laatuluokitus poikkeaa toisesta yhdenkin tekijän osalta. Kun olet löytänyt luotettavan kauppiaan, voit avoimesti kertoa, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä, jotta hän osaa etsiä budjettiisi sopivan sopusuhtaisen kiven.

Jos kyse on todella arvokkaasta, yli puolen karaatin ja useiden tuhansien arvoisesta timantista, voit pyytää nähdä timantin sellaisenaan jo ennen kuin se on istutettu koruun. Amatöörin on vaikea nähdä laadullisia eroja edes suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla, mutta varmistuaksesi voit pyytää nähdä jalokivilaboratorion tekemän todistuksen tai teettää arvion puolueettomalla gemmologilla.

Laboratoriotimantit ovat edullisempia 

Maaperästä löydettävien timanttien ohella nykyisin on saatavilla myös teollisesti valmistettuja laboratoriotimantteja huomattavasti vastaavanlaatuisia luonnontimantteja huokeammalla hinnalla.

Erilaisia nimityksiä ovat myös synteettinen timantti, teollisesti valmistettu timantti, lab grown diamond ja man made diamond. Laboratoriotimantti on Suomessa vakiintumassa alan termiksi.

Laboratoriotimanttien arvo on laskenut nopeasti murto-osaan luonnontimanttien arvosta, ja arvon ennustetaan edelleen heikkenevän. Pienten timanttien (esimerkiksi 0,01-0,07 ct, laatu G-vs) hinta on enää noin 20–25 prosenttia vastaavan laatuisen luonnontimantin arvoon verrattuna. Hintaero kasvaa, mitä suuremmasta timantista on kysymys. Yhden karaatin (1,00 ct) kokoisen laboratoriotimantin hinta on alle 10 prosenttia vastaavan luonnontimantin hinnasta. Asiantuntijoiden mukaan synteettisten timanttien hinta saattaa edelleen merkittävästi pudota, joten sijoitusmielessä niitä ei kannata hankkia.

Laboratoriotimanttien ja luonnontimanttien fysikaaliset ja optiset ominaisuudet ovat täysin samat, eikä laboratoriotimanttia voi varmuudella erottaa luonnontimantista kuin merkinnän tai erittäin edistyneen teknologian avulla.

Valitsemalla laboratoriotimantin voi välttää louhintaan liittyvän ympäristörasituksen ja kysymykset louhinta-alueiden mahdollisista poliittisista konflikteista. Laboratoriotimanttien eettisyyteen tai ekologisuuteen viittaavat mainoslauseet ovat kuitenkin vielä tällä hetkellä useimmiten usvaverhojen peitossa.

Omantunnontarkka ostaja haluaisi tietää, onko laboratoriotimantit valmistettu ja hiottu eettisesti kestävissä työolosuhteissa ja kuinka suuren hiilijalanjäljen erittäin runsaasti energiaa vaativa timanttien valmistusprosessi on aiheuttanut.

Lue myös: Mikä eroa on synteettisellä timantilla ja luonnontimantilla? Häät.fistä >>

timanttikorut Kohinoor

Kuva Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

KOHINOOR on Kultakeskus Oy:n laadukkaiden timanttikorujen tuotemerkki. Kohinoor-timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja niille on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland -tunnukset. Kaikki mallit ovat saatavilla kelta-, valko- ja punakultaisena. Halutessasi sinulle suunnitellaan myös uniikkikoruja toiveidesi mukaan. 

@kohinoortimanttikorut 
Kohinoor.fi 
 
Charleston 
Charleston-riipus henkii 1920-luvun Art Deco -tyyliä. Sadan vuoden takainen linjakas tyyli edusti tuona aikana vaurautta ja hienostunutta makua. Design Assi Arnimaa. 


Ylellisessä keltakultaisessa riipuksessa säihkyy akvamariini ja yhteensä 0,08 H/VS timantit, suositushinta on 1798 €
 
Clara-sormukset  
Herkän ja romanttisen Clara-sormuksen muoto on kauniin pitsimäinen. Suosittu mallisto on täydentynyt uutuuksilla, joissa hehkuvat eriväriset safiirit. Värikkyydestä huolimatta vaikutelma on harmoninen ja ominaisuuksiltaan safiiri soveltuu erinomaisesti vihki- tai kihlasormukseen. Design Sami Laatikainen.

Keltakulta, vihreät safiirit ja 4 x 0,01 H/SI timantit, suositushinta 799 € 
Valkokulta, sinisafiirit ja 4 x 0,01 H/SI timantit, suositushinta 799 €
Punakulta, peach-sävyiset safiirit ja 4 x 0,01 H/SI timantit, suositushinta 799 €

 

Luotettava kumppanisi

Timanttisormus on joka tapauksessa silkkaa ylellisyyttä, joten myös sen ostamisesta tulee voida nauttia. Etsi siis sellainen liike tai kultasepänpaja, jossa sinua palvellaan asiantuntevasti ja arvostavasti, jolloin voit tehdä ostoksesi hyvällä mielellä.

Arvokoruja ylipäätään kannattaa ostaa vain sellaiselta myyjältä, jolla on hyvä maine ja vakaa tilanne. Älä ryntää loppuunmyynteihin!

Saatat joutua turvautumaan kultaseppääsi tulevaisuudessakin, kun korua pitää huoltaa, korjata tai vaikkapa täydentää, joten haluat liikkeen oven olevan avoinna sinulle jatkossakin.

 

timanttien hiontamudot

Kuva Windiam

Timanttien ja jalokivien hionnat

Timantit ja kaikki raakajalokivet hiotaan, jotta saadaan kivien parhaat ominaisuudet esiin. Hiontamuodoissa on monenlaisia vaihtoehtoja.

Kaikista tavallisin ja suosituin hiontamuoto on briljanttihionta. Se antaa timantille upean valonheijastuskyvyn ja timantille ominaisen loiston. Briljantissa on 56 viistettä eli tasaiseksi hiotua ja kiillotetua pintaa, jotka välkehtivät valossa erityisen kauniisti.

Prinsessahionta on neliömäinen ja takaa myös kivelle hyvän loiston. Kivet ovat tyypillisesti hieman briljanttia huokeampia, koska poikkileikkaukseltaan neliön muotoisesta raakakivestä menee vähemmän materiaalia hukkaan hionnan yhteydessä.

Smaragdihionta eli emeralcut on harvinaisempi varsinkin timanteilla. Hiontamuoto kehitettiin alunperin vihreälle smaragdille, koska hionnan ominaisuuksiin kuuluu mm. värin voimistaminen ja kestävät typistetyt kulmat. Timantin loisto ei pääse parhaiten oikeuksiinsa tässä hionnassa, mutta smaragdihiottu kivi on itsessään erikoisen kaunis.

Sydämen muotoinen hionta timanttissa on hyvin kaunis, ja se symboloi vahvasti rakkautta.

Markiisihionta on pitkulaisen muotoinen ja varsin suosittu timantin hiontamuoto. Markiisihiontainen timantti on hinnaltaan edullisempi kuin pyöreä briljantti. Suuren ja näyttävän näköisen kiven pinta-ala on kokoonsa nähden pieni.

Ovaalihionta kasvattaa suosiotaan tasaisesti. Tavallisesti ovaalihiontaisessa kivessä on samat viisteet kuin briljantihiontaisessa, mutta myös muunnelmia esiintyy.

Pisarahiontaisen timantin voi ajatella olevan puoliksi pyöreä briljantti, puoliksi markiisihiontainen. Pisara on yleisempi valinta riipukseen tai korvakoruihin.

Baguette eli porrashionta on ensimmäisen timantille kehitetyn hionnan eli tauluhionnan nykyaikainen vastine. Tämä hiontamuoto on nykyään melko harvinainen valinta.

Cushion-hionta, kutsutaan myös tyynyhionnaksi. Hiontamuoto on perinteinen timanttimuoto, jonka suosio on viime aikoina kasvanut.

Kohtaa "Laboratoriotimantit ovat edullisempia" päivitetty 18.12.2023 

Lisätietoa ja lähteet timantit.com ja suomenkultaseppienliitto.fi


Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä


TÄSSÄ ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ
 

Jatka unelmiesi sormuksen metsästystä Häät.fi Sormuskoneessa

Sormuskoneeseen >

Häät.fi Sormuskone

Timanttisormuksen osto-oppasta löydä vaikkapa mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi? Lue artikkeli Häät.fistä

Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Mikä ihmeen allianssi, solitaire tai halosormus? Se on sormus–suomi -sanakirja sinulle joka kaipaat ymmärrettävät selitykset ammattitermeille. Lue se täältä >>

Koskaa ei voi tietää liikaa! Lue Häät.fistä myös mitä keltakulta, valkokulta, punakulta tai viherkulta on.

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset