Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Miksi sormuskaupoilla kannattaa suosia kotimaista osaamista?

Kultaseppä vihkisormus

Kuva Ronja Flucke / Unsplash.com

Suomessa on paljon laadukasta korualan osaamista, jota moni ei ole koskaan tullut ajatelleeksikaan. Miksi vihkisormuksen kohdalla kannattaa suosia kotimaista osaamista?

Kysymyksiin vastasivat Päivi Sandberg Sandberg-timanttikoruilta, joka on Suomessa perinteisin käsityömenetelmin upeita koruja valmistava perheyritys, ”korpiromantiikkaa” edustava SAVU Design Saloselta muotoilija ja kultaseppä Tommi Salonen sekä perinteikkään, 150-vuotisjuhliaan pian viettävän vaasalaisen Salkari-kultasepänliikkeen Marja-Leena Salkari.

Vihkisormuksia

Kuva Photo MIX Ltd / Pexels.com

Miksi panostaisin vihkisormukseen, ja miksi minun kannattaisi valita kotimainen vaihtoehto?

– Suomalainen kultasepän käsityötaito on vailla vertaansa. Kotimaiset tuotteet yleensä valmistetaan huolehtien siitä, että sormuksen rungon rakenne kestää jokapäiväistä käyttöä. Tämä on erittäin tärkeä asia, kun on kyse vuosikymmenten ajaksi jokapäiväiseen käyttöön tulevista sormuksista.Timanteissa varsinkin on äärimmäisen paljon yksityiskohtia, joihin ei yleensä maailmalla kiinnitetä kovinkaan paljon huomiota. Kotimaisen Sandberg-timanttikorun valitessaan kuluttaja voi olla varma siitä, että pienimmätkin timantit ovat erittäin hyvin hiottuja, värittömiä ja puhtaudeltaan hyvälaatuisia, vastaa Päivi Sandberg.

Myös Marja-Leena Salkari on samoilla linjoilla. – Mielestäni hyvin tehty kotimainen sormus on laadun tae. Useimmiten kotimaiset sormukset vastaavat myös meidän ulkonäkömieltymyksiämme. Kivien alkuperä on tiedossa, eli ne täyttävät eettiset vaatimukset, hän toteaa.

– Kotimaisissa jalometallisormuksissa käytetään leimattuja ja turvallisia metalliseoksia. Tuotteiden valmistajat ja alkuperä on helppo selvittää vuosikymmenienkin kuluttua ostosta, mikä koskee niin tehdasvalmistajia kuin yksittäisiä seppiäkin. Loppuun kliseinen, mutta paikkansa pitävä, lause: ostamalla kotimaisen tuotteen tuet kotimaista tuotantoa, kertoo Tommi Salonen.

Päivi Sandberg muistuttaa myös, että kotimaisen tuotteen valitessaan kuluttaja voi luottaa siihen, että mikäli sormus vaurioituu käytössä tai jos sormuksessa ilmenee valmistusvirhe, valmistaja on helposti tavoitettavissa ja ongelma ratkaistavissa.

Vihkisormus

Mitä morsiamen kannattaisi huomioida ennen kuin ryntään sormuskaupoille?

– Ensimmäinen vinkki on valita luotettava kultasepänliike, jossa on ammattitaitoista henkilökuntaa. Vihkisormus on niitä harvoja esineitä, joita kannamme mukanamme koko elämämme, jokapäiväisenä ilonamme.  Sormukseen sisältyy paljon tunnetta ja se myös kertoo meistä ja mieltymyksistämme. Käytä myyjän asiantuntemusta hyväksesi, neuvoo Salkari.

Salosen mukaan sopivan sormuksen löytämiseksi kannattaa varata aikaa.

– Kiertele ja kokeile erilaisia malleja, sillä vaihtoehtoja on paljon – myös miehille. Muista myös kysellä myyjiltä ja sepiltä, jos joku asia askarruttaa sormuksissa. Mikäli tahdot jotain oikeasti itsesi näköistä, erilaista tai haluat teettää vanhoista koruista uutta, piipahda paikallisen sepän luona, jonka kanssa voitte yhdessä suunnitella juuri sinun näköisesi sormuksen.

Sandberg kehottaa myös etsimään tietoa netistä.

– Perehdy timanttien laatuominaisuuksiin (esim. www.timantit.com), tutki valmistajien nettisivuja, käy sovittelemassa erilaisia vaihtoehtoja ja käytä harkintaan aikaa. Mikäli myyjä ei osaa kertoa tuotteen yksityiskohdista riittävästi, kysy suoraan valmistajalta. Vihkisormus on pitkäkestoinen hankinta ja siihen olisi hyvä suhtautua samalla tavoin kuin auton tai asunnon hankintaan.

Lue aiheesta lisää Häät.fissä

Lisää sormussanastoa löydät Häät.fin artikkelista Timanttisormuksen osto-opas – Mitä tarkoittaa flakka tai rodinointi? Lue se täältä >>

Etsi omaa täydellistä vihkisormustasi tai kihlasormustasi Häät.fin Sormuskoneesta!

Kotimainen vihkisormus pääsee pisimmälle eettisyydessä ja ekologisuudessa

Mitä on keltakulta, valkokulta tai punakulta. Lue Häät.fistä

Haaveissa timanttisormus? Ota korukivien perusteet haltuun Häät.fissä

Muokattu: 3.6.2022