Mikä ihmeen ositus?

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Mikä ihmeen ositus?

Kun avioliittoon astutaan, ei yleensä mietitä sellaisia asioita kuin ositus. Tämä on ihan luonnollista, sillä ositus on vihkihetkellä vielä kaukainen asia.

 

Totuus kuitenkin on, että jossain kohtaa, aivan kaikissa avioliitoissa, ositus tai omaisuuden erottelu, tulee ajankohtaiseksi. Kaikki avioliitot nimittäin päättyvät joskus, joko avioeroon tai kuolemaan, ja silloin ositus on aina tehtävä. Onkin tärkeää, että jokainen avioliittoon aikova tai jokainen jo avioliitossa jo oleva tietää, mitä ositus tarkoittaa.

Ositus käytännössä

Ositus kertoo jo sanana, että kyseessä on jonkin jakaminen. Usein kuulee puhuttavan omaisuuden jakamisesta avioliiton päätyttyä. Tämä ilmaisu kertookin heti paremmin, mitä osituksella tarkoitetaan. Ositus on aina tehtävä, oli avioliiton päättymisen syy sitten mikä tahansa. Jos avioparilla on avioliiton päättyessä ollut voimassa oleva avioehto, tehdään osituksen sijaan omaisuuden erottelu.

Mitä kaikkea kuuluu osituksen alaiseen omaisuuteen?

Kun avioliitto solmitaan, syntyy puolisoiden välille avio-oikeus. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki omaisuus tulee avioliiton päättyessä jaettavaksi, ellei jollain asiakirjalla ole toisin määritelty. Avioliiton aikana omistussuhteet eivät muutu, vaan kumpikin omistaa edelleen kaiken sen, mikä omissa nimissä on ollut ennen avioliittoa ja avioliiton aikana. Avio-oikeus toteutetaan vasta avioliiton päättyessä ja tällöin kaikki omaisuus jaetaan puoliksi riippumatta siitä, kenen nimissä omaisuus on avioliiton aika ollut, ellei sitä ole erikseen rajattua avio-oikeuden ulkopuolelle.

OSITUS

EROTTELU

OSITUS & EROTTELU

Mikä ei kuulu ositettavaan omaisuuteen?

Ositettavaan omaisuuteen eli avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen ei kuulu omaisuus, joka on avioehdolla rajattu pois avio-oikeuden piiristä. Vaikka avioliitto on kahden ihmisen keskinäinen sopimus, voi avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen vaikuttaa myös täysin ulkopuolinen henkilö. Varsin tavallinen esimerkki on tilanne, jossa vanhempi määrää testamentissaan, ettei perillisen puolisolla ole avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen. Joskus taas vanhemmat siirtävät lahjakirjalla jo elinaikanaan omaisuutta, esimerkiksi kesämökin, aikuisille lapsilleen. Myös lahjakirjaan on mahdollista merkitä, ettei lahjansaajan puolisolla ole avio-oikeutta lahjoitettuun omaisuuteen. Kaikki muu omaisuus, jota ei ole siis avioehdolla, testamentilla tai lahjakirjalla rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle, jaetaan avioliiton päättyessä puoliksi.

Kevyin askelin alttarille

Kun menee naimisiin, ei ole tarkoituskaan alkaa murehtia asioita pitkälle tulevaisuuteen. Usein saattaa riittää, että asiat on yhdessä puolison kanssa keskusteltu. Tällöin kumpikin tietää, miten laki vaikuttaa asioihin ja on mahdollista muodostaa yhteinen näkemys siitä, minkälaisia lakipapereita omassa parisuhteessa olisi hyvä olla.

Lue lisää perheen lakiasioista

Avio-oikeus ja avioehto >>

<< AVIOLIITON ASIAKIRJAT

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LEXLY

Muokattu: 9.4.2024