Hääpäivästä parille jää muistot, sormukset ja avio-oikeus: tutustu avioehtoon ja muihin avioliiton lakiasioihin ajoissa

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Hääpäivästä parille jää muistot, sormukset ja avio-oikeus: tutustu avioehtoon ja muihin avioliiton lakiasioihin ajoissa

Varsinaisten hääjärjestelyiden lisäksi tulevan vihkiparin kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään myös sitä, mitä avioliitto tarkoittaa lain silmissä ja sen jälkeen.

Kun hääpäivä on valittu, on ihana sukeltaa erilaisten häälehtien ja sivustojen maailmaan. Hääpaikan ja täydellisen puvun valinta ovat usein asioita, joista lähdetään liikkeelle. Yksityiskohtien huolellinen suunnittelu on hääpäivän onnistumisen kannalta tärkeää.

Lexly avio-ehto ja perheen lakiasiat

Hääpaikan, hääpuvun, sormusten ja häämatkan suunnitteluun saatetaan käyttää tuntikaupalla aikaa. Ne ovat tärkeitä asioita ja synnyttävät muistoja, joita voi vaalia parhaimmillaan vielä vuosikymmenien päästä. Kuitenkin ne ovat esillä vain sen yhden päivän ajan.

Lakiasioita ei välttämättä pohdita ollenkaan tai todetaan vain, että eivät nämä asiat meitä kosketa. Tosiasiassa lakiasiat ovat kuitenkin taustalla koko avioliiton ajan ja vaikuttavat monin tavoin.

Avioliitto on juridinen sopimus

Avioliiton merkitys on monen silmissä muuttunut. Aikaisemmille sukupolville avioliitto on ollut taloudellisen turvan tae sekä kristillinen sakramentti. Nykyään naimisiin saatetaan mennä vasta, kun on ehditty asua yhdessä jo vuosikymmeniä.

Monelle avioliitto on ennen kaikkea symbolinen ele ja molemminpuolisen sitoutumisen osoitus. Taloudellista turvaa harva enää ajattelee. Avioliittoa ei solmita siksi, ettei pärjättäisi itsenäisesti. Siksi moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että avioliitto on lain silmissä ennen kaikkea taloudellinen sitoumus. 

hymyileva pariskunta poseeraa

Kuva Freepik

Mitä avio-oikeus käytännössä tarkoittaa?

Kun avioliitto on solmittu, syntyy puolisoille avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Käytännössä avio-oikeudella on merkitystä vasta siinä vaiheessa, kun avioliitto päättyy. Vaikka avioliitto olisikin alusta loppuun asti onnellinen, totuus on, että kaikki avioliitot päättyvät joskus.

Viimeistään avioliitto päättyy, kun toinen puolisoista nukkuu pois. Avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuus ositetaan eli jaetaan tasan. Sillä, mitä kukakin on ennen avioliiton solmimista tai sen aikana omistukseensa hankkinut, ei ole merkitystä.

Avioliiton päättyessä kaikesta omaisuudesta perinnöt ja yritysomaisuus mukaan lukien, tulee yhteistä, ellei avioehdolla tai muulla asiakirjalla ole toisin sovittu. Yksi onnistuneen liiton kulmakiviä on avoimuus, joten myös raha-asioista kannattaa puhua suoraan ja avoimesti jo ennen avioliiton solmimista.

Lakiasiat ovat ihan joka kodin asioita, joista kannattaa huolehtia, niin voi keskittyä nauttimaan arjesta.

Avioehto sekä perheen ja parisuhteen muut lakiasiat

Moni on ehkä lapsuuden kotinsa kirjahyllyssä selaillut Kodin lakikirjaa. Moni on saattanut myös lukioaikoina suorittaa jonkinlaisen lakitiedon peruskurssin. Lakiin on aina suhtauduttu enemmän tai vähemmän vakavasti eikä ehkä aina huomaa ajatella, että oikeastaan lakiasiat ovat tosiaan ihan joka kodin asioita, joista kannattaa huolehtia, niin voi keskittyä nauttimaan arjesta. Juridiikka on olemassa taustalla, vaikkei sitä osaisi ajatellakaan.

Vaikka yksityiskohtia ei jostain laista tietäisi, sovelletaan lakia kuitenkin myös juuri siihen omaan avioliittoon. Tietämättömyys lain sisällöstä ei ole peruste sille, että laki jätettäisiin soveltamatta. 

Kun taloudellisista kysymyksistä sovitaan jo varhaisessa vaiheessa, voidaan keskittyä avioliiton ulkoisiin asioihin, kuten juhliin, pukuun ja sormukseen. Kuten muissakin asioissa, myöskään avioliittoon liittyvissä kysymyksissä ei ole olemassa patenttivastauksia.

Ei voida kategorisesti sanoa, että avioehtosopimus sopii jokaiselle avioparille ja että kaikilla tulisi sellainen olla laadittuna. On myös tilanteita ja pariskuntia, joissa avioehtosopimuksen laatimista ei voida suositella juridisesta näkökulmasta.

Jokaisen olisi kuitenkin hyvä tietää perusasiat ja se, mihin muuhun sitoudutaan, kun solmitaan ikuiseksi tarkoitettu liitto. Juuri siksi jokaisen kannattaisi lakiasioiden läpikäynti ottaa yhdeksi tärkeäksi osaksi sen tärkeän päivän suunnittelua.

Käyttämällä elämänkumppanin kanssa hetken sen selvittämiseen, mitkä ovat omat toiveet ja ajatukset omasta parisuhteesta ja tulevaisuudesta takaa parhaimmillaan avioliitolle vakaan pohjan, joka perustuu avoimmuuteen ja luottamukseen. Siihen, että myös vaikeista ja tärkeistä asioista voidaan keskustella silloin, kun vietetään elämän onnellisinta aikaa tulevaisuutta suunnitellen. 

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, YHTEISTYÖSSÄ LEXLY

Muokattu: 15.1.2024