Mitä eroa on hoiva- ja hoitotahdolla?

Yhteisen elämän alkuun liittyy paljon huomioitavaa. Asioista kannattaa keskustella mahdollisimman avoimesti oli kyse sitten raha-asioista tai yhteisistä arvoista. Osana arvokeskustelua kannattaa pohtia myös omia toiveita liittyen siihen, miten kokee oman terveytensä ja sen, miten toivoisi itseään hoidettavan tilanteessa, jossa tarvitsee pidempiaikaisesti toisen ihmisen hoivaa ja huolenpitoa. 

Avioliiton solmiessamme yleensä luotamme, että puolisomme tuntee meidät ja tietää, mitä valintoja tekisimme esimerkiksi omaan terveyteemme liittyen. Asiat eivät kuitenkaan ole itsestään selviä ja jos jotain sattuisi tapahtumaan, saattaa rakkaimpamme huolen keskellä tuntea epävarmuutta siitä, mikä olisi oikea tapa toimia. Siksi asiat on yleensä hyvä laittaa myös paperille. Hoiva- ja hoitotahdolla onkin tässä kohtaa tärkeä rooli.

Hoitotahto koskee lääketieteellistä hoitoa

Hoitotahto on asiakirja, jolla voimme määrittää oman tahtomme sen suhteen, miten meitä tulee hoitaa, jos terveytemme heikentyy merkittävästi esimerkiksi muistisairauden tai vakavan onnettomuuden seurauksena. Hoitotahto koskee nimenomaan lääketieteellistä hoitoa, esimerkiksi sitä, missä kohtaa elintoimintojamme keinotekoisesti ylläpitävistä toimenpiteistä tulee luopua. Hoitotahto sitoo hoitohenkilökuntaa.

Hoitotahtoa ei pidä sekoittaa edunvalvontavaltuutukseen, joka antaa valitsemallemme henkilölle oikeuden hoitaa asioitamme, jos emme itse siihen pysty. Edunvalvontavaltuutuksessa kannattaakin mainita erikseen myös hoitotahdon olemassaolosta, jotta valtuutettummekin on tietoinen asiasta.

Hoitotahto tiivistetysti - Lexly

Tee hoito- ja hoivatahto vaivattomasti verkossa, saat -10 % alennuksen

TUTUSTU

Hoivatahtoon voit kirjata, mikä tuottaa sinulle mielihyvää

Hoivatahto koskee hoivaa ja huolenpitoa, jota toivomme saavamme esimerkiksi, jos joudumme jossain kohtaa elämäämme asumaan palvelutaloon. Hoivatahtoon voimme kirjata, mitkä asiat ovat meille tärkeitä ja mistä saamme mielihyvää. Voimme esimerkiksi vaikuttaa siihen, että hoivahenkilökunta osaa järjestää meille mielekkäitä virikkeitä arkeen.

Vaikka asia saattaa tässä kohtaa tuntua kaukaiselta, kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi ja pohtia niitä asioita, mitkä meille ovat elämässä tärkeitä. Asian tärkeys hahmottuu ehkä kaikkein helpoiten, jos pohtii tilannetta, jossa asuu hoivakodissa ilman puhekykyä. Miltä tuntuisi, jos joutuisi kuuntelemaan koko päivän sellaista musiikkia, jota on aina inhonnut ja juomaan kahvin mustana, vaikka se maistuisi omasta mielestä sietämättömän pahalta ilman sokeria?

Vaikka puolisosi yrittäisi parhaansa mukaan tuoda toiveesi hoivahenkilökunnan tietoon, on muistettavia asioita usein niin paljon, ettei kaikkia osaa edes ajatella tärkeiksi.

Edunvalvontavaltuutuksen tavoin voit hoiva- ja hoitotahdolla keventää rakkaimpasi taakkaa ja epävarmuutta

Edunvalvontavaltuutuksen tavoin voit hoiva- ja hoitotahdolla myös keventää rakkaimpasi taakkaa ja epävarmuutta, jos jotain ikävää sattuisi tapahtumaan. Se, että varautuu myös ikäviin asioihin ei tarkoita, että olisi jotain erityistä syytä huoleen tai että automaattisesti uskoisi asioiden menevän pieleen. Varautumalla kuitenkin usein keventää omaa oloaan. Kun asiat on laittanut paperille, ei niistä murehtimiseen tarvitse uhrata turhaan aikaa. On tärkeää, että voi luottaa siihen, että asiat järjestyvät, tapahtui elämässä mitä tahansa.

Hoivatahto tiivistetysti - Lexly

Tee hoito- ja hoivatahto vaivattomasti verkossa, saat -10 % alennuksen

TUTUSTU

Avioliiton tärkeät asiakirjat

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, YHTEISTYÖSSÄ LEXLY

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Avioliiton asiakirjat