Testamentilla voit tarjota läheisillesi taloudellista lisäturvaa

Avioliittoa solmittaessa ei välttämättä tule ajatelleeksi testamenttia. Tai ehkä ajattelette, että testamenttia on turha tehdä, jos on lapsia ja puoliso, hehän perivät kuitenkin kaiken.  Tai sitten ajattelet, että vain miljonäärit tarvitsevat testamenttia eikä muutamasta roposesta ole tarpeen tehdä erillistä paperia, saati maksaa juristille työstä. Sen lisäksi, että testamentti on jokaisen oma viimeinen tahto, se on myös tapa tarjota esimerkiksi puolisolle taloudellista lisäturvaa.

5 syytä testamentille - Lexly

Tee testamentti vaivattomasti verkossa, saat -10 % alennuksen

TUTUSTU

Aviopuoliso perii vain, jos lapsia ei ole

Onko teillä yhteiset lapset ja/tai lisäksi toisella lapsia edellisestä liitosta? Lain nojalla lapset perivät aina vanhempansa, mutta aviopuoliso perii vain, jos lapsia ei ole. Aviopuolisolla on kuitenkin aina oikeus avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, jos avio-oikeutta ei ole osin tai täysin avioehtosopimuksella suljettu pois. Ennen kuin testamenttia voidaan panna täytäntöön tai perintöä jakaa perintökaaren mukaisella tavalla, tulee aviopuolisoiden omaisuus osittaa tai avioehdon ollessa kyseessä, erotella.

Jos esimerkiksi toisella teistä on lapsia, mutta ei yhteisiä lapsia, voi testamentilla antaa puolisolle turvaa. Leskellä on aina lähtökohtaisesti oikeus puolison kuoleman jälkeen oikeus jäädä asumaan yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Edes avioehdolla ei voi tätä asumisoikeutta sulkea pois. Testamentilla on kuitenkin mahdollista antaa leskelle lisää taloudellista turvaa kuin mitä hänelle automaattisesti avio-oikeuden nojalla kuuluisi. Vaikka avioehto olisi olemassa, leskelle voi jättää esimerkiksi elinikäisen hallintaoikeuden kesämökkiin, vaikka se menisikin perintönä muuten ensin kuolleen puolison lapsille. 

Testamentillä voi tehdä hyviä asioita joko helpottamalla omien rakkaimpien arkea tai tukemalla jotain yleishyödyllisesti tärkeää kohdetta

Keskustelkaa yhdessä myös siitä, onko olemassa jokin teille molemmille merkityksellinen taho, jota haluaisitte muistaa testamentilla. Testamenttia ei tarvitse nähdä aina vakavana asiana vaan sitä voi tarkastella ennen kaikkea siitä näkökulmasta, miten kaikin tavoin sillä voi myös tehdä hyviä asioita, joko helpottamalla omien rakkaimpien arkea tai tukemalla jotain yleishyödyllisesti tärkeää kohdetta.

Tee testamentti vaivattomasti verkossa, saat -10 % alennuksen

TUTUSTU

Avioliiton tärkeät asiakirjat

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, YHTEISTYÖSSÄ LEXLY

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Avioliiton asiakirjat