Milloin pionit tai leinikit on saatavilla hääkimppuun?

Erilaisia kukkia, jotka ovat upeita hääkukkia on niin kovin paljon ja ne ovat toinen toistaan kauniimpia, mutta pionit ovat nyt jo aikaa ihastuttaneet hääkukissa erityisesti. Milloin on pionien aika?

Hääkukkien parissa ammatikseen ahertava floristi Tanja Lähdeaho vastaa kysymykseen ja antaa vinkkejä muiden suosittujen hääkukkien sesongeista.

vaaleanpunainen pioni kimppu

Kuva Secret Garden / Pexels

Milloin on saatavilla pionit tai leinikit?

Kukkien saatavuus vaihtelee ja kiveen hakattuja päivämääriä ei ole milloin pionit meillä on hääkimpuissa.

– Nykyisin kausi alkaa usein huhtikuun loppupuolella ja parhaimmillaan pionit ovat keskikesällä. Elokuun alkuun vielä usein riittää pioneja, mutta sato vähenee ja lajikkeiden valikoima sekä laatu alkavat heikentyä kesän mittaan.

– Kauden ulkopuolellakin saattaa saada välillä pioneja, mutta se ei ole varmaa. Hinta voi silloin olla huipussaan, eikä kukkien laatu ehkä ole parhaimmillaan. Mutta voi saada. Siihen, että haluaisinko itse niin kovasti juuri pionit omaan kimppuuni ”hinnalla millä hyvänsä”, on oma vastaukseni: Ei, en haluaisi, koska on paljon muitakin kauniita kukkia.

Myös jaloleinikit ja kruunuvuokot (puhekielessä anemonet) ovat toiset suosikkikukat hääkimppuihin. Pinterest ja Instagram ovat tuoneet nämä ihastuttavat kukat meille upeissa hääkimpuissa ihailtavaksi.

– Jaloleinikit ja kruunuvuokot saapuvat usein loka-marraskuun vaihteessa ja kausi päättyy vähitellen maalis-huhtikuun tienoille. Näistä löytyy siis talvi- ja keväthäihin hyvin pionille korvikkeita, ja kesällä voisi leinikin ystävä vaihtaa vaikka pioneihin!

Puutarhamaiset ruusut ovat ilahduttaneet hääkimpuissa ja vähän myös hämänneet morsiamia luulemaan näitä pioneiksi tai leinikeiksi.

– Kerrannaiset ja erikoisen väriset ruusulajikkeet sopivat juuri nyt trendikkäisiin rentoihin kimppuihin. Myös oksaruusuista löytyy hyvin kauniita leinikkimäisiä muotoja ja pienempikokoisia kukkia.

Hääkukkien suunnittelu floristi Tanja Lähdeaho

Kuva Tanja Lähdeaho

Mitkä ovat eri vuodenaikojen kukkavärit ja kukkalajikkeet?

Kukkia ja erilaisia koristeoksia on nykyisin saatavilla melkoisen hyvin ympäri vuoden, mutta muutamat seikat ei muutu trendien ja vuosien vaihtuessa:

– Suomalaiset rakastavat kieloja! Kielojen aika on meillä hetkellinen toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Jos ajattelet käyttää pöydissä kieloja, niin muista että kaikki eivät kestä niiden tuoksua.

– Alkukesä on kukissa myös vaaleansinisten kukkien, heleän lehmuksenvihreän ja vaaleanpunaisten kukkien aikaa. Lemmikit, helmihyasintit, orvokit ja syreenit ihastuttavat herkkyydellään. Luonnosta ja puutarhasta omenapuunoksat, norjanangervot ja kielot sekä koiranputki ovat valkoisia alkukesän kukkia.

– Limen vihreät vaahterankukinnot, poimulehti, mustikanvarvut ja lumipalloheisi sekä herkät vaaleanpunaiset pionit, tuoksuherneet ja leukoijat ovat romanttisia kesäkuun kukkia.
Heinä-elokuu on usein valkoisten ja vihreiden kukkien aikaa.

– Kesäkauden kukka on ruusu, ja vaikka se ei välttämättä sellaisenaan ole kaikkien suosikki, niin ruusuille on hyvä antaa mahdollisuus päästä kimppuihin sen monipuolisuuden vuoksi.

– Myös dahliat, kotimaiset kesäkukat ja runsas vihreys ovat parasta kesän kukkavalikoimaa.

Elo-syyskuussa värit muuttuvat lämpimiin ja voimakkaisiin sävyihin ja väreihin.

– Oranssit, keltaiset ja viininpunaiset kukat tekevät tuloaan.

– Kotimaisten kukkien kausi on parhaimmillaan elokuussa. Useat puutarhat kasvattavat kotimaisia kesäkukkia ja myös luonnonkasveja voi hyödyntää erityisesti tähän ajankohtaan. Miekkalilja (gladiolus), asterit, dahliat, krysanteemit ja erilaiset heinät ovat syyskesän kukkia. Värikkäät viininpunaiset koristeoksat ja erilaiset koristemarjat kuuluvat tähän kukkasesonkiin. Kuivakukkien valikoima on myös parhaimmillaan tässä vaiheessa.

Loka-marraskuussa kukissa alkaa talvisten kukkien aika.

– Tulppaanikausi, ritarinkukat (amaryllikset) kruunuvuokot (anemonet), vahamyrtti ja jaloleinikit ovat tämän kauden kukkia. Isot eksoottiset kukat, erilaiset orkideat ja värikkäät syklaamit ovat parhaimmillaan juhlakoristeluihin.

Joulukuun kukat myötäilevät pitkälle joulun värimaailmaa.

– Nykyisin on paljon myös vaaleanpunaista, viininpunaista ja lilaa perinteisen valkoisen ja punaisen lisäksi joulukuun kukissa. Keltainen on ehkä hankalin väri tähän kauteen. Siniset ovat usein joulun lähellä enemmän tummia violetteja hyasintteja, anemoneja tai iiriksiä.

Tammikuusta maaliskuulle on värien ja sipulikukkien aikaa.

– Tulppaanien kausi on parhaimmillaan ja myös jaloleinikkien. Mimosat, vihmat ja vahamyrtti tuovat keveyttä kukkakimppuihin. Vastapainona on tarjolla värikkäitä ja eksoottisia kukkia kolibrikukista ja orkideoista alkaen. Tulppaanien ja jaloleinikkien aika alkaa päättyä usein pääsiäisen tienoilla.

hääkaari hääportti aurinkoisessa puutarhassa

Kuva Leeloo the First / Pexels

Mitä kukkia on aina saatavilla?

Kukkasuunnittelussa voi aina käyttää tämän hetken yhtä suosikkikukkaa: neilikkaa.

– Neilikoita on saatavilla ympäri vuoden ja niiden värivalikoima on suuri. Ruusut, krysanteemit, eustomat, iiris, liljat, gerberat ja inkaliljat ovat meillä saatavilla useissa eri väreissä ympäri vuoden.

Entä ekologisuus, kuinka sen voi huomioida hääkukissa?

– Omista vinkeistäni ensimmäisenä olisi suosia kukkakimppuja koristeluissa. Kimput voi laittaa maljakoihin, niitä voi antaa lahjaksi vieraille tai lahjoittaa kukat sitten hyväntekeväisyyteen iloa tuottamaan.

– Suosimalla lähellä tuotettuja kukkia ja kasveja mahdollisuuksien mukaan. Koristeoksina ja vihreinä kotimaisia vihreitä. Tietysti aina pitää huomioida tilaisuuden ja juhlapaikan tyyli.

Kukkakoristeluita voi toteuttaa myös erilaisilla ruukkukukilla ja viherkasvien yhdistelminä. Nämäkin voidaan jatko käyttää juhlien jälkeen.

– Kuivakukista toteutettujen koristeluiden käyttö osana koristelua tai täysin kuiva-asetelmina. Kestokukka-asetelmat, silkkikukkasomisteet tai vuokrattavat kukkasomisteet ovat yksi tapa vähentää jätettä juhlien yhteydessä.

– Jos itse kasvattaa kukkia hääjuhlaan, on se myös yksi tapa käyttää lähikukkia ja kotimaisia materiaaleja. Muista kuitenkin varata aikaa kukkien käsittelyyn ja toteuttamiseen juhlapaikalla. Ja mielessä kannattaa pitää myös se, että puutarhuri on aina hiukan säiden armoilla kasvatusten kanssa. Joskus onnistuu ja toisinaan onnistuu vielä paremmin.

Lue hääkukista ja hääkimpuista lisää Häät.fistä

Miten onnistun hääkukkien tilaamisessa ja suunnittelussa? Lue Häät.fistä >>

Hääkukkien värien symboliset merkitykset. Lue Häät.fistä >>

Inspiroidu hääkimppujen eri sävyistä ja erilaisista kukkista. Lue Häät.fistä >>

Floristin varmat vinkit sopivien hääkukkien löytämiseen. Lue Häät.fistä >>

 

Teksti Tanja Lähdeaho

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden koristelu