Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääkimppu ja hääkukat

Milloin pionit tai leinikit on saatavilla hääkimppuun?

Erilaisia kukkia, jotka ovat upeita hääkukkia on niin kovin paljon ja ne ovat toinen toistaan kauniimpia, mutta pionit ovat nyt jo aikaa ihastuttaneet hääkukissa erityisesti. Milloin on pionien aika?

Hääkukkien parissa ammatikseen ahertava floristi Tanja Lähdeaho vastaa kysymykseen ja antaa vinkkejä muiden suosittujen hääkukkien sesongeista.

vaaleanpunainen pioni kimppu

Kuva Secret Garden / Pexels

Milloin on saatavilla pionit tai leinikit?

Kukkien saatavuus vaihtelee ja kiveen hakattuja päivämääriä ei ole milloin pionit meillä on hääkimpuissa.

– Nykyisin kausi alkaa usein huhtikuun loppupuolella ja parhaimmillaan pionit ovat keskikesällä. Elokuun alkuun vielä usein riittää pioneja, mutta sato vähenee ja lajikkeiden valikoima sekä laatu alkavat heikentyä kesän mittaan.

– Kauden ulkopuolellakin saattaa saada välillä pioneja, mutta se ei ole varmaa. Hinta voi silloin olla huipussaan, eikä kukkien laatu ehkä ole parhaimmillaan. Mutta voi saada. Siihen, että haluaisinko itse niin kovasti juuri pionit omaan kimppuuni ”hinnalla millä hyvänsä”, on oma vastaukseni: Ei, en haluaisi, koska on paljon muitakin kauniita kukkia.

Myös jaloleinikit ja kruunuvuokot (puhekielessä anemonet) ovat toiset suosikkikukat hääkimppuihin. Pinterest ja Instagram ovat tuoneet nämä ihastuttavat kukat meille upeissa hääkimpuissa ihailtavaksi.

– Jaloleinikit ja kruunuvuokot saapuvat usein loka-marraskuun vaihteessa ja kausi päättyy vähitellen maalis-huhtikuun tienoille. Näistä löytyy siis talvi- ja keväthäihin hyvin pionille korvikkeita, ja kesällä voisi leinikin ystävä vaihtaa vaikka pioneihin!

Puutarhamaiset ruusut ovat ilahduttaneet hääkimpuissa ja vähän myös hämänneet morsiamia luulemaan näitä pioneiksi tai leinikeiksi.

– Kerrannaiset ja erikoisen väriset ruusulajikkeet sopivat juuri nyt trendikkäisiin rentoihin kimppuihin. Myös oksaruusuista löytyy hyvin kauniita leinikkimäisiä muotoja ja pienempikokoisia kukkia.

Hääkukkien suunnittelu floristi Tanja Lähdeaho

Kuva Tanja Lähdeaho

Mitkä ovat eri vuodenaikojen kukkavärit ja kukkalajikkeet?

Kukkia ja erilaisia koristeoksia on nykyisin saatavilla melkoisen hyvin ympäri vuoden, mutta muutamat seikat ei muutu trendien ja vuosien vaihtuessa:

– Suomalaiset rakastavat kieloja! Kielojen aika on meillä hetkellinen toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Jos ajattelet käyttää pöydissä kieloja, niin muista että kaikki eivät kestä niiden tuoksua.

– Alkukesä on kukissa myös vaaleansinisten kukkien, heleän lehmuksenvihreän ja vaaleanpunaisten kukkien aikaa. Lemmikit, helmihyasintit, orvokit ja syreenit ihastuttavat herkkyydellään. Luonnosta ja puutarhasta omenapuunoksat, norjanangervot ja kielot sekä koiranputki ovat valkoisia alkukesän kukkia.

– Limen vihreät vaahterankukinnot, poimulehti, mustikanvarvut ja lumipalloheisi sekä herkät vaaleanpunaiset pionit, tuoksuherneet ja leukoijat ovat romanttisia kesäkuun kukkia.
Heinä-elokuu on usein valkoisten ja vihreiden kukkien aikaa.

– Kesäkauden kukka on ruusu, ja vaikka se ei välttämättä sellaisenaan ole kaikkien suosikki, niin ruusuille on hyvä antaa mahdollisuus päästä kimppuihin sen monipuolisuuden vuoksi.

– Myös dahliat, kotimaiset kesäkukat ja runsas vihreys ovat parasta kesän kukkavalikoimaa.

Elo-syyskuussa värit muuttuvat lämpimiin ja voimakkaisiin sävyihin ja väreihin.

– Oranssit, keltaiset ja viininpunaiset kukat tekevät tuloaan.

– Kotimaisten kukkien kausi on parhaimmillaan elokuussa. Useat puutarhat kasvattavat kotimaisia kesäkukkia ja myös luonnonkasveja voi hyödyntää erityisesti tähän ajankohtaan. Miekkalilja (gladiolus), asterit, dahliat, krysanteemit ja erilaiset heinät ovat syyskesän kukkia. Värikkäät viininpunaiset koristeoksat ja erilaiset koristemarjat kuuluvat tähän kukkasesonkiin. Kuivakukkien valikoima on myös parhaimmillaan tässä vaiheessa.

Loka-marraskuussa kukissa alkaa talvisten kukkien aika.

– Tulppaanikausi, ritarinkukat (amaryllikset) kruunuvuokot (anemonet), vahamyrtti ja jaloleinikit ovat tämän kauden kukkia. Isot eksoottiset kukat, erilaiset orkideat ja värikkäät syklaamit ovat parhaimmillaan juhlakoristeluihin.

Joulukuun kukat myötäilevät pitkälle joulun värimaailmaa.

– Nykyisin on paljon myös vaaleanpunaista, viininpunaista ja lilaa perinteisen valkoisen ja punaisen lisäksi joulukuun kukissa. Keltainen on ehkä hankalin väri tähän kauteen. Siniset ovat usein joulun lähellä enemmän tummia violetteja hyasintteja, anemoneja tai iiriksiä.

Tammikuusta maaliskuulle on värien ja sipulikukkien aikaa.

– Tulppaanien kausi on parhaimmillaan ja myös jaloleinikkien. Mimosat, vihmat ja vahamyrtti tuovat keveyttä kukkakimppuihin. Vastapainona on tarjolla värikkäitä ja eksoottisia kukkia kolibrikukista ja orkideoista alkaen. Tulppaanien ja jaloleinikkien aika alkaa päättyä usein pääsiäisen tienoilla.

hääkaari hääportti aurinkoisessa puutarhassa

Kuva Leeloo the First / Pexels

Mitä kukkia on aina saatavilla?

Kukkasuunnittelussa voi aina käyttää tämän hetken yhtä suosikkikukkaa: neilikkaa.

– Neilikoita on saatavilla ympäri vuoden ja niiden värivalikoima on suuri. Ruusut, krysanteemit, eustomat, iiris, liljat, gerberat ja inkaliljat ovat meillä saatavilla useissa eri väreissä ympäri vuoden.

Entä ekologisuus, kuinka sen voi huomioida hääkukissa?

– Omista vinkeistäni ensimmäisenä olisi suosia kukkakimppuja koristeluissa. Kimput voi laittaa maljakoihin, niitä voi antaa lahjaksi vieraille tai lahjoittaa kukat sitten hyväntekeväisyyteen iloa tuottamaan.

– Suosimalla lähellä tuotettuja kukkia ja kasveja mahdollisuuksien mukaan. Koristeoksina ja vihreinä kotimaisia vihreitä. Tietysti aina pitää huomioida tilaisuuden ja juhlapaikan tyyli.

Kukkakoristeluita voi toteuttaa myös erilaisilla ruukkukukilla ja viherkasvien yhdistelminä. Nämäkin voidaan jatko käyttää juhlien jälkeen.

– Kuivakukista toteutettujen koristeluiden käyttö osana koristelua tai täysin kuiva-asetelmina. Kestokukka-asetelmat, silkkikukkasomisteet tai vuokrattavat kukkasomisteet ovat yksi tapa vähentää jätettä juhlien yhteydessä.

– Jos itse kasvattaa kukkia hääjuhlaan, on se myös yksi tapa käyttää lähikukkia ja kotimaisia materiaaleja. Muista kuitenkin varata aikaa kukkien käsittelyyn ja toteuttamiseen juhlapaikalla. Ja mielessä kannattaa pitää myös se, että puutarhuri on aina hiukan säiden armoilla kasvatusten kanssa. Joskus onnistuu ja toisinaan onnistuu vielä paremmin.

Lue hääkukista ja hääkimpuista lisää Häät.fistä

Miten onnistun hääkukkien tilaamisessa ja suunnittelussa? Lue Häät.fistä >>

Hääkukkien värien symboliset merkitykset. Lue Häät.fistä >>

Inspiroidu hääkimppujen eri sävyistä ja erilaisista kukkista. Lue Häät.fistä >>

Floristin varmat vinkit sopivien hääkukkien löytämiseen. Lue Häät.fistä >>

 

Teksti Tanja Lähdeaho

Muokattu: 25.8.2023

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Kesäinen "pionihääkimppu" sesongin kukista on pirteä ja romanttinen

Pionia rakastava morsian voi valita kimppuunsa myös pionia muistuttavan ruusun. Väreistä pitävän mor...

Talvinen hääkimppu henkii lumen aikaa ilman jouluisia vivahteita

Talvihäiden täydellinen hääkimppu on rustiikilla tapaa elegantti ja vienosti villi.

Villin kukkaniityn innoittama boheemihääkimppu

Kesähäiden leikkisä hääkimppu yhdistelee iloisia värejä, erilaisia kukkia ja luonnonmateriaaleja mah...

Trendikäs hääkimppu on morsiamen näköinen

Kukkakauppiaat kertovat, että suosittu ja trendikäs hääkimppu on tällä hetkellä neljän suositun väri...

Tee itse kuivakukka-asetelma hääjuhlaan!

Katso helpot ohjeet asetelman tekoon. Voit tehdä häiden pöytäkukat näin helposti itse.

Ihastu hääkimppujen eri sävyihin ja erilaisiin kukkiin

Millaisesta hääkimpusta sinä haaveilet? Tykkäisitkö runsaasta, pelkistetystä vai kenties modernista ...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024