Miten onnistun hääkukkien tilaamisessa ja suunnittelussa

Hääkukkien sekä muiden juhlien ja tilaisuuksien somistuksen parissa ammatikseen ahertava floristi Tanja Lähdeaho antaa vinkkejä kuinka kukkien suunnittelussa kannattaa edetä ja toivottaa mukavia hetkiä hääkukkien suunnittelun parissa.

Hääkukkien suunnittelu floristi Tanja Lähdeaho

Kuva Tanja Lähdeaho

Milloin olisi hyvä tilata hääkukat?

– Useimmiten noin 2–3 kuukautta ennen hääjuhlia on sopiva aika suunnitella hääkukat. Tosin suosituimmat hääpäivät ja sesongit sekä mahdollisten kesälomien vaikutukset kukkakauppoihin on hyvä ottaa huomioon.

– Viimeistelyt kukkatilaukseen ja kokonaisuuden läpikäynti vielä kerran on hyvä tehdä noin 1–2 viikkoa ennen h-hetkeä. Kukat tilataan pääosin Hollannista ja useimmiten kukkatilaus tehdään edellisen viikonlopulla, jotta saadaan kukat sopivasti juhlien toteutukseen.
On hyvä koota yhteenveto sähköpostilla, jossa kerrataan kappalemäärät erilaisille kukkatarpeille.

– Vieheisiin, rannekukkiin ja pöytäkukkiin saattaa tulla useita muutoksia suunnittelun edetessä ja nämä olisi helpointa kertoa yhdessä viestissä kerralla.

– Jos olet aivan innoissasi kukista ja haluat ehdottomasti aloittaa suunnittelun pitkälti ennen häitä, voit sopia ensimmäisen palaverin floristisi kanssa ja seurailla kukkakaupoissa hääajankohtasi valikoimaa kukissa ja värimaailmaa. Kerää itsellesi inspiraatiokuvia ja fiilistele tulevia kukkasuunnitelmia, mutta sovi aika lopulliseen suunnitteluun vasta noin 2–3 kuukautta ennen h-hetkeä. Tämä siksi, että usein ne varmoiltakin tuntuvat ensimmäiset ideat muuttuvat matkalla. Löydät uusia ihastuksia koristeluun tai vaihdat koko väriteeman. Muutoksia ja meilejä voi tulla floristille paljon ja niiden läpikäynti vie kovasti aikaa.

Mihin asioihin tarvittaisiin kauemmin varausaikaa kuin 2-3 kuukautta ennen hääjuhlaa?

– Jos toiveissa on erikoisemmat maljakkoratkaisut, joita ei löydy varastosta tai ole liikkeissä tarjolla tai joudutaan teettämään telineitä tai tilaamaan muita tuotteita koristelun toteuttamiseen.

Hääkukkien suunnittelu floristi Tanja Lähdeaho

Kuva Tanja Lähdeaho

Mitä tarjouspyynnössä olisi hyvä kertoa?

Saat paluupostissa paremman tarjouksen, kun paneudut huolella tarjouspyyntösi laatimiseen.

  • Saat vastauksen nopeammin, kun lähetät sen arkipäivänä. Usein tarjouspyyntöjä tulee kukkakauppoihin viikonlopun aikana, joka meillä on usein se viikon kiireisin ajankohta erilaisia kukkatöitä toteuttaessa. Vastaus tarjouspyyntöön saattaa jäädä viipymään tämän vuoksi muutaman päivän.   
  • Jos haluat tarjouksen sähköpostilla, niin tarjouspyynnössäsi olisi hyvä olla ainakin seuraavat asiat:
  • Häiden päivämäärä ja vuosi
  • Mitä asioita tarvitaan: morsiuskimppu, vieheet, hiuskukat, rannekukat , heittokimppu jne
  • Entä tarvitaanko vihkipaikalle kukkia? Ja juhlapaikan somistusta? 
  • Kuka hoitaa kuljetuksen kukille? 
  • Millaiset juhlat teille on tulossa ja minkälaisia persoonia olette?
  • Minkä tyylinen juhlapaikka on ja millaista ohjelmaa on hääpäivään tulossa.?
  • Onko kukat teille kuinka tärkeä osa juhlan tunnelman luomisessa?
  • Millainen budjetti teillä on ajatuksissa kukille? Tämä floristin olisi hyvä tietää, jotta voisimme tarjota mahdollisimman sopivia kukkalajikkeita ja suunnitella tekniset toteutukset myös tilanteen mukaan.
  • Jos on tulossa pöytäkukkia, niin mitä muuta pöytiin on tulossa? Plaseerauskortit, menut ja lautasliinojen väri sekä tyyli auttaa floristia suunnittelemaan kokonaisuuteen sopivia kukkia.
  • Jos tarvitaan kukkien ja somisteiden purku juhlapaikalta, niin kuka sen hoitaa?
  • Jos juhlapaikka on saaressa tai haasteellisen matkan päässä, niin se olisi hyvä kertoa tarjouspyynnössä.
  • Morsiuskimpun suunnittelussa olisi hyvä olla kuva morsiamesta ja puvusta, jotta floristi voi miettiä kukat ja kimpun tyylin morsiamen tyyliin sopien.
  • Millainen kampaus ja meikki on tulossa morsiamelle ja halutaanko kampaukseen kukkia jossain muodossa?
  • Jos sulhaselle on tulossa viehe tai muu kukkakoriste, niin yhtä lailla kuva puvusta ja sulhasesta on hyvä suunnittelun apu. Jos puku on vuokrattu tai ei haluta kukan kiinnitystä vieheneulalla, on sekin hyvä tietää mahdollisimman aikaisin.
  • Kaasojen ja bestmanien asujen värit ja kuinka monta kukkaa tarvitaan?
  • Yksityiskohtia tarjoukselle sen mukaan kuin teillä on jo tiedossa tässä vaiheessa. 
  • Puhelinnumerosi, jotta floristi voi tarvittaessa kysyä jotain yksityiskohtaa.
  • Jos laitat tarjoukseen liitteeksi kuvia, niin hyvä olisi kirjoittaa niihin tietoa, mikä kuvassa sinua puhuttelee? Onko se jokin erityinen kukka, väri, tyyli tai toteutus, niin floristin on helpompi saada ajatuksestasi kiinni.
Hääkukkien suunnittelu floristi Tanja Lähdeaho

Kuva Tanja Lähdeaho

Milloin on saatavilla pionit tai leinikit?

Kukkia on niin kovin paljon toinen toistaan kauniimpia. Mutta pionit ovat nyt muutaman vuoden ajan ihastuttaneet hääkukissa erityisesti. Milloin on pionien aika?

– Kukkien saatavuus vaihtelee ja kiveen hakattuja päivämääriä ei ole milloin pionit meillä on hääkimpuissa. Nykyisin kausi alkaa usein huhtikuun loppupuolella ja parhaimmillaan pionit ovat keskikesällä. Elokuun alkuun vielä usein riittää pioneja, mutta sato vähenee ja lajikkeiden valikoima sekä laatu alkavat heikentyä.

– Kauden ulkopuolellakin saattaa saada välillä pioneja, mutta se ei ole varmaa. Hinta voi silloin olla huipussaan eikä kukkien laatu ehkä ole parhaimmillaan. Mutta voi saada. Siihen, että haluaisinko niin kovasti juuri pionit omaan kimppuuni ”hinnalla millä hyvänsä”, on oma vastaukseni: Ei, en haluaisi, koska on paljon muitakin kauniita kukkia.

– Jaloleinikit ja kruunuvuokot (puhekielessä anemonet) ovat toiset suosikkikukat hääkimppuihin. Pinterest ja Instagram ovat tuoneet nämä ihastuttavat kukat meille upeissa hääkimpuissa ihailtavaksi. Jaloleinikit ja kruunuvuokot saapuvat usein loka-marraskuun vaihteessa ja kausi päättyy vähitellen maalis-huhtikuun tienoille. Näistä löytyy siis talvi- ja keväthäihin hyvin pionille korvikkeita, ja kesällä voisi leinikin ystävä vaihtaa vaikka pioneihin!

– Puutarhamaiset ruusut ovat ilahduttaneet hääkimpuissa ja vähän myös hämänneet morsiamia luulemaan näitä pioneiksi tai leinikeiksi. Kerrannaiset ja erikoisen väriset ruusulajikkeet sopivat juuri nyt trendikkäisiin rentoihin kimppuihin. Myös oksaruusuista löytyy hyvin kauniita leinikkimäisiä muotoja ja pienempikokoisia kukkia.

Hääkukkien suunnittelu floristi Tanja Lähdeaho

Kuva Tanja Lähdeaho

Mitkä ovat eri vuodenaikojen kukkavärit ja kukkalajikkeet?

Kukkia ja erilaisia koristeoksia on nykyisin saatavilla melkoisen hyvin ympäri vuoden, mutta muutamat seikat ei muutu trendien ja vuosien vaihtuessa:

– Suomalaiset rakastavat kieloja! Kielojen aika on meillä hetkellinen toukokuun lopusta kesäkuun alkuun. Jos ajattelet käyttää pöydissä kieloja, niin muista että kaikki eivät kestä niiden tuoksua.

– Alkukesä on kukissa myös vaaleansinisten kukkien, heleän lehmuksenvihreän ja vaaleanpunaisten kukkien aikaa. Lemmikit, helmihyasintit, orvokit ja syreenit ihastuttavat herkkyydellään. Luonnosta ja puutarhasta omenapuunoksat, norjanangervot ja kielot sekä koiranputki ovat valkoisia alkukesän kukkia.

– Limen vihreät vaahterankukinnot, poimulehti, mustikanvarvut ja lumipalloheisi sekä herkät vaaleanpunaiset pionit, tuoksuherneet ja leukoijat ovat romanttisia kesäkuun kukkia.
Heinä-elokuu on usein valkoisten ja vihreiden kukkien aikaa.

– Kesäkauden kukka on ruusu, ja vaikka se ei välttämättä sellaisenaan ole kaikkien suosikki, niin ruusuille on hyvä antaa mahdollisuus päästä kimppuihin sen monipuolisuuden vuoksi.

– Myös dahliat, kotimaiset kesäkukat ja runsas vihreys ovat parasta kesän kukkavalikoimaa.

Elo-syyskuussa värit muuttuvat lämpimiin ja voimakkaisiin sävyihin ja väreihin.

– Oranssit, keltaiset ja viininpunaiset kukat tekevät tuloaan.

– Kotimaisten kukkien kausi on parhaimmillaan elokuussa. Useat puutarhat kasvattavat kotimaisia kesäkukkia ja myös luonnonkasveja voi hyödyntää erityisesti tähän ajankohtaan. Miekkalilja (gladiolus), asterit, dahliat, krysanteemit ja erilaiset heinät ovat syyskesän kukkia. Värikkäät viininpunaiset koristeoksat ja erilaiset koristemarjat kuuluvat tähän kukkasesonkiin. Kuivakukkien valikoima on myös parhaimmillaan tässä vaiheessa.

Loka-marraskuussa kukissa alkaa talvisten kukkien aika.

– Tulppaanikausi, ritarinkukat (amaryllikset) kruunuvuokot (anemonet), vahamyrtti ja jaloleinikit ovat tämän kauden kukkia. Isot eksoottiset kukat, erilaiset orkideat ja värikkäät syklaamit ovat parhaimmillaan juhlakoristeluihin.

Joulukuun kukat myötäilevät pitkälle joulun värimaailmaa.

– Nykyisin on paljon myös vaaleanpunaista, viininpunaista ja lilaa perinteisen valkoisen ja punaisen lisäksi joulukuun kukissa. Keltainen on ehkä hankalin väri tähän kauteen. Siniset ovat usein joulun lähellä enemmän tummia violetteja hyasintteja, anemoneja tai iiriksiä.
Tammikuusta maaliskuulle on värien ja sipulikukkien aikaa.

– Tulppaanien kausi on parhaimmillaan ja myös jaloleinikkien. Mimosat, vihmat ja vahamyrtti tuovat keveyttä kukkakimppuihin. Vastapainona on tarjolla värikkäitä ja eksoottisia kukkia kolibrikukista ja orkideoista alkaen. Tulppaanien ja jaloleinikkien aika alkaa päättyä usein pääsiäisen tienoilla.

Mitä kukkia on aina saatavilla?

Kukkasuunnittelussa voi aina käyttää tämän hetken yhtä suosikkikukkaa: neilikkaa.

– Neilikoita on saatavilla ympäri vuoden ja niiden värivalikoima on suuri. Ruusut, krysanteemit, eustomat, iiris, liljat, gerberat ja inkaliljat ovat meillä saatavilla useissa eri väreissä ympäri vuoden.

Entä ekologisuus, kuinka sen voi huomioida hääkukissa?

– Omista vinkeistäni ensimmäisenä olisi suosia kukkakimppuja koristeluissa. Kimput voi laittaa maljakoihin, niitä voi antaa lahjaksi vieraille tai lahjoittaa kukat sitten hyväntekeväisyyteen iloa tuottamaan.

– Suosimalla lähellä tuotettuja kukkia ja kasveja mahdollisuuksien mukaan. Koristeoksina ja vihreinä kotimaisia vihreitä. Tietysti aina pitää huomioida tilaisuuden ja juhlapaikan tyyli.

– Kukkakoristeluita voi toteuttaa myös erilaisilla ruukkukukilla ja viherkasvien yhdistelminä. Nämäkin voidaan jatko käyttää juhlien jälkeen.

– Kuivakukista toteutettujen koristeluiden käyttö osana koristelua tai täysin kuiva-asetelmina. Kestokukka-asetelmat, silkkikukkasomisteet tai vuokrattavat kukkasomisteet ovat yksi tapa vähentää jätettä juhlien yhteydessä.

– Jos itse kasvattaa kukkia hääjuhlaan, on se myös yksi tapa käyttää lähikukkia ja kotimaisia materiaaleja. Muista kuitenkin varata aikaa kukkien käsittelyyn ja toteuttamiseen juhlapaikalla. Ja mielessä kannattaa pitää myös se, että puutarhuri on aina hiukan säiden armoilla kasvatusten kanssa. Joskus onnistuu ja toisinaan onnistuu vielä paremmin.

Teksti ja kuvat Tanja Lähdeaho

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden koristelu