Naisilla on ”lupa” kosia miehiä karkauspäivänä

Nainen kosii miestä

Kuva Yanalya / Freepik

Joka neljäs vuosi 29. helmikuuta vietetään karkauspäivää. Vanhan perinteen mukaan karkauspäivänä naisilla oli lupa kosia, ilman että pidettiin naurettavana ja sopimattomana.

Karkauspäivää kutsuttiin ennen aikaan myös vanhojen piikojen päiväksi, juuri siitä syystä, että myös naiset pystyivät lähtemään karkaamispäivänä kosimisretkelle. Tämä tosin on useimpien mielestä tänä päivänä jo aikansa elänyt perinne.

Hanki hamekangas karkauspäivänä

Kuva Lilly

Kosinta karkauspäivänä

Länsieurooppalaiset ovat pitäneet karkauspäivää onnettomuuksien ja nurinkurisuuksien päivänä. Perinteiden mukaan karkauspäivänä kaikki oli päälaellaan, joten esimerkiksi naiset voivat kosia.

Aikaisemminhan kosinta oli muina päivinä yksinomaan miesten etuoikeus. Karkauspäivä lisätään kalenteriin joka neljäs vuosi, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää noin neljännesvuorokauden yli 365 päivää.

Naisten karkauspäiväkosinnat ovat Suomessa alkaneet vasta noin sata vuotta sitten eli 1800-luvun lopulla. Perinteeseen kuuluu, että mies voi suostua naimakauppoihin tai maksaa naiselle hyvitystä.

Suomalainen tapa on, että miehen pitää ostaa torjumalleen kosijalle kangas uuteen leninkiin. Kangaskaupoista tiedetäänkin kertoa, että karkauspäivänä tavallista useampi miesasiakas käy ostoksilla.

Hanki hamekangas karkauspäivänä

Kuva Lilly

Karkauspäivästä on muodostunut myös suosittu vihkimispäivä

Digi- ja väestötietoviraston mukaan 2010-luvulla karkauspäivät ovat olleet varsin suosittuja vihkipäiviä.

Tänään on siis naisilla elämänsä tilaisuus hankkia uusi mekkokangas – tai aviomies ja häät! Aiotko kosia tänään tai oletko koskaan kosinut karkauspäivänä? Saitko hamekankaan? Tai miehet, onko sinua kosittu?

Jos Hän vastasi kyllä, löydät unelmiesi häämekon täältä...

Hääpukukone

...ja sormukset teille molemmille täältä

Sormuskone

Teksti Sari Yli-Salomäki

Jaa juttu