Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Mainos: Laatukoru

Kuinka kosia romanttisesti?

rakastavaisten halaus auringon laskussa

Kuva Arthur Hidden / Freepik

Kosinta jännittää kosijaa ihan varmasti, koska mielikuvissa kosinnan täytyy olla ainutlaatuinen hetki. Sitä täytyy voida muistella yhdessä lämmöllä vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Stressiä lisää myös länsimainen ajatus siitä, että kosinnan täytyy olla unohtumaton ja se vaatii yllätyksellisyyttä sekä suunnittelutaitoa onnellisen tulevaisuuden mahdollistamiseksi.

Ei välttämättä! Ihan tavallisetkin asiat voivat olla romattisia ja tärkeitä, kunhan asioita tehdään aidolla tunteella ja rakkaudella.

Lue tästä vinkit ja löydä vastaukset kosinnan usein kysyttyihin kysymyksiin. Inspiroidu järjestämään oma kosinta juuri sellaisena kuin se teille parhaiten sopii.

mies kosii naista kihlasormus sormessa

Kuva Tyler Nix / Unsplash

Onko kihlasormus pakollinen kosinnassa?

Kihlasormuksen antaminen tulevalle puolisolle kosinnan yhteydessä on vahvalta tuntuva perinne ja ilmeisen yleistäkin monissa länsimaisissa kulttuureissa. Suomalaiset ovat usein kamalan käytännöllisiä. Siksi kaikki rapakon takaa opitut "perinteet" eivät ole niin pikkutarkasti meillä käytössä.

Suomessa on perinteisesti suunnattu yhdessä kihlojen ostoon, kun päätös on tehty. Ainakin tarinoissa amerikkalainen kosija puolestaan hankkii upean kihlasormuksen kosintansa tueksi. Päätä siis ihan itse tai keskustelkaa yhdessä, mikä tapa sopii sinulle ja teille!

Kosinnassa on kuitenkin kyse teidän tulevaisuudestanne ja elämästänne yhdessä, joten sillä, onko kosiessa sormusta, ei taida useinkaan olla väliä. Sydämestä esitetty kysymys on puitteita tärkeämpää useimmille.

Jotkut ovat sitä mieltä, ettei tyhjin käsin saa kosia. Tarvittaessa "kihlan" voi vaikka taitella heinäkorresta tai niittykukasta. Yhtä hyvin voi käyttää vaikka Kinder-sormusta tai muuta halpaa pukeutumiskorua. Kultasepänliikkeiden mukaan useimmat kihlaparit kuitenkin menevät yhdessä kihlasormusostoksille, ja molemmat valitsevat itse mieluiset sormukset. Kultasepän luona voi käydä kosintaa ennen tai vasta sen jälkeen.


Aina voi tietysti yrittää selvittää kumppaninsa näkemyksiä aiheesta ennen kosintaa ja saada selville toiveita sekä mieltymyksiä. Apua kannattaa pyytää puolison parhailta kavereilta tai sisaruksilta. Mutta muista, että heidänkin tietonsa on lähes aina vain arvauksia.

Löydä upeita kihlasormusvaihtoehtoja Laatukorun valikoimista

Jos tiedät heti kättelyssä, että timanttisormus sen olla pitää, etsi Laatukorun Silván-mallistosta täydellinen.

Miesten mallistosta puolestaan löydät myös sopivan kihlasormuksen sulhaselle.

naista kositaan katolla auringon laskussa sormusrasia kosijan kädessä

Kuva Lookstudio / Freepik

Millaiset kihlasormukset pitää valita?

Suomessa on pitkään noudatettu vanhaa ruotsalaista tapaa, jossa sekä sulhaselle että morsiamelle on ostettu samanlaiset sileät kultasormukset. Naisen sormukseen kaiverretaan miehen nimi ja miehen sormukseen naisen nimi sekä molempiin kihlauspäivämäärä.

Tämä tapa on viime vuosikymmeninä paljolti korvautunut sillä, että kihlapari ostaa yhdessä juuri sellaiset sormukset kuin he itse haluavat. Moni nainen saattaa valita itselleen amerikkalaisen perinteen mukaan näyttävän timanttisormuksen kihlaksi, ja mies sileän tai maltillisesti muotoillun sormuksen. Kaiverruksissakin yksilöllisyys on valttia.

Kultasepänliikkeiden mukaan Suomessa naisen kihla on edelleen usein hieman vaatimattomampi kuin vihkisormus. Jokainen valitkoon sormuksensa persoonansa, mieltymystensä ja varallisuutensa mukaan.

Lisää vinkkejä erilaisista kihlasormuksista löydät Häät.fistä

Löydä oma suosikkitimanttisormus – Silván-mallistosta löydät vaihtoehtoja omaan tyyliisi. Lue Häät.fistä >>

Perinteiset samanlaiset sormukset kihlaparille vaiko omannäköiset kihlasormukset? Lue Häät.fistä >>

Täydellisen kihlasormuksen voit löytää myös Sormuskoneesta Laatukorun valikoimasta. Lue Häät.fistä >>

kihlasormus morsiamen kädessä

Kuva Darlene / Unsplash

Kuka maksaa kihlasormuksen?

Perinteen mukaan kihlasormuksen ostaa avioliittoon kosiva henkilö. Tässä ajassa jo aika vanhahtavan ajatuksen mukaan hän oli mies, koska vain karkauspäivänä neljän vuoden välein nainenkin sai kosia. Nykyaikana aloitteen tekijä eli kosija voi olla kumpi tahansa osapuoli liitossa.

Joissain samaa sukupuolta olevissa parisuhteissa on alettu tehdä niinkin, että molemmat kosivat toisiaan, eli takaisin kositaan. Tätä tapaa on käytössä ainakin Queer-parisuhteissa, joissa tietoisesti pyritään murtamaan ja kyseenalaistamaan yhteiskunnassa vallitsevia sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä normeja. Kaikki eivät haluta ylläpitää ajatusta kosijasta ja kosittavasta, eli aktiiviseta ja passiivisesta parisuhteen osapuolesta. Miksipä tätä ei voisi tehdä kaikissa liitoissa tasa-arvoa kunnioittaen?

Nykyaikana kihlautunut pari päättää useimmiten yhdessä kihlasormusten maksajasta. Joskus ostetaan yhdessä ja maksetaan puoliksi, toisinaan taas ostetaan toiselle hänen haluamansa sormus ja toisin päin. Pari sopii yhdessä sormusbudjetin ja kuinka maksut suoritetaan.

vastakihlautuneen parin halaus

Kuva Jonathan Borba / Unsplash

Kuinka paljon kihlasormusten tulisi maksaa?

Netistä löytyvän, jo kauan sitten vanhentuneen, ohjeen mukaan kihlaksi ostettavan timanttisormuksen hinnan tulisi olla noin 1–2 kuukauden palkan verran. Muista kuitenkin, että oikeasti mitään sääntöjä ei ole olemassa siitä, kuinka paljon sormusten kuuluisi maksaa. 

Jokaisen parin tulisi määritellä oma sormusbudjetti sen mukaan, millaiset mieltymykset ja millainen taloudellinen tilanne heillä on – ja keskustella tästä avoimesti yhdessä.

Sormusten hinnat vaihtelevat muutamien kymmenien eurojen sormuksista, satasien kultasormusten kautta, jopa tuhansien eurojen arvoisiin timanttisormuksiin. Hintaan vaikuttaa työn määrä, materiaali sekä mahdollisten timanttien koko, määrä ja laatu.

Kurkkaa Laatukorun valikoimasta suosituin kihlasormus naiselle

Silvan timanttisormus Mimosa valkokultaa

Kihlasormus naiselle Silván Mimosa-timanttisormus 0,11 ct

Vintagehenkinen naisellinen kihlasormus Silván Mimosa on herkkä ja koristeellinen. Sormuksessa on yhteensä 0,11 ct timantit. Koristeellinen krysanttireuna viimeistelee kokonaisuuden ja tekee sormuksesta kauniin. Tutustu sormukseen Laatukorun verkkokaupassa >>

Katso suosituin kihlasormus miehelle Laatukorun valikoimasta

Silvan miehen kihlasormus keltakultaa harjatulla pinnalla

5 mm flakkarunkoinen kihlasormus sulhaselle harjatulla pinnalla

Keltakultainen Silván-kihlasormuksen harjattu pinta kuvastaa jälkiä, jotka johtavat suoraan sydämeen ja muistoihin. Tutustu sormukseen Laatukorun verkkokaupassa >>

romanttinen kosinta puistossa

Kuva Daniel Velasquez / Unsplash

Päätä sopiva kosintahetki, paikka ja aika!

Usein oletetaan, että kosinnan pitää olla ihana, romanttinen yllätys. Muun muassa tv-viihteen vaikutuksesta saatetaan ajatella, että rakkautensa on osoitettava kosimalla näyttävästi, ja jos kosinta tapahtuu vain kahden kesken, ainoa oikea paikka kosia on romanttisesti ulkomailla.

Olipa kyse romanttisesta yllätyksestä tai pienimuotoisesta kysymyksestä, sovita kosinta aina kumppanisi persoonaan. "Yllätys" ei kaikille välttämättä tarkoita sitä, että järjestät yllätyskosinnan tv-lähetyksessä, festareilla tai satapäisen yleisön edessä.

Useimmille yllätys tarkoittaa vain vaikkapa kahdenkeskistä illallista ja sen lomassa tehtyä kysymystä elämäntilanteessa, jossa tulevaisuudesta yhdessä on jo puhuttu, kumppanisi on vihjaillut naimisiinmenosta tai olette asuneet yhdessä jo pidemmän aikaa. Silloin kosinta otetaan lähes varmasti ilolla vastaan!

Älä jää odottelemaan! Valitse sopiva paikka, jolla on ehkä merkitystä teille molemmille. Kenties ravintola, jossa kävitte ensitreffeillänne, hänen suosikkipuistonsa tai vain oman olohuoneen sohva.

Voit myös yrittää kuvitella, millainen kumppanisi haave kosinnasta on ja voiko hän loukkaantua, jos haave ei toteudu juuri kuvitellunlaisena. Kosinnassa henkilökohtaisuus on tärkeintä. Tuntuuko hänestä siltä, että juuri sinä kosit rakkaintasi?

Sometägien perusteella maailman on täynnä romanttisia kosintapaikkoja. Lue niistä Häät.fistä. Oleko samaa mieltä?

mies kosimassa naista vuorella

Kuva Nikola Mihajloski / Unsplash

Pitääkö polvistua?

Perinteitä kunnioittava kosittava todennäköisesti arvostaa puolisonsa elettä polvistua, mutta tapoja kosia on yhtä monta kuin pariskuntiakin. Sovita kaikki konsintaan liittyvät suunnitelmasi erityisesti kumppanisi persoonaa ja makuun. Yhdelle romanttinen kosinta kynttilöiden keskellä voi olla unelmien täyttymys, kun taas toiselle se voi tuntua liian yliampuvalta tai kliseiseltä.

Sillä kumpi polvi laitetaan maahan kosiessa, on ihan turhaan miettiä. Kosittavaa tuskin kiinnostaa, kumpiko polvi kosijalla on maassa. Eikä sillä ole mitään väliä, koska oikeaa tai väärää valintaa ei ole. Koita rentoutua ja vain kosia!

mies on kosinut yllättynyt nainen

Kuva Andre Jackson / Unsplash

Mieti haluatko kertoa etukäteen puolisosi vanhemmille aikeistasi?

Perinteen mukaan mies pyytää naisen kättä tämä isältä. Tämä perustuu siihen, että laki vaati naisen naittajalta luvan naisen avioliitolle. Avioliittolain uudistus vuonna 1930 kumosi kokonaan tarpeen kysyä naisen kättä. Osa haluaa kuitenkin edelleen noudattaa perinnettä, ehkä enemmän ilmoittaa aikomuksestaan kosia kumppaniaan kuin pyytää lupaa. Suurelle osalle vanha tapa on jo mennyttä historiaa.

Toisaalta on myös muistettava, että nykyään löytyy niitäkin, jotka suorastaan loukkaantuvat, jos henkilön oma tahto kyseenalaistetaan. 

mies kosii sohvalla istuen naista

Kuva Gpointstudio / Freepik

Tarvitseeko kosintaa varten tehdä järjestelyitä tai keksiä taustatarinoita?

Jos kumppanisi rakastaa huomiota, kosinta tuntemattomien ihmisten edessä voi olla täydellinen valinta sinulle. Rohkaistu ja suunnittele sopivan tuntuinen tapahtuma, vaikkapa yhdessä hänen ja omien ystäviesi avustuksella.

Jos rakkaimpasi on ujo eikä pidä erityisesti huomion keskipisteenä olemisesta, kannattaa valita yksityisempi tapa kosia. Esitä silloin kysymyksesi, kun olette illallisella kahdestaan tai vaikka yhteisellä lomamatkalla romanttisessa paikassa.

Amerikkalaiset tykkäävät korostaa, että valokuvaajan pitää olla paikalla ikuistamassa kosintahetkeä. Jälleen, koska me suomalaiset emme halua vaivata ketään, kihlaparit varaavan ajan kihlakuvaukseen, kun aika on heille sopiva.

Nainen kosii miestä

Kuva Yanalya / Freepik

Jäitkö odottamaan karkauspäivää?

Naisen ei todellakaan tarvitse odottaa miehen kosintaa, ja samalla ylläpitää vanhaa ajatusta miesten ohjailemasta maailmasta. Viihdekulttuuri on vuosikymmeniä syöttänyt parisuhteen romanttisuudesta mielikuvaa, että vain miehen suorittama yllätyskosinta on romanttinen ja mahdollistaa onnellisen perhe-elämän ja tekee tulevaisuudesta täydellisen.

Heitetään karkauspäivän kosinta-ajattelu jo romukoppaan ja astutaan tasa-arvoiseen maailmaan!

Kosi!

Kun teit päätöksen aikeesta kosia, olipa se improvisoitu hetki tai täysin suunniteltu ja huolellisesti valmisteltu tilanne, anna mennä. Rohkaistu kosimaan!

Kaikista tärkeintä on järjestää tulevalle aviopuolisollesi tilanne, jossa sekä sinä että hän voitte olla omia itsejänne ja rennosti. Vain suoruus ja avoimuus on tärkeää!

On aivan varmaa, että jännittää silti ihan vietävästi, mutta ei se mitään. Tulet kosimaan ihmistä, jonka kanssa haluat viettää loppuelämäsi. Takeltelut, kompastelut, unohdukset ja mokat on osa elävää elämää, joka tekee tilanteista oikeita ja tosia. Puhu sydämestäsi, ja rakkaasi varmasti huomaa sen. Esittämäsi kysymys on tärkeä, ei se, meneekö kaikki täydellisesti käsikirjoituksen mukaan.

Jos päätit hankia kihlasormuksen etukäteen ja jos sait myöntävän vastauksen kysymykseesi, aseta sormus kihlattusi vasempaan nimettömään! On suomalainen tapa, että molemmat kihlaparista pitää kihlasormuksia vasemmassa nimettömässä. Usein vain nainen saa kihlansa rinnalle myös vihkisormuksen.

Kysy siis rohkeasti "Tuletko vaimokseni?", "Tuletko miehekseni?" tai "Tuletko puolisokseni?" Se on loppujen lopuksi helpompaa kuin uskotkaan.

Alkakaa järjestää häitä!

Kosinnan jälkeen osa pistää heti pyörät pyörimään, ja häiden suunnittelu alkaa jo seuraavana päivänä. Osa taas haluaa elää pitkään kihloissa, ilman tarvetta mennä naimisiin tai edes päättää häiden ajankohtaa.
 Edetkää omaan tahtiin yhdessä päättäen, mikä on teille parasta!

Tutustu Laatukorun kihlasormuksiin

Tutustu Laatukorun timanttisormuksiin

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LAATUKORU

Muokattu: 7.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Maailman romanttisimmat kosintapaikat

Mitkä ovat romanttisimmat ja Instagramin tägätyimmät kosintapaikat? Tutkimuksessa selvitetiin mm. sa...

Kosia saa kuka vain ja ketä vaan – myös karkauspäivänä

Ajatusta siitä, että kosinta olisi miehen velvollisuus, pyritään häivyttämään nykyajan tasa-arvoa al...

Naisilla on ”lupa” kosia miehiä karkauspäivänä

Joka neljäs vuosi 29. helmikuuta vietetään karkauspäivää. Silloin naisilla on lupa kosia. Jos mies v...

10 uniikkia tapaa kosia

Onko ideat vähissä, kuinka kosia niin, että hetki on ikimuistoinen ja onnistunut. Lue Häät.fistä 10...

Näin minua kosittiin: Yllätysmatkalla Pariisissa

Sonjan haaveilema suureleinen kosinta oli yllätys yllätyksen keskellä Pariisissa.

Romanttinen ja ikimuistoinen yllätyskosinta!

Jos haluat valloittaa rakkaasi sydämen lopullisesti, kosi kuten Mattias!

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024