Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Vastuulliset hääjuhlavalinnat tuovat hyvinvointia ja säästöjä sinulle ja ympäristölle

Vaikka häät ovat ”once in a lifetime” -juttu, miksi et ottaisi huomioon myös sinun ja ympäristösi hyvinvointia elämäsi tärkeimpänä päivänä? Kun annat hetken aikaa tälle ajatukselle huomaat, että voit auttaa ympäristöäsi jo pienillä, mutta harkituilla valinnoilla ja silti tehdä juhlapäivästänne täydellisen. Vastuullisilla valinnoilla säästät usein myös rahaa yleensä paisuvasta hääbudjetista.

Häät.fi haastatteli yrittäjä Heidi Niklas-Salmista tiedustellen, miten tamperelainen Tilaisuus Villa Sofia on ottanut huomioon ympäristön juhlatalona sekä juhlien järjestäjänä.

Villa Sofian paprikadolma belugalinssi-minttutäytteellä

Kuva Ofer Amir

Juhlapaikan valinta vaikuttaa kaikkein eniten

Tärkeän juhlan suunnittelu alkaa toisilla jo muutamaa vuotta aikaisemmin ennen h-hetkeä, kun taas toiset suunnittelevat yhtä tärkeät juhlat vain muutamassa kuukaudessa. Päätöksistä suurin on juhlapaikan valinta, joka tehdään usein ensimmäisenä, joskus jopa ennen tarkan päivämäärän valintaa. Varsinkin suuremmissa kaupungeissa juhlapaikkoja löytyy joka lähtöön eri budjeteille ja vaatimustasoille. Mutta kuinka moni punnitsee juhlapaikan valintaa ekologisin perustein?

– Villa Sofia on vuonna 1921 asuinkäyttöön rakennettu kivitalo Tampereen keskustassa. Purkutuomiolta pelastettu talo sai uuden elämän juhlatalona. Remontti on tehty vanhaa kunnioittaen luonnollisilla ja hengittävillä materiaaleilla, esimerkiksi ovet tuotiin sinne kierrätyspankista. Lämmitysjärjestelmä muutettiin muutamia vuosia sitten maalämpöön, ja energiamuotona on vihreä sähkö, Heidi Niklas-Salminen listaa.

Etsi juhlapaikkoja Häät.fissä >>

Villa Sofian myskikurpitsakeitto

Kuva Ofer Amir

Hääväen liikkuminen yksityisautoilla kodista vihkipaikalle ja vihkipaikalta juhliin lisää häiden hiilijalanjälkeä.

– Villa Sofia sijaitsee vain kivenheiton päässä rautatieasemalta, joten kulkeminen julkisilla kulkuneuvoilla on vaivatonta ja myös keskustan kirkot ovat lähettyvillä. Talon puutarha sekä tunnelmallinen holvitupa tarjoavat mahdollisuuden vihkimiselle myös itse juhlapaikalla, jolloin siirtymisiä kirkon ja juhlapaikan välillä ei välttämättä tarvita lainkaan.  

Villa Sofian limerahka ja marjat

Kuva Ofer Amir

Ruoasta häät muistetaan

Häät muistetaan paitsi upeasta hääparista myös maittavasta ruoasta. Nykyisin yhä useampi pari valitsee omien mieltymystensä ja arvojensa mukaisen kasvispainotteisen häämenun tai täysin kasvis/vegaanisen menun.

– Olemme varautuneet muutokseen Villa Sofiassa jo muutaman vuoden ajan. Kehotamme hääpareja valitsemaan menun omia arvojaan ja mieltymyksiään ajatellen. Alan ammattilaisina osaamme loihtia myös täysin lihattomia menuja mausta tinkimättä, ja voitte olla varmoja, että myös vannoutuneet lihansyöjät tulevat yllättymään, Heidi Niklas-Salminen vinkkaa.

Kun juhlapöydästä löytyy vaihtelevia makua ja värejä, tuskin kukaan huomaakaan lihan puutetta. Panosta laatuun ja valitse sesongin raaka-aineista valmistettuja kokonaisuuksia. Näin mahdollistat parhaiden kotimaisten, lähellä tuotettujen raaka-aineiden käytön.

Hävikin minimointi on luonnollisesti jokaisen ravintolan ja juhlapaikan tavoite. Varsinkin juhlapaikassa, jossa ei ole päivittäistä ravintolatoimintaa, ruokaa kuitenkin jää yli lähes väistämättä, sillä kenenkään kannalta toivottu tilanne ei ole se, että ruoka loppuu kesken. Tarkista cateringilta, onko ylijäämäruokaa mahdollista pakata mukaan. Varaudu tähän jo ennalta tuomalla kotoa termolaukku ja ”ei kertakäyttöisiä” rasioita, joihin ylijäämäruoka voidaan pakata. Sovi myös häätiimisi kanssa, kuka kuljettaa ruoat kylmäsäilytykseen juhlan päätyttyä.  

Villa Sofian jälkiruoka

Kuva Ofer Amir

Uniikki ilme ympäristöystävällisesti

Useat hääparit haluavat personoida häänsä mieleisillään koristeilla. Joskus myös itse juhlapaikka ”vaatii” hääkoristeita, joilla raikastetaan ilmettä tai tuodaan lämpöä muutoin hyvin pelkistettyyn tilaan. Vältä kertakäyttöisiä muovikoristeita, jotka juhlan jälkeen joutuvat roskiin. Tutki mahdollisuuksia vuokrata koristeita tai käyttää luonnollisia raaka-aineita.

Myös juhlapaikan valinnalla vaikutat tähän. Kun tila on sellaisenaan kaunis eikä tarvitse koristeita epäkohtien peittämiseen, säästät rahaa sekä luontoa.

– Villa Sofian yleisilme on ajaton, ja tarkkaan harkitut taide-esineet tuovat tilalle arvokkuutta, joka ei mene pois muodista. Olemme panostaneet myös laadukkaisiin ja kestäviin huonekaluihin. Käytämme vain kankaisia pöytäliinoja sekä biohajoavia lautasliinoja, Heidi Niklas-Salminen miettii.

– Koska oman juhlan personointi ja kukitus ovat useimmille hääpareista tärkeä osa juhlaa, olemme päättäneet yhdistää nämä. Hääpari pääsee suunnittelemaan hääkukat yhdessä floristimme kanssa, ja näin ollen he pystyvät tuomaan juhlatilaan omaa ilmettä. Luonnosta löytyy uskomattoman kauniita materiaaleja ympäri vuoden, ja floristimme suosii luonnonkukkien lisäksi esimerkiksi käpyjä, varpuja, oksia ja kiviä.

Jos luonnonmateriaaleihin halutaan lisätä leikkokukkaa, kannattaa valita sellaisia lajikkeita, joita ei kuljeteta kaukaa pitkin meriä ja ilmateitä. Määrä ei myöskään korvaa laatua. Kun annat ammattilaisen suunnitella kukka-asetelmat, hän osaa tehdä niistä näyttäviä pienelläkin leikkokukkamäärillä. Harjoittelemalla etukäteen kukka-asetelmia voi itsekin tehdä näyttävästi esimerkiksi eri muotoisiin ja kokoisiin maljakoihin, joissa kirkas vesi on yhtenä elementtinä. Näin ollen ei tarvita erillisiä kertakäyttöisiä sieniä, ja kukat ilahduttavat vielä useita päiviä hääjuhlan jälkeenkin.

Hääjuhla on kokonaisuus, joka on todellakin enemmän kuin osiensa summa. Kun osatekijät miettii huolella etukäteen, saa nauttia kauniista, herkullisista että ympäristöystävällisistä juhlista!

Aloita häiden suunnittelu Häät.fi Hääpolulla >>

Lue myös! Kestävät häät tyylistä tinkimättä >>

Kompromissit eivät monen mielestä kuulu yhteen elämän tärkeimmistä päivistä. Hääjuhlalta halutaan sitä parasta ja ikimuistoisinta – lieveilmiöistä välittämättä. Vaikka häitä vietetään kerran elämässä -mentaliteetilla, tiedostava hääpari kyseenalaistaa valintojensa merkityksen.

Lue myös! Pitääkö häät suunnitella kestävä kehitys mielessään >>

Sari Yli-Salomäki, Häät-lehden ja Häät.fin päätoimittaja, pohtii kolumnissaan häitä ja kestäviä arvoja.

Muokattu: 8.6.2022