Kestävät häät tyylistä tinkimättä

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Kestävät häät tyylistä tinkimättä

Kompromissit eivät monen mielestä kuulu yhteen elämän tärkeimmistä päivistä. Hääjuhlalta halutaan sitä parasta ja ikimuistoisinta – lieveilmiöistä välittämättä.

Totuus on kuitenkin, että häät ovat yksi muhkeimmista kulutusjuhlista, ja isona tapahtumana niiden ympäristövaikutus kasvaa väistämättä suureksi. Vaikka häitä vietetään kerran elämässä -mentaliteetilla, tiedostava hääpari kyseenalaistaa valintojensa merkityksen.

Laura Hyvi Bridal Kestävät häät

Kuva Heidi Kouvo

Ekohäät – toisin sanoen juhlien aiheuttamien ympäristörasitteiden ja eettisten näkökulmien pohtimisen – ei enää kauaa voi olla uusi eksoottinen trendi tai harvojen kulutusvalinta vaan pikemminkin oletusarvo. Valinnanvaraa on nykyään niin paljon, että eettisesti kestävät ja luontoa kunnioittavat juhlat on jo nyt täysin mahdollista järjestää laadusta tai tyylikkyydestä tinkimättä.

“Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä” kuuluu vanha sanonta, joka istuu myös tiedostaville hääpareille. Mutta voisiko sen uudenkin luoda vanhasta, tai vaihtaa sen sinisen vihertävään? Tutuista hääkaavoista poikkeamista ei kielletä missään ja vallitsevien muotisuuntausten rikkomiseen ei tarvita kuin ripaus mielikuvitusta.

Hääpuku on monelle morsiamelle yksi hääpäivän tärkeimmistä asioista ja samalla elämän kallisarvoisin asuhankinta. Käytettynä voi olla hankalaa löytää juuri omille mitoille ja tyyliin sopivaa pukua. Teettämällä puku suomalaisella suunnittelijalla on mahdollista varmistaa, että se on tuotettu eettisesti. Ekologinen kangasvalinta ja puvun monikäyttöisyys pienentävät myös hääpuvun ympäristörasitusta huomattavasti.

Asusteiksi voi valita laadukkaita ja eettisesti valmistettuja tuotteita, jotka sopivat omaan tyyliin, ja joille on käyttöä häiden jälkeenkin. Hääkenkien ei tarvitse olla satiiniset ja valkoiset, vaan puvun alta voi hyvin vilahdella lempisuunnittelijan kengät. Tai miksi et laittaisi jalkaan jo kaapistasi löytyviä suosikkeja? Häälookin saa viimeisteltyä luonnonkosmetiikalla rasittamatta turhaan hääparin hipiää ja luontoa.

Laura Hyvi Bridal Kestävät häät

Kuva Heidi Kouvo

Tärkeintä hääpäivässä on läheisten seurasta ja tunnelmasta nauttiminen. Kukaan vieraista tuskin muistaa jälkeenpäin kaitaliinojen väriä tai vessakorien sisältöä. Muoviglitteriä ja tilpehööriä vähentämällä saatte rauhan keskittyä olennaiseen. Samalla hääbudjettia säästyy aineettomiin palveluihin, kuten hääkuvaukseen. Hyvä valokuvaaja osaa tallentaa sen kaikista tärkeimmän: onnen ja ilon juhlijoiden kasvoilla rakkaiden ympäröimänä. Eivätkö ne olekin ne kallisarvoisimmat muistot päivästä?

Tiimi tämän artikkelin ja inspiraatiokuvauksen takana:

Stailaus, suunnittelu ja teksti Heidi Kouvo ja Laura Hyvi

Kuvat Heidi Kouvo Photography

Morsiamen puku Laura Hyvi Bridal

Korut Pioni Design

Morsiamen kengät Terhi Pölkki

Sulhasen puku Frenn Company

Sulhasen rusetti Laura Hyvi Bridal

MUA Zuii Organic Suomi

Mallit Julius Linnala ja Linn Wentzel / Fashion Model Agency

Kuvauspaikka Hotelli Rantapuisto

Lue myös!

Villa Sofian paprikadolma belugalinssi-minttutäytteellä

Kuva Ofer Amir

Vastuulliset hääjuhlavalinnat tuovat hyvinvointia ja säästöjä sinulle ja ympäristölle >>

Häät.fi haastatteli yrittäjä Heidi Niklas-Salmista tiedustellen, miten ekologisuutta voi toteuttaa häitä järjestäessä.

Pitääkö häät suunnitella kestävä kehitys mielessään >>

Sari Yli-Salomäki, Häät-lehden ja Häät.fin päätoimittaja, pohtii kolumnissaan häitä ja kestäviä arvoja.

Muokattu: 1.4.2019