3 tärkeintä vinkkiä vastuullisille hääpukuostoksille

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

3 tärkeintä vinkkiä vastuullisille hääpukuostoksille

Häät.fi neuvoo, miten sinäkin voit helposti tehdä häämekkohankintasi mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

1. Osta hääpukusi Suomessa

Osta hääpuku suomalaisesta asiantuntijaliikkeestä, jolloin saat ammattitaitoista asiantuntija-apua häämekon valintaan, ja mahdollisesti tarvittavat mittamuutostyöt tehdään taitavasti ja helposti saman katon alla. Varmista etukäteen liikettä valitessasi, mitä palveluita myymälä sinulle tarjoaa.

Kun ostat hääpuvun suomalaiselta yritykseltä, lisäät työtä Suomessa keskimäärin yli 50 prosentilla ostoksesi kokonaissummasta. Jos puku myös ommellaan Suomessa, kotimaisuusaste nousee 80–90 prosenttiin tai jopa 100 prosenttiin, jos materiaalina käytetään kierrätettyä tai kotimaista kangasta. Kotimaassa teet ostoksesi turvallisesti, sillä yritykset noudattavat Suomen kuluttajansuojalakia, tuotevastuulakia ja muuta lainsäädäntöä, joiden myötä liiketoiminnan vastuullisuus on kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

2. Toimi ajoissa ja tee pre-order -tilaus – estät ylituotannon

Ole liikkeellä ajoissa! Suurin osa hääpuvuista tehdään käyttäjälleen tilauksesta. Jotta tämä vastuullinen tuotantotapa on mahdollinen, tulee asiakkaan tehdä ostopäätös hyvissä ajoin, mikä tarkoittaa 4–10 kuukautta ennen hääpäivää merkistä riippuen. Pre-order- eli tilausmalli on yleisin tapa tuottaa hääpukujen erikoisliikkeissä myytävät hääpuvut. Liikkeisiin saapuu vain rajoitettu määrä sovituskappaleita uusista kausimallistoista, joita sovittamalla asiakas voi turvallisesti tilata oman hääpuvun. Näin ei synny luonnonvaroja tuhlaavaa ylituotantoa eikä luontoa kuormittavaa jätettä. Sovituskäytössä olleet kausimallit myydään ulos kauden lopulle sijoittuvissa alennusmyynneissä.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

On hyvä pitää mielessä, että suurin osa kansainvälisistä verkkokaupoista tilattavista tai muodin ketjuliikkeistä tai tavarataloista ostettavista juhlavaatteista on valmistettu massatuotantoerinä varastoon etukäteen samaan tapaan kuin katumuoti, jolloin eettisyys ja vastuullisuus eivät yleensä toteudu yhtä hyvin.

Pre-order -tuotanto takaa myös sen, että merkillä eli valmistuttajalla on pitkäaikainen ja vastuullinen suhde puvut valmistavaan tuotantolaitokseen tai tuotanto on kokonaan omissa käsissä. Ammattitaitoisia hääpukuompelijoita ei kouluteta hetkessä, joten heitä arvostetaan ja heistä pidetään hyvää huolta olivat he sitten lähellä tai kaukana. Valmistus- ja toimitusprosessi on äärimmäisen herkkä eikä viivästyksiin ole varaa, sillä hääpuvun valmistaminen tilauksesta on kunnia-asia eikä myöhästymistä voida sallia yhdenkään asiakkaan kohdalla.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

3. Valitse laatu joka kestää käyttökertoja

Laadukas hääpuku ei ole kertakäyttövaate vaan modernissa kiertotaloudessa häämekko palvelee useampia käyttäjiä heidän ainutkertaisissa hetkissään. Jos ostat mekon uutena, voit häiden jälkeen antaa sen edelleen myytäväksi pre-loved -hääpukuja välittäviin erikoisliikkeisiin tai myydä tai lahjoittaa puvun itse seuraavalle käyttäjälle. Laadukas merkkihääpuku on valmistettu siten, että ammattilainen voi tehdä pukuun mittamuutoksia tai muodistusta uutta käyttäjää varten, ja vaate koristeineen kestää ohjeiden mukaisen pesun vaurioitumatta.

Kun mekko useamman käyttökerran jälkeen on hääpukuna elämänkaarensa päässä, siitä voi ehkä vielä ottaa irti osia, esimerkiksi helman kangasta tai pitsikoristeita, ja käyttää niitä uuden vaatteen valmistukseen tai sen voi toimittaa tekstiilikierrätykseen.

Häämekon valinta vastuullisesti

Kuva Stelios Kirtselis

Kuvat on otettu hääpukuillasta, joka järjestettiin Häät.fin, Hääpukuneuvonnan ja Hotell U14:n yhteistyönä hääsomevaikuttajille toukokuussa 2023. Heillä oli mahdollisuus ennakkoon tutustua mm. Monica Loretti, Daniela di Marino, Angela Bianca ja Amelie Bridalin kauden 2024 hääpuku-uutuuksiin.

Teksti Sari Yli-Salomäki
Kuvat Stelios Kirtselis

Suomessa edustettuja hääpukumerkkejä ja suomalaisia hääpukuliikkeitä löydät Häät.fi Hääpukukoneesta

Hääpukukoneeseen

Kuva Barcelona Bridal Fashion Week

Lue Häät.fistä myös hääpukujen kotimaisuudesta

Lue häämekkomuodista 2024: Trendikäs morsian muokkaa häälookiaan pitkin hääpäivää 

Muokattu: 9.4.2024