Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Jonin ja Harrin talvihäissä laskettiin pulkkamäkeä ja jahdattiin revontulia

talvihäät Saariselällä Joni ja Harri

Kuva Kirsi Tasala Photography

Harrin ja Jonin talvihäissä nautittiin huikea illallinen, laskettiin pulkkamäkeä ja jahdattiin revontulia. 

Lumen kuorruttamien puiden sijaan tässä hääjuhlassa piti palmujen huojua ja iholla viipyillä Välimeren lämmin tuulahdus. Koronapandemia vei Jonin ja Harrin haaveet Espanjassa järjestettävistä häistä. Loppujen lopuksi hyvä niin, sillä juuri Lapin mystiikka talviaikaan teki juhlasta elämyksen. 

Ei paluuta entiseen

Joni ja Harri ovat olleet yhdessä keväästä 2016 asti. Molemmat tiesivät toisensa ammattiensa kautta, mutta eivät olleet koskaan jutelleet pidempään. Jokin vetovoima heidän välillään kuitenkin oli aina olemassa. Huhtikuussa 2016 kampaamoalan yritys järjesti pitkän viikonlopun koulutusmatkan Rukalla, jossa pari pääsi tutustumaan toisiinsa paremmin.

– Olimme molemmat tahoillamme parisuhteessa, mutta emme voineet palata enää entiseen elämään välillämme vallitsevan maagisen vetovoiman ja yhteyden vuoksi. Ensimmäisen vuoden elimme kahden kaupungin elämää. Minä asuin Helsingissä ja Joni Oulussa, Harri kertoo.

Lopulta etäsuhde vaihtui Jonin muuttoon Helsinkiin, ja hän myös päätyi työskentelemään samaan kampaamoon Harrin kanssa.

– Oli vaivatonta työskennellä yhdessä, joten aloimme miettiä oman kampaamon perustamista. Viime keväänä elimmekin hektistä aikaa, kun yrityksemme Atmos avautui Helsinkiin. 

Kihloihin pari meni joulukuussa 2018. Joni huijattiin työkeikalle Helsinki-Vantaan lehtoasemalle hotelliin tekemään asiakkaan kampausta. Vastassa olikin Harri sormuksen kanssa.

– Lähdimme siitä suoraan Prahaan minilomalle. Olen jouluhullu, joten minulle joulukuinen Praha oli ihana kokemus toreineen ja hehkuviineineen, Joni kertoo. 

talvihäät Saariselällä Joni ja Harri

Kuva Kirsi Tasala Photography

Mieluummin talven ihmemaa

Erityisesti Joni oli haaveillut häistä lämpimässä, auringonlaskun aikaan rannalla. Espanjasta löytyi täydellinen paikka, mutta sitten iski korona. Häitä lykättiin vuodella, mutta se ei auttanut. Keväällä 2021 häät päätettiin siirtää Suomeen.

– Halusimme paikan, joka aiheuttaisi vieraille totaalisen wow-tunteen koko viikonlopuksi. Päädyimme Saariselkään ja Star Arctic Hoteliin sydäntalvella, helmikuussa 2022. Tiedossa ei ollut siis lämmintä, mutta sitäkin erilaisempaa eksotiikkaa. Monelle vieraalle hääviikonloppumme oli ensikosketus pohjoiseen Lappiin, Harri selventää.

Talvi valikoitui ajankohdaksi siksi, ettei säästä tarvinnut huolehtia. Luonto näytti upealta talvisessa asussaan, ja sisälle sai loihdittua hyvin tunnelmallisen juhlan. Hotellin yhteyshenkilön Juha Muotkan kanssa kaikki sujui huolettomasti. Yhden puhelun ja sähköpostin jälkeen hotelli otti ohjat käsiinsä ja hoiti melkeinpä kaiken.

– Star Arcticissa on todella ystävällinen henkilökunta. Emme murehtineet mistään. Hotelli myös sijaitsee upealla paikalla Kaunispään huipulla. Kävimme syksyllä ennen häitä hotellilla, tapasimme Juhan ja keittiömestarin. Maistelimme häämenun läpi ja tutustuimme hotelliin. Melkeinpä kaikki oli tällä selvä.

talvihäät musiikkiesitys pianoa soittava nainen

Kuva Kirsi Tasala Photography

Yllätyshäätanssi oli Finlandersin Oikeesti. Ystävä Hanna-Maaria soitti pianoa ja Harri lauloi ensimmäisen säkeistön ikään kuin yllätyksenä Jonille. Sitten Hanna jatkoi laulua, ja pari alkoi tanssia Marko Keräsen tekemää rumbakoreografiaa nostoineen ja taivutuksineen. Tanssin loputtua vieraat nousivat seisomaan aplodien kera.

Revontulten jäljillä

Perjantaina vieraiden saapuessa paikalle Kaunispään huippu peittyi valtavan lumipyryn syleilyyn. Joni ja Harri hetken harmittelivat, etteivät henkeäsalpaavat maisemat näkyneet. Varsinkin kun illalla olisi tiedossa yllätyksenä revontulien metsästystä. Mutta huoli oli turha, sillä taivas selkeni seuraavien tuntien aikana täysin. Iloinen puheensorina täytti ravintolan, ja juhlavieraat olivat kuin yhtä perhettä.

– Paikallisen yrittäjän johdolla lähdimme etsimään revontulia ja saimme melko täydellisen lopetuksen ensimmäiselle hääpäivälle.

Vieraita odotti jo heidän saapuessaan huoneissa lahjapussukat parilta. Niiden joukossa olivat kuksat, jotka otettiin jahdille mukaan. Illallisen pääruoan jälkeen kaikki vetivät toppahaalarit päälleen ja siirtyivät linja-autolla vajaan puolen tunnin matkan päähän kodalle. Siellä tarjoiltiin flambeerattiin lettuja ja kaadettiin snapseja kuksiin. Opas kertoi revontulien mystiikasta pakkasen paukkuessa. Kaikki huipentui järven jäälle, jossa makoiltiin lumihangessa melkein totaalisessa pimeydessä revontulten esittäessä huikeaa leikkiään taivaalla.

talvihäät Joni ja Harri vihkiminen

Kuva Kirsi Tasala Photography

Rennosti hetkeen luottaen

Lauantaiaamun sarastaessa ravintolaan oli katettu aamiainen. Vieraat kävivät syömässä omaan tahtiin, Joni ja Harri viipyilivät hitaalla aamupalalla pari tuntia.

– Tämä oli todella hyvä tilaisuus rennolle jutustelulle.

Itse hääjuhla alkoi cocktail-tilaisuudella, jossa tarjoiltiin kuohuviiniä ja tapaksia. Ystävä Hanna-Maaria Tuomela lauloi jazzahtavia kappaleita vieraiden odotellessa vihkimisen alkamista. Aurinko alkoi hiljalleen laskea lumisen metsän ympäröidessä juhlapaikkaa. 

Illan juhla oli niin täynnä tunteita ja koskettavia hetkiä, että Harri ja Joni yllättyivät itsekin. Kun pimeä oli jo laskeutunut, vieraat kerääntyivät vihkitilaisuuteen. Kaikki seisoivat puolikaaressa pariskunnan ympärillä. Tunnelma oli rento ja käsinkosketeltavan kaunis.

– En osannut odottaa, että tuntuisi niin upealta. Tuttu pappi osasi tehdä tilanteesta turvallisen ja helpon. 

Taivaallinen hääillallinen

Modernin lappilaisen tunnelman keskellä istahdettiin ikimuistoiselle illalliselle. Pöytiin tarjoiltiin jaettavat alkupalat, joiden makupaletissa ilahduttivat muun muassa punajuuri, vuohenjuusto sekä perunablinit siianmädillä ja smetanalla. Nautinto jatkui kahdella eri pääruoalla: Inarijärven siialla ja poron ulkofileellä. Hotellin keittiömestari on tunnettu kastikkeistaan, joiden makujen sinfonia sai ruoat aivan uudelle tasolle.

– Meitä kiiteltiin menuvalinnasta moneen kertaan. Olimme itsekin täydellisen tyytyväisiä kaikkeen ruokaan, jota hääviikonloppuna saimme syödä, Joni ja Harri kehuvat.

Juhlan aikana kuultiin jopa kuusi puhetta, joiden sopimisesta aikatauluun kaasot huolehtivat etukäteen. Molempien kaasot olivat vastuussa myös juhlatilan koristelusta. Harri ja Joni olivat hankkineet somisteet valmiiksi ja kertoneet visiostaan. Toteutus oli taitavien naisten loihtima.

– Me annoimme heille vapaat kädet, sillä tiesimme kaiken olevan täydellistä. Heillä kaikilla on hyvä visuaalinen silmä, joten aihetta huoleen ei todellakaan ollut.

hääpari ja vieraat sädetikkujen kanssa

Kuva Kirsi Tasala Photography

Pulkkamäen valloittajat

Mieletöntä hääelämystä elänyt juhlakansa nautti tunnelmasta Lapin talvisessa yössä ja siirtyi lopulta hotellihuoneisiin. Vaan ihan kaikki ei vielä ollutkaan tässä, sillä sunnuntaina aamiaisen jälkeen odotti loppuyllätys. Nimittäin pulkkamäki!

Saariselällä sijaitsee Suomen pisin pulkkamäki Aurora Tobogganing Slope, olla on mittaa jopa kaksi kilometriä. Osa häävieraista lähti vielä viimeisen ohjelmanumeron äärelle, mikä kruunasi Jonin ja Harrin rakkauden juhlaviikonlopun.

Pariskunta oli onnellinen siitä, että sai viettää niin pitkän ajan tärkeiden ja rakkaiden ihmisen ympäröiminä. Naimisiin meneminen oli molemmille yhtä tärkeää ja merkityksellistä. Juhla oli parin näköinen alusta loppuun: rento, intiimi, täynnä rakkautta ja spontaaniutta.

– Elämme molemmat hetkessä emmekä suunnittele liikaa. Heittäydymme mukaan kaikkeen kivalta kuulostavaan!

 

Joni & Harri

Juhlat ja vihkiminen Saariselällä Star Arctic Hotelissa 
Joni, 39, ja Harri, 32, työskentelevät omassa kampaamoalan yrityksessään Atmoksessa.


Tyylin avaimet

JONI 
Smokki These Glory Days, Volt Kamppi 
Kengät Dr. Martens 
 
HARRI 
Smokki Oscar Jacobsen, Volt Kamppi 
Kengät Dr. Martens 
 
Valokuvaaja Kirsi Tasala Photography 
 
Budjetti 15 000 €

valokuvaaja Kirsi Tasala

Valokuvaajan silmin: Taianomaisen taivaan alla

”Olen asunut Lapissa ja suurin intohimoni on kuvata juuri Pohjoisen Suomen karuissa olosuhteissa. Jonin ja Harrin häitä vietettiin talven kylmimpään aikaan Saariselän tunturien syleilyssä. Kaamosaika oli jo kuitenkin selätetty, ja hääpäivä tarjosi upean auringonpaisteen alkuiltaan saakka, minkä jälkeen tumma taivas peittyi tähdistä ja revontulten tanssista. Päivä oli taianomainen. Oli minulle suuri kunnia päästä kuvaajana osaksi Jonin ja Harrin hääpäivää, josta huokui välittäminen, arvostus ja pyyteetön rakkaus toista kohtaan.  
  
Olen oululainen valokuvaaja ja työskentelen Pohjois-Suomen alueella, mutta tilauksesta tulen valokuvaamaan aina ulkomaille asti. Tyylini kuvata on luonnollinen ja tavoittelen kuvien jälkikäsittelyssä alkuperäistä tunnelmaa. Tahdon ikuistaa kamerallani hetkiä, joihin sinä pystyt palaamaan vielä vuosienkin päästä.” 
 
Kirsi Tasala Photography  
Instagram @kirsitasalaphotography

Lue Häät.fistä lisää

Kun yksi hääpäivä ei riitä! Lue Häät.fistä Rian ja Tonin monipäiväisistä hääjuhlista. Lue Häät.fistä >>

Miira ja Valtteri halusivat myös kaksipäiväiset häät. Niitä vietettiin Yyterin rantadyyneillä. Lue Häät.fistä >>

 

Teksti Tanja Hakala
Kuvat Kirsi Tasala Photography
 

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2022.

Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 3.8.2023