Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden suunnitteluopas

Onnistuneet häät on yksityiskohtien summa

Onnistuneet häät on yksityiskohtien summa

Häiden onnistumiseen vaikuttaa moni asia, eikä yhden asian epäonnistuminen pilaa koko häitä. On kuitenkin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ja miettiä tarkkaan, miten asia hoidetaan omissa häissä.

Yhtä ja oikeaa tapaa ei nimittäin ole, sillä jokaiset häät ovat uniikit, tilanteet ja tavat vaihtelevat, ja asioita pitää tietysti soveltaa kunkin juhlan mukaiseksi. Tässä kuitenkin jotain yksityiskohtia, joita kannattaa miettiä hyvissä ajoin.

1. Seremoniamestari. Jos kaaso tai bestman ei ole luonteva tähän hommaan, niin kannattaa antaa vastuu suosiolla jollekulle muulle. Seremoniamestarin tärkein tehtävä on pitää vieraat ajantasalla siitä, mitä seuraavaksi on tulossa ja kuinka pian. Ohjelma pitää siis käydä hänen kanssaan etukäteen huolella läpi, ja kertoa mitä haluatte vieraille tiedotettavan. Viihtyvyyttä lisää, kun tietää onko aikaa käydä ulkona tai vessassa ja milloin saa ruokaa.

Seremoniamestarin on myös oltava yhteistyössä keittiön kanssa, jotta ruoka ei esimerkiksi jäähdy odotellessa pöytiin. Sopivan rento puhetyyli pitää yleisönkin rentona, mutta kunkin juhlan haluttu yleistunnelma pitää tietysti ottaa huomioon. Jos hääpari tahtoo arvokkaan ja virallisen juhlan, ei mitkä tahansa vitsit sovi tilanteeseen.

2. Lämpötila. Juhlatiloja ja sääoloja on monenlaisia. Liika kuumuus tai kylmyys ei luo juhlatunnelmaa, joten kannattaa varautua mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoihin. Jos juhlapaikalla ei ole ilmastointia ja häät ovat heinäkuussa, olisi kuumuus otettava huomioon jo ohjelmaakin suunniteltaessa. Voiko jotain järjestää tarvittaessa ulkona, tai onko vilvoitelutaukoja tarpeeksi? Kylmää juotavaa olisi hyvä laittaa pöytiin jo heti paikalle saavuttaessa!

3. Kokenut ammattikuvaaja osaa työnsä, mutta silti kannattaa käydä läpi millaisia kuvia juuri te haluatte, ja mitkä yksityiskohdat pitäisi muistaa kuvata. Onko teille tärkeää saada kuvat kaikista koristeista ja kukista, entä jokaisesta vieraasta tai ohjelmanumerosta? Sormukset, kampaus, meikki, kynnet, puvut, kengät, kimppu, hiuskoriste... Haluatteko kaikista kauniit, mietityt kuvat muistoksi? Tehkää kuvaajalle myös lista perhe- ja kaaso/bestman-kuvista, jotka haluatte päivän aikana otettavan. Kerro myös, jos haluat omat kuvasi tietystä suunnasta, jotta puvun toispuoleiset koristeet tai hiuskoristeet näkyvät parhaiten.

Vaivalla järjetettyjen häiden tallentamista ei vain ole hyvä jättää harrastelijoiden vastuulle. Vaikka siskontyttö olisi loistava kuvaaja blogikuviensa perusteella, hän ei välttämättä pärjää liikkuvien kohteiden ja haastavien valotusten kanssa. Eikä hän välttämättä tiedä olla kirkossa, oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ammattilainen osaa myös editoida kuvat upeiksi, vaikka se vähän maksaakin. Hyviä kuvia on mahdotonta saada jälkikäteen, jos ensimmäisellä kerralla kaikki ei onnistunutkaan!

Onnistuneet häät on yksityiskohtien summa

4. Delegointi. Jos ette osaa, jaksa tai ehdi tehdä kaikkea itse, muistakaa hankkia hyviä apulaisia. Niitä voivat olla sukulaiset, ystävät tai yhtä hyvin palkatut hääsuunnittelijat. Hyvä hääsuunnittelija voi jopa säästää rahojanne yhteistyökumppaneiden tarjouksilla ja virhehankintojen ja -varausten välttämisessä.

Yhtä tärkeää on osata hankkiutua eroon huonoista apulaisista, jotka tietävät teitä paremmin, mikä teidän häihinne sopii ja ketkä vieraat tulee kutsua. Jos kaaso ei osaa olla onnellinen puolestasi tai vaikeuttaa jokaista asiaa, on parempi vaihtaa kaasoa. Häät ovat hääparin juhla ja ne, jotka eivät sitä hyväksy, voivat jättää tulematta. On kurjaa katsoa morsianta tai sulhasta, joka on antanut kaikkensa hääjärjestelyissä, eikä jaksa enää nauttia itse hääpäivästä.

5. Aikataulu. Tehkää sellainen! Kaikkea on mahdoton ennakoida, mutta melko tarkka suunnitelma kannattaa olla. On myös hyvä varata varaohjelmaa, jos aika tuntuu käyvän pitkäksi tai esimerkiksi ruokaa joudutaan odottamaan oletettua pidempään. Siirtymisiin isommalla joukolla voi mennä paljon aikaa, eikä kiirehtiminenkään juhlapäivänä tunnu hyvältä. Koko päivän aikatauluttaminen vaikka 5 min tarkkuudella tuskin haittaakaan ja joustaahan aina voi. On myös parasta, että hääpari ei itse joudu miettimään aikataulua, vaan muut hoitavat siinä pysymisen.

6. Kirkosta poistuminen. Minusta tuntuu, että tämä kohta unohdetaan usein. Hääpari lähtee alttarilta ensimmäisenä ja menee sopivaan paikkaan odottamaan tai kiertää ulkokautta takaisin sisälle kirkkoon. Vieraat jäävät ulos pääovelle odottamaan mahdollisten riisien, saippuakuplien tai muun heitettävän kanssa.

Sitten... kun tulette vihkipaikan ovelle, älkää pitäkö kiirettä! Seiskää ovella pitkään, nauttikaa tilanteesta ja antakaa kuvaajien kuvata rauhassa. Suudelkaa pitkään ja hymyilkää riisisateessa. Sopikaa tarkasti etukäteen, kuka tulee paikalle hääauton kanssa ja suunnitelkaa varasuunnitelma.

Ei ole hauskaa, jos vuokra-auto ei tulekaan, vanha museoauto ei käynnisty tai tunnelmassa mukana elävä bestman huomaa tässä vaiheessa, että minun olisi pitänytkin lähteä kirkosta jo vähän muita aiemmin. Hääparin ajettua pois seremoniamestarin on hyvä ottaa ohjat käsiinsä ja toivottaa vieraat tervetulleeksi jatkamaan juhlia juhlapaikalle, vaikka se olisikin itsestäänselvyys.

Onnistuneet häät on yksityiskohtien summa

7. Onnittelut. Muistuttakaa hääparin vanhempia, että heidän tulee olla – suunnitelmasta riippuen – ensimmäisten joukossa juhlapaikalla. Tunnelma tiivistyy helposti juhlapaikan eteisessä, jos ennen paikoilleen siirtymistä vieraiden olisi tarkoitus kätellä vanhemmat, jotka saapuvatkin paikalle viimeisinä. Ja suunnitelkaa etukäteen missä ja miten onnitteluiden vastaanottaminen tapahtuu, ja mitä vieraat tekevät sillä aikaa kun he odottavat hääparin saapumista juhlapaikalle hääkuvauksista.

8. Lahjat. Vaikka lahjoja yhä enemmän toivotaan tilisiirtoina esimerkiksi häämatkatilille, olisi lahjoille hyvä varata oma pöytänsä ja opastaa vieraille sen sijainti heti ovella. Kaaso voi kerätä rahat ja shekit pois kuorista ja asetella kortit näkyville. Lahjoihin kannattaa merkitä hääparia varten keneltä se on saatu, jos lahja avataan ja kortti irtoaa. Tapa voi olla mitä tahansa numeroinneista listoihin.

9. Lapset. Aikuisten kesken juhlittavat häät ovat mielestäni yleistyneet viime aikoina, ja hääparin toivomusta pitää tässäkin asiassa kunnioittaa. Kutsussa tulee olla kutsuttujen nimet, eikä ylimääräisiä vieraita varten ole varattu istumapaikkoja tai tarjoilua. Jos kuitenkin lapset ovat tervetulleita, heidät kannattaa kaikkien viihtyvyyden vuoksi huomioida. Järjestäkää lapsille tekemistä ja ohjelmaa vaikka erillisessä huoneessa tai nurkassa. Video pyörimään, pelejä ja piirustusvälineitä esille. Lastenhoitaja on loistava vaihtoehto, jolloin vanhemmatkin voivat keskittyä paremmin ohjelmaan. Ns. kilttejäkin lapsia on vaikea pitää hiljaa ja paikallaan tuntikausia, jos mitään heille suunnattua tekemistä ei ole.

Ohjelmanumerot ovat sitten jo ihan oma lukunsa. Häätanssia kannattaa harjoitella myös hääpuku huomioon ottaen. Saako laahuksen nostettua ylös, kauanko jaksat sitä kannatella ja vaikuttaako se esimerkiksi tanssiotteeseen? Onko kimppu mukana tanssissa ja miten sitä tulisi pitää, jotta se ei olisi kuvissa aina kasvojen edessä? Millainen yleisö on leikkejä ajatellen? Onko vapaaehtoisia kysyttäessä monta kättä ylhäällä vai pitkiä vaivaantuneita hetkiä?

Täydelliset häät ovat hääparin näköiset, mutta vieraat huomioon ottavat. Kun asioita on mietitty tarkkaan etukäteen ja kerrottu omista toiveista muille ajoissa, voi hääpäivänä keskittyä tärkeimpään ja vain nauttia hetkestä!

Muokattu: 30.8.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Häiden järjestämiseen liittyy paljon muistettavia yksityiskohtia ja morsiusparin kesken tehtäviä pää...

Ilmainen ja muokattava häiden muistilista löytyy Häät.fistä

Kun kaipaat häidesi suunnittelun tueksi hääsuunnittelu listaa, muistilistaa tai to do -suunnitelmaa,...

Laske hääbudjetti helposti ja nopeasti Häät.fissä

Häiden rahamenot aiheuttavat usein pään vaivaa, siksipä Häät.fin häiden suunnittelutyökaluissa on il...

Häävieraslistan hallitseminen on yksinkertaista Häät.fissä

Mihin ihmeeseen alan kerätä häiden vieraslistaa? Häät.fissä on vieraslista-työkalu, jonka avulla lu...

Aloita häiden suunnittelu ottamalla maksuttomat häiden suunnittelutyökalut käyttöön

Häät.fin häiden suunnittelutyökalujen avulla suunnittelet onnistuneet häät helposti. Käytössäsi on i...

Mistä löydän häihin kakuntekijän ja hääauton? Hääpalveluhakemistosta löytyy!

Häitä järjestäessäsi joudut ehkä ensimmäistä miettimään, kukahan osaisi tehdä upean hääkakun? Mistä ...

Mainos: Fiksukuluttaja.fi

Häiden rahoitus: mistä ja miten?

Suomalaisten hääbudjetit vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin kymppitonneihin. Mitä hienommat häät haluatte pitää, sitä suuremman hääbudjetin yleensä tarvitsette.

Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia tapoja järjestää häiden rahoitus.

Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä on juuri teidän tapauksessanne paras tapa turvata hääbudjetti ja saada rahaa häihin. Oheisesta artikkelista saatte kuitenkin runsaasti tietoa, minkä perusteella osaatte valita teille sopivimman rahoitusratkaisun.

Säästöpossu ja kolikkopinoja

Häiden maksaminen lainalla

Edullinen häälaina mahdollistaa unelmien häiden järjestämisen ilman, että jälkikäteen joutuu maksamaan kohtuuttomasti lainan koroista ja kuluista.

Kannattaa pyytää lainatarjous mahdollisimman monesta paikasta, sillä pankkien ja rahoituslaitosten välillä on suuria hintaeroja. Erot lainatarjousten koroissa selittyvät myös sillä, että luotonantajat voivat arvioida eri tavoin lainanhakijoiden taloustilanteen ja takaisinmaksukyvyn.

Lainan kilpailutus mahdollisimman monen eri pankin kesken varmistaa, että löydätte mahdollisimman edullista lainaa tarjoavan luotonantajan hääjuhlianne varten.

Hääjuhlan voi rahoittaa erityyppisillä luotoilla, kuten:

  • Vakuudeton kulutusluotto (korko alimmillaan 4 %)
  • Vakuudellinen kulutusluotto (korot alkaen noin 2 %: vakuudeksi tarvitaan esimerkiksi asunto)
  • Luottokortti (ei välttämättä paras vaihtoehto, sillä luottoraja on tyypillisesti matala, mutta korko voi olla jopa 20 %)

Häiden maksaminen omilla säästöillä

Talouselämä -lehden mukaan suurin osa suomalaisista rahoittaa häät omilla palkkatuloilla ja säästöillä. Jos pystyy säästämään koko tarvittavan summan, välttyy koroilta ja kuukausilta laskutuspalkkioilta. Esimerkiksi 10 000 euron hääbudjetin kokoaminen säästämällä voi kuitenkin viedä useita vuosia.

Säästöaika riippuu tietenkin parin tuloista ja menoista. Jos taloustilanne on hyvä, voi summan saada kokoon jo vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 833 euron säästämistä joka kuukausi. Jos pystyy säästämään kuussa 200 euroa, hääbudjetin keräämiseen tavalliselle pankkitilille menee yli neljä vuotta.

Joissain tapauksissa voi olla kannattavampaa sijoittaa nuo rahat ja maksaa häät matalakorkoisella lainalla. Tuon 200 euroa voi siirtää myös ASP-tilille, sillä oman asunnon ostaminen on tärkeä lähitulevaisuuden tavoite monelle kihlaparille.

Muut tavat saada rahaa häiden järjestämiseen

Useat hääparit saavat vanhemmiltaan rahaa häitä varten. Muutaman vuoden takaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa haastateltu tapakouluttaja kertoi, että itse asiassa morsiamen vanhempien kuuluu (perinteisesti) maksaa häiden järjestäminen.

Nykypäivänä ei kuitenkaan ole kovin tavallista odottaa, että rahoitus tulisi morsiamen vanhemmilta, eikä kaikilla vanhemmilla olisi tähän mahdollisuuksiakaan.

Myös sulhasen vanhemmat ja muut sukulaiset saattavat osallistua häiden kustannuksiin. Rahalahjoituksia voi tulla sekä ennen häitä että niiden yhteydessä, sillä osa hääpareista ilmoittaa jo hääkutsussa, että toivoo häälahjaksi nimenomaan rahaa.

Silloin tällöin kuulee hääpareista, jotka perivät pääsymaksun häävierailta, tai jotka keräävät häävierailta rahaa hääleikkien varjolla. Jotkut hääparit järjestävät juhlan nyyttäriperiaatteella, jolloin häävieraat tuovat tarjottavat tullessaan.

Jos morsian tai sulhanen on julkisuuden henkilö tai somevaikuttaja, voi rahaa häiden järjestämiseen tulla myös median ja mainostajien kautta. Esimerkiksi somevaikuttaja voi saada ilmaisen juhlatilan ja vähintäänkin alennusta juhlapuvuista sekä tarjoiluista, jos hän tarjoaa vastineeksi näkyvyyttä.

Hybridirahoitus toisi haasteita taloudenhallintaan

Häiden maksaminen voi tapahtua “hybridirahoituksella”, eli useiden eri rahoitusvaihtoehtojen yhdistelmällä.

On mahdollista, että hääpuku on ostettu osamaksulla ja häätilan vuokra on hoidettu luottokortilla. Pitopalvelun lasku saatetaan kuitata kulutusluotolla, kun taas hääbändi on maksettu omilla säästöillä.

Syitä tähän voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että hääbudjettia ja häiden rahoitusta ei ole sen kummemmin mietitty etukäteen, vaan jokainen vastaan tuleva kulu on maksettu ensimmäiseksi mieleen juolahtaneella tavalla. Toinen mahdollinen syy on se, ettei pankista ole saatu yhtä tarpeeksi suurta lainaa, joten luottoja on pitänyt ottaa vähän sieltä ja täältä.

Se, että häiden jälkeen on velkaa useille eri tahoille, hankaloittaa elämää useilla tavoilla.

Ensinnäkin, jokaisessa lainassa on oma tilinhoitopalkkionsa. Pelkkiin tilinhoitomaksuihin voi kulua kymmeniä euroja kuussa. Toisekseen, pienissä luotoissa on usein korkeammat korot kuin isommissa kulutuslainoissa. Kolmannekseen: useiden eri kuukausittaisten laskujen maksaminen vie aikaa, ja jokin eräpäivistä voi vahingossa unohtua.

Onkin suositeltavaa laskea hääbudjetti ja valita sopiva rahoitus häiden järjestämiseen jo ennen hääjärjestelyjen aloittamista käytännössä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FIKSUKULUTTAJA.FI

Muokattu: 14.8.2024