Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkiminen

Siviilivihkimisen ei tarvitse olla nopeasti naimisiin ruokatunnilla -tilaisuus

Siviilivihkiminen vihkipaikalla

Kuva Jakob Owens / Unsplash.com

Siviilivihkiminen ja maistraattihäät mieltyy helposti "Sanotaan tahdon nopeasti ruokatunnilla" -tyyppiseksi tilaisuudeksi, josta kaikki kirkolliseen vihkimiseen liitetty romanttinen juhlavuus riisutaan pois. Näin sen ei tarvitse olla.

Siviilivihkiminen nimittäin mahdollistaa hääparin vihkimiseen ja vihkiseremoniaan huomattavan paljon enemmän joustoa kuin kirkollinen toimitus. Kirkollinen vihkiminen on aina jumalanpalvelus, joka määrää asioille järjestyksen ja jumalanpalvelus-luonteen vuoksi myös sopivaisuuteen liittyviä ehtoja, vaikka musiikin suhteen.

– Siviilivihkiminen on aina parin näköinen vihkiminen! Kyseessä voi olla pikainen piipahdus Rakkausvirastoon (eli Digi- ja väestötietovirasto) tai isot ja näyttävät, perinteiset tai vähemmän perinteiset häät viraston ulkopuolella, muistuttaa notaari- ja oikeudellisten palvelujen johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Siviilivihkimisen kaava on koruttomimmillaan pariminuuttinen

Ilman ns. lisäohjelmaa siviilivihkiminen on melkein ohi ennen kuin edes hääpari ehtii tajuta. Monilla vihkijöillä on sen vuoksi tapana pidentää seremoniaa pienellä puheella, toiset vihkijät puolestaan muokkaavat ohjelmaa vain hääparin toiveesta.

Siviilivihkimisen kaava menee näin:

Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?” 


(Vastaus: Tahdon.)

”Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?”

(Vastaus: Tahdon.)

Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen, totean Teidät aviopuolisoiksi.

Sormuksia maistraattivihkimisessä voidaan vaihtaa, mutta se ei ole pakollista. Jos hääpari haluaa vaihtaa sormuksia, lausutaan seuraavasti:

Ottakaa liittonne merkiksi sormus puolisoltanne.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Myös juhlavat ja seremonialliset ratkaisut ovat järjestettävissä. Vihkivän viranomaisen kanssa voidaan sopia hyvinkin monenlaisista vaihtoehdoista. Erityisen helppoa vihkitilaisuuden muokkaaminen on, jos vihkiminen suoritetaan muualla kuin maistraatin toimitiloissa. Vihkimisen yhteydessä voi olla esimerkiksi musiikkia, puheita ja runoja, vihkivaloja, jne. vihittävän parin toiveiden mukaan.

Siviilivihkiminen hääpari

Kuva Carly Rae Hobbins / Unsplash.com

Siviivihkipaikkoja on periaatteessa lähes rajattomasti

Maistraatin tai käräjäoikeuden tilat ovat vihkipaikkana vain yksi vaihtoehto. Vihkipaikka on hääparin toiveista kiinni ja siitä mihin vihkivän viranomaisen onnistuu houkuttelemaan.

– Vihkiminen onnistuu vihkiparien toivomilla paikoilla, kuten ulkona luonnossa, parin kotona tai mökillä, hääjuhlien viettopaikalla tai vaikka ravintolassa, kertoo Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Virkapaikan ja -ajan ylittävä palvelu on kuitenkin vihkivälle viranomaiselle vapaaehtoista. Virka-ajan ja -paikan ulkopuolisesta vihkimisestä haaveilevan pariskunnan täytyy olla maistraattiin yhteydessä hyvissä ajoin. Kaikissa maistraateissa ei ole mahdollisuutta järjestää siviilivihkimistä viraston ulkopuolella, mutta kysymällä asiat saadaan usein järjestymään tavalla tai toisella. 



Siviilivihkiminen voi tapahtua myös missä tahansa virastossa tai käräjäoikeudessa, eli hääpari ei ole sidottu oman alueensa maistraattiin.

Virka-aikana (arkisin klo 9-16.15) Digi- ja väestötietovirastossa suoritettava vihkiminen on maksutonta. Virka-aikana vihkiminen muualla maksaa 150 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 € sekä vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Hinnat vuoden 2021 mukaisia.

Maksullisuudesta huolimatta virastoajan ulkopuoliset palvelut kiinnostaa hääpareja.

– Virka-ajan ulkopuolisia vihkimisiä oli vuonna 2020 10 % Digi- ja väestötietoviraston suorittamista siviilivihkimisistä, Ari Torkkel kertoo.

Siviilivihkimiseen pukeutuminen

Siviilivihkimiseen pukeudutaan useimmiten kirkkovihkimiseen verrattuna hillitymmin. Vaikka vihkipaikka olisikin kolkonoloinen maistraatti, eleganttia ja juhlavaa pukeutumista ei ole syytä erityisesti vältellä. Jokainen hääpari järjestää haluamansa laiset vihkijäiset, ja ohjeistaa mahdollisia vieraitaan haluamallaan tavalla. 



Smart casual, eli tyylikäs arkipukeutuminen, on erinomainen pukukoodi niin hääparille kuin vieraillekin. Mies pukeutuu silloin irtotakkiin ja suoriin housuihin ja kauluspaitaan ilman solmiota. Naisella sopiva asu maistraattihäissä voi olla suorat housut ja tyylikäs pusero, mekko tai vaikka housupuku.



– Maistraattihäiden pukeutumisetiketti on lohkaisun mukainen: asu on vapaa, mutta pakollinen. Syntymäasu ei siis käy, mutta muuten avioon saa astella niin näyttävässä tylliunelmassa kuin lempifarkuissakin, ohjeistaa Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Muista siviilivihkimisestä nämä

1. 

Ennen vihkimistä tulee tehdä avioliiton esteiden tutkinta

Siviilivihkisen kohdalla tutkintapyyntö tehdään Digi- ja väestötietoviraston sivuilla sähköisesti. Esteiden tutkintaohjeet DVV.fissä. Siihen tulee varata aikaa vähintään seitsemän vuorokautta. Jos hääparin toinen osapuoli on jonkin muun maan kansalaisen, aikaa tutkintaan täytyy varata enemmän. Kirkollisen vihkimisen yhteydessä esteiden tutkimista voi pyytää myös kirkkoherranvirastosta. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

2.Uusi sukunimi

Mikäli vihittävät tai toinen heistä haluaa vaihtaa sukunimensä vihkimisen yhteydessä, uusi nimi tulee ilmoittaa esteiden tutkinnan yhteydessä. Jos molemmat pitävät nykyiset nimensä, mitään ei tarvitse tehdä. Tutustu sukunimi-ohjeisiin DVV:ssä.

3. Vihkiajat

Vihkiaika varataan sähköisestä ajanvarauspalvelusta. Jos mielitte avioitua virka-ajan tai virkapaikan ulkopuolella, vihkimisten ajanvaraustiedustelut tehdään sähköpostilla tai puhelimitse. vihkiminen@dvv.fi ja 0295 536 244 (numero on valtakunnallinen) arkisin klo 9–12.

4. Kaksi todistajaa tarvitaan

Vihittäessä tulee olla hääparin lisäksi paikalla kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Normaalitilanteessa maistraatista voi myös tiedustella todistajia, koronarajoitukset saattavat kuitenkin vaikuttaa saatavuuteen. Myös vihkiseurueen sallittua kokoa ja mahdollista maskin käytäntöä tulee koronatilanteen jatkuessa tarkistaa virastosta.

Muokattu: 25.11.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...

Häämarssin ei tarvitse olla marssi

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Rehearsal dinner rennosti suomalaisittain

Ideana harjoitusillallisilla on olla rento get together -tilaisuus ystävien ja sukulaisten parissa,...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiks...

Entten tentten, mikä sukunimi meille tulee avioliitossa?

Hääparin kannattaa käydä sukunimikeskustelu heti hääsuunnittelun alkumetreillä, varsinkin jos haavei...

Mainos: Arctic Light Hotel

Lapin romanttisin hotelli – Arctic Light luo häämatkasta taianomaisen

Rovaniemen sydämessä, aivan kaupungin keskustassa, sijaitsee ihastuttava boutique-hotelli Arctic Light. Hotellin tyylikäs ja lämmin tunnelma kutsuu rakkausmatkalaiset ja häämatkaajat luokseen viettämään aikaa ihan kahden.

Arctic Light Hotel -hotellihuone ruusunterälehdet ja kuohuviinipullo

Saapumisesta lähtien vieraat huomioidaan poikkeuksellisen upeasti ja vieraanvaraisuus jatkuu aina lähdön hetkeen asti. Auton saa kätevästi pysäköityä maksuttomille paikoille hotellin taakse ja sähköauton lataus onnistuu näppärästi. Hotellille on helppo saapua ja täällä tuntee olonsa kotoisaksi.

Hotellin nimestä voi päätellä, että täällä valaistukseen on panostettu erityisellä tavalla. Käytävällä kulkiessa valot syttyvät tunnelman mukaan ja johdattavat oman huoneen luokse.

Yhteensä 57 huoneen hotellin kokonaisuuteen kuuluu neljä teemasviittiä ja viisi Aurora Loft -huonetta. Ihastuttavat yksityiskohdat, kuten mittatilauksena tehty pohjoisesta luonnosta inspiraationsa saanut valoseinämä tekevät huoneista elämyksen.

Arctic Light Hotelin takapiha ja lasiterassi wintergarden pimeässä

Yötön yö ja revontulet

Rovaniemen lumo piirtyy hotellin ympärille jokaisena vuodenaikana. Syksyllä ja talvella revontulet loimottavat taivaalla häämatkalaisille, kunhan niitä siirtyy katselemaan vähän kauemmas keskustasta.

Tässä onkin ikimuistoinen aktiviteetti kahdestaan tehtäväksi. Voitte varata paikallisen revontulioppaan, joka noutaa teidät hotellilta ja vie ihastelemaan luonnon omaa näytelmää.

Kesällä nautitaan tietenkin Lapin yöttömästä yöstä. Hotellin henkilökunta järjestää toiveiden mukaan tekemistä, joten tiedossa on takuulla unohtumaton Lapin rakkausmatka.


Arctic Light Hotel on valittu Suomen romanttisimpien hotellien joukkoon ja palkittu monesti myös Suomen parhaana hotellina.


Arctic Light Hotel hotelliaamiainen by Sara La Fountain

Täydellinen hotelliaamiainen

Aamupala täällä on täynnä mieleenpainuvia makuja. Nauttipa sen sitten ekstrana omassa huoneessa tai alakerran Arctic Restaurant -ravintolassa, on tuo varmasti yksi parhaimmista aamupalakokemuksista koskaan.

Ihanat kirkkaat värit, pohjoisen marjat, runsaasti hedelmiä ja herkullisen lämpimät vaihtoehdot takaavat, että kaikille löytyy taatusti jotain. Aamupalan konseptin on suunnitellut Sara La Fountain.

Arctic Ligh Hotel Rovaniemi Arctic Restaurant annoksen viimeistely

Romanttinen illallinen kruunaa minimoonin

Kun on retkeillyt päivän Rovaniemeltä löytyvissä upeissa luontokohteissa, tutustunut keskustan ostosmahdollisuuksiin ja kenties levännyt hetken aikaa, on aika suunnata illalliselle kahdestaan.

Romanttiselle illalliselle kannattaa ehdottomasti istahtaa hotellin omaan ravintolaan. Huolella koostettu menu ja tarkoin valitut viinit tekevät ravintolasta yhden kaupungin suosituimmista. Pöytävaraus on syytä siis muistaa.

Illallisen jälkeen on kiva istahtaa hotellin kauniille Lasiterassille vaikka mocktailin kera. Lasiterassin vehreys ja sisustuksen herkullinen runsaus hellii aisteja. Ihana täällä on rakkaansa kanssa muistella mennyttä hääjuhlaa, elää tovi vielä juhlakuplassa tai nauttia häiden vuosipäivästä yhdessä, aivan kahden.

Arctic Light Hotel Rovaniemi Lasiterassi sisältä Arctic Wintergarden
Lasiterassilla voi järjestää myös idyllisiä intiimejä häitä vierasmäärältään maksimissaan 40. Hotellin ravintola vastaa tapahtuman antimista.

 

Teksti Tanja Hakala 
Kuvat Actic Light Hotel 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä ARCTIC LIGHT HOTEL

Arctic Light Hotel

Valtakatu 18, 96200 Rovaniemi

puhelin +358 20 1710 100
sähköposti hotel@arcticlighthotel.fi

Instagram @arctic_light_hotel
Facebook @arcticlighthotel