Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkiminen

Siviilivihkimisen ei tarvitse olla nopeasti naimisiin ruokatunnilla -tilaisuus

Siviilivihkiminen vihkipaikalla

Kuva Jakob Owens / Unsplash.com

Siviilivihkiminen ja maistraattihäät mieltyy helposti "Sanotaan tahdon nopeasti ruokatunnilla" -tyyppiseksi tilaisuudeksi, josta kaikki kirkolliseen vihkimiseen liitetty romanttinen juhlavuus riisutaan pois. Näin sen ei tarvitse olla.

Siviilivihkiminen nimittäin mahdollistaa hääparin vihkimiseen ja vihkiseremoniaan huomattavan paljon enemmän joustoa kuin kirkollinen toimitus. Kirkollinen vihkiminen on aina jumalanpalvelus, joka määrää asioille järjestyksen ja jumalanpalvelus-luonteen vuoksi myös sopivaisuuteen liittyviä ehtoja, vaikka musiikin suhteen.

– Siviilivihkiminen on aina parin näköinen vihkiminen! Kyseessä voi olla pikainen piipahdus Rakkausvirastoon (eli Digi- ja väestötietovirasto) tai isot ja näyttävät, perinteiset tai vähemmän perinteiset häät viraston ulkopuolella, muistuttaa notaari- ja oikeudellisten palvelujen johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Siviilivihkimisen kaava on koruttomimmillaan pariminuuttinen

Ilman ns. lisäohjelmaa siviilivihkiminen on melkein ohi ennen kuin edes hääpari ehtii tajuta. Monilla vihkijöillä on sen vuoksi tapana pidentää seremoniaa pienellä puheella, toiset vihkijät puolestaan muokkaavat ohjelmaa vain hääparin toiveesta.

Siviilivihkimisen kaava menee näin:

Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?” 


(Vastaus: Tahdon.)

”Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?”

(Vastaus: Tahdon.)

Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen, totean Teidät aviopuolisoiksi.

Sormuksia maistraattivihkimisessä voidaan vaihtaa, mutta se ei ole pakollista. Jos hääpari haluaa vaihtaa sormuksia, lausutaan seuraavasti:

Ottakaa liittonne merkiksi sormus puolisoltanne.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Myös juhlavat ja seremonialliset ratkaisut ovat järjestettävissä. Vihkivän viranomaisen kanssa voidaan sopia hyvinkin monenlaisista vaihtoehdoista. Erityisen helppoa vihkitilaisuuden muokkaaminen on, jos vihkiminen suoritetaan muualla kuin maistraatin toimitiloissa. Vihkimisen yhteydessä voi olla esimerkiksi musiikkia, puheita ja runoja, vihkivaloja, jne. vihittävän parin toiveiden mukaan.

Siviilivihkiminen hääpari

Kuva Carly Rae Hobbins / Unsplash.com

Siviivihkipaikkoja on periaatteessa lähes rajattomasti

Maistraatin tai käräjäoikeuden tilat ovat vihkipaikkana vain yksi vaihtoehto. Vihkipaikka on hääparin toiveista kiinni ja siitä mihin vihkivän viranomaisen onnistuu houkuttelemaan.

– Vihkiminen onnistuu vihkiparien toivomilla paikoilla, kuten ulkona luonnossa, parin kotona tai mökillä, hääjuhlien viettopaikalla tai vaikka ravintolassa, kertoo Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Virkapaikan ja -ajan ylittävä palvelu on kuitenkin vihkivälle viranomaiselle vapaaehtoista. Virka-ajan ja -paikan ulkopuolisesta vihkimisestä haaveilevan pariskunnan täytyy olla maistraattiin yhteydessä hyvissä ajoin. Kaikissa maistraateissa ei ole mahdollisuutta järjestää siviilivihkimistä viraston ulkopuolella, mutta kysymällä asiat saadaan usein järjestymään tavalla tai toisella. 



Siviilivihkiminen voi tapahtua myös missä tahansa virastossa tai käräjäoikeudessa, eli hääpari ei ole sidottu oman alueensa maistraattiin.

Virka-aikana (arkisin klo 9-16.15) Digi- ja väestötietovirastossa suoritettava vihkiminen on maksutonta. Virka-aikana vihkiminen muualla maksaa 150 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 € sekä vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Hinnat vuoden 2021 mukaisia.

Maksullisuudesta huolimatta virastoajan ulkopuoliset palvelut kiinnostaa hääpareja.

– Virka-ajan ulkopuolisia vihkimisiä oli vuonna 2020 10 % Digi- ja väestötietoviraston suorittamista siviilivihkimisistä, Ari Torkkel kertoo.

Siviilivihkimiseen pukeutuminen

Siviilivihkimiseen pukeudutaan useimmiten kirkkovihkimiseen verrattuna hillitymmin. Vaikka vihkipaikka olisikin kolkonoloinen maistraatti, eleganttia ja juhlavaa pukeutumista ei ole syytä erityisesti vältellä. Jokainen hääpari järjestää haluamansa laiset vihkijäiset, ja ohjeistaa mahdollisia vieraitaan haluamallaan tavalla. 



Smart casual, eli tyylikäs arkipukeutuminen, on erinomainen pukukoodi niin hääparille kuin vieraillekin. Mies pukeutuu silloin irtotakkiin ja suoriin housuihin ja kauluspaitaan ilman solmiota. Naisella sopiva asu maistraattihäissä voi olla suorat housut ja tyylikäs pusero, mekko tai vaikka housupuku.



– Maistraattihäiden pukeutumisetiketti on lohkaisun mukainen: asu on vapaa, mutta pakollinen. Syntymäasu ei siis käy, mutta muuten avioon saa astella niin näyttävässä tylliunelmassa kuin lempifarkuissakin, ohjeistaa Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Muista siviilivihkimisestä nämä

1. 

Ennen vihkimistä tulee tehdä avioliiton esteiden tutkinta

Siviilivihkisen kohdalla tutkintapyyntö tehdään Digi- ja väestötietoviraston sivuilla sähköisesti. Esteiden tutkintaohjeet DVV.fissä. Siihen tulee varata aikaa vähintään seitsemän vuorokautta. Jos hääparin toinen osapuoli on jonkin muun maan kansalaisen, aikaa tutkintaan täytyy varata enemmän. Kirkollisen vihkimisen yhteydessä esteiden tutkimista voi pyytää myös kirkkoherranvirastosta. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

2.Uusi sukunimi

Mikäli vihittävät tai toinen heistä haluaa vaihtaa sukunimensä vihkimisen yhteydessä, uusi nimi tulee ilmoittaa esteiden tutkinnan yhteydessä. Jos molemmat pitävät nykyiset nimensä, mitään ei tarvitse tehdä. Tutustu sukunimi-ohjeisiin DVV:ssä.

3. Vihkiajat

Vihkiaika varataan sähköisestä ajanvarauspalvelusta. Jos mielitte avioitua virka-ajan tai virkapaikan ulkopuolella, vihkimisten ajanvaraustiedustelut tehdään sähköpostilla tai puhelimitse. vihkiminen@dvv.fi ja 0295 536 244 (numero on valtakunnallinen) arkisin klo 9–12.

4. Kaksi todistajaa tarvitaan

Vihittäessä tulee olla hääparin lisäksi paikalla kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Normaalitilanteessa maistraatista voi myös tiedustella todistajia, koronarajoitukset saattavat kuitenkin vaikuttaa saatavuuteen. Myös vihkiseurueen sallittua kokoa ja mahdollista maskin käytäntöä tulee koronatilanteen jatkuessa tarkistaa virastosta.

Muokattu: 25.11.2024

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Mitä tarkoittaa avioliiton siunaus?

Avioliitolle voidaan hakea siunaus luterilaisessa tai ortodoksisessa kirkossa, mikäli toinen puoliso...

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...

Häämarssin ei tarvitse olla marssi

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Rehearsal dinner rennosti suomalaisittain

Ideana harjoitusillallisilla on olla rento get together -tilaisuus ystävien ja sukulaisten parissa,...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiks...

Mainos: Svanhilde Jewellery

Kestävää kehitystä kunnioittaen Helsingissä käsityönä luodut ajattomat timanttikorut kestävät eliniän

Helsinkiläinen Svanhilde valmistaa korkealaatuisia, käsintehtyjä timanttikoruja 100 % kierrätetystä jalometalleista ja eettisesti hankituista timanteista. Hayleyn ja Teron Svanhilde Jewelleryssä yhdistyvät elegantti tyyli, tinkimätön laatu ja intohimo kauneuteen kihlasormuksia ja vihkisormuksia valmistettaessa.

Koruista rakkauteen ja rakkaudesta koruihin

Svanhilden tarinaa ei olisi olemassa ilman yrityksen perustajien Hayleyn ja Teron rakkaustarinaa. He molemmat ovat aina rakastaneet kauniita koruja, ja tämä yhteinen kiinnostuksen kohde auttoi heitä löytämään toisensa.

Tero on toisen sukupolven jalokivi- ja korukauppias sekä gemmologi, jolla on yli kahden vuosikymmenen kokemus koru-, timantti- ja jalokiviteollisuudesta. Hayley puolestaan varttui Etelä-Afrikassa ja muutti Suomeen etsimään uusia seikkailuja. Jo nuorena tyttönä hän lumoutui korukauppojen ikkunoiden kiiltelevistä aarteista.

Nyt Hayley on taitava korusuunnittelija ja kultaseppä. Hän on opiskellut kultasepän alalla ja viettää aikansa suunnittelemalla ja työskentelemällä pajassaan Helsingissä luodakseen asiakkaidensa unelmien koruja.

KLIKKAA KUVAA JA KATSO TARKEMMAT TUOTETIEDOT

Merkittävät elämän hetket ansaitsevat arvoisensa muistot

Hayley haluaa jakaa asiakkailleen sitä ainutkertaista tunnetta, jonka hän sai siitä sormuksesta, jolla Tero häntä kosi – ja siksi jokaisen sormuksen valmistaminen asiakkaalle tuntuu niin tärkeältä. Merkittävät elämän hetket ja saavutukset ansaitsevat arvoisensa korut, joita voi ihailla ja arvostaa ikuisesti.

Yhdessä työskentely sujuu avioparilta hyvin, sillä Teron pitkä kokemus ja tietotaito alalta yhdistettynä Hayleyn taitaviin kultasepäntaitoihin auttavat heitä luomaan elegantteja, kestäviä ja kauniita timanttikoruja. Svanhilde Jewelleryssä he ovat onnellisia saadessaan mahdollisuuden jakaa iloa ja olla mukana asiakkaidensa tärkeissä hetkissä korujen kautta.

KLIKKAA KUVAA JA KATSO TARKEMMAT TUOTETIEDOT

Svanhilde jewellery korun suunnittelua

Kuva Svanhilde Jewellery

Laadukkaat materiaalit ja uniikki design

Svanhilde Jewelleryn korut on valmistettu kestävää kehitystä ajatellen 100% kierrätetystä kullasta tai platinasta. Timanttikorut säihkyvät kauneudellaan ja yksityiskohdillaan. Svanhilde valitsee huolellisesti jokaisen laboratoriossa kasvatetun timantin, tai louhitun timantin, luotettavilta toimittajilta, jotka noudattavat eettisiä standardeja ja ympäristöstandardeja. Laboratoriossa kasvatetut timantit ovat loistava vaihtoehto louhituille timanteille huomattavasti edullisempaan hintaan.

Svanhilden missio on luoda kestävämpi tulevaisuus koruille ja siksi he tarjoavatkin ympäristötietoisen vaihtoehdon käyttämällä laboratoriossa kasvatettuja timantteja. Jokainen timantti valitaan laatua ja eettisyyttä ajatellen. Svanhilde osoittaa myös tukensa Ukrainalle pakkaamalla ja toimittamalla valmiit korut asiakkaalle kauniissa puurasiassa, joka on valmistettu käsityönä Ukrainassa. Rasiat eivät ole vain kauniita, ne sopivat myös korujen turvalliseen säilyttämiseen.

Svanhilde jewellery Elysia-Sormus

Kuva Svanhilde Jewellery

Löydä se oikea! Sinunlaisesi koru ja kokemus

Svanhilden koruvalikoimassa on monia upeita valmiita timanttikorumalleja – sormuksia, kaulakoruja ja korvakoruja – joihin voit tutustua tarkemmin Svanhilden nettisivustolla.

Jokainen rakkaustarina on kuitenkin ainutlaatuinen ja joskus asiakkaat haluavat saada korun, joka on yhtä ainutlaatuinen ja erityinen, joten mittatilaustyöt ovat erittäin tervetulleita. Asiakas on tiiviisti sormuksen, tai muun korun valmistusprosessissa mukana.

Svanhilden korut eivät ole vain tuotteita, vaan henkilökohtaisia kokemuksia – jokainen koru valmistetaan juuri asiakkaan näköiseksi ja asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Svanhilde Jewelleryyn on mahdollista olla yhteydessä korutoiveistaan niin sähköpostitse, videotapaamisen välityksellä tai sopimalla tapaaminen Helsingissä, jossa koruja voi nähdä paikan päällä. Hayley ja Tero autavat mielellään valitsemaan täydellisen sormuksen tai suunnittelemaan ja luomaan yhdessä asiakkaan unelmien korun!


“Jokainen korumme on kokemus, ei pelkkä tuote. Ajaton, elegantti ja kestävä, olemme varmoja, että asiakkaamme pitävät korumme käyttämisestä yhtä paljon kuin me olemme rakastaneet niiden luomista."


 

 

Teksti Kukka Uimonen, Hayley Lauttanen ja Tero Lauttanen

Kuvat Svanhilde Jewellery ja Theresa Becker Photography

Svanhilde Jewellery

Svanhilde Jewellery on helsinkiläinen avioparin perustama yritys. Omistajat Hayley ja Tero jakavat elinikäisen rakkauden ja intohimon koruihin. Svanhilde aloitettiin unelmasta luoda kauniita koruja, jotka on valmistettu heidän arvojaan kunnioittaen. Koruissa yhdistyy eettisyys, kestävä kehitys, laatu ja kohtuulliset hinnat. Kaikki Svanhilden korut ovat Hayleyn suunnittelemia ja käsityönä ammattitaitoisesti Helsingissä valmistamia ja ne on tarkoitettu käytettäväksi ja nautittavaksi päivittäin.

 

Sähköposti info@svanhilde.com