Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Vihkiminen

Siviilivihkimisen ei tarvitse olla nopeasti naimisiin ruokatunnilla -tilaisuus

Siviilivihkiminen vihkipaikalla

Kuva Jakob Owens / Unsplash.com

Siviilivihkiminen ja maistraattihäät mieltyy helposti "Sanotaan tahdon nopeasti ruokatunnilla" -tyyppiseksi tilaisuudeksi, josta kaikki kirkolliseen vihkimiseen liitetty romanttinen juhlavuus riisutaan pois. Näin sen ei tarvitse olla.

Siviilivihkiminen nimittäin mahdollistaa hääparin vihkimiseen ja vihkiseremoniaan huomattavan paljon enemmän joustoa kuin kirkollinen toimitus. Kirkollinen vihkiminen on aina jumalanpalvelus, joka määrää asioille järjestyksen ja jumalanpalvelus-luonteen vuoksi myös sopivaisuuteen liittyviä ehtoja, vaikka musiikin suhteen.

– Siviilivihkiminen on aina parin näköinen vihkiminen! Kyseessä voi olla pikainen piipahdus Rakkausvirastoon (eli Digi- ja väestötietovirasto) tai isot ja näyttävät, perinteiset tai vähemmän perinteiset häät viraston ulkopuolella, muistuttaa notaari- ja oikeudellisten palvelujen johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Siviilivihkimisen kaava on koruttomimmillaan pariminuuttinen

Ilman ns. lisäohjelmaa siviilivihkiminen on melkein ohi ennen kuin edes hääpari ehtii tajuta. Monilla vihkijöillä on sen vuoksi tapana pidentää seremoniaa pienellä puheella, toiset vihkijät puolestaan muokkaavat ohjelmaa vain hääparin toiveesta.

Siviilivihkimisen kaava menee näin:

Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin.

Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?” 
(Vastaus: Tahdon.) ”Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä [vihittävän nimi]: Tahdotteko ottaa tämän [vihittävän nimi] aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?”(Vastaus: Tahdon.) ”Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi Teille tehtyyn kysymykseen, totean Teidät aviopuolisoiksi.

Sormuksia maistraattivihkimisessä voidaan vaihtaa, mutta se ei ole pakollista. Jos hääpari haluaa vaihtaa sormuksia, lausutaan seuraavasti:

Ottakaa liittonne merkiksi sormus puolisoltanne.

Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Myös juhlavat ja seremonialliset ratkaisut ovat järjestettävissä. Vihkivän viranomaisen kanssa voidaan sopia hyvinkin monenlaisista vaihtoehdoista. Erityisen helppoa vihkitilaisuuden muokkaaminen on, jos vihkiminen suoritetaan muualla kuin maistraatin toimitiloissa. Vihkimisen yhteydessä voi olla esimerkiksi musiikkia, puheita ja runoja, vihkivaloja, jne. vihittävän parin toiveiden mukaan.

Siviilivihkiminen hääpari

Kuva Carly Rae Hobbins / Unsplash.com

Siviivihkipaikkoja on periaatteessa lähes rajattomasti

Maistraatin tai käräjäoikeuden tilat ovat vihkipaikkana vain yksi vaihtoehto. Vihkipaikka on hääparin toiveista kiinni ja siitä mihin vihkivän viranomaisen onnistuu houkuttelemaan.

– Vihkiminen onnistuu vihkiparien toivomilla paikoilla, kuten ulkona luonnossa, parin kotona tai mökillä, hääjuhlien viettopaikalla tai vaikka ravintolassa, kertoo Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Virkapaikan ja -ajan ylittävä palvelu on kuitenkin vihkivälle viranomaiselle vapaaehtoista. Virka-ajan ja -paikan ulkopuolisesta vihkimisestä haaveilevan pariskunnan täytyy olla maistraattiin yhteydessä hyvissä ajoin. Kaikissa maistraateissa ei ole mahdollisuutta järjestää siviilivihkimistä viraston ulkopuolella, mutta kysymällä asiat saadaan usein järjestymään tavalla tai toisella. Siviilivihkiminen voi tapahtua myös missä tahansa virastossa tai käräjäoikeudessa, eli hääpari ei ole sidottu oman alueensa maistraattiin.

Virka-aikana (arkisin klo 9-16.15) Digi- ja väestötietovirastossa suoritettava vihkiminen on maksutonta. Virka-aikana vihkiminen muualla maksaa 150 €. Lisäksi peritään vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 € sekä vihkijän matkakustannukset vihkipaikalle. Hinnat vuoden 2021 mukaisia.

Maksullisuudesta huolimatta virastoajan ulkopuoliset palvelut kiinnostaa hääpareja.

– Virka-ajan ulkopuolisia vihkimisiä oli vuonna 2020 10 % Digi- ja väestötietoviraston suorittamista siviilivihkimisistä, Ari Torkkel kertoo.

Siviilivihkimiseen pukeutuminen

Siviilivihkimiseen pukeudutaan useimmiten kirkkovihkimiseen verrattuna hillitymmin. Vaikka vihkipaikka olisikin kolkonoloinen maistraatti, eleganttia ja juhlavaa pukeutumista ei ole syytä erityisesti vältellä. Jokainen hääpari järjestää haluamansa laiset vihkijäiset, ja ohjeistaa mahdollisia vieraitaan haluamallaan tavalla. Smart casual, eli tyylikäs arkipukeutuminen, on erinomainen pukukoodi niin hääparille kuin vieraillekin. Mies pukeutuu silloin irtotakkiin ja suoriin housuihin ja kauluspaitaan ilman solmiota. Naisella sopiva asu maistraattihäissä voi olla suorat housut ja tyylikäs pusero, mekko tai vaikka housupuku.– Maistraattihäiden pukeutumisetiketti on lohkaisun mukainen: asu on vapaa, mutta pakollinen. Syntymäasu ei siis käy, mutta muuten avioon saa astella niin näyttävässä tylliunelmassa kuin lempifarkuissakin, ohjeistaa Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta.

Muista siviilivihkimisestä nämä

1. 

Ennen vihkimistä tulee tehdä avioliiton esteiden tutkinta

Siviilivihkisen kohdalla tutkintapyyntö tehdään Digi- ja väestötietoviraston sivuilla sähköisesti. Esteiden tutkintaohjeet DVV.fissä. Siihen tulee varata aikaa vähintään seitsemän vuorokautta. Jos hääparin toinen osapuoli on jonkin muun maan kansalaisen, aikaa tutkintaan täytyy varata enemmän. Kirkollisen vihkimisen yhteydessä esteiden tutkimista voi pyytää myös kirkkoherranvirastosta. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

2.Uusi sukunimi

Mikäli vihittävät tai toinen heistä haluaa vaihtaa sukunimensä vihkimisen yhteydessä, uusi nimi tulee ilmoittaa esteiden tutkinnan yhteydessä. Jos molemmat pitävät nykyiset nimensä, mitään ei tarvitse tehdä. Tutustu sukunimi-ohjeisiin DVV:ssä.

3. Vihkiajat

Vihkiaika varataan sähköisestä ajanvarauspalvelusta. Jos mielitte avioitua virka-ajan tai virkapaikan ulkopuolella, vihkimisten ajanvaraustiedustelut tehdään sähköpostilla tai puhelimitse. vihkiminen@dvv.fi ja 0295 536 244 (numero on valtakunnallinen) arkisin klo 9–12.

4. Kaksi todistajaa tarvitaan

Vihittäessä tulee olla hääparin lisäksi paikalla kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Normaalitilanteessa maistraatista voi myös tiedustella todistajia, koronarajoitukset saattavat kuitenkin vaikuttaa saatavuuteen. Myös vihkiseurueen sallittua kokoa ja mahdollista maskin käytäntöä tulee koronatilanteen jatkuessa tarkistaa virastosta.

Muokattu: 18.4.2023

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Vuonna 2023 solmittiin yli 20.000 avioliittoa

Avioliittoja solmittiin 20 693 vuonna 2023. Naiset avioituivat ensimmäisen kerran keskimäärin 32,5-v...

Häämarssin ei tarvitse olla marssi

Usein vihkitilaisuuden alku- ja päätösmusiikin kohdalla puhutaan häämarsseista, mutta musiikin ei vä...

Kaksiosaisissa häissä juhlitaan kaksin verroin

Yhä useampi hääpari on jakanut hääjuhlansa kahteen osaan: erilliseen vihkimiseen sekä myöhemmin jär...

Persoonallisimmat vihkiseremoniat ottavat myös häävieraat mukaan

Teidän häihin jotain ihan muuta? Halutessanne voitte ideoida hääjuhlasta aivan erilaisen, esimerkiks...

Entten tentten, mikä sukunimi meille tulee avioliitossa?

Hääparin kannattaa käydä sukunimikeskustelu heti hääsuunnittelun alkumetreillä, varsinkin jos haavei...

Maistraatissa vihitään vilkkaasti kesäisin etelässä – pohjoisessa talvi on selvästi suosituin

Jos tahtoo maistraatissa naimisiin suosittuina kesäkuukausina, on hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024