Uusi nimilaki mahdollistaa uudenlaisia sukunimiyhdistelmiä

nimikirjoitus

Kuva Helloquence / Unsplash.com

Vuoden 2019 alussa astui voimaan uusi etu- ja sukunimilaki. Nyt tehty lainmuutos muun muassa mahdollistaa runsaasti vaihtoehtoja aviopuolisoiden sekä lasten sukunimen valintaan.
 Vanha sukunimilaki oli vuodelta 1985. 

Laki uudistuksen myötä molemmilla puolisoilla on mahdollisuus sukunimiyhdistelmään. Pariskunta voi valita pitävätkö molemmat oman nimensä, ottavatko jommankumman nimen tai joko yhteisen nimiyhdistelmän tai tietyin ehdoin kumpikin oman yhdistelmänimen.

Uuden laissa lähtökohtana korostuu oman nimen säilyttäminen avioliitossakin. ”Kummallakin puolisolla säilyy vihittäessä se sukunimi tai sukunimiyhdistelmä, joka hänellä oli avioliittoon mennessään, elleivät puolisot muuta sovi.” Lakia on haluttu kehittää aiempaa tasa-arvoisempaan suuntaan.

Sukunimiyhdistelmään voi valita nimien järjestyksen ja sen, yhdistetäänkö siihen kuuluvat sukunimet yhdysmerkillä vai ei. Kielikello ohjeistaa, että esimerkiksi jos puolisot Lindgren ja Mattila haluavat yhteisen sukunimen tai yhteisen sukunimiyhdistelmän, heidän nimekseen voi tulla Lindgren, Mattila, Lindgren-Mattila, Lindgren Mattila, Mattila-Lindgren tai Mattila Lindgren.

Lisää ohjeita sukunimestä päättämisestä avioituessa Digi- ja väestötietoviraston sivuilta

Aiemmin vain toinen puoliso sai liittää oman sukunimensä toisen puolison nimeen, ja senkin vain henkilökohtaisena nimenään. Käytännössä se merkitsi useimmiten sitä, että mies säilytti oman sukunimensä, vaimo liitti oman sukunimensä miehen sukunimen edelle, ja yhteinen osa periytyi lapsille.

Jaa juttu