Mitä huomenlahjaksi puolisolle? Huomenlahjaideat monenlaiseen elämäntapaan ja budjettiin

hääparin vuoteessa

Kuva Toa Heftiba / Unsplash.com

Huomenlahja on huomaavainen tapa juhlistaa yhdessä häähulabaloon päättymistä ja avioliiton alkua. Huomenlahja on kaunis tapa onnitella puolisoa yhteisen taipaleen alkamisesta.

Aikojen saatossa huomenlahjat ovat muuttuneet. Vaikka korut ja muut arvoesineet pysyvät yhä suosittuina, liittyvät nykyparien lahjat usein elämyksiin. Häät-lehti listasi joukon ideoita, jotka venyvät monenlaiseen elämäntapaan ja budjettiin.

Muista kuitenkin keskustella ensin huomenlahjasta puolisosi kanssa. Perinne huomenlahjasta voi olla hänelle uusi ja yllättävä asia.

1. Säkenöivä koru

Korut kuuluvat klassisiin huomenlahjoihin. Etenkin sormukseen sopiva timanttikoru siintää monen morsiamen unelmissa. Syynä on Cheekinkin julistama ajatus timanteista ikuisina − ainaisuuden kestävä koru symboloi liiton vahvuutta. Ajatus on peräisin tosin vasta maailmansotien väliseltä ajalta, jolloin De Beersin timanttidynastia aloitti kihlasormusten markkinoinnin tällä lauseella.

Kaikille kukkaroille timantit eivät sovi. Huomenlahjakoru voi olla kuitenkin arvokas, vaikka se olisi hopeaa. Jos se siirtyy sukupolvelta toiselle tai sen takana on yhteinen muisto, kohoaa arvo jalokiviäkin mahtavammaksi. Kaiverrus lisää lahjan henkilökohtaisuutta. Muista, ettei lahjaa voi kaiverruksen teettämisen jälkeen vaihtaa. Älä hanki tavaraa pöytälaatikkoon. Modernille miehelle rouhea rokkiriipus voi olla kalvosinnappeja käytettävämpi valinta.

2. Yhteiselämän tahtiin tikittävä ajannäyttäjä

Kelloja on suosittu huomenlahjoina jo reilusti yli sata vuotta. Entisaikoina rannekellot koristivat naisten ranteita, kun mies katsoi ajan muhkeasta taskunauriista. Ensimmäinen maailmansota muutti kaiken, kun miehellä ei ollut enää aikaa kaivaa kelloa povitaskusta.

Moni suosii yhä klassisia kelloja ja Rolexin tai Cartierin tyyppisiä mahtimerkkejä huomenlahjoina. Jos budjettisi on tiukka, tarkkaile vintage- ja second hand -kellojen markkinoita, sillä voit tehdä voittoisia löytöjä. Ole epäluuloinen ja pitäydy arvostettujen huutokauppakamarien sivuilla. Polkuhintaan netissä kaupiteltavat arvokellot paljastuvat yleensä feikeiksi.

Ota huomioon rakkaasi maku. Autourheilun ystävää voi ilahduttaa vaikkapa Valtteri Bottaksenkin suosima sporttinen IWC-kello bisnesväen jumaloimia klassikoita enemmän.


3. Pako paratiisiin

Häämatka merkitsee mieluista mahdollisuutta paeta häähulabaloon jälkeistä väsymystä ja viettää aikaa kahden. Se voi olla parin viikon lekotteluloma paratiisisaarella tai pikainen pyrähdys lähikohteeseen. Tärkeintä on, että se heijastaa molempien mieltymyksiä. Shoppailumaraton Pariisissa tai futismatka Lontooseen voi painottua enemmän vain toisen harrastukseen.

Häämatkasta halutaan ikimuistoinen. Se ei merkitse välttämättä ökykallista. Valitsemalla anonyymin ketjuhotellin sijaan persoonallinen pikku majatalo matka jää mieleen.

Moni kyseenalaistaa häämatkan huomenlahjana, koska sen pitäisi olla jotakin pysyvää. Harva asia kuitenkaan säilyttää kutinsa muistoja paremmin. Eivätkä ne valokuvatkaan hullumpia ole − varsinkin, jos ne säilyvät helposti hukkuvan muistitikun sijaan turvallisemmin pilvipalvelussa.

4. Treffit meille kahdelle

Aina aikataulu ja budjetti eivät veny häämatkaan. Aviotaipaleen alkua voi juhlistaa vaikka vain yhtenä päivänä: samppanjalasillisten höystämällä kuumailmapallolennolla tai spa-hemmottelulla parihierontoineen.

Elämyksestäkin on hauska jäädä muisto. Yhteinen leikekirja voi sisältää valokuvien ohella vaikka huippuaterian menukortin tai kylpylän ruusukylvystä pelastetun, kuivatun terälehden. Seuraavana hääpäivänä elämysten kirjaa voi täydentää.


5. Yhteinen puumme

Luontoa kunnioittava pari voi juhlistaa yhteisen taipaleensa alkamista istuttamalla puun, joka kasvaa avioliiton myötä. Mikäli omaa tonttia ei satu löytymään, avuksi tarjoutuu muun muassa Häämetsä. Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan metsikön ylväät puut nimikoidaan rakastavaisille pareille.

Ulkoilmasta nauttivalle parille oma puu tarjoaa mahdollisuuden hääpäiväperinteeseen. Eväiden pakkaaminen samppanjapullon kera reppuun ja patikointi oman puun alle viettämään merkkipäivää jättää kauniin muiston.

Muista myös nämä

  • Ikuistetut onnen hetket


Virallinen hääkuva kaunistaa olohuonetta, mutta makuuhuoneeseen sopii eroottisempi otos. Mikset otattaisi itsestäsi ammattivalokuvaajalla esimerkiksi vintagehenkistä alusvaatekuvaa puolisosi silmänruoaksi?

  • Taidetta lemmenpesään

Taideteos kestää ikuisesti ja muistuttaa ensimmäisestä aamustanne avioparina vuosikymmenestä toiseen. Jos pidät vanhemmasta taiteesta, voit tehdä löytöjä huutokaupoista. Nykytaidetta voit jahdata gallerioiden ohella suoraan taiteilijoilta.

  • Muisto iholla

Tatuointeihin rakastuneet voivat ostaa toisilleen lahjakortin laadukkaaseen tatuointisalonkiin. Vaikka uskoisit rakkautenne ikuiseen kestävyyteen, älä kuitenkaan tatuoi mielitiettysi nimeä kehoosi. Se ei huou järin tyylikästä viestiä. Hienovaraisempi symboli toimii paremmin.

  • Suuri rakkaustarina

Huomenlahja voi olla myös yhteinen päiväkirja taipaleestanne: missä tapasitte, miten päätitte mennä naimisiin ja mitä häävalmisteluihinne kuului.

  • Kulkupeli seikkailuun


Rakkaus merkitsee yhteistä matkaa. Siksi tandemfillarin, moottoripyörän tai retrokuplavolkkarin hankkiminen huomenlahjaksi sopii hyvin.

Teksti Mirva Saukkola

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2019.

Lisää huomenlahjaideoita Häät.fissä

Huomenlahja on ikuinen muisto hääpäivästä. Lue Häät.fistä >>

Lisää ideoita huomenlahjoihin. Katso Häät.fistä >>

Boudoir-kuvaus eli huomenlahjakuvaus räjäyttää tajunnan. Lue Häät.fistä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Hääyö