Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häiden ohjelma

Hääetiketti haltuun

Hääetiketti haltuun

Etiketti on keino varmistaa vieraiden viihtyminen; sen ansiosta kaikille on selvää, miksi, miten ja milloin mitäkin tapahtuu. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että mitään virallista hääetikettiä ei ole olemassakaan. Kyse on normaaleista hyvistä käytöstavoista sekä vieraiden että juhlien järjestäjän puolelta.

Hääkutsu

Vanhan perinteen mukaan hääkutsun ovat esittäneet morsiamen vanhemmat, mutta nykyään kutsujina on usein hääpari itse. Yhtä hyvin kutsujia voivat olla molempien vanhemmat.

Mitä epämuodollisemmat häät, sitä värikkäämpi ja omaleimaisempi kutsukortti voi olla. Hääkutsusta tulee joka tapauksessa käydä selvästi ilmi, kuka kutsuu kenet ja mihin tilaisuuteen, sekä missä ja mihin aikaan juhla pidetään. Mikäli juhlapaikka ei ole tulijoille tuttu, kutsuun voi liittää erilliset ajo-ohjeet tai kartan.

Kutsut lähetetään mielellään parikin kuukautta ennen juhlapäivää. Kun vieraita pyydetään varmistamaan tulonsa, korttiin merkitään V.P. (tai vastaava ranskankielinen lyhenne R.S.V.P.) eli ”vastausta pyydetään” yhdistettynä päivämäärään.

Kutsuun vastaaminen kuuluu hyviin tapoihin, vaikkei kutsuttu pääsisikään paikalle. Kortti osoitetaan suoraan kutsutu(i)lle; mikäli osoitteessa mainitaan ”perheineen”, myös lapset ja puoliso ovat tervetulleita. Kutsusta käy usein ilmi myös pukeutumiskoodi. 

Juhla-asu

Häissä kokovalkoinen on varattu perinteisesti vain morsiamen käyttöön, vaikka tiedettäisiinkin, että morsiamella on värillinen puku. Tämä koskee myös kaasoa ja morsiusneitoja aivan pienimpiä lapsia lukuun ottamatta.

Naispuoliset vieraat käyttävät pitkää iltapukua vain suurissa iltajuhlissa. Täysmustaa asua ei pidetä hääjuhlaan sopivana värinä naiselle, sillä se on perinteinen hautajaisväri. Mustaa suosivan pitäisi ainakin raikastaa kokonaisuutta jollakin heleällä värillä.

Aiemmin pitkän valkoisen puvun ja hunnun katsottiin sopivan vain ensimmäistä kertaa naimisiin menevälle morsiamelle, mutta tästä tavasta ei enää pidetä kiinni. Nykymorsian saa pukeutua oman mielensä mukaan!

Mikään ei kuitenkaan estä hääparia rikkomasta perinteitä pyytämällä tai hankkimalla kaasoille valkoisia asuja.

Perinteisesti miesten juhlavin iltajuhla-asu on frakki. Aivan yhtä hyvin sulhanen voi valita asukseen myös saketin tai epämuodollisen bonjour-puvun. ”Tumma puku” (tumman puvun takki ja pukuhousut, pukupaita sekä hillitty solmio, taskuliina ja kalvosinnapit) sopii puolestaan sekä päivä- että iltahäihin, ja juhla-asuna se voi myös korvata frakin tai saketin. Smokki on myös nykyään trendikäs vaihtoehto pukeutua tyylikkään juhlalisesti. Kenkien pitäisi olla hyvinkiillotetut mattanahkaiset nauhakengät tai lakeerikengät. 

Lenkkarit ja t-paidat eivät ole lastenkaan juhlavaatteita. Farkut käyvät vain hyvin rennoissa häissä, mutta silloinkin niiden on oltava siistit.

Istumajärjestys

Alttarille kuljettaessa morsian on sulhasen tai tytärtään saattavan isän vasemmalla puolella, vihkimisen jälkeen oikealla puolella. Tämän päivän tasa-arvoisessa yhteiskunnassa nainen (esim. äiti tai kummi) sopii saattajaksi aivan yhtä hyvin kuin läheinen mieshenkilö.

Vihkipaikassa morsiamen suku istuu vasemmalla, sulhasen suku oikealla. Morsiusparin vanhemmat ja tilan salliessa myös muut perheenjäsenet istuvat kunniapaikalla etupenkissä. Mikäli vanhemmat ovat eronneet, etupenkissä istuu se vanhemmista, jonka luona sulhanen tai morsian on viimeksi asunut. Yhtä hyvin eronneetkin vanhemmat voivat istua eturivissä vierekkäin. Tässä tapauksessa mahdolliset uudet puolisot sijoitetaan seuraavaan penkkiriviin.

Seremonian jälkeisessä hääjuhlassa vieraiden paikat voi merkitä pöytiin etukäteen, tai vieraiden voi antaa ryhmittyä mielensä mukaan. Tapana kuitenkin on jättää hääparia lähellä olevat pöydät perheenjäsenille. Pääpöydässä istuu morsiuspari yksin, tai heidän lisäkseen pöytään sijoitetaan myös esimerkiksi molempien vanhemmat, kaaso ja bestman, kummit sekä vihkipappi.

Onnea ja kiitos!

Vihkimisen jälkeen morsiuspari ja mahdollisesti myös parin vanhemmat toivottavat vieraat tervetulleiksi ja vastavihittyjä onnitellaan. Varsinaisten puheiden aika ei kuitenkaan ole vielä tässä vaiheessa, vaan vasta aterian yhteydessä! Ensimmäinen puheenvuoro on perinteisesti morsiamen isällä. Seuraavaksi puhuvat sulhanen ja bestman. Sen jälkeen sana on vapaa, puheenvuoroja saattavat käyttää esimerkiksi sulhasen isä, kummit tai vihkipappi.

Hääpari tanssii häävalssin kahdestaan. Sen jälkeen tanssiin liittyvät vihkiparin vanhemmat: sulhasen isä kumartaa morsiamen äidille, morsiamen isä sulhasen äidille. Seuraavaksi isä tanssii tyttärensä kanssa ja sulhanen tanssittaa uutta anoppiaan. Tämän jälkeen muutkin halukkaat pääsevät tanssilattialle.

Häälahjoja ei anneta suoraan morsiusparille, vaan etukäteen sovittu henkilö purkaa ne käärepaperista ja asettaa ne ihailtaviksi sopivaan paikkaan. Rahaa ja sekkejä ei aseteta näkyville, aina ei lahjakorttejakaan. Jälkeenpäin tuore aviopari kiittää vieraitaan hääkuvalla tai ainakin kiitoskortilla.

Teksti Hanna Myllys / Mediafokus

Muokattu: 12.8.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Hääjuhla, jossa lapsetkin voivat nauttia

Riikka halusi järjestää lapsiystävälliset häät. Tässä hänen vinkkinsä kuinka lapset otetaan huomioon...

Hääperinteet uusiksi: Hääkimpun heitto

Hääkimpun veto voi olla hauskaa vaihtelua perinteiselle hääkimpun heitolle!

Häiden istumajärjestystä mietitään viime tippaan asti

Yksi häiden järjestämisen ongelmallisimpia kysymyksiä on vieraslistan ja istumajärjestyksen laatimin...

Hääleikit esittelevät morsiusparin häävieraille

Hääjuhlassa on monesti paikalla vieraita, jotka eivät tunne hääparia, morsianta tai sulhasta kovinka...

Viimeisin villitys: Kerää häävieraiden onnittelut ääniviesteinä äänivieraskirjaan

Fefefone tarjoaa jännittävän vieraskirjavaihtoehdon kaikkiin juhliin. Tyylikkäällä, lainassa olevall...

Ohjelmaa häihin – Mentalisti on yleisönsä osallistavana esiintyjänä nappivalinta häihin

Hauska ja mukaansatempaava ohjelmanumero, kuten mentalimi, nostaa hääjuhlan tasoa. Hääjuhlaan esiint...

Mainos: Fefefone

Viimeisin villitys: Kerää häävieraiden onnittelut ääniviesteinä äänivieraskirjaan

käsi nostaa puhelimen luuria

Fefefonen vanhanaikainen ranskalaistyylinen puhelin on häiden koristeellinen keskipiste. Äänivieraskirjan erittäin yksityiskohtainen koristelu on saanut inspiraationsa Versaillesin kuninkaallisesta palatsista.

Ring, ring! Fefefone tarjoaa jännittävän vieraskirjavaihtoehdon kaikkiin juhliin. Tyylikkäällä, lainassa olevalla vintage-puhelimella häävieraat voivat tallentaa tervehdyksensä henkilökohtaisina ääniviesteinä – kynän ja paperin sijaan.

Fefefone yrittäjät Willy ja Nette

Idean äänikirjasta keksineet nuoret yrittäjät Willy ja Nette uskovat vahvasti ääneen tunteiden tulkkina. Fefefone on Suomen ensimmäinen äänivieraskirjavuokraamo.
 
– Halusimme luoda jotain, mikä voisi viedä meidät takaisin niihin tärkeisiin hetkiin, joita kohtaamme elämämme aikana. Mielestämme läheisten henkilöiden äänen kuulemisessa on jotain erityistä. Siitä syntyi idea äänivieraskirjasta, jonka halusimme jakaa kaikkien käyttöön.
  
– Pitkän suunnittelun ja kokeilujen jälkeen avasimme äänivieraskirjavuokraamo Fefefonen.

"Fe Fe" on englanninkielinen slangisana, joka tarkoittaa juhlaa. Äänivieraskirjamme ovat nimenomaan "juhlapuhelimia", ja tästä syntyi idea yrityksen nimeen.

vintagemallinen puhelin pöydällä

The Pearl herättää henkiin klassisen Crosley Kettlen puhelimen, joka oli suosittu 1930-luvulla. The Pearlin tyylikäs väri kullanvärisine yksityiskohtineen saa sen sopimaan mihin tahansa sisustukseen.

Viestejä suosikki-ihmisiltänne

Vuokraustoiminta sai lentävän lähdön keväällä 2023, ja Fefefonen vintage-puhelimilla on talletettu jo tuhansia tervehdyksiä erityisesti häissä.

– Olemme täällä teitä varten täyttääksemme päivänne viesteillä suosikki-ihmisiltänne. Emme malta odottaa, että voimme auttaa teitä luomaan upeita ja konkreettisia muistoja, jotka ovat mukananne ikuisesti, Willy ja Nette summaavat iloisina.

äänivieraskirja Fefefone Muistitikku lasipullo

Näin Fefefone-äänivieraskirja toimii

  1. Kun vieras haluaa jättää viestin, hän nostaa äänivieraskirjan luurin korvaan. Äänivieraskirja aktivoituu automaattisesti.

  2. Vieras kuuntelee ensin hääparin tervehdysviestin. Tämän jälkeen vieras jättää oman viestinsä, tarinansa, kiitoksensa, vitsinsä – vain mielikuvitus on rajana! Äänivieraskirja nauhoittaa vieraan tervehdyksen.

  3. Nauhoitus päättyy automaattisesti, kun vieras asettaa luurin takaisin paikalleen. Vieraan tervehdys tallentuu ääniviestinä puhelimen muistiin.

  4. Juhlan jälkeen vieraiden ääniviestit toimitetaan hääparille postitse upeassa muistitikussa!

 

Fefefone

Fefefone.fi

Instagram @fefefone.fi

Tutustu Fefefoneen!

Qr-koodi Fefefone

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä FEFEFONE

 

Muokattu: 30.8.2024