Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Häävieras

Hattuetiketti häävieraalle – Näin käytät sitä oikein

Kuva Jane Taylor Millinery

Kuninkaallisia häitä on vietetty 2010-luvulta alkaen monia. Niissä kaikissa on nähty todellista hattuloistoa. Se on yksi syy hattukulttuurin nousuun myös meillä Suomessa, mutta moni on epävarma hääetiketistä ja empii siksi päähineen pukemista. Kysyimmekin neuvoja hattujen ammattilaisilta, kuinka hattua käytetään häissä.

Kenelle hattu päähän häissä?

Hattu sopii kaikille naisille ikään ja siviilisäätyyn katsomatta. Erityisesti hattu kuuluu morsiusparin äitien ja isoäitien päihin, sillä he ovat arvojärjestyksessä hääparin jälkeen heti seuraavina. Hattua voi kuitenkin käyttää myös pelkästään sulhasen äiti ja toisinpäin. Ja vaikka sekä morsiamen että sulhasen äiti päättäisivät jättää hatun hyllylle, saavat muut vieraat käyttää hattua vapaasti.

Kuva Jane Taylor Millinery

Milloin hattua käytetään häissä?

Hattua voi käyttää sekä kesä- että talvihäissä. Jos häät alkavat päivällä tai iltapäivällä ja jatkuvat iltaan, hattu on naisen päässä koko juhlan ajan.

Naiset saavat pitää juhlahattua myös ruokapöydässä ja tanssiessaan. Puku, hattu ja kampaus muodostavat kokonaisuuden, jota ei tarvitse ronkkia kesken juhlan.

– Hieno nainen menee juhliin ja lähtee juhlista yhtä tyylikkäänä. Eihän mitään muutakaan vaatekappaletta riisuta pois kesken juhlien, Helena Toivo hattuliike HopeHatista sanoo.

Moni luulee, että hattu pitäisi ottaa pois kello kuuden jälkeen. Näin ei ole. Väärinkäsitys lienee peräisin etikettisäännöstä, jonka mukaan kello 18 jälkeen alkavissa valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa ja suurissa iltapukujuhlissa ei käytetä lierillisiä juhlahattuja. Häissä tämä erityisen muodollinen sääntö ei kuitenkaan päde.

Hatun saa ottaa pois kesken juhlien, jos tahtoo. Jos morsiamen äiti tai joku muu seurueen naisista ottaa hatun pois, ei muiden silti tarvitse tehdä perässä samoin.
 

Millainen hattu häihin?

Valitse hattu juhlan ja asun mukaan. Häähattu voi olla esimerkiksi näyttävä lierihattu, romanttinen pikkuhattu tai hurmaava hiuskoriste. Jätä kotiin arkiset aurinkohatut ja lippalakit. Miehen päähine häissä on silinteri, kun juhla-asuna on saketti tai frakki.

Kuva Jane Taylor Millinery

Vieraat eivät saa varastaa show’ta hääparilta liian huomiota herättävällä hatulla tai asukokonaisuudella.

Kokovalkoinen väri on perinteisesti varattu morsiamelle, mutta värillisen asun kanssa voi käyttää myös luonnonvalkoista hattua. Pue mustan juhla-asun kanssa värillinen, asua piristävä hattu.

Juhlavaatteen malli, materiaali, linjat ja tyyli vaikuttavat hatun valintaan. Hattuostoksille onkin hyvä ottaa mukaan hääasu, sen yläosa tai kangastilkku. Huomioi myös kasvonpiirteet ja vartalon rakenne.

– Pääasia juhlapukeutumisessa on aina tyylikäs ja tasapainoinen asukokonaisuus, sanoo Helena Toivo.

Näin onnistut hatun ostossa

 •  Asioi hattuliikkeessä ja ota valitsemiseen avuksi asiantunteva modisti, joka osaa antaa ammattilaisen näkemyksen myös tyyliseikoissa.
   
 • Valitse hattu asun mukaan. Varaa asu, sen yläosa tai kangastilkku mukaan hattuostoksille.
   
 • Laadukkaan hatun somisteet on kiinnitetty yleensä ommellen, joten ne saa tarvittaessa vaihdettua. Tehdashatussa somisteet on usein liimattu.
   
 • Tarkasta, roikkuuko hatusta langanpätkiä. Millainen on ompelutyö? Entä viimeistely?
 • Laadukkaat hatut on yleensä tehty luonnonkuiduista. Jos hattuun tulee esimerkiksi kosteusvaurioita, sen voi kovettaa ja muotoilla uudelleen modistiliikkeessä.
   

Näin säilytät hatun

Säilytä juhlahattu pahvisessa hattulaatikossa suojassa pölyltä. Hattua ei saa säilytyksessä painaa mikään, ja sen alle kannattaa laittaa pieni koroke, niin että lieri on hieman ilmassa. Kuvun sisälle voi laittaa täytteeksi esimerkiksi silkkipaperia, jotta hattu pysyy muodossaan.


Artikkelia varten haastateltiin modisti Helena Toivoa hattuliike HopeHatista, Miia Lindqvistia Hattuateljee Miiasta ja modistimestari Memmu Lankilaa.

Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat Jane Taylor Millinery

Muokattu: 24.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Kesähäiden muistot talteen älypuhelimella – Viisi vinkkiä ammattilaiselta

Sosiaalisen median aikakaudella erityisesti muotokuvien ja hääjuhlan tapahtumien kuvaaminen on tärke...

12 vinkkiä häävieraalle – Häät.fi kokosi yhteen vinkit hääetiketistä

Tupsahtiko postiluukusta kutsu häihin? Häät.fi kokosi yhteen käytännön neuvot häävieraalle.

Häävieras, muista nämä säännöt

Hei häävieras! Olet juuri saanut kutsun häihin, tsekkaa nämä vinkit ennen hääpäivän koittoa ja ota h...

Sometatko sinä häissä? Muista kohteliaat säännöt!

Juhlavieraan on nykyään syytä päivittää käyttäytymisetikettiään saadessaan kutsun häihin. Kaikki eiv...

Lapset häävieraina vai hääjuhla aikuisten kesken?

Lapsettomat häät ovat Suomessakin yleistyneet pikku hiljaa. Jokainen hääpari joutuu omien häiden osa...

Anoppi ja appiukko satuhäissä Jakartassa – Katso koskettava video

Suomalaisen Tommin vanhemmat Tuula ja Kristo kokivat jännittäviä hetkiä valmistautuessaan Jakartassa...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024