Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hattuetiketti häävieraalle – Näin käytät sitä oikein

Kuva Jane Taylor Millinery

Kuninkaallisia häitä on vietetty 2010-luvulta alkaen monia. Niissä kaikissa on nähty todellista hattuloistoa. Se on yksi syy hattukulttuurin nousuun myös meillä Suomessa, mutta moni on epävarma hääetiketistä ja empii siksi päähineen pukemista. Kysyimmekin neuvoja hattujen ammattilaisilta, kuinka hattua käytetään häissä.

Kenelle hattu päähän häissä?

Hattu sopii kaikille naisille ikään ja siviilisäätyyn katsomatta. Erityisesti hattu kuuluu morsiusparin äitien ja isoäitien päihin, sillä he ovat arvojärjestyksessä hääparin jälkeen heti seuraavina. Hattua voi kuitenkin käyttää myös pelkästään sulhasen äiti ja toisinpäin. Ja vaikka sekä morsiamen että sulhasen äiti päättäisivät jättää hatun hyllylle, saavat muut vieraat käyttää hattua vapaasti.

Kuva Jane Taylor Millinery

Milloin hattua käytetään häissä?

Hattua voi käyttää sekä kesä- että talvihäissä. Jos häät alkavat päivällä tai iltapäivällä ja jatkuvat iltaan, hattu on naisen päässä koko juhlan ajan.

Naiset saavat pitää juhlahattua myös ruokapöydässä ja tanssiessaan. Puku, hattu ja kampaus muodostavat kokonaisuuden, jota ei tarvitse ronkkia kesken juhlan.

– Hieno nainen menee juhliin ja lähtee juhlista yhtä tyylikkäänä. Eihän mitään muutakaan vaatekappaletta riisuta pois kesken juhlien, Helena Toivo hattuliike HopeHatista sanoo.

Moni luulee, että hattu pitäisi ottaa pois kello kuuden jälkeen. Näin ei ole. Väärinkäsitys lienee peräisin etikettisäännöstä, jonka mukaan kello 18 jälkeen alkavissa valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa ja suurissa iltapukujuhlissa ei käytetä lierillisiä juhlahattuja. Häissä tämä erityisen muodollinen sääntö ei kuitenkaan päde.

Hatun saa ottaa pois kesken juhlien, jos tahtoo. Jos morsiamen äiti tai joku muu seurueen naisista ottaa hatun pois, ei muiden silti tarvitse tehdä perässä samoin.
 

Millainen hattu häihin?

Valitse hattu juhlan ja asun mukaan. Häähattu voi olla esimerkiksi näyttävä lierihattu, romanttinen pikkuhattu tai hurmaava hiuskoriste. Jätä kotiin arkiset aurinkohatut ja lippalakit. Miehen päähine häissä on silinteri, kun juhla-asuna on saketti tai frakki.

Kuva Jane Taylor Millinery

Vieraat eivät saa varastaa show’ta hääparilta liian huomiota herättävällä hatulla tai asukokonaisuudella.

Kokovalkoinen väri on perinteisesti varattu morsiamelle, mutta värillisen asun kanssa voi käyttää myös luonnonvalkoista hattua. Pue mustan juhla-asun kanssa värillinen, asua piristävä hattu.

Juhlavaatteen malli, materiaali, linjat ja tyyli vaikuttavat hatun valintaan. Hattuostoksille onkin hyvä ottaa mukaan hääasu, sen yläosa tai kangastilkku. Huomioi myös kasvonpiirteet ja vartalon rakenne.

– Pääasia juhlapukeutumisessa on aina tyylikäs ja tasapainoinen asukokonaisuus, sanoo Helena Toivo.

Näin onnistut hatun ostossa

  •  Asioi hattuliikkeessä ja ota valitsemiseen avuksi asiantunteva modisti, joka osaa antaa ammattilaisen näkemyksen myös tyyliseikoissa.
     
  • Valitse hattu asun mukaan. Varaa asu, sen yläosa tai kangastilkku mukaan hattuostoksille.
     
  • Laadukkaan hatun somisteet on kiinnitetty yleensä ommellen, joten ne saa tarvittaessa vaihdettua. Tehdashatussa somisteet on usein liimattu.
     
  • Tarkasta, roikkuuko hatusta langanpätkiä. Millainen on ompelutyö? Entä viimeistely?
  • Laadukkaat hatut on yleensä tehty luonnonkuiduista. Jos hattuun tulee esimerkiksi kosteusvaurioita, sen voi kovettaa ja muotoilla uudelleen modistiliikkeessä.
     

Näin säilytät hatun

Säilytä juhlahattu pahvisessa hattulaatikossa suojassa pölyltä. Hattua ei saa säilytyksessä painaa mikään, ja sen alle kannattaa laittaa pieni koroke, niin että lieri on hieman ilmassa. Kuvun sisälle voi laittaa täytteeksi esimerkiksi silkkipaperia, jotta hattu pysyy muodossaan.


Artikkelia varten haastateltiin modisti Helena Toivoa hattuliike HopeHatista, Miia Lindqvistia Hattuateljee Miiasta ja modistimestari Memmu Lankilaa.

Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat Jane Taylor Millinery

Muokattu: 24.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

12 vinkkiä häävieraalle – Häät.fi kokosi yhteen vinkit hääetiketistä

Tupsahtiko postiluukusta kutsu häihin? Häät.fi kokosi yhteen käytännön neuvot häävieraalle, jotta os...

Kesähäiden muistot talteen älypuhelimella – Viisi vinkkiä ammattilaiselta

Sosiaalisen median aikakaudella erityisesti muotokuvien ja hääjuhlan tapahtumien kuvaaminen on tärke...

Häävieras, muista nämä säännöt

Hei häävieras! Olet juuri saanut kutsun häihin, tsekkaa nämä vinkit ennen hääpäivän koittoa ja ota h...

Sometatko sinä häissä? Muista kohteliaat säännöt!

Juhlavieraan on nykyään syytä päivittää käyttäytymisetikettiään saadessaan kutsun häihin. Kaikki eiv...

Lapset häävieraina vai hääjuhla aikuisten kesken?

Lapsettomat häät ovat Suomessakin yleistyneet pikku hiljaa. Jokainen hääpari joutuu omien häiden osa...

Anoppi ja appiukko satuhäissä Jakartassa – Katso koskettava video

Suomalaisen Tommin vanhemmat Tuula ja Kristo kokivat jännittäviä hetkiä valmistautuessaan Jakartassa...

Mainos: Laatukoru

Pikaopas sormusten jalometalleihin

Kulta on kestävä ja erittäin arvostettu jalometalli hääkoruissa. Kullan erityisominaisuudet ovat tehneet siitä täydellisen korujen valmistukseen. Korkea kiilto, hyvä kestävyys ja työstettävyys koruksi ovat kullan vahvuuksia. Pitkä vuosituhantinen perinne kiinnittää kullan edelleen arvostetuimmaksi vihki- ja kihlasormusmateriaaliksi.

Mikä sormusten jalometalleista puhuttelee sinua eniten?

Laatukoru Silvan halosormus timanteilla valkokulta sormessa

Löydä laadukkaat jalometallisormukset kotimaiselta valmistajalta

Laatukorun Silván-malliston vihkisormukset valmistetaan käsityönä Suomessa parhaista raaka-aineista. Hyvinkäällä sijaitsevalla koruverstalla valmistuvat sormukset on saatavissa valkokultaisina, keltakultaisina tai rosekultaisina. Halutessaan Silván-sormuksen saa myös tilattua platinaisina.

Silván-sormukset valmistetaan parhaista materiaaleista: 14 tai 18 karaatin kullasta. Laatukorun käyttämä kulta on 100 prosenttisesti kierrätettyä ja huolellisen käsittelyn ja puhdistuksen ansiosta uuden kullan veroista. Käyttämällä kierrätettyä kultaa Laatukorulla vähennetään kullantuotannon ympäristövaikutuksia ja tarvetta uuden kullan louhintaan.

Laatukoru ostaa myymälöidensä kautta asiakkailta paljon vanhoja kultakoruja ja kultaesineitä ”romukultana”. Asiakkailta ostamamme kulta sulatetaan ja puhdistetaan ja hienokulta otetaan talteen uusien korujen valmistukseen. Kulta on materiaalina aina puhdasta ja ensiluokkaista, ja säilyy kierrätettynäkin vastalouhitun kullan kaltaisena.

Laatukoru Silvan timanttisormus 0,50ct ovaali hiottu timantti_keltakultaa sormu sormessa

Keltakulta vai valkokulta? Ehkä sittenkin punakulta?

Keltakulta ja valkokulta ovat tunnetuimmat ja arvostetuimmat kihla- ja vihkisormusten materiaaleista. Erityisesti valkokulta on ollut viime vuosikymmeninä kaikista suosituin sormusjalometalli. Keltakulta on monen mielestä se ainoa oikea kulta ja kaunis materiaali, joka sopii hyvin yhteen monien erisävyisten jalokivien kanssa.

Niiden rinnalla punakulta, rosekultana tai ruusukultanakin tunnettu punainen kulta, on ollut välillä hyvin trendikäs sormusmateriaali. Platina on myös kullan rinnalla vähintään yhtä arvostettu jalometalli, mutta myös jonkin verran vähemmän suosittu johtuen muun muassa platinakorujen hintavuudesta.

Tutustu Laatukorun Silván-sormuksiin Sormuskoneessa

Laatukoru Silvan Lauriel timanttisormus 0,33ct keltakultaa sormessa

Jalometallit: Kulta

Jalometallina kulta (Au) yksinään ilman seosaineita on varsin pehmeää ja helposti naarmuuntuva metalli. Tästä syystä hienokultaisia (99,9 prosenttia kultaa eli 24 karaattia) sormuksia ei juurikaan tehdä. Melkein kaikki jalometallit ovat puhtaina käytettyinä liian pehmeitä laadukkaan ja kestävän korun valmistukseen.

Korukultana käytetäänkin erilaisia kultaseoksia, jotta ne olisivat riittävän kestäviä käyttöön. Tavallisimmin seosaineina käytetään hopeaa, palladiumia ja kuparia. Euroopan ulkopuolella seosaine voi olla vielä tänäkin päivänä nikkeli.

Keltakulta syntyy, kun puhtaaseen kultaan lisätään hopeaa ja kuparia. Kuparin määrää lisäämällä syntyy punaisempaa kultaa eli punakultaa. Valkokulta puolestaan syntyy, kun kultaan lisätään palladiumia. Erilaisilla seosmetallien valinnoilla ja metallien pitoisuuksia vaihtelemalla korujen väriä ja työstöominaisuuksia sekä hintaa voidaan säädellä.

Jalometallikorulle on Suomen lainsäädännössä on määrätty pitoisuusrajat, eli se määrä minkä verran tuotteessa on vähintään oltava jalometallia. Lainsäädännössä rajat on ilmoitettu promilleina eli tuhannesosina. Kultakoruun lyöty leima kertoo pitoisuuden.

Esimerkiksi 750-leimalla varustetussa tuotteessa on 75 % puhdasta kultaa eli sormus on 18 karaatin kultasormus. Sormuksen leimassa 585-merkintä puolestaan tarkoittaa, että kultaa on vähintään 58,5 % eli tuote on 14 karaatin kultakoru. 375-leima merkitsee taas 37,5 % kultaa eli 9 karaattia.

Laatukoru Silvan kolmikivinen rivitimanttisormus keltakulta sormessa

Keltakulta

Keltakultakorut tehdään korukullasta, jolloin korut ovat kestävämpiä ja hinnaltaan huokeampia. Keltakultaisissa koruissa seosaineena käytetään sekä kuparia että hopeaa. Keltakulta on puhdasta kultaa hiukan vaaleampaa.

Tavallisin Suomessa käytetty korukulta on 14 karaatin kulta, jolloin metalliseos sisältää vähintään 58,5 prosenttia puhdasta kultaa. Eri valmistajilta on saatavissa on myös 18 ja 9 karaatin kultaisia koruja.

Tutustu näihin sormuksiin, valitse oma suosikkisi ja tutustu Laatukorun netissä lisää!

Laatukorun valikoima kattaa monipuolisesti erilaisia keltakultaisia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormuksiksi.

 

Laatukor Silvan Rosalie Ovaali halosormus 0,26ct keltakultaa sormessa

Kaunis Silván Rosalie halosormus ovaalin muotoisella keskitimantilla

Näyttävässä halo-mallisessa Silván Rosalie -timanttisormuksessa ovaalihiontaista keskitimanttia ympäröi pienemmät briljanttihiontaiset timantit. Timanttien yhteispaino on 0,26 ct. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Silván Rosalie -halosormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä kullasta. Halosormus on ajaton valinta, jonka eleganssi ei himmene vuosien saatossa ja se on upea muistutus ikuisesta rakkaudesta.

Laatukoru Silvan solitaire timanttisormus 010c keltakulta sormessa

Siro keltakultainen Silván Solitaire -timanttisormus 0,10 ct keskitimantilla

Ihastuttavassa ja modernissa Silván Solitaire -timanttisormuksessa on siro keskitimantti istutettuna neljän krapin kruunuistutukseen. Timantin paino on 0,10 ct. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Silván Solitaire -sormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä kullasta. Silván Solitaire-timanttisormus on näyttävä upean kruunuistutuksen johdosta, mutta runko on silti pidetty kapeana ja sirona.

Laatukoru Silvan timanttisormus sinisafiireilla valkokulta

Valkokulta

Suomessa kulta seostetaan valkokultaiseksi korukullaksi palladiumia käyttäen. 

Valkokullan väri ei nimestään huolimatta ole puhtaan valkoinen, vaan harmahtava. Tästä syystä valkokultaiset korut on tapana rodinoida. Kun koru pinnoitetaan rodiumilla, pinnoite saa valkokultaisen korun näyttämään samalta kuin platinakoru.



Rodiumpinnoite antaa valkokullalle kirkkaan valkoisen, korkeakiiltoisen ja näyttävän pinnan. Rodinoinnissa kyse on korun pintakäsittelystä, joka kuluu ajan myötä pois ja pinnan alta tulee näkyviin valkokullan oma, hieman harmahtava väri. Pinnoite uusitaan tarpeen mukaan sormuksen huollon yhteydessä. Se, kuinka kauan rodinoitu pinta kestää, riippuu täysin korun käytöstä. 

Tutustu näihin sormuksiin, valitse oma suosikkisi ja tutustu Laatukorun netissä lisää!

Laatukorun valikoima kattaa monipuolisesti erilaisia valkokultaisia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormuksiksi. 

Laatukoru Silvan Charlotte timanttisormus 040ct valkokultaa sormessa

Näyttävä valkokultainen Silván Charlotte -timanttisormus 0,40 ct timanteilla

Kauniissa ja modernissa Silván Charlotte -timanttisormuksessa on näyttävä keskitimantti istutettuna kuuden krapin kruunuistutukseen sekä molemmin puolin runkoon istutetut pienemmät timantit. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Timanttien yhteispaino on 0,40 ct. Silván Charlotte -sormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä valkokullasta. Silván Charlotte-timanttisormus on näyttävä upean kruunuistutuksen johdosta.

Laatukoru Silvan Henrietta timanttisormus kiertyvä runko valkokultaa

Valkokultainen Silván Henrietta timanttisormus kauniilla punoksella, timantit yhteensä 0,10 ct

Valkokultainen Silván Henrietta -timanttisormus ihastuttaa punostyylisellä rungollaan ja säihkyvillä timanteillaan. Timanttien paino on yhteensä 0,10 ct. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Silván Henrietta -sormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä kullasta. Henrietta-sormuksen koristeellinen kiertyvä runko tekee sormuksesta herkän ja yksityiskohtaisen. Sormus sopii sekä vihki- ja kihlasormukseksi.

Laatukoru Silvan vintage timanttisormus 011ct rosekulta rivisormus sormessa

Rosekulta

Rosekulta, punakulta tai ruusukultanakin tunnettuun punertavan sävyiseen kultaan on seostettu yksinomaan tai lähes yksinomaan kuparia. Punakulta onkin jalometallina huomattavan punainen. Mitä enemmän kuparia, sitä punaisempaa punakulta on.

Perinteisesti punakultaa seostetaan käyttämällä puolet kultaa ja puolet kuparia. Sekoittamalla lisäksi hopeaa punakultaan saadaan vaalempi sävy, jossa on vivahde vaalenpunaista.

Tutustu näihin sormuksiin, valitse oma suosikkisi ja tutustu Laatukorun netissä lisää!

Laatukorun valikoima kattaa monipuolisesti erilaisia punakultaisia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormuksiksi.

Laatukoru punakultainen Rosalie timanttisormus sormessa

Näyttävä rosekultainen Silván Rosalie timanttihalosormus

Kauniissa halo-mallisessa Silván Rosalie -timanttisormuksessa keskitimanttia ympäröi pienemmät timantit ja myös sormuksen runkoa koristaa pienet timantit. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Timanttien yhteispaino on 0,47 ct. Silván Rosalie -halosormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä punakullasta.

Jalometallit: platina

Platina (Pt) on sormusmateriaalina arvostettu ja kestävä. Se on materiaalina huomattavasti vahvempaa kuin kulta, ja sen väri on luonnostaan sävyltään kauniin vaalean harmaa. Platinakorun kestävyys on yksi sen vahvimmista ominaisuuksista. Koruissa sitä käytetään melkein puhtaana. Platinasta valmistetaankin enimmäkseen kalliimpia arvokoruja kuten ylelliset timanttisormukset. 

Jalometallina platinan raaka-ainehinta on huokeampaa kuin kullan, mutta koruissa platina on aina kalliimpaa kuin kulta. Platinaa käytetään koruissa lähes 100 prosenttisena seoksena ja se on korkean sulamispisteensä johdosta erittäin haasteellinen työstettävä, mikä nostaa platinasormuksen hintaa kultakoruihin verrattuna korkeaksi.

Jalometallit: hopea

Hopea (Ag) on suosittu ja suhteellisen edullinen jalometalli. Se on kauniin valkoinen ja kiillotettuna upeasti hohtava metalli. Koruina hopeaa käytetään erityisesti asustesormuksina, mutta hopea on myös suosittu lupaus- ja kihlasormuksena. 

Koruissa hopeaa käytetään seoksena, johon on lisäään kuparia. Korujen valmistuksessa käytetään enimmäkseen 925-hopeaa. Tätä seosta kutsutaan myös sterling-hopeaksi. Hopeakorut tummuvat herkästi käytössä.

Jalometallit: palladium

Palladium (Pd) on kultaa edullisempi ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Korunvalmistukseen se soveltuu hyvin, koska se on varsin kevyt, pehmeä ja helposti muokattava metalli.  Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Palladiumsormukset kestävät hyvin kulutusta, eikä niiden sävy muutu käytössä.

 

Silván-sormuksia valmistetaan tilaustyönä juuri toiveiden mukaan

Kaikki Laatukorun Silván-sormukset valmistetaan aina tilauksesta merkin omalla kultasepänverstaalla Hyvinkäällä. Tämä vuoksi muokkaaminen, kuten jalometallin vaihtaminen toiseen, on helppoa.

Myös jos sinulla on oma uniikki näkemys unelmiesi sormuksesta, Laatukorun osaavien kultaseppien hyppysissä syntyy alusta loppuun asti uniikkitilaustyö. Sormuksen teettäminen tilaustyönä takaa sen, että vihkisormuksestasi tulee juuri sinun tyylinen ja toiveidesi mukainen.

Mikäli haluat muokata jotain valmista Silván-sormusmallia mieluisaksi tai teettää kokonaan oman uniikin mallin, ota yhteyttä Laatukorun asiakaspalveluun tai lähde käymään lähimmässä Laatukoru-myymälässä.

Tiesitkö, kulta on ikuista?

Kullan arvostukseen vaikuttaa erityisesti vuosisatainen perinne ja jalometallin ominaisuudet. Korumetallina se on allergiavapaa ja sopivan kestävä ja muuttumaton.

Elektoroniikkateollisuus käyttää myös kultaa muun muassa tietokoneissa, matkapuhelimissa ja televisioissa. Kulta johtaa hyvin sekä lämpöä että sähköä. Laskelmien mukaan yhdestä tonnista elektroniikkalaitteita olisi saatavissa enemmän kultaa kuin perinteisestä kultakaivoksesta.

Kultaa tiedetään arvostetun jo vähintää 5000 vuotta. Kultaa hallussaan pitänyt oli rikas ja korkeassa asemassa oleva henkilö. Egyptiläiset uskoivat kullan olevan Ra-jumalan lihaa ja hopean olevan jumalan luita.

Roomalaiset tekivät ensimmäisinä kultakolikoista laajalti käytetyn valuutan, mutta kullan arvo vakiintui tärkeänä valuuttana vasta 1800-luvun alussa, jolloin Iso-Britania ensimmäisenä maana sitoi sen käyttöön rahan arvon perustaksi eli kultakannaksi.

Kulta on metallina käytännössä mahdotonta tuhota, koska se ei voi hapettua, homehtua tai syöpyä, ja vaan sitä voidaan kierrättää loputtomiin.

Laatukoru

Tavoita asiakaspalvelu sähköpostitse osoitteesta: laatukoru.verkkokauppa@laatukoru.fi

Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin mahdollisimman pian, yleensä jo saman päivän aikana. Iltaisin ja viikonloppuisin lähetettyihin viesteihin vastaamme seuraavana arkipäivänä.

Puhelimitse numerosta 0400 110045. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse arkisin klo 9-16 välillä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LAATUKORU