Bestman on sulhasen luottomies

Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Bestman on sulhasen luottomies

Kuva Kats Weil / Unsplash.com

Seremoniamestari, autonkuljettaja, sormusvastaava – bestmanilla on monta roolia. Ennen aikaan Suomessa sulhasen apuna oli puhemies, yleensä kyläyhteisössä arvostettu, vanhempi henkilö tai lähisukulainen. Hänen tehtävänään oli puhua sulhasen puolesta, saada morsiamen vanhemmat vakuuttuneiksi avioliittoaikeista ja neuvotella myötäjäisistä.

Bestman-perinne alkoi 200-luvulla, kun nyky-bestmanien goottilaiset edeltäjät lähtivät sulhasen avuksi morsiamenryöstöretkelle. Hääjuhlassa luotetun miehen tehtävänä oli vartioida, ettei morsianta varasteta takaisin. Vaikka sulhanen nykyään hoitaa kosiopuheet itse ja morsiankin ryöstetään korkeintaan huumorimielessä, on perusajatus edelleen sama.

– Bestman on sulhasen luottomies, jonka tehtävänä on tukea sulhasta häihin liittyvissä asioissa, sanoo hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto.

Bestmanin monet tehtävät

Jokaiset häät ovat erilaiset, ja myös bestmanin rooli riippuu tilanteesta. Yleensä tehtävään valitaan sulhasen paras ystävä, veli tai muu läheinen henkilö, joka on mukana häiden järjestämisessä etukäteissuunnittelusta aina juhlapäivän jälkeisiin loppuselvittelyihin saakka.

– Bestmanina olo on aina kunniatehtävä, sanoo Suomen Messujen ja häät.fi-sivuston järjestämässä Bridal Awards -kilpailussa vuoden bestmaniksi 2009 valittu Marco Keto.

Ennen häitä bestman auttaa käytännönjärjestelyissä ja osallistuu hääjuhlan ohjelman suunnitteluun. Keto neuvoo selvittämään parin toiveet tarkasti, jotta juhlasta tulee hääparin näköinen.

– Häät ovat hääparin juhla. Heiltä kannattaa kalastella vaikka kautta rantain, mikä olisi hauskaa ja mistä he pitäisivät. Kaikkea ei tulevasta ohjelmasta kannata paljastaa etukäteen – parille voi jättää myös yllätyksiä, Keto vinkkaa.

Hääpäivän lähestyessä bestmanin kalenterista voi löytyä esimerkiksi kirkkohäiden harjoituksia, hääauton koristelua ja ajo-opasteiden laittamista paikalleen. Polttareiden järjestäminen kuuluu bestmanin tärkeimpiin – ja hauskimpiin – tehtäviin.

– Mielestäni polttareissa vietetään viimeinen todella hauska päivä ystävien kesken ennen häitä sen sijaan, että lähdettäisiin nolaamaan ketään. Ohjelmaa miettiessä kannattaa lähteä asioista ja puuhista, joista sulhanen pitää, Keto sanoo.

Polttareissa myös bestman pääsee juhlimaan. Hääpäivänä bestman keskittyy sen sijaan kaason avustuksella pitämään huolen siitä, että hääpari voi juhlia elämänsä tärkeintä päivää rauhassa.

Hektinen hääpäivä

Hääpäivän aamuna bestmanilla ja sulhasella on perinteisesti tapana pukeutua yhdessä. Kirkossa bestman huolehtii sormuk­sista. Usein hän toimii myös morsiusparin autonkuljettajana matkalla hääjuhlapaikkaan.

Hääjuhlassa bestman kohottaa onnittelumaljan ja pitää juh­lapuheen, sekä huolehtii juhlan onnistuneesta kulusta.

– Päivä on hyvä aikatauluttaa, joskin tarpeeksi löyhästi. Vieraille on hyvä kertoa, mitä on odotettavissa milloinkin. Va­rasuunnitelmakin kannattaa olla takataskussa, sillä harvemmin kaikki menee aivan nappiin, Marco Keto neuvoo.

Vaikka päivä on kiireinen ja tehtävä vastuullinen, muistut­taa hääsuunnittelija Eija Holmberg, että tarkoituksena on myös viettää hauskaa päivää yhdessä rakkaiden ihmisten kanssa.

Luotettava, esiintymiskykyinen ja huumorintajuinen

Bestmanilta odotetaan nykyään paljon, eikä tehtävä ole välttämättä aivan helppo. Eija Holmberg kehottaa miettimään realistisesti, mihin bestmanin rahkeet riittävät.

– Seremoniamestarin voi hyvin hankkia myös erikseen, jos bestman ei esimerkiksi ole ulospäin suuntautunut tai saa sanaa suustaan.

Maan parhaana bestmanina palkittu Marco Keto tietää, mitä ominaisuuksia hyvältä bestmanilta vaaditaan.

– Luotettava ja vakuuttava, jotta hääpari tietää, että homma toimii ja pystyy nauttimaan tärkeästä päivästä täysin siemauksin. Esiintymishaluinen, sillä vieraat kyllä aistivat, jos tehtävä on pakkopullaa. Jämäkkä ja järjestelmällinen, jotta kaikki langat pysyvät käsissä… hän listaa menestystekijöitä.

Plussaa ovat myös kantava ääni, tilannetaju ja iloinen pilke silmäkulmassa.

Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat Kats Weil / Unsplash.com

Lue myös muut bestmanin neuvot Häät.fistä

Bestmanin muistilista. Lue lisää Häät.fistä >>

Sulhaselle ja bestmaninlle pukeutumisohjeita Häät.fistä >>

Kuinka järjestetään oikeasti hauskat polttarit? Lue Häät.fistä >>

Muokattu: 30.3.2023