Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

| Sulhasen puku

Saketti, frakki… siis mikä???

Saketti, frakki… siis mikä???

Miesten pukeutumiseen häissä ajatellaan liittyvän pakottavaa hääetikettiä ja muita yleisiä etikettisääntöjä. Häät ovat kuitenkin perhejuhla, jonka vuoksi etiketin noudattaminen on vapaampaa ja monia asioita voi hyvin katsella läpi sormien. Muutamia perusjuttuja olisi kuitenkin hyvä noudattaa, asusta riippumatta.

  • Avaa takki aina, kun istuudut. Silloin vältät takin etumuksen rypistymiseltä.
  • Vasta kun sulhanen riisuu takkinsa, voivat muut juhlavieraat seurata esimerkkiä. Jos päivä on kuuma ja sulhanen siitä huolimatta viihtyy takissaan, bestman voi kehoittaa juhlavieraita risuumaan omansa.
  • Takki kannattaa vetäistä päälle vasta vihkipaikalla. Kuumassa autossa, hikistä selkää vasten takki rypistyy takaa ja on jo alttarilla epäsiisti.
  • Jos puvun takissa on useampi, kuin yksi nappi, alin jätetään aina auki.
  • Solmuke eli rusetti kuuluu aina pukea liivin alle. Tässä hommassa tarkkuutta!
  • Viehe tai rintakukka, eli se kukkaviritys rintapielessä, tulee aina takin vasempaan kaulukseen. Hyvä muistisääntö on laittaa kukka sydämen puolelle. Viehettä ei kuulu tunkea kauluksen napinlävestä sisään, vaan kiinnittää se hakaneulalla kankaaseen! 
  • Taskuliinaa ei yleensä käytetä kukkavieheen kanssa. Joten jos pukuusi tulee kukka, unohda taskuliina!
  • Rannekello ei kuulu juhlapukeutumiseen, eikä oikeastaan mahdukaan kalvosimen alle. Anna siis bestmanin huolehtia aikatauluista. Jos omistat taskukellon, niin nyt on hyvä tilaisuus käyttää sitä!
Saketti, frakki… siis mikä???

Frakki on miehen juhlapuvuista juhlallisin

Frakki on miehen hienoin juhlapuku ja luonnollisestikin sen pukemiseen liittyy paljon etikettisääntöjä. Hääkäytössä ehkä huomionarvoisin seikka koskee takkia. Etiketin mukaan frakista ei saa riisua takkia. Helteisenä kesäpäivänä etiketti tuntuu naurettavalta, mutta perinteinen frakkiliivi kiinnitetään selän puolelta vain parilla kuminauhalla, eikä liivi todellakaan näytä hyvältä ilman takkia.

Frakin kanssa daami pukeutuu aina pitkään juhlapukuun. Jos siis bestman valitsee asukseen frakin, olisi suotavaa, että kaasolla olisi täyspitkä puku päällään. Sama koskee hääparin vanhempia.

Jos frakki tuntuu liian jäykältä, tai sulhanen haluaa erottua muista, voi frakin korvata ainoastaan tummalla puvulla. Huom. mikään muu puku ei korvaa frakkia. Jos sulhanen päätyy frakkiin ja juhlaan halutaan arvokasta tunnelmaa, voi kutsuun laittaa pukukoodiksi White tie, silloin muutkin frakin omistajat pääsevät käyttämään hienointa juhlapukuaan. Pukua valitessa ja teemaväritystä suunnitellassa on hyvä muistaa, että frakki on aina mustavalkoinen.

Saketti, frakki… siis mikä???

Saketti on klassinen ja tyylikäs

Saketti oli vuosikausia sulhasen suosituin hääpuku, tätä nykyä vähän unohdettu vaihtoehto. Se on klassinen ja tyylikäs, mutta frakkia rennompi. Saketin kanssa voi pukea teemaväriin sopivan liivin ja solmukkeen ja takin voi huoletta riisua. Vastoin tiukinta etikettiä, sakettia voi pukea mustillakin housuilla, vaikka sakettipukuun kuuluu harmaaraidalliset housut.

Sakettihousuissa ei ole vyönlenkkejä. Jos siis tuntuu, ettei housut säädöistä huolimatta pysy ylhäällä, niihin voi lisätä henkselit.

Saketti ja frakki ovat ehdottomasti niitä pukuja, mitkä kannattaa vuokrata, jos ei ole edustustilaisuuksia tai iltapukujuhlia tiuhaan tahtiin.

Saketti, frakki… siis mikä???

Smokki on myöhäisen illan cocktail-puku

Tiukasti tulkitun etiketin mukaan smokki ei ole hääpuku, vaan enemmän coctail-tyyppisissä iltatilaisuuksissa käytettävä iltapuku. Amerikkalaisissa hääohjelmissa voi bongata sulhasen smokissa, koska jenkkiläiseen tapaan vihkiminen on yleensä vasta illemmalla, toisin kuin usein meillä täällä Suomessa. Mutta koska häissä kyse on perhejuhlasta, mikään ei estä sulhasta valitsemasta smokkia vihkipuvukseen, jos hän niin haluaa. Smokki on nostanut suosiotaan viime vuosina valtavasti.

Saketti, frakki… siis mikä???

Tumma puku on trendikäs

Tumma puku on muuttanut muotoaan parin viimeisen vuoden aikana ja se on varmasti yksi syy puvun suureen suosioon. Puvusta on tullut juhlavampi ja trendikkäämpi. Perinteinen paksu ja mattapintainen villakangas on vaihtunut ohuempaan, kiiltävämpään kangaslaatuun ja huomattavasti istuvampaan linjaan.

Lisäämällä pukuun liivin, solmukkeen ja smokkipaidan, saa siihen vielä lisää juhlavuutta ja sulhanen erottuu paremmin juhlavieraista. Myöskään värit eivät ole miesten puvussa jääneet vanhaan aikaan. Sininen, valkoinen tai vaalea ja jopa punainen on viime vuosina ollut miehen puvun väri, jota sulhaset ovat halunneet päälleen laittaa.

Liivejä ja solmukkeita saa yleensä vuokrattua myös erikseen oman, hyväksi havaitun tumman puvun alle, joten tyyliä on helppo muokata.

Jos kuitenkin mietit oman puvun ostamisen ja vuokraamisen välillä, kannattaa kartoittaa puvun käyttökerrat. Jos pukua tulee käytettyä useasti, on puvun ostaminen vähintäänkin järkevää. Mutta jos käyttö rajoittuu lähinnä muutamiin pakollisiin kertoihin vuodessa, on vuokraaminen todella fiksu ratkaisu.

Jos harvoista käyttökerroista huolimatta haluat ostaa oman puvun, kannattaa trendikkään ja kiiltäväpintaisen puvun sijaan hankkia perus tumma puku, mitä voi käyttää muissakin tilaisuuksissa, kuten hautajaisissa.

Saketti, frakki… siis mikä???

Bonjour-puku on miehen puvuista vapaamuotoisin

Bonjour-puvun käyttö on yhtälailla yleistynyt ja varmasti syynä ovat myös trendikkäät materiaalit ja niukat leikkaukset. Bonjour koetaan monesti tummaa pukua hieman juhlavammaksi, vaikka se onkin puvuista vapaamuotoisin. Takkeja voi nähdä hyvin monenlaisissa väreissä ja kuoseissa.

Perinteisestä bonjour-puvusta on jäänyt monelle mielikuva, että se pukee ainoastaan pitkää miestä. Tämä pitää kyllä paikkansa, sillä takin pitkä helma on saanut herkästi jalat näyttämään lyhyiltä. Onneksi takkien pituuksissa on tultu hieman ylöspäin, eivätkä kaikki mallit ylety enää polvitaipeeseen asti. Mm. kuvan Philippe-takki on sellainen, mikä sopii kaiken mittaisille sulhasille!

Muutama sana vielä pukukoodeista

Pukukoodin lisääminen kutsuun ei ole pilkun viilaamista, vaan sen on tarkoitus helpottaa vieraiden asuvalintaa. Tumma puku on varmasti yleisin ja sellainen, mihin moni on itsekin törmännyt.

Jos juhlavieraiden toivotaan pukeutuvan tummaa pukua rennommin pikkutakkeihin ja kesämekkoihin, voi kutsuun lisätä koodiksi Smart Casual. Edellä mainittu pukukoodi sopii loistavasti esimerkiksi vapaamuotoisempiin, rentoihin, puutarhahäihin.

Vinkit antoi Jenny Nilsson Glamour Lahdesta.

Muokattu: 27.6.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Vihkisormus sulhaselle

Yleensä suomalaisessa hääperinteessä miehellä on vain kihlasormus. Aivan viime vuosina tätä perinnet...

Vuokraaminen on järkevä vaihtoehto hankkia miehelle juhlava puku häihin

Pukuvuokraamon asiakkaat lausahtavat usein lähtiessään helpottuneina: ”Kävipä se todella miellyttävä...

Sulhasmuodissa 2024 annetaan värien hehkua

Sulhasmuodin juttu on väri-iloittelu. Kirkkaat värit saavat tilaa perinteisten juhlavärien rinnalla....

Sulhaselle opas moderniin ja tyylikkääseen hääpukeutumiseen

Sulhanen unohda pukeutumisessa hääetiketti! Sulhanen saa valita pukeutuko muodolliseen frakkiin, ren...

Sulhasmuoti 2024 – kuoseilla koreilu sallitaan!

Vuoden 2024 sulhasmuotia esiteltiin runsaasti Barcelona Bridal Fashion Weekillä, ja julkaisemme arti...

3 syytä sulhaselle pukeutua mittatilauspukuun

Persoonallisten haaveiden trendatessa nykysulhaset kokevat yksilöllisesti valmistetun vaatteen tärke...

Mainos: Schoffa

Modernin sulhasen look loihditaan Schoffassa mittatilauspuvulla

sulhanen ja bestmanit mittatilauspuvuissa

Päästä varpaisiin omilla mitoilla teetetty asukokonaisuus tuo jokaisen sulhasen parhaat puolet tyylikkäästi esiin. Schoffalla toteutetaankin unelmien pukuja ja paitoja elämän tärkeimpään päivään.

Hääpäivän asu on miehelle yksi elämän tärkeimmistä vaatevalinnoista. Siksi sen täydellinen istuvuus muodostuu merkittäväksi tekijäksi valintaa tehdessä. Mittatilauspukuun päätyessään sulhanen voi olla varma, että jokainen mitta on juuri hänen vartalolleen tehty.

Helsinkiläisen miestenvaatemerkin, Schoffan liikkeessä tämä tiedetään varsin hyvin, sillä he ovat suunnitelleet ja valmistaneet vaatteita jo 15 vuoden ajan maailman laadukkaimmista materiaaleista.


– Mittatilauspukujen etu on persoonallisuus ja istuvuus. Asiakas pääsee itse valitsemaan opastuksellamme kankaat, napit ja esimerkiksi taskujen mallit, Anton Koivisto kertoo.


Katso millaisia mittatilauspukuja Schoffa valmistaa sinulle

räätäli ja asiakas valitsemassa yksityiskohtia mittatilauspukuun Schoffalla

Schoffan mallistoon on valittu maailman parhaimmat kankaat, joten valikoimaa riittää kaikille. Valtaosa pukukankaista tulee Italiasta ja Englannista, paitakankaat Italiasta ja Portugalista – kaikki perheomisteisilta yrityksiltä. Toimitusjohtaja Anton Koiviston suosikit ovat Loro Piana ja Vitale Barberis Canonico.

Itse valitut yksityiskohdat


Puvun teettäminen on kokonaisuudessaan elämys. Kaiken lisäksi valmis vaate tehdään aina mahdollisuuksien mukaan sellaiseksi, että sillä on käyttöä myös monta kertaa juhlien jälkeen.


– Se, että sulhanen voi hääpäivänään kertoa, miten on päässyt valitsemaan pukuunsa tummansiniset helmiäisnapit ja samppanjanvärisen vuorikankaan, on aika erityistä, Anton mainitsee.


Tunne siitä, että puku tai smokki on tehty juuri käyttäjäänsä varten, luo myös lisää itsevarmuutta. Hääpäivänä hyvä olo itsestä heijastuu ihan kaikkeen tekemiseen. Tyytyväinen sulhanen on aina näyttävä ilmestys. 

Katso millaisia mittatilaussmokkeja Schoffa valmistaa sinulle

räätäli mittaa sulhasen hartiaa mittanauhalla

Schoffassa sulhanen voi huokaista ja rentoutua häälookiin liittyvien asioiden äärellä. Henkilökunta valitsee yhdessä asiakkaan kanssa kaiken sulhasen asuun tarvittavan. Mittatilauspuvulla varmistetaan sataprosenttinen istuvuus ja tuodaan tyyliin persoonallisuutta.

Koko look yhdestä paikasta


Schoffan palvelu on huomaavaista ja asiantuntevaa, joten ammattilaisten huomassa jokaiselle löytyy juuri se oikea tyyli. Mittatilauksena voi teettää jokaisen vaatekappaleen tai vaihtoehtoisesti valita myös valmismallistosta osasia. Yhtä kaikki, helpommaksi ei sulhasen lookin koostaminen enää voi mennä.


– Meiltä saa kerralla kaiken asuun kuuluvan. Valitsemme yhdessä asiakkaan kanssa asuun sopivan paidan, rusetin, kengät ja esimerkiksi mittatilausliivin, täten jokainen yksityiskohta on loppuun asti harkittu, Anton vinkkaa. 

räätäli tutkii pukupaidan hihan mittaa Schoffa

Lippulaivamyymälä sijaitsee Helsingin Kämp Galleriassa, eksklusiivisessa ympäristössä. Mittatilauspuvun tilaaminen on vaivatonta ja järkevän hintainen sijoitus. 

Monen tilaisuuden puku


Yksilöllinen palvelu ja tuotteet eivät kuitenkaan tarkoita budjetin venyttämistä, sillä mittatilauspukujen hinnat alkavat 1300 eurosta ja paitojen 179 eurosta. Häiden jälkeen vaatetus on jatkokäytettävissä elämän muihin juhliin ja tilaisuuksiin.


– Meille jää asiakkaasta myös mitat talteen, joten hyvin istuvien vaatteiden teettäminen onnistuu jatkossa entistä helpommin, Anton muistuttaa.

Katso millaisia mittatilauspaitoja Schoffa valmistaa sinulle

tyylikäs sulhanen mittatilaussmokissa Schoffa

Suomalaista designia


Schoffan tarina alkoi 15 vuotta sitten, kun yrityksen perustaja etsi itselleen täydellisesti istuvaa paitaa. Kun sellaista ei millään tahtonut löytyä, syntyi liikeidea Schoffasta – laadukkaasta kotimaisesta paitavalmistajasta. Toisin kuin monet kilpailijat, on Schoffa luottanut suomalaiseen suunnittelutaitoon ja eurooppalaiseen käsityöhön. 


– Meille on hyvin tärkeää, että koko mallisto valmistetaan alusta loppuun Euroopassa, eikä vaatteita kuljeteta meille maapallon toiselta puolelta. Euroopan sisältä olemme löytäneet luotettavat yhteistyökumppanit, jotka tekevät hienoa jälkeä käsityön perinteitä vaalien.

sulhanen nojaa tiiliseinään puku päällään

Sulhasen mittatilauspuku – hinnat alkaen 1300 €


1. Varaa aikaa projektille kaikkiaan noin 3 kuukautta.


2. Varaa aika Schoffan verkkosivuilta tai sähköpostitse.


3. Suunnittele puku yhdessä ammattilaisten huomassa.


4. Valmistukseen kuluu aikaa noin 8 viikkoa.


5. Toisessa sovituksessa varmistetaan istuvuus ja tehdään viimeiset muutokset.

Lue lisää Schoffan mittatilauspuvuista

Varaa aika Schoffan ammattitaitoiseen mittatilauspuvun teettämiseen

sulhanen mittatilauspaita päällään suihkulähteen edessä

Sulhasen Mittatilauspaita – hinnat alkaen 179 €


1. Varaa aikaa noin 2 kuukautta.

2. Tule Schoffan liikkeeseen, paidan teettämiseen ei tarvitse ajanvarausta.

3. Suunnittele paita ammattilaisen kanssa.

4. Paidan valmistus vie noin 6 viikkoa.

5. Toisessa sovituksessa varmistetaan istuvuus.

Schoffasta löydät myös valmispuvut ja smokit - hinnat alkaen 690 €

Lue lisää Schoffan valmispuvuista ja smokeista

mies puku päällä rannalla aurinkolaisessa Schoffa

Lue lisää juhlapukeutumisesta Schoffan sivuilta

Vinkit tyylikkääseen hääpukeutumiseen löydät Schoffan käsikirjasta

Teksti Tanja Hakala
 Kuvat Schoffa  

Schoffa

Liike Kämp Galleria, Pohjoisesplanadi 33, Helsinki

Puh. / WhatsApp +358 45 1139870

Sähköposti info@schoffa.com

www ja verkkokauppa schoffa.com/

Instagram @schoffaclothing

sulhaselle schoffa.com/haat/


ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä SCHOFFA

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 2/2023.


Osta Häät-lehden digitaalinen versio Issuu.comista

Uusimman Häät-lehden voi lukea ja tutustua sisältöön kätevästi näköislehtenä Issuu.comissa.


Muokattu: 9.8.2024