Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Hääinspiraatio

Saketti, frakki… siis mikä???

Saketti, frakki… siis mikä???

Miesten pukeutumiseen häissä ajatellaan liittyvän pakottavaa hääetikettiä ja muita yleisiä etikettisääntöjä. Häät ovat kuitenkin perhejuhla, jonka vuoksi etiketin noudattaminen on vapaampaa ja monia asioita voi hyvin katsella läpi sormien. Muutamia perusjuttuja olisi kuitenkin hyvä noudattaa, asusta riippumatta.

  • Avaa takki aina, kun istuudut. Silloin vältät takin etumuksen rypistymiseltä.
  • Vasta kun sulhanen riisuu takkinsa, voivat muut juhlavieraat seurata esimerkkiä. Jos päivä on kuuma ja sulhanen siitä huolimatta viihtyy takissaan, bestman voi kehoittaa juhlavieraita risuumaan omansa.
  • Takki kannattaa vetäistä päälle vasta vihkipaikalla. Kuumassa autossa, hikistä selkää vasten takki rypistyy takaa ja on jo alttarilla epäsiisti.
  • Jos puvun takissa on useampi, kuin yksi nappi, alin jätetään aina auki.
  • Solmuke kuuluu aina pukea liivin alle. Tässä hommassa tarkkuutta!
  • Viehe, se kukkaviritys, tulee aina takin vasempaan kaulukseen. Hyvä muistisääntö on laittaa kukka sydämen puolelle. Viehettä ei kuulu tunkea kauluksen napinlävestä sisään, vaan kiinnittää se hakaneulalla kankaaseen! 
  • Taskuliinaa ei yleensä käytetä kukkavieheen kanssa. Joten jos pukuusi tulee kukka, unohda taskuliina!
  • Rannekello ei kuulu juhlapukeutumiseen, eikä oikeastaan mahdukaan kalvosimen alle. Anna siis bestmanin huolehtia aikatauluista. Jos omistat taskukellon, niin nyt on hyvä tilaisuus käyttää sitä!
Saketti, frakki… siis mikä???

Frakki on miehen juhlapuvuista juhlallisin

Frakki on miehen hienoin juhlapuku ja luonnollisestikin sen pukemiseen liittyy paljon etikettisääntöjä. Hääkäytössä ehkä huomionarvoisin seikka koskee takkia. Etiketin mukaan frakista ei saa riisua takkia. Helteisenä kesäpäivänä etiketti tuntuu naurettavalta, mutta perinteinen frakkiliivi kiinnitetään selän puolelta vain parilla kuminauhalla, eikä liivi todellakaan näytä hyvältä ilman takkia.

Frakin kanssa daami pukeutuu aina pitkään juhlapukuun. Jos siis bestman valitsee asukseen frakin, olisi suotavaa, että kaasolla olisi täyspitkä puku päällään. Sama koskee hääparin vanhempia.

Jos frakki tuntuu liian jäykältä, tai sulhanen haluaa erottua muista, voi frakin korvata ainoastaan tummalla puvulla. Huom. mikään muu puku ei korvaa frakkia. Jos sulhanen päätyy frakkiin ja juhlaan halutaan arvokasta tunnelmaa, voi kutsuun laittaa pukukoodiksi White tie, silloin muutkin frakin omistajat pääsevät käyttämään hienointa juhlapukuaan. Pukua valitessa ja teemaväritystä suunnitellassa on hyvä muistaa, että frakki on aina mustavalkoinen.

Saketti, frakki… siis mikä???

Saketti on klassinen ja tyylikäs

Saketti oli vuosikausia sulhasen suosituin hääpuku, tätä nykyä vähän unohdettu vaihtoehto. Se on klassinen ja tyylikäs, mutta frakkia rennompi. Saketin kanssa voi pukea teemaväriin sopivan liivin ja solmukkeen ja takin voi huoletta riisua. Vastoin tiukinta etikettiä, sakettia voi pukea mustillakin housuilla, vaikka sakettipukuun kuuluu harmaaraidalliset housut.

Sakettihousuissa ei ole vyönlenkkejä. Jos siis tuntuu, ettei housut säädöistä huolimatta pysy ylhäällä, niihin voi lisätä henkselit.

Saketti ja frakki ovat ehdottomasti niitä pukuja, mitkä kannattaa vuokrata, jos ei ole edustustilaisuuksia tai iltapukujuhlia tiuhaan tahtiin.

Saketti, frakki… siis mikä???

Smokki on myöhäisen illan cocktail-puku

Tiukasti tulkitun etiketin mukaan smokki ei ole hääpuku, vaan enemmän coctail-tyyppisissä iltatilaisuuksissa käytettävä iltapuku. Amerikkalaisissa hääohjelmissa voi bongata sulhasen smokissa, koska jenkkiläiseen tapaan vihkiminen on yleensä vasta illemmalla, toisin kuin usein meillä täällä Suomessa. Mutta koska häissä kyse on perhejuhlasta, mikään ei estä sulhasta valitsemasta smokkia vihkipuvukseen, jos hän niin haluaa. Smokki on nostanut suosiotaan viime vuosina valtavasti.

Saketti, frakki… siis mikä???

Tumma puku on trendikäs

Tumma puku on muuttanut muotoaan parin viimeisen vuoden aikana ja se on varmasti yksi syy puvun suureen suosioon. Puvusta on tullut juhlavampi ja trendikkäämpi. Perinteinen paksu ja mattapintainen villakangas on vaihtunut ohuempaan, kiiltävämpään kangaslaatuun ja huomattavasti istuvampaan linjaan.

Lisäämällä pukuun liivin, solmukkeen ja smokkipaidan, saa siihen vielä lisää juhlavuutta ja sulhanen erottuu paremmin juhlavieraista. Myöskään värit eivät ole miesten puvussa jääneet vanhaan aikaan. Sininen, valkoinen tai vaalea ja jopa punainen on viime vuosina ollut miehen puvun väri, jota sulhaset ovat halunneet päälleen laittaa.

Liivejä ja solmukkeita saa yleensä vuokrattua myös erikseen oman, hyväksi havaitun tumman puvun alle, joten tyyliä on helppo muokata.

Jos kuitenkin mietit oman puvun ostamisen ja vuokraamisen välillä, kannattaa kartoittaa puvun käyttökerrat. Jos pukua tulee käytettyä useasti, on puvun ostaminen vähintäänkin järkevää. Mutta jos käyttö rajoittuu lähinnä muutamiin pakollisiin kertoihin vuodessa, on vuokraaminen todella fiksu ratkaisu.

Jos harvoista käyttökerroista huolimatta haluat ostaa oman puvun, kannattaa trendikkään ja kiiltäväpintaisen puvun sijaan hankkia perus tumma puku, mitä voi käyttää muissakin tilaisuuksissa, kuten hautajaisissa.

Saketti, frakki… siis mikä???

Bonjour-puku on miehen puvuista vapaamuotoisin

Bonjour-puvun käyttö on yhtälailla yleistynyt ja varmasti syynä ovat myös trendikkäät materiaalit ja niukat leikkaukset. Bonjour koetaan monesti tummaa pukua hieman juhlavammaksi, vaikka se onkin puvuista vapaamuotoisin. Takkeja voi nähdä hyvin monenlaisissa väreissä ja kuoseissa.

Perinteisestä bonjour-puvusta on jäänyt monelle mielikuva, että se pukee ainoastaan pitkää miestä. Tämä pitää kyllä paikkansa, sillä takin pitkä helma on saanut herkästi jalat näyttämään lyhyiltä. Onneksi takkien pituuksissa on tultu hieman ylöspäin, eivätkä kaikki mallit ylety enää polvitaipeeseen asti. Mm. kuvan Philippe-takki on sellainen, mikä sopii kaiken mittaisille sulhasille!

Muutama sana vielä pukukoodeista

Pukukoodin lisääminen kutsuun ei ole pilkun viilaamista, vaan sen on tarkoitus helpottaa vieraiden asuvalintaa. Tumma puku on varmasti yleisin ja sellainen, mihin moni on itsekin törmännyt.

Jos juhlavieraiden toivotaan pukeutuvan tummaa pukua rennommin pikkutakkeihin ja kesämekkoihin, voi kutsuun lisätä koodiksi Smart Casual. Edellä mainittu pukukoodi sopii loistavasti esimerkiksi vapaamuotoisempiin, rentoihin, puutarhahäihin.

Vinkit antoi Jenny Nilsson Glamour Lahdesta.

Muokattu: 15.2.2024