Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Hääpäivä on morsiamen ja sulhasen vanhemmille melkein yhtä suuri päivä kuin hääparille itselleen.

– Muistan vielä, kuinka hänen pieni kätensä mahtui minun käteeni. Sitten hän halusi korvareiät, seuraavaksi luomiväriä ja korkokengät. Ensin pelkäsin, että hän tapaa vääriä poikia. Sitten pelkäsin, että hän tapaa sen oikean pojan. Se on pahinta, sillä silloin menetät hänet. Ja ennen kuin arvaatkaan, istut yksin riisinjyvät smokillasi, sanoo koomikko Steve Martin 90-luvun komediaelokuvassa Morsiamen isä. Perhesopu on koetuksella ja kohellusta riittää, kun vastahankainen isä osallistuu elokuvassa tyttärensä hääjärjestelyihin.

Häihin latautuu monia tunteita

– Vanhemmat joutuvat tekemään luopumistyötä ja rakentamaan erilaisen vuorovaikutussuhteen omaan lapseensa, kun taas hääparille avioliiton solmiminen on alku omalle perheelle, sanoo psykologi Tarja Salokoski.

− Morsiamille hääpäivä voi olla lapsuuden unelmien toteen käyvä prinsessapäivä, johon liittyy paljon unelmia ja toiveita. Kaiken lisäksi häihin liittyy paljon sosiaalisia paineita ja odotuksia sen suhteen, millaiset häiden tulee olla.

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Kun pelisäännöt ovat selvät, asiat toimivat

Lääkkeeksi hääparin ja vanhempien tunnelataukseen Salokoski suosittelee avointa viestintää.

– Kun pelisäännöt puhutaan selväksi, asiat sujuvat. Ei kannata lähteä olettamuspohjalta kuvitellen, että tietää, mitä toinen haluaa, tai nojata siihen, miten kuuluu tehdä tai on aina tehty, vaan puhua avoimesti toiveista ja ajatuksista, joiden pohjalta häitä lähdetään toteuttamaan.

Hääparin kannattaa kertoa toiveistaan ja näkemyksistään liittyen häiden luonteeseen heti järjestelyiden aluksi. Häitä on tanssittu vuosisatoja, ja perinteet sulhasen ja morsiamen suvuissa voivat erota toisistaan paljonkin.

Lisäksi häät ovat nykyään luonteeltaan paljon vapaampi tilaisuus kuin muutama vuosikymmenen sitten, joten mielipide-eroja voi syntyä myös sukupolvien välille. Morsiamen isälle ei välttämättä sushi maistu, ja äidistä värikäs hääpuku voi tuntua pyhäinhäväistykseltä. Ja entä jos musiikkina on Metsäkukkien sijaan kaverin kasaama dj-setti?

– Kuten missä tahansa voimakkaan tunnelatauksen tilanteessa, kannattaa hääjärjestelyissäkin muistaa, ettei aina ole keskeistä se, mitä sanotaan, vaan miten se sanotaan, Salokoski muistuttaa.

Vuorovaikutuksen olisi hyvä perustua positiivisessa hengessä esitetyille toiveille ja ehdotuksille syytösten tai oletusten sijaan.

− On eri asia sanoa ”Miksi sun pitää nyt näin?” kuin ”Hei, mulla olisi ajatus”. Sen jälkeen voi vielä listata ehdotuksen hyötyjä itselle ja toiselle, Salokoski neuvoo.

Onnistuneet juhlat syntyvät myönteisessä hengessä.

– Kun joku menee hyvin ja tuntuu mukavalta, muista kiittää ja kehua. Se ruokkii myönteisen vuorovaikutuksen piiriä.

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Tehdään yhdessä

Usein vanhemmille on tärkeää tuntea voivansa aidosti osallistua hääjärjestelyihin. Salokoski neuvookin hääparia ja vanhempia istumaan heti järjestelyiden aluksi yhdessä alas sopimaan niistä tavoista, joilla vanhemmat voivat osallistua. Siten tavoitteet rakennetaan yhdessä ja pelisäännöt ovat kaikille selviä alusta alkaen.

Myös raha-asioista kannattaa puhua avoimesti. Perinteisesti morsiamen vanhemmat ovat osallistuneet häiden kustannuksiin, mutta yhä useammin hääpari haluaa vastata kuluista itse.

Hääparin kannattaa miettiä, mitkä ovat heille ne kaikkein tärkeimmät asiat hääjuhlassa. Ne kannattaa hoitaa itse, ettei tule pettymyksiä. Vanhemmille sopivat muut vähemmän kriittiset tehtävät, joissa he pääsevät kantamaan vastuuta ja toteuttamaan itseään. Yhdessä tekeminen on hauskempaa kuin yksin pakertaminen väsyneenä ja stressaantuneena.

– Jos vain suinkin pääset yli siitä, että jokainen pieni yksityiskohta ei ole juuri niin kuin itse olisit mielessäsi kuvitellut, ota vastaan kaikki mahdollinen apu. Oli yllätys, että pieni päivällinen lähimmille sukulaisille ja ystäville olikin niin vaativa järjestettävä, sanoo Heidi, 35.
 

Työnjako kiinnostuksenkohteiden mukaan

Parasta on, että kukin pääsee osallistumaan omien vahvuuksiensa ja kiinnostustenkohteidensa mukaan. isää saattaa kiinnostaa hääauton valinta, äitiä taas tarjoilut ja hääpuku.

– Vanhempamme eivät voisi olla erilaisempia ihmisiä, joten he kaikki keskittyivät eri asioihin järjestelyissä. Oma äitini leipoi hääkakun ja suunnitteli päivällismenun, kun taas mieheni äiti oli kiinnostuneempi koristelusta ja kukista, kertoo Riina, 38.

Jatkuva olan takaa opastaminen voi kiristää hääparin otsapantaa, vaikka taustalla olisikin toive lapsen parhaasta. Tarja Salokoski vinkkaa silloin kysymään neuvoa jossakin tietyssä asiassa. Vanhemmalle tai anopille tulee tunne, että häntä on kuunneltu, ja hääpari voi keskittyä rauhassa päättämään monesta muusta asiasta.

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Juhlan aika

Etiketti varaa vanhemmille tietyt tehtävät kirkossa ja hääjuhlassa. Kirkossa morsiamen isällä on tapana saattaa morsian alttarille ja luovuttaa hänet sulhaselle. Juhlapaikalla vanhemmat toivottavat vieraat tervetulleeksi. Morsiamen isä pitää tervetuliaispuheen ja puheen hääparille aterian aikana, sulhasen isä taas kiitospuheen.

Etiketti kannattaa tuntea, mutta säännöt eivät ole kiveen kirjoitettuja. Etiketin perimmäinen tarkoitus on antaa ohje hyvistä tavoista. Jälleen kannattaa keskustella avoimesti ja ajoissa juhlan kulusta. Jos morsiamen isää ujostuttaa esiintyminen, voi puhuja olla myös äiti tai muu läheinen henkilö, eikä mikään estä hääparia kävelemästä alttarille yhdessä, tai että morsiamen saattaa äiti tai kummi.

Juhlassa kaaso, bestman ja seremoniamestari huolehtivat yleensä käytännön asioista, ja tarjoiluun ja lastenhoitoon kannattaa harkita ammattilaisten palkkaamista. Hääparin vanhemmat ja isovanhemmat ovat häiden arvovieraat, joiden tärkein tehtävä on juhlia yhdessä lastensa kanssa tärkeänä päivänä.
 

5 häävinkkiä vanhemmille

  • Tue hääparia hääjärjestelyissä ja hääpäivänä.     
  • Muista, että hääpäivä on ennen kaikkea heidän päivänsä.
  • Kysy, kuinka voisit olla avuksi.
  • Muista avoin, myönteinen asenne.
  • Pidä huoli myös omasta jaksamisestasi.

5 häävinkkiä hääparille

  • Kommunikoikaa selkeästi ja avoimesti suunnitelmistanne.
  • Muistakaa diplomatia – miettikää, mitä sanotte ja miten.
  • Jakakaa vastuuta. antakaa vanhempien auttaa ja tuntea itsensä tarpeellisiksi.
  • Tehkää välillä jotain hauskaa yhdessä vanhempienne kanssa.
  • Keskustelkaa suunnitelmista ensin toistenne kanssa.


Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat Ben Earwicker / Garrison Photography

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

SulhanenKaaso ja bestman