Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Kaaso ja bestman

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Hääpäivä on morsiamen ja sulhasen vanhemmille melkein yhtä suuri päivä kuin hääparille itselleen.

– Muistan vielä, kuinka hänen pieni kätensä mahtui minun käteeni. Sitten hän halusi korvareiät, seuraavaksi luomiväriä ja korkokengät. Ensin pelkäsin, että hän tapaa vääriä poikia. Sitten pelkäsin, että hän tapaa sen oikean pojan. Se on pahinta, sillä silloin menetät hänet. Ja ennen kuin arvaatkaan, istut yksin riisinjyvät smokillasi, sanoo koomikko Steve Martin 90-luvun komediaelokuvassa Morsiamen isä. Perhesopu on koetuksella ja kohellusta riittää, kun vastahankainen isä osallistuu elokuvassa tyttärensä hääjärjestelyihin.

Häihin latautuu monia tunteita

– Vanhemmat joutuvat tekemään luopumistyötä ja rakentamaan erilaisen vuorovaikutussuhteen omaan lapseensa, kun taas hääparille avioliiton solmiminen on alku omalle perheelle, sanoo psykologi Tarja Salokoski.

− Morsiamille hääpäivä voi olla lapsuuden unelmien toteen käyvä prinsessapäivä, johon liittyy paljon unelmia ja toiveita. Kaiken lisäksi häihin liittyy paljon sosiaalisia paineita ja odotuksia sen suhteen, millaiset häiden tulee olla.

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Kun pelisäännöt ovat selvät, asiat toimivat

Lääkkeeksi hääparin ja vanhempien tunnelataukseen Salokoski suosittelee avointa viestintää.

– Kun pelisäännöt puhutaan selväksi, asiat sujuvat. Ei kannata lähteä olettamuspohjalta kuvitellen, että tietää, mitä toinen haluaa, tai nojata siihen, miten kuuluu tehdä tai on aina tehty, vaan puhua avoimesti toiveista ja ajatuksista, joiden pohjalta häitä lähdetään toteuttamaan.

Hääparin kannattaa kertoa toiveistaan ja näkemyksistään liittyen häiden luonteeseen heti järjestelyiden aluksi. Häitä on tanssittu vuosisatoja, ja perinteet sulhasen ja morsiamen suvuissa voivat erota toisistaan paljonkin.

Lisäksi häät ovat nykyään luonteeltaan paljon vapaampi tilaisuus kuin muutama vuosikymmenen sitten, joten mielipide-eroja voi syntyä myös sukupolvien välille. Morsiamen isälle ei välttämättä sushi maistu, ja äidistä värikäs hääpuku voi tuntua pyhäinhäväistykseltä. Ja entä jos musiikkina on Metsäkukkien sijaan kaverin kasaama dj-setti?

– Kuten missä tahansa voimakkaan tunnelatauksen tilanteessa, kannattaa hääjärjestelyissäkin muistaa, ettei aina ole keskeistä se, mitä sanotaan, vaan miten se sanotaan, Salokoski muistuttaa.

Vuorovaikutuksen olisi hyvä perustua positiivisessa hengessä esitetyille toiveille ja ehdotuksille syytösten tai oletusten sijaan.

− On eri asia sanoa ”Miksi sun pitää nyt näin?” kuin ”Hei, mulla olisi ajatus”. Sen jälkeen voi vielä listata ehdotuksen hyötyjä itselle ja toiselle, Salokoski neuvoo.

Onnistuneet juhlat syntyvät myönteisessä hengessä.

– Kun joku menee hyvin ja tuntuu mukavalta, muista kiittää ja kehua. Se ruokkii myönteisen vuorovaikutuksen piiriä.

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Tehdään yhdessä

Usein vanhemmille on tärkeää tuntea voivansa aidosti osallistua hääjärjestelyihin. Salokoski neuvookin hääparia ja vanhempia istumaan heti järjestelyiden aluksi yhdessä alas sopimaan niistä tavoista, joilla vanhemmat voivat osallistua. Siten tavoitteet rakennetaan yhdessä ja pelisäännöt ovat kaikille selviä alusta alkaen.

Myös raha-asioista kannattaa puhua avoimesti. Perinteisesti morsiamen vanhemmat ovat osallistuneet häiden kustannuksiin, mutta yhä useammin hääpari haluaa vastata kuluista itse.

Hääparin kannattaa miettiä, mitkä ovat heille ne kaikkein tärkeimmät asiat hääjuhlassa. Ne kannattaa hoitaa itse, ettei tule pettymyksiä. Vanhemmille sopivat muut vähemmän kriittiset tehtävät, joissa he pääsevät kantamaan vastuuta ja toteuttamaan itseään. Yhdessä tekeminen on hauskempaa kuin yksin pakertaminen väsyneenä ja stressaantuneena.

– Jos vain suinkin pääset yli siitä, että jokainen pieni yksityiskohta ei ole juuri niin kuin itse olisit mielessäsi kuvitellut, ota vastaan kaikki mahdollinen apu. Oli yllätys, että pieni päivällinen lähimmille sukulaisille ja ystäville olikin niin vaativa järjestettävä, sanoo Heidi, 35.
 

Työnjako kiinnostuksenkohteiden mukaan

Parasta on, että kukin pääsee osallistumaan omien vahvuuksiensa ja kiinnostustenkohteidensa mukaan. isää saattaa kiinnostaa hääauton valinta, äitiä taas tarjoilut ja hääpuku.

– Vanhempamme eivät voisi olla erilaisempia ihmisiä, joten he kaikki keskittyivät eri asioihin järjestelyissä. Oma äitini leipoi hääkakun ja suunnitteli päivällismenun, kun taas mieheni äiti oli kiinnostuneempi koristelusta ja kukista, kertoo Riina, 38.

Jatkuva olan takaa opastaminen voi kiristää hääparin otsapantaa, vaikka taustalla olisikin toive lapsen parhaasta. Tarja Salokoski vinkkaa silloin kysymään neuvoa jossakin tietyssä asiassa. Vanhemmalle tai anopille tulee tunne, että häntä on kuunneltu, ja hääpari voi keskittyä rauhassa päättämään monesta muusta asiasta.

Vanhemmat häiden tärkeinä tukijoukkoina

Juhlan aika

Etiketti varaa vanhemmille tietyt tehtävät kirkossa ja hääjuhlassa. Kirkossa morsiamen isällä on tapana saattaa morsian alttarille ja luovuttaa hänet sulhaselle. Juhlapaikalla vanhemmat toivottavat vieraat tervetulleeksi. Morsiamen isä pitää tervetuliaispuheen ja puheen hääparille aterian aikana, sulhasen isä taas kiitospuheen.

Etiketti kannattaa tuntea, mutta säännöt eivät ole kiveen kirjoitettuja. Etiketin perimmäinen tarkoitus on antaa ohje hyvistä tavoista. Jälleen kannattaa keskustella avoimesti ja ajoissa juhlan kulusta. Jos morsiamen isää ujostuttaa esiintyminen, voi puhuja olla myös äiti tai muu läheinen henkilö, eikä mikään estä hääparia kävelemästä alttarille yhdessä, tai että morsiamen saattaa äiti tai kummi.

Juhlassa kaaso, bestman ja seremoniamestari huolehtivat yleensä käytännön asioista, ja tarjoiluun ja lastenhoitoon kannattaa harkita ammattilaisten palkkaamista. Hääparin vanhemmat ja isovanhemmat ovat häiden arvovieraat, joiden tärkein tehtävä on juhlia yhdessä lastensa kanssa tärkeänä päivänä.
 

5 häävinkkiä vanhemmille

Tue hääparia hääjärjestelyissä ja hääpäivänä.     

Muista, että hääpäivä on ennen kaikkea heidän päivänsä.

Kysy, kuinka voisit olla avuksi.

Muista avoin, myönteinen asenne.

Pidä huoli myös omasta jaksamisestasi.

 

5 häävinkkiä hääparille

Kommunikoikaa selkeästi ja avoimesti suunnitelmistanne.

Muistakaa diplomatia – miettikää, mitä sanotte ja miten.

Jakakaa vastuuta. antakaa vanhempien auttaa ja tuntea itsensä tarpeellisiksi.

Tehkää välillä jotain hauskaa yhdessä vanhempienne kanssa.

Keskustelkaa suunnitelmista ensin toistenne kanssa.


Teksti Sari Peltonen / Mediafocus
Kuvat Ben Earwicker / Garrison Photography

Muokattu: 10.4.2024

Lue lisää samasta aiheesta

Kultaa kalliimpi kaaso – hääperinteet ja kaason tehtävät nykyhäissä

Kaaso on morsiamen uskottu henkilö ja avustaja häihin liittyvissä asioissa, ja siksi tehtävään valit...

Bestmanin muistilista

Bestmanilta odotetaan paljon, eikä tehtävä ole välttämättä aivan helppo, varsinkaan jos ei ole aiemp...

Kaason muistilista

Häät.fi keräsi pienen muistilistan kaason ja morsiamen avuksi. Lista on suuntaa antava keskustelun ...

Hääparin luottotyypit – isoveli ja suunnannäyttäjä bestmanina

Joonakselle oli täysin selvää valita oma isoveli parhaan miehen rooliin hääjuhlassaan. Valinnallaan ...

Hääparin luottotyypit – Helmi nautti olostaan kaason kengissä

Helmi sujahti kaason rooliin luontevasti. Kaasokosinta taphtui innostuneissa tunnelmissa häämekon so...

Bestman on sulhasen luottomies

Bestman on sulhasen luottomies, jonka tehtävänä on tukea sulhasta häihin liittyvissä asioissa.

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024