Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Parisuhde

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Monet nuoret parit pelkäävät ja varovat riitoja. – Häiden järjestely oli niin stressaavaa, että meille tuli riitaa, kertoo eräs tuore aviopari. Menikö kaikki nyt pilalle? Parisuhdeterapeutit rohkaisevat pariskuntia opettelemaan rakentavan riitelemisen taidon.

– Ei riitoja, ei suuttumisia, ei katkeruutta – kuulostaa ihanalta, mutta onko mahdollista noin vain sivuuttaa kaikki jännitykset ja elää onnellisena elämänsä loppuun saakka? Todellisuudessa riitely on olennainen osa tervettä parisuhdetta, sanoo amerikkalainen parisuhdeterapeutti Andrew G. Marshall.

– Kun asiakkaani kysyvät, mikä meidän suhteessamme on vikana, kun rakastuneisuuden tunne on hävinnyt, arvelen tavallisesti syyksi sitä, että osapuolet eivät riitele tarpeeksi keskenään. Kiistellessä tulee ilmi tärkeitä asioita. Vaikka riidat tuntuvat joskus epämiellyttäviltä, niillä voidaan saada paljon hyvää aikaan.

Riitojen välttäminen voi toisaalta olla viisauttakin: jos lapsuudenkodissa on oppinut ainoastaan repivän riitelyn mallin, eipä ihme, että sitä haluaa välttää. Tai jos kotona on hoidettu riidat mykkäkoulun merkeissä, mistäpä lapsi osaisi hoitaa ristiriitoja terveellä tavalla?

– Enemmistö ihmisistä ei osaa kovin hyvin rakentavan riitelyn taitoa, toteaa parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta. – Mutta tämäkin taito on opittavissa oleva taito. Jos molemmat ovat halukkaita oppimaan ja harjoittelevat, kehitystä tapahtuu jatkuvasti.

– Kun avioliitossa on vapautunut tunneilmaisu eikä riitelyä pelätä, myös seksuaalienergia virtaa vapaasti, Ranta avaa laajempaa näkymää.

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Molemmat ovat vaikuttavia osapuolia

– Valitettavasti meidän kulttuurissamme pyritään päättäväisesti erottelemaan viattomat ja syylliset toisistaan, Marshall näkee myös tilanteen laajemmassa ulottuvuudessa. Tämä asenne luo riidalle väärää pohjaa.

– Vaikka olen tehnyt yli kaksikymmentä vuotta parisuhdetyötä, en ole kertaakaan tavannut pariskuntaa, jonka ongelmiin molemmilla ei olisi yhtä lailla osuutta – vain suhteet, joissa on väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai riippuvuusongelmia, ovat poikkeus tästä säännöstä.

Terve peruslähtökohta riitaan on siis se, että kumpikin on valmis näkemään oman osuutensa riidasta, eikä tee toisesta syntipukkia ja itsestään marttyyria.

Riidellessä tunteet kuohahtavat, ja tämä on Rannan mukaan aivan normaalia ja oikein. Kukaan ei voi aidosti riidellä kontrolloituna ja hillittynä aikuisena.

– Tunnemuistot ovat syvällä aivojemme limbisessä järjestelmässä, ja riidan aikana ihminen helposti ”nuorentuu” takaisin lapsuuteen tai nuoruuteen. Kysyn joskus vastaanotollani riitelevältä pariskunnalta, oletteko te nyt 5- vai 15-vuotiaita, Ranta naurahtaa.

– Olennaista kuitenkin rakentavassa riidassa on se, että kuohuntavaiheen jälkeen palataan takaisin aikuisuuden tilaan.

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Kuuntele kunnolla

Ristiriita alkaa sillä, että jompikumpi ottaa esille asian, mikä vaivaa tai harmittaa. Parin olisi hyvä tehdä sopimus siitä, että asioita voi, saa ja pitää ottaa esille mahdollisimman varhain, eikä jäädä hautomaan niin, että viha ehtii kasvaa kovin suureksi.

– Kun otat esille asian, älä puutu toisen persoonallisuuteen. Sen sijaan että moittisit toista henkilönä, moiti hänen käytöstään, Marshall ohjaa.

– Kuunnelkaa toisianne kunnolla. Älä suunnittele kumppanisi puhuessa omaa puolustuspuhettasi, vaan kuuntele.

Käytännössä helposti kumppani ei pysty kuuntelemaan, koska hänellä itselläänkin on jotain hampaankolossa. Mutta karvaiden kokemusten jälkeen monet oppivat ylittämään itseään.

Voisimme kaikki ottaa oppia tapaamaltani pariskunnalta, joka menneiden, eroon päättyneiden ihmissuhteiden kasvattamana on uudessa avioliitossa ottanut käyttöön hyvin selkeän sopimuksen: sillä, joka aloittaa ristiriidan, on etuajo-oikeus. Häntä tulee ensin kuunnella, niin että hän pystyy myöhemmin sitten kuuntelemaan toista osapuolta kunnolla.
 

Myönnä ja arvioi uudelleen

Riidasta päästään selvemmille vesille, kun myönnetään oma vastuu. Kun pariskunta lähtee ajatuksesta, että kummassakin on syytä riitaan, on paljon helpompaa lähteä pohtimaan omaa osuutta, kuin silloin, jos ajatellaan vain toisen olevan syyllinen.

– Mikä siis on sinun osuutesi? Mikä sinun käytöksessäsi on suurentanut tai syventänyt ongelmaa? Kun olet ymmärtänyt selvästi, että sinussakin on vikaa, totea jokin puutteesi tai rikkeesi – vaikka kuinka pieni – ja pyydä sitä anteeksi, Marshall ohjaa.

Tällöin toisenkin on helpompi tulla vastaan oman osuutensa näkemisellä. Joskus kuitenkin toisella tai molemmilla osapuolilla voi olla lapsuuden tunnekuormaa, joka estää nykyisyyden näkemistä selvästi.

– Toinen voi esimerkiksi olla oppinut lapsuudessa tavan ”ratkaista” ristiriitoja mykkäkoulun pidolla, eikä havaitse siinä aikuisuudessakaan mitään väärää. Mykkäkoulu on kuitenkin voimakasta henkisen väkivallan käyttöä. Kumppani joutuu yleensä vihan, jopa raivon valtaan jäädessään vaille keskustelua ja vastauksia. Toisinaan mykkäkoulu saattaa olla alkusysäys fyysiselle väkivallalle suhteessa.
 
– Suositan tällaiselle parille terapiaa, jossa opitaan yhdessä uudet terveet tavat, Ranta sanoo.

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Terveitä pelisääntöjä

Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja rakentavan riitelyn opiskelijoiden kannattaa armahtaa toisiaan.

– Huonokin riita on parempi kuin ei riitaa ollenkaan, Marshall rohkaisee. – Kun mielet kiihtyvät, kyse on tavallisesti siitä, että todelliset tunteet ovat nousemassa pintaan, ja silloin on myös toivoa.

– Huutaminen ja muu tunteiden voimakas osoittaminen on sallittua. Jos kielenkäyttö kuitenkin muuttuu loukkaavaksi tai jos on olemassa käsikähmän vaara, on parasta vetäytyä 10-15 minuutiksi erilleen, ja jatkaa vasta kun molemmat ovat rauhoittuneet.

– Jäähyn ajaksi osapuolet menevät eri huoneisiin tai vaikka hetkeksi ulos kävelylle. Kukin pari voi itse päättää, kuinka kauan jäähy kestää, mutta siitä pitää sopia jo etukäteen.

Raitista ilmaa voin suositella itsekin. Yli 20 vuotta kestäneessä avioliitossani olen huomannut, että ulkona yhdessä kävellessä riita hoituu yleensä nopeammin kuin sisätiloissa. Kun kumpikin saa raikasta happea ja maisema tarjoaa kauniita näkymiä, mielet kirkastuvat ja avartuvat.

Siirrytään ” taistelevalta teinitasolta”, kuten Ranta sanoo, takaisin aikuisten me-henkiseen parisuhteeseen.


Teksti Tuula-Maria Ahonen
Kuvat SXC, www.jhonnyt.com
Lähdeteos Andrew G. Marshall: Rakastu kumppaniisi uudelleen. Otava 2008.

 

Rakentavan riitelyn taito on hyvin tärkeä avioliittotaito -juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 2/2008

Muokattu: 29.4.2019

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Hyvän avioliiton resepti

Onnellisissa liitoissa puolisot ajattelevat toisistaan positiivisesti ja ihailevat toisiaan. Nämä tu...

Julistetaan häärauha – kaikille hyvää mieltä hääjärjestelyihin

Kaikenlainen apu on hääparille aina tarpeen. Tarkka paikka on mikä liikaa. Hienovaraisuus on valttia...

Onnellinen parisuhde vaatii rakkauden lisäksi tahtoa

Rakkaussuhde ei aina takaa onnellisuutta. Ota nämä vinkit käyttöösi!

Kolumni: Tahdon vieläkin

Lue miten toimituspäällikkö Tanja liikuttui syvästi haastatellessaan Jenniä ja Riku-Villeä lokakuuss...

Miksi mennä naimisiin?

Miksi suomalaiset menevät naimisiin? Kaksi syytä nousee ylitse muiden: rakkaus omaa kumppania kohtaa...

Miten löytää parisuhdeaikaa arjessa?

Häiden suunnittelu, työ, harrastukset, mahdollinen opiskelu, ehkäpä lapsi tai lapset, oma aika ja ys...

Mainos: Laatukoru

Pikaopas sormusten jalometalleihin

Kulta on kestävä ja erittäin arvostettu jalometalli hääkoruissa. Kullan erityisominaisuudet ovat tehneet siitä täydellisen korujen valmistukseen. Korkea kiilto, hyvä kestävyys ja työstettävyys koruksi ovat kullan vahvuuksia. Pitkä vuosituhantinen perinne kiinnittää kullan edelleen arvostetuimmaksi vihki- ja kihlasormusmateriaaliksi.

Mikä sormusten jalometalleista puhuttelee sinua eniten?

Laatukoru Silvan halosormus timanteilla valkokulta sormessa

Löydä laadukkaat jalometallisormukset kotimaiselta valmistajalta

Laatukorun Silván-malliston vihkisormukset valmistetaan käsityönä Suomessa parhaista raaka-aineista. Hyvinkäällä sijaitsevalla koruverstalla valmistuvat sormukset on saatavissa valkokultaisina, keltakultaisina tai rosekultaisina. Halutessaan Silván-sormuksen saa myös tilattua platinaisina.

Silván-sormukset valmistetaan parhaista materiaaleista: 14 tai 18 karaatin kullasta. Laatukorun käyttämä kulta on 100 prosenttisesti kierrätettyä ja huolellisen käsittelyn ja puhdistuksen ansiosta uuden kullan veroista. Käyttämällä kierrätettyä kultaa Laatukorulla vähennetään kullantuotannon ympäristövaikutuksia ja tarvetta uuden kullan louhintaan.

Laatukoru ostaa myymälöidensä kautta asiakkailta paljon vanhoja kultakoruja ja kultaesineitä ”romukultana”. Asiakkailta ostamamme kulta sulatetaan ja puhdistetaan ja hienokulta otetaan talteen uusien korujen valmistukseen. Kulta on materiaalina aina puhdasta ja ensiluokkaista, ja säilyy kierrätettynäkin vastalouhitun kullan kaltaisena.

Laatukoru Silvan timanttisormus 0,50ct ovaali hiottu timantti_keltakultaa sormu sormessa

Keltakulta vai valkokulta? Ehkä sittenkin punakulta?

Keltakulta ja valkokulta ovat tunnetuimmat ja arvostetuimmat kihla- ja vihkisormusten materiaaleista. Erityisesti valkokulta on ollut viime vuosikymmeninä kaikista suosituin sormusjalometalli. Keltakulta on monen mielestä se ainoa oikea kulta ja kaunis materiaali, joka sopii hyvin yhteen monien erisävyisten jalokivien kanssa.

Niiden rinnalla punakulta, rosekultana tai ruusukultanakin tunnettu punainen kulta, on ollut välillä hyvin trendikäs sormusmateriaali. Platina on myös kullan rinnalla vähintään yhtä arvostettu jalometalli, mutta myös jonkin verran vähemmän suosittu johtuen muun muassa platinakorujen hintavuudesta.

Tutustu Laatukorun Silván-sormuksiin Sormuskoneessa

Laatukoru Silvan Lauriel timanttisormus 0,33ct keltakultaa sormessa

Jalometallit: Kulta

Jalometallina kulta (Au) yksinään ilman seosaineita on varsin pehmeää ja helposti naarmuuntuva metalli. Tästä syystä hienokultaisia (99,9 prosenttia kultaa eli 24 karaattia) sormuksia ei juurikaan tehdä. Melkein kaikki jalometallit ovat puhtaina käytettyinä liian pehmeitä laadukkaan ja kestävän korun valmistukseen.

Korukultana käytetäänkin erilaisia kultaseoksia, jotta ne olisivat riittävän kestäviä käyttöön. Tavallisimmin seosaineina käytetään hopeaa, palladiumia ja kuparia. Euroopan ulkopuolella seosaine voi olla vielä tänäkin päivänä nikkeli.

Keltakulta syntyy, kun puhtaaseen kultaan lisätään hopeaa ja kuparia. Kuparin määrää lisäämällä syntyy punaisempaa kultaa eli punakultaa. Valkokulta puolestaan syntyy, kun kultaan lisätään palladiumia. Erilaisilla seosmetallien valinnoilla ja metallien pitoisuuksia vaihtelemalla korujen väriä ja työstöominaisuuksia sekä hintaa voidaan säädellä.

Jalometallikorulle on Suomen lainsäädännössä on määrätty pitoisuusrajat, eli se määrä minkä verran tuotteessa on vähintään oltava jalometallia. Lainsäädännössä rajat on ilmoitettu promilleina eli tuhannesosina. Kultakoruun lyöty leima kertoo pitoisuuden.

Esimerkiksi 750-leimalla varustetussa tuotteessa on 75 % puhdasta kultaa eli sormus on 18 karaatin kultasormus. Sormuksen leimassa 585-merkintä puolestaan tarkoittaa, että kultaa on vähintään 58,5 % eli tuote on 14 karaatin kultakoru. 375-leima merkitsee taas 37,5 % kultaa eli 9 karaattia.

Laatukoru Silvan kolmikivinen rivitimanttisormus keltakulta sormessa

Keltakulta

Keltakultakorut tehdään korukullasta, jolloin korut ovat kestävämpiä ja hinnaltaan huokeampia. Keltakultaisissa koruissa seosaineena käytetään sekä kuparia että hopeaa. Keltakulta on puhdasta kultaa hiukan vaaleampaa.

Tavallisin Suomessa käytetty korukulta on 14 karaatin kulta, jolloin metalliseos sisältää vähintään 58,5 prosenttia puhdasta kultaa. Eri valmistajilta on saatavissa on myös 18 ja 9 karaatin kultaisia koruja.

Tutustu näihin sormuksiin, valitse oma suosikkisi ja tutustu Laatukorun netissä lisää!

Laatukorun valikoima kattaa monipuolisesti erilaisia keltakultaisia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormuksiksi.

 

Laatukor Silvan Rosalie Ovaali halosormus 0,26ct keltakultaa sormessa

Kaunis Silván Rosalie halosormus ovaalin muotoisella keskitimantilla

Näyttävässä halo-mallisessa Silván Rosalie -timanttisormuksessa ovaalihiontaista keskitimanttia ympäröi pienemmät briljanttihiontaiset timantit. Timanttien yhteispaino on 0,26 ct. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Silván Rosalie -halosormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä kullasta. Halosormus on ajaton valinta, jonka eleganssi ei himmene vuosien saatossa ja se on upea muistutus ikuisesta rakkaudesta.

Laatukoru Silvan solitaire timanttisormus 010c keltakulta sormessa

Siro keltakultainen Silván Solitaire -timanttisormus 0,10 ct keskitimantilla

Ihastuttavassa ja modernissa Silván Solitaire -timanttisormuksessa on siro keskitimantti istutettuna neljän krapin kruunuistutukseen. Timantin paino on 0,10 ct. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Silván Solitaire -sormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä kullasta. Silván Solitaire-timanttisormus on näyttävä upean kruunuistutuksen johdosta, mutta runko on silti pidetty kapeana ja sirona.

Laatukoru Silvan timanttisormus sinisafiireilla valkokulta

Valkokulta

Suomessa kulta seostetaan valkokultaiseksi korukullaksi palladiumia käyttäen. 

Valkokullan väri ei nimestään huolimatta ole puhtaan valkoinen, vaan harmahtava. Tästä syystä valkokultaiset korut on tapana rodinoida. Kun koru pinnoitetaan rodiumilla, pinnoite saa valkokultaisen korun näyttämään samalta kuin platinakoru.



Rodiumpinnoite antaa valkokullalle kirkkaan valkoisen, korkeakiiltoisen ja näyttävän pinnan. Rodinoinnissa kyse on korun pintakäsittelystä, joka kuluu ajan myötä pois ja pinnan alta tulee näkyviin valkokullan oma, hieman harmahtava väri. Pinnoite uusitaan tarpeen mukaan sormuksen huollon yhteydessä. Se, kuinka kauan rodinoitu pinta kestää, riippuu täysin korun käytöstä. 

Tutustu näihin sormuksiin, valitse oma suosikkisi ja tutustu Laatukorun netissä lisää!

Laatukorun valikoima kattaa monipuolisesti erilaisia valkokultaisia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormuksiksi. 

Laatukoru Silvan Charlotte timanttisormus 040ct valkokultaa sormessa

Näyttävä valkokultainen Silván Charlotte -timanttisormus 0,40 ct timanteilla

Kauniissa ja modernissa Silván Charlotte -timanttisormuksessa on näyttävä keskitimantti istutettuna kuuden krapin kruunuistutukseen sekä molemmin puolin runkoon istutetut pienemmät timantit. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Timanttien yhteispaino on 0,40 ct. Silván Charlotte -sormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä valkokullasta. Silván Charlotte-timanttisormus on näyttävä upean kruunuistutuksen johdosta.

Laatukoru Silvan Henrietta timanttisormus kiertyvä runko valkokultaa

Valkokultainen Silván Henrietta timanttisormus kauniilla punoksella, timantit yhteensä 0,10 ct

Valkokultainen Silván Henrietta -timanttisormus ihastuttaa punostyylisellä rungollaan ja säihkyvillä timanteillaan. Timanttien paino on yhteensä 0,10 ct. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Silván Henrietta -sormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä kullasta. Henrietta-sormuksen koristeellinen kiertyvä runko tekee sormuksesta herkän ja yksityiskohtaisen. Sormus sopii sekä vihki- ja kihlasormukseksi.

Laatukoru Silvan vintage timanttisormus 011ct rosekulta rivisormus sormessa

Rosekulta

Rosekulta, punakulta tai ruusukultanakin tunnettuun punertavan sävyiseen kultaan on seostettu yksinomaan tai lähes yksinomaan kuparia. Punakulta onkin jalometallina huomattavan punainen. Mitä enemmän kuparia, sitä punaisempaa punakulta on.

Perinteisesti punakultaa seostetaan käyttämällä puolet kultaa ja puolet kuparia. Sekoittamalla lisäksi hopeaa punakultaan saadaan vaalempi sävy, jossa on vivahde vaalenpunaista.

Tutustu näihin sormuksiin, valitse oma suosikkisi ja tutustu Laatukorun netissä lisää!

Laatukorun valikoima kattaa monipuolisesti erilaisia punakultaisia vaihtoehtoja kihla- ja vihkisormuksiksi.

Laatukoru punakultainen Rosalie timanttisormus sormessa

Näyttävä rosekultainen Silván Rosalie timanttihalosormus

Kauniissa halo-mallisessa Silván Rosalie -timanttisormuksessa keskitimanttia ympäröi pienemmät timantit ja myös sormuksen runkoa koristaa pienet timantit. Timantit voit valita vapaasti luonnontimanttina tai laboratoriotimanttina. Timanttien yhteispaino on 0,47 ct. Silván Rosalie -halosormuksen runko on valmistettu kokonaan 14 karaatin kierrätetystä punakullasta.

Jalometallit: platina

Platina (Pt) on sormusmateriaalina arvostettu ja kestävä. Se on materiaalina huomattavasti vahvempaa kuin kulta, ja sen väri on luonnostaan sävyltään kauniin vaalean harmaa. Platinakorun kestävyys on yksi sen vahvimmista ominaisuuksista. Koruissa sitä käytetään melkein puhtaana. Platinasta valmistetaankin enimmäkseen kalliimpia arvokoruja kuten ylelliset timanttisormukset. 

Jalometallina platinan raaka-ainehinta on huokeampaa kuin kullan, mutta koruissa platina on aina kalliimpaa kuin kulta. Platinaa käytetään koruissa lähes 100 prosenttisena seoksena ja se on korkean sulamispisteensä johdosta erittäin haasteellinen työstettävä, mikä nostaa platinasormuksen hintaa kultakoruihin verrattuna korkeaksi.

Jalometallit: hopea

Hopea (Ag) on suosittu ja suhteellisen edullinen jalometalli. Se on kauniin valkoinen ja kiillotettuna upeasti hohtava metalli. Koruina hopeaa käytetään erityisesti asustesormuksina, mutta hopea on myös suosittu lupaus- ja kihlasormuksena. 

Koruissa hopeaa käytetään seoksena, johon on lisäään kuparia. Korujen valmistuksessa käytetään enimmäkseen 925-hopeaa. Tätä seosta kutsutaan myös sterling-hopeaksi. Hopeakorut tummuvat herkästi käytössä.

Jalometallit: palladium

Palladium (Pd) on kultaa edullisempi ja väriltään pehmeän hopeanharmaa jalometalli. Korunvalmistukseen se soveltuu hyvin, koska se on varsin kevyt, pehmeä ja helposti muokattava metalli.  Palladiumia käytetään myös valkokullan ja platinan seostamiseen. Palladium hyväksyttiin jalometalliksi Suomessa vuonna 2009.

Palladiumsormukset kestävät hyvin kulutusta, eikä niiden sävy muutu käytössä.

 

Silván-sormuksia valmistetaan tilaustyönä juuri toiveiden mukaan

Kaikki Laatukorun Silván-sormukset valmistetaan aina tilauksesta merkin omalla kultasepänverstaalla Hyvinkäällä. Tämä vuoksi muokkaaminen, kuten jalometallin vaihtaminen toiseen, on helppoa.

Myös jos sinulla on oma uniikki näkemys unelmiesi sormuksesta, Laatukorun osaavien kultaseppien hyppysissä syntyy alusta loppuun asti uniikkitilaustyö. Sormuksen teettäminen tilaustyönä takaa sen, että vihkisormuksestasi tulee juuri sinun tyylinen ja toiveidesi mukainen.

Mikäli haluat muokata jotain valmista Silván-sormusmallia mieluisaksi tai teettää kokonaan oman uniikin mallin, ota yhteyttä Laatukorun asiakaspalveluun tai lähde käymään lähimmässä Laatukoru-myymälässä.

Tiesitkö, kulta on ikuista?

Kullan arvostukseen vaikuttaa erityisesti vuosisatainen perinne ja jalometallin ominaisuudet. Korumetallina se on allergiavapaa ja sopivan kestävä ja muuttumaton.

Elektoroniikkateollisuus käyttää myös kultaa muun muassa tietokoneissa, matkapuhelimissa ja televisioissa. Kulta johtaa hyvin sekä lämpöä että sähköä. Laskelmien mukaan yhdestä tonnista elektroniikkalaitteita olisi saatavissa enemmän kultaa kuin perinteisestä kultakaivoksesta.

Kultaa tiedetään arvostetun jo vähintää 5000 vuotta. Kultaa hallussaan pitänyt oli rikas ja korkeassa asemassa oleva henkilö. Egyptiläiset uskoivat kullan olevan Ra-jumalan lihaa ja hopean olevan jumalan luita.

Roomalaiset tekivät ensimmäisinä kultakolikoista laajalti käytetyn valuutan, mutta kullan arvo vakiintui tärkeänä valuuttana vasta 1800-luvun alussa, jolloin Iso-Britania ensimmäisenä maana sitoi sen käyttöön rahan arvon perustaksi eli kultakannaksi.

Kulta on metallina käytännössä mahdotonta tuhota, koska se ei voi hapettua, homehtua tai syöpyä, ja vaan sitä voidaan kierrättää loputtomiin.

Laatukoru

Tavoita asiakaspalvelu sähköpostitse osoitteesta: laatukoru.verkkokauppa@laatukoru.fi

Pyrimme vastaamaan kaikkiin viesteihin mahdollisimman pian, yleensä jo saman päivän aikana. Iltaisin ja viikonloppuisin lähetettyihin viesteihin vastaamme seuraavana arkipäivänä.

Puhelimitse numerosta 0400 110045. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse arkisin klo 9-16 välillä.

 

ARTIKKELI ON MAINOSSISÄLTÖÄ, yhteistyössä LAATUKORU