Tilaa Häät-uutiskirje

Unelmoitko häistä? Häät-viikkokirjeet sisältävät Häät-tiimin kokoamia hääaiheisia ideoita, inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä, ja saat ne sähköpostiisi maksutta. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Parisuhde

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Monet nuoret parit pelkäävät ja varovat riitoja. – Häiden järjestely oli niin stressaavaa, että meille tuli riitaa, kertoo eräs tuore aviopari. Menikö kaikki nyt pilalle? Parisuhdeterapeutit rohkaisevat pariskuntia opettelemaan rakentavan riitelemisen taidon.

– Ei riitoja, ei suuttumisia, ei katkeruutta – kuulostaa ihanalta, mutta onko mahdollista noin vain sivuuttaa kaikki jännitykset ja elää onnellisena elämänsä loppuun saakka? Todellisuudessa riitely on olennainen osa tervettä parisuhdetta, sanoo amerikkalainen parisuhdeterapeutti Andrew G. Marshall.

– Kun asiakkaani kysyvät, mikä meidän suhteessamme on vikana, kun rakastuneisuuden tunne on hävinnyt, arvelen tavallisesti syyksi sitä, että osapuolet eivät riitele tarpeeksi keskenään. Kiistellessä tulee ilmi tärkeitä asioita. Vaikka riidat tuntuvat joskus epämiellyttäviltä, niillä voidaan saada paljon hyvää aikaan.

Riitojen välttäminen voi toisaalta olla viisauttakin: jos lapsuudenkodissa on oppinut ainoastaan repivän riitelyn mallin, eipä ihme, että sitä haluaa välttää. Tai jos kotona on hoidettu riidat mykkäkoulun merkeissä, mistäpä lapsi osaisi hoitaa ristiriitoja terveellä tavalla?

– Enemmistö ihmisistä ei osaa kovin hyvin rakentavan riitelyn taitoa, toteaa parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta. – Mutta tämäkin taito on opittavissa oleva taito. Jos molemmat ovat halukkaita oppimaan ja harjoittelevat, kehitystä tapahtuu jatkuvasti.

– Kun avioliitossa on vapautunut tunneilmaisu eikä riitelyä pelätä, myös seksuaalienergia virtaa vapaasti, Ranta avaa laajempaa näkymää.

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Molemmat ovat vaikuttavia osapuolia

– Valitettavasti meidän kulttuurissamme pyritään päättäväisesti erottelemaan viattomat ja syylliset toisistaan, Marshall näkee myös tilanteen laajemmassa ulottuvuudessa. Tämä asenne luo riidalle väärää pohjaa.

– Vaikka olen tehnyt yli kaksikymmentä vuotta parisuhdetyötä, en ole kertaakaan tavannut pariskuntaa, jonka ongelmiin molemmilla ei olisi yhtä lailla osuutta – vain suhteet, joissa on väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai riippuvuusongelmia, ovat poikkeus tästä säännöstä.

Terve peruslähtökohta riitaan on siis se, että kumpikin on valmis näkemään oman osuutensa riidasta, eikä tee toisesta syntipukkia ja itsestään marttyyria.

Riidellessä tunteet kuohahtavat, ja tämä on Rannan mukaan aivan normaalia ja oikein. Kukaan ei voi aidosti riidellä kontrolloituna ja hillittynä aikuisena.

– Tunnemuistot ovat syvällä aivojemme limbisessä järjestelmässä, ja riidan aikana ihminen helposti ”nuorentuu” takaisin lapsuuteen tai nuoruuteen. Kysyn joskus vastaanotollani riitelevältä pariskunnalta, oletteko te nyt 5- vai 15-vuotiaita, Ranta naurahtaa.

– Olennaista kuitenkin rakentavassa riidassa on se, että kuohuntavaiheen jälkeen palataan takaisin aikuisuuden tilaan.

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Kuuntele kunnolla

Ristiriita alkaa sillä, että jompikumpi ottaa esille asian, mikä vaivaa tai harmittaa. Parin olisi hyvä tehdä sopimus siitä, että asioita voi, saa ja pitää ottaa esille mahdollisimman varhain, eikä jäädä hautomaan niin, että viha ehtii kasvaa kovin suureksi.

– Kun otat esille asian, älä puutu toisen persoonallisuuteen. Sen sijaan että moittisit toista henkilönä, moiti hänen käytöstään, Marshall ohjaa.

– Kuunnelkaa toisianne kunnolla. Älä suunnittele kumppanisi puhuessa omaa puolustuspuhettasi, vaan kuuntele.

Käytännössä helposti kumppani ei pysty kuuntelemaan, koska hänellä itselläänkin on jotain hampaankolossa. Mutta karvaiden kokemusten jälkeen monet oppivat ylittämään itseään.

Voisimme kaikki ottaa oppia tapaamaltani pariskunnalta, joka menneiden, eroon päättyneiden ihmissuhteiden kasvattamana on uudessa avioliitossa ottanut käyttöön hyvin selkeän sopimuksen: sillä, joka aloittaa ristiriidan, on etuajo-oikeus. Häntä tulee ensin kuunnella, niin että hän pystyy myöhemmin sitten kuuntelemaan toista osapuolta kunnolla.
 

Myönnä ja arvioi uudelleen

Riidasta päästään selvemmille vesille, kun myönnetään oma vastuu. Kun pariskunta lähtee ajatuksesta, että kummassakin on syytä riitaan, on paljon helpompaa lähteä pohtimaan omaa osuutta, kuin silloin, jos ajatellaan vain toisen olevan syyllinen.

– Mikä siis on sinun osuutesi? Mikä sinun käytöksessäsi on suurentanut tai syventänyt ongelmaa? Kun olet ymmärtänyt selvästi, että sinussakin on vikaa, totea jokin puutteesi tai rikkeesi – vaikka kuinka pieni – ja pyydä sitä anteeksi, Marshall ohjaa.

Tällöin toisenkin on helpompi tulla vastaan oman osuutensa näkemisellä. Joskus kuitenkin toisella tai molemmilla osapuolilla voi olla lapsuuden tunnekuormaa, joka estää nykyisyyden näkemistä selvästi.

– Toinen voi esimerkiksi olla oppinut lapsuudessa tavan ”ratkaista” ristiriitoja mykkäkoulun pidolla, eikä havaitse siinä aikuisuudessakaan mitään väärää. Mykkäkoulu on kuitenkin voimakasta henkisen väkivallan käyttöä. Kumppani joutuu yleensä vihan, jopa raivon valtaan jäädessään vaille keskustelua ja vastauksia. Toisinaan mykkäkoulu saattaa olla alkusysäys fyysiselle väkivallalle suhteessa.
 
– Suositan tällaiselle parille terapiaa, jossa opitaan yhdessä uudet terveet tavat, Ranta sanoo.

Rakentavan riitelyn taito on tärkeä avioliittotaito

Terveitä pelisääntöjä

Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja rakentavan riitelyn opiskelijoiden kannattaa armahtaa toisiaan.

– Huonokin riita on parempi kuin ei riitaa ollenkaan, Marshall rohkaisee. – Kun mielet kiihtyvät, kyse on tavallisesti siitä, että todelliset tunteet ovat nousemassa pintaan, ja silloin on myös toivoa.

– Huutaminen ja muu tunteiden voimakas osoittaminen on sallittua. Jos kielenkäyttö kuitenkin muuttuu loukkaavaksi tai jos on olemassa käsikähmän vaara, on parasta vetäytyä 10-15 minuutiksi erilleen, ja jatkaa vasta kun molemmat ovat rauhoittuneet.

– Jäähyn ajaksi osapuolet menevät eri huoneisiin tai vaikka hetkeksi ulos kävelylle. Kukin pari voi itse päättää, kuinka kauan jäähy kestää, mutta siitä pitää sopia jo etukäteen.

Raitista ilmaa voin suositella itsekin. Yli 20 vuotta kestäneessä avioliitossani olen huomannut, että ulkona yhdessä kävellessä riita hoituu yleensä nopeammin kuin sisätiloissa. Kun kumpikin saa raikasta happea ja maisema tarjoaa kauniita näkymiä, mielet kirkastuvat ja avartuvat.

Siirrytään ” taistelevalta teinitasolta”, kuten Ranta sanoo, takaisin aikuisten me-henkiseen parisuhteeseen.


Teksti Tuula-Maria Ahonen
Kuvat SXC, www.jhonnyt.com
Lähdeteos Andrew G. Marshall: Rakastu kumppaniisi uudelleen. Otava 2008.

 

Rakentavan riitelyn taito on hyvin tärkeä avioliittotaito -juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehdessä 2/2008

Muokattu: 29.4.2019

Syvenny teemoihin:

Lue lisää samasta aiheesta

Hyvän avioliiton resepti

Onnellisissa liitoissa puolisot ajattelevat toisistaan positiivisesti ja ihailevat toisiaan. Nämä tu...

Onnellinen parisuhde vaatii rakkauden lisäksi tahtoa

Rakkaussuhde ei aina takaa onnellisuutta. Ota nämä vinkit käyttöösi!

Kolumni: Tahdon vieläkin

Lue miten toimituspäällikkö Tanja liikuttui syvästi haastatellessaan Jenniä ja Riku-Villeä lokakuuss...

Miksi mennä naimisiin?

Miksi suomalaiset menevät naimisiin? Kaksi syytä nousee ylitse muiden: rakkaus omaa kumppania kohtaa...

Miten löytää parisuhdeaikaa arjessa?

Häiden suunnittelu, työ, harrastukset, mahdollinen opiskelu, ehkäpä lapsi tai lapset, oma aika ja ys...

Kolme tärkeää tärppiä sulhaselle onnistuneeseen hääjuhlaan

Sulhasen ja bestmanin kohdalle osuvat yleensä hääjuomien hankkiminen, mahdollisten teknisen vempaint...

Mainos

Yksinkertainen on kaunista – modernin minimalistiset häät rohkeasti, tyylikkäästi ja persoonallisesti

Modernin minimalistisissa häissä vähemmän on enemmän. Herkät valkoiset kevätkukat korostavat rakkauden juhlan ainutkertaista tunnelmaa. Mikä väripaletti on avainasemassa? Entä millä muilla keinoin häiden tyylistä saa minimalistisen?

boheemi valkoinen minimalistinen hääkattaus

Kuva Maria Hedengren

Levollinen kokonaisuus syntyy siitä, että yksityiskohtia lisätään vain tarkkaan harkiten.

Luonnonmateriaaleista valmistetut pöytäliinat, korkeat kynttilät, käsintehdyt keraamiset lautaset ja modernilla typografialla painetut siemenpaperituotteet muodostavat hallitun kokonaisuuden.

Näyttävyyttä kokonaisuuteen tuo runsaat tuorekukkainstallaatiot, jotka erottuvat valkoista seinää vasten ja muodostavat upean taustan seremonialle ja hääkuvaukselle.

Kakun huippumoderni veistoksellinen muoto ja rauhallinen värimaailma ovat V.K. Cake & Sculptingin käsialaa.


”Neutraalit värit sitovat kattauksen elementit toisiinsa.”


Viettelevä valkoinen edustaa rauhaa ja tyyneyttä

Niukkaan väripalettiin koottiin runsaasti valkoisen ja harmaan sävyjä sekä hentoa kevään vihreää, jotka yhdessä muodostavat pehmeästi sointuvan harmonian.

Ota värit muistiin tallentamalla ne omaan käyttöösi!

Väripaletti modernin minimalistisiin häihin

4 vinkkiä moderniin hääkattaukseen

1. Vain muutama väri
2. Erilaiset tekstuurit
3. Elävän näköiset niittymäiset kukat
4. Ei mitään turhaa. Keep it simple!

morsian hääpuku ja hääkimppu

Kuva Maria Hedengren

Morsian

MAJ:n kampaaja ja meikkaaja Shirin saapui paikan päälle loihtiakseen morsiamelle minimalistisen lookin, jonka kulmakiviä ovat puhtaan kaunis häämeikki ja huoleton undo-kampaus. 

Monique Lhuillierin ylellinen Bloom-puku koostuu hienostuneista yksityiskohdista ja henkii naisellista viehätysvoimaa ja glamouria.

Little Wedding Factoryn sitoma hääkimppu kietaistiin yhteen Story of Silkin käsinvärjätyillä silkkinauhoilla.

puhtaan valkoiset häät morsian hääkimppu ja vihkisormus

Kuva Maria Hedengren

Korut

Macor Jewellery -korut edustavat siroa ja minimalista tyyliä – designer-twistillä. Huolellinen suunnitteluprosessi, tarkkaan harkittu muotoilu ja ympäristöystävällinen valmistus ovat brändin keskiössä. Kuvan Siro Ovaali 1.00ct sivukivillä ja Onni 1.6 -sormussetti on ihanteellinen valinta hänelle, joka etsii siroa sormusparia, näyttävyydestä ja eettisyydestä tinkimättä. Korut ovat valmistutettu taitavilla suomalaisilla kultasepillä.

puhtaan valkoiset häät sulhanen laittaa takkia päälleen

Kuva Maria Hedengren

Sulhanen

Tärkeään päivään kannattaa valita juuri sinun näköisesi puku. Panostamalla istuvuuteen ja sopivaan kankaaseen varmistat, että näytät hyvältä ja voit nauttia joka hetkestä. Turolta löydät uusimmat kankaat, niin juhlaan kuin arkeen. Tarjolla on sekä upeat omien mittojen mukaan tehtävät puvut että kauteen sopivat valmispuvut. Turon istuvuudet ovat tehty suomalaiselle miehelle. Juuri siksi ne istuvat hienosti niin monelle.

Tyylin avaimet

 

Konsepti, stailaus ja valokuvaus
Maria Hedengren

Suunnittelu 
Maria Hedengren, Little Wedding Factory ja Häät-lehti

Kukat, somistus ja paperituotteet
Little Wedding Factory

Sulhasen asu 
Turo

Hääpuku 
Monique Lhuillier

Kihla- ja vihkikorut
Macor Jewellery

Cocktailkorut
Philippe Ferrandis

Kengät 
Miu Miu

Hiukset ja meikki
MAJ

Hiuspinnit 
Jennifer Behr

Hääkakku 
V.K. Cake & Sculpting

Keramiikka 
Mari Paikkari

Silkkinauhat 
Story of Silk

Miljöö 
Casual Friday Studios

Morsian 
Zuzana Malta @deardrake

Maija Lehtinen Little Wedding Factory sytyttää kynttilää

Kuva Maria Hedengren

Minimalistisen kauneuden innoittamana hääkuvaaja Maria Hedengren loi modernin mutta herkän häätyylin yhdessä Little Wedding Factoryn kukkasuunnittelija Maija Lehtisen kanssa.

Valokuvaaja Maria Hedengren

Valokuvaajan silmin

Look how deeply we have loved

“My vision is to create art so heartfelt and expressive that it binds you, soul and spirit, to the very essence of your love. That in decades to come you don’t just look back and think, ‘God, we were beautiful’ but ‘Look how deeply we have loved.’ Art that reminds you just what your heart is capable of holding for one another.”

Helsinkiläisen hääkuvaaja Maria Hedengrenin kuvaustyyli heijastaa hänen vankkaa taustaansa valokuvataiteessa, kaupunkisuunnittelussa ja arkkitehtuurissa. Hänelle tunnusomaisissa kuvissa yhdistyvät vahva sommittelu, kaunis valo ja levolliset ilmeet.

Marian kädenjälki on ainutlaatuinen yhdistelmä dokumentaarista, muotokuvauksellista ja toimituksellista tyyliä, jonka tuloksena syntyy samanaikaisesti ajattomia ja moderneja kuvia. Taiteellisuus on hänelle refleksi, sommittelu yhtä intuitiivista ja luonnollista kuin hengittäminen. Marian laaja kokemus häistä tarkoittaa myös sitä, että hän ei epäröi tukea teitä läpi koko hääpäivän ja saa teidät tuntemaan olonne kevyeksi ja rentoutuneeksi. Tarvittaessa hän ottaa ohjat käsiinsä, ja muutenkin hänen panoksensa teidän päivässänne ulottuu paljon upeiden kuvien tallentamista pidemmälle. Teille hääpäivä on elämistä ja kokemista varten.

Juttu on julkaistu aiemmin Häät-lehden numerossa 1/2024.

 

ARTIKKELISSA ON MAINOSSISÄLTÖÄ

Muokattu: 24.5.2024