Perinteiset hääleikit modernisoituina versioina

Kuva Miska Koivumäki

Perinteisiä hääleikkejä karsastetaan niiden kuluneisuuden vuoksi. Perinteistäkin perinteisimpien leikkien ja ohjelmanumeroiden modernisoidut versiot saavatkin nykyään paljon kannatusta. Tässä muutamia ideoita modernisoiduista hääleikeistä.

Hääkimpun heitto

Perinteisesti morsiuskimpun heiton avulla ennustetaan, kuka juhlaväen naimattomista neidoista on seuraava avioituva nainen. Morsiamen olan yli neitojen joukkoon heittämisen sijaan heittokimppuun voidaan sitoa nauhoja, joista vain yksi on oikeasti kiinni hääkimpussa. Kaikki neidit saavat käteensä nauhan, jota vetämällä selviää, kenelle hääkimppu kuuluu. Toinen vaihtoehto on sitoa monta heittokimppua, jotka morsiamen kädessä ollessaan näyttävät yhdeltä. Vasta kimppua heitettäessä paljastuu, että kimppuja onkin monta. Näin jaetaan yhdellä heitolla useammalle neidolle hääonnea.


Sukkanauhan heitto

Seuraavaa ukkomiestä etsitään naimattomien miesvieraiden joukosta usein sukkanauhan heitolla. Moni morsian on kuitenkin kokenut oman sukkanauhansa lahjoittamisen tuntemattomalle miehelle hassuna perinteenä. Siksipä perinne, jossa sulhanen riisuu sukkanauhan morsiamen reidestä ilman käsiä, on jäänyt noudattamatta. Perinteisen olan yli heittämisen sijaan sukkanauhaa voidaan heitettää rinkiin, jonka keskellä kuohuviinipullo. Naimattomien herrojen pitää saada sukkanauha heitettyä mahdollisimman lähelle pullon kaulaa. Mikäli useampi heittäjä saa sukkanauhan pullon kaulaan, jatketaan karsintaa kunnes yksi voittaa. Voittanut poikamies saa sukkanauhan lisäksi kuohuviinipullon. Yksi vaihtoehto on myöskin pujottaa sukkanauha amerikkalaisen jalkapallon ympärille ja heittää miesvieraille.

Morsiamen ryöstö

Perinteinsessä morsiamen ryöstössä bestman apujoukkoineen tai polttariporukka kaappaa morsiamen joko näkyvästi kaappaajiksi pukeutuneena tai vain ryntäämällä morsianta noutamaan. Sulhaselle keksitään tehtäviä, jotka selvittämällä hän voi vapauttaa morsiamensa. Muunnelmana morsiamen ryöstöstä voidaan järjestää sulhasen, anopin, appiukon tai sekä morsian että sulhanen ryöstö, jolloin appivanhemmat saavat tehtävän lunastakseen morsiuspari takaisin.


Ukoksi ja akaksi tanssittaminen

Perinteinen hääohjelma on ollut myös ns. vieroitusvalssi tai rouvasäätyyn tanssittaminen, jossa morsian on piirin keskellä. Piiriin tulee häävieraiden joukosta jo naimisissa olevia naisia. Valssin aikana jokainen tanssija tanssittaa morsianta vuorollaan, ja antaa minulle hyviä neuvoja "miehelään". Sulhaselle tehdään sama miesten kesken. Tanssi lopussa morsianta ja sulhasta heitetään ylös ilmaan.
Modernissa versiossa häävalssin jälkeen häävieraille annetaan mahdollisuus tanssittaa morsianta ja sulhasta pitkän valssin ajan, joka jatkuu niin pitkään, että kaikki halukkaat ovat saaneet tanssia hääparin kanssa. Tanssittajaa vaihdetaan lennosta. Muu hääväki saa tanssia yhtä aikaa.


Kuva Miska Koivumäki, Valokuvaaja Miska Koivumäki

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Häiden ohjelma