Perunasta inspiroitunut valkokultainen timanttisormus Eva on Vuoden Kaunein Sormus 2022

Vuoden Kaunein Sormus 2022 Voittaja timanttisormus Eva design Maria Karlström Guldviva

Ahvenanmaalaisen Maria Karlströmin suunnittelema Eva-sormus kunnioittaa Eva Ekebladin keksintöä ja elämää naistieteilijänä 1700-luvulla. 
 
Ruotsalainen Eva Ekeblad (synt. De la Gardie), keksi, miten perunoista voi tehdä viinaa, ja säästi siten lukemattomien talonpoikaisperheiden hengen. Hänen keksintönsä avulla kansanterveys Ruotsissa ja silloin Ruotsiin kuuluneessa Suomessa koheni, sillä viljaa tarvittiin vähemmän viinan valmistukseen ja sitä jäi enemmän perheiden ravinnoksi. Keksinnön ansiosta Ekebladista tuli myös Ruotsin tiedeakatemian ensimmäinen naisjäsen.

– Eva Ekeblad oli yksi niistä tarinoista, joista luet ja jotka juuttuvat takaraivoon. Pyrimme Guldvivalla tarinankerronnan avulla parantamaan asiakkaiden käsitystä koruistamme ja pohdimme jatkuvasti, kuinka kertoa tarinoita ja luoda merkitystä hopealla tai kullalla. Se ei ole aina helppoa, mutta tarina Eva Ekebladista resonoi todella Vuoden Kaunein Sormus 2022 -kilpailun teeman ”Uusi alku” kanssa, joten aloimme työstää siitä sormuksen muotoon. Vielä aivan kilpailuun ilmoittautumisen alla meillä oli vasta karkea käsitys siitä, miten sen tekisimme. Olin melkein valmis unohtamaan koko kilpailun, mutta kovalla työllä onnistuin viimeisenä iltana saamaan sen valmiiksi ja lähettämään lopullisen luonnoksen kilpailuun! Maria Karlström kertoo.

– Olen erittäin iloinen voitosta. Aion lahjoittaa 3000 euron rahapalkinnon Ahvenanmaan ruokapankille. Palkintosummalla ostamme perunoita ja jaamme niitä ruoka-apuna perheille, jotka tarvitsevat uuden alun. Näin sekä Eva Ekebladin hyvä työ että Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun kaunis teema saavat jatkoa, Maria Karlström suunnittelee.

Katso videolta, mitä kultaseppä Maria Karlström itse kertoo voittajasormuksestaan Evasta! Vuoden Kaunein Sormus 2022 julkaistiin Rakkaudella. Yhdessä. Hääalan ammattilaisten gaalassa 12.11.2022 Crowne Plaza Hesperia Helsinki – Hesperia -hotellissa. Tulosta kertomassa oik. Sari Yli-Salomäki (Häät-lehti ja Häät.fi) sekä Noora Haatainen ja Karita Niemi (I love me -messut, Messukeskus). 

Kultaseppä Maria Karlström Guldviva

"Toinen jalka meressä ja toinen mullassa"

Kultaseppä ja yrittäjä Maria Karlström työskentelee vuonna 1989 perustamassaan Guldviva-yrityksessä synnyinseudullaan Ahvenanmaalla. Kultasepänverstas ja myymälä sijaitsevat Maarianhaminan Merikorttelissa vanhassa kalasavustamossa. Guldvivan korut saavat usein inspiraationsa saaristolaiskulttuurista. Karlström luonnehtii tyyliään ajattomaksi ja pyrkii kertomaan koruillaan tarinoita luonnosta ja ihmisistä.

– Olemme ylpeitä juuristamme, ja historiamme antaa voimaa katsoa eteenpäin.

Eva-sormus design Maria Karlström

Kuva Teemu Töyrylä

Käytä upeita koruja!

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun järjestävät vuosittain yhteistyössä Häät-lehti & Häät.fi ja I love me -messut. Vuonna 2022 kilpailu järjestettiin jo 15. kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaisia käyttämään rohkeasti koruja ja tuoda esiin korujen käytön helppoutta ja monimuotoisuutta. Samalla kilpailu esittelee suurelle yleisölle kotimaista korusuunnittelua ja -valmistusta ja kannustaa alan yrityksiä kehittämään toimintaansa.

Keväällä 2022 korumuotoilijat ja kultasepät lähettivät esikarsintaan yhteensä 56 ehdotusta, joiden joukosta finaaliin valittiin 10 sormusta. Esiraati arvioi kilpailuun ilmoitettuja sormuksia laadun, käytettävyyden ja estetiikan ohella myös siitä näkökulmasta, miten nimi ja tarina tukevat sormuksen muotoilua ja millaisia kaupallisia mahdollisuuksia tuotteella on tulevaisuudessa. Yleisö valitsi voittajan lokakuussa Häät.fissä järjestetyssä äänestyksessä, ja finalistisormukset olivat lokakuussa esillä I love me -messuilla Messukeskuksessa. Guldvivan Eva-sormus keräsi 23 prosenttia yleisöäänistä. Kilpailussa annettiin yhteensä 7194 yleisöääntä. Tulos julkistettiin 12.11.2022 Rakkaudella. Yhdessä. Hääalan ammattilaisten gaalassa Helsingissä.

Vuoden Kaunein Sormus 2022 -tittelin voittaneen Eva-sormuksen materiaaleiksi kultaseppä Maria Karlström valitsi 750 ‰ valkokullan ja 0,53 ct:n timantin.

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailu

The Ring of the Year in Finland since 2008

2022: Eva, Maria Karlström (Guldviva)
2021: Forget-me-not, Pia-Mari Jull (Versatile Idea)
2020: Routa, Annika Takanen (Festive-timanttikorut)
2019: Pretty in Pink, Laura Darth (By Laura Darth)
2018: Satumetsä, Kristian Saarikorpi (Saarikorpi Design)
2017: Keto, Jussi Louesalmi (Au3 Kultasepät)
2016: Kide, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2015: Pitsi, Lauri Eno (Hieno Jewel)
2014: Fanny Rose, Annette Tillander (Annette Tillander Oy Ab)
2013: Eden, Carina Blomqvist (Carina Blomqvist Design)
2012: Lumi, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2011: Tulppaani Passionale, Reijo Andreasen (Kultasepät Andreasen)
2010: Praha, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2009: Tunteiden vuori, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2008: Ornamentti, Tero Hannonen (Au3 Kultasepät)

Seuraa vuosittaista kilpailua täällä >>

Jaa juttu

Inspiroidu lisää

Vihkisormukset